10 leuke spelletjes om te spelen met je hond

Spelen met je hond is een goede manier om een band op te bouwen met jouw viervoeter en om hem lichamelijk en mentaal uit te putten, zodat hij niet met opgekropte energie blijft zitten en de ruimte heeft om te ontspannen en uit te rusten. Er zijn ontzettend veel spelletjes om te spelen met je hond, maar welke spelen met je hond vindt jouw viervoeter het leukste en hoe vaak moet je spelen met je hond? Snuffelbox geeft je 10 leuke spelletjes om te spelen met je hond en geeft antwoord op al je vragen. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

LabradorSpelen met je hond is een goede manier om samen een band op te bouwen.

Hoe kan je met je hond spelen?

Er zijn natuurlijk genoeg spelletjes die je samen met jouw hond kunt spelen. Honden vinden veel hondenspelletjes leuk en zijn met veel verschillende activiteiten al snel tevreden. Daarnaast komt er ook steeds meer interactief hondenspeelgoed op de markt dat het mogelijk maakt om spelen met je hond nog actiever en uitdagender te maken. Snuffelbox heeft 10 leuke spelletjes om te spelen met je hond op een rij gezet, zodat je tijdens het voorjaar, en nu het warmer weer wordt, leuke activiteiten met jouw hond kunt doen. 

#1 Apporteren

Gooien met een bal of frisbee die jouw hond kan terughalen is een ‘gouden oude’ die blijft werken. Honden vinden het vaak een heerlijke uitdaging om achter een voorwerp aan te gaan dat door een hondenbaasje wordt weggegooid. Het apporteren van een bal of een frisbee is voornamelijk leuk op het strand op rustige momenten, zodat het voorwerp echt ver gegooid kan worden. Jouw hond zal door het dolle heen zijn. 

#2 Verstoppertje

Bij ons thuis is verstoppertje bij een van onze Rhodesian Ridgebacks echt een grote hit. Een herkenbare hondenknuffel wordt verstopt op een niet al te lastige plek en zodra ‘zoek’ wordt gezegd gaat onze negenjarige hond haastig op zoek naar het verstopte hondenspeelgoed. Zodra de hond de knuffel gevonden heeft, wordt deze netjes bij degene die het spel met de hond speelt gebracht en krijgt hij natuurlijk een hondentraktaties voor zijn goede speurwerk. 

#3 Agility

Sommige hondenrassen hebben overmatig veel energie en deze energie moeten ze ergens kwijt kunnen. Het doen van een hondensport, zoals agility is een ontzettend goede manier om jouw hond lichamelijk uit te dagen. Daarnaast is het voor het hondenbaasje natuurlijk ontzettend leuk om een heel parcours met obstakels uit te zetten en het parcours samen met de hond te doorlopen. 

Lees meer over agility

Border CollieAgility is een heel goede hondensport om samen met jouw viervoeter te doen.

#4 Trekspelletjes

Honden vinden het vaak ontzettend leuk om samen met een andere viervoeter om een touw te strijden. Toch kan jouw hond dit ook heel goed samen met jouw doen. Wanneer je een flink stuk hondenspeelgoed touw hebt, kan jouw hond proberen deze uit je handen te trekken. Sommige mensen hebben het vermoeden dat een hond hier agressief van wordt, maar dat is niet het geval. Tijdens het spelen kan jouw hond opgewonden grommen, maar dat is heel normaal, want zijn jachtinstinct wordt aangewakkerd. 

#5 Zwemmen 

Niet iedere hond houdt ervan, dus forceren heeft absoluut geen zin, maar het is ook een leuk spel om samen met jouw hond te gaan zwemmen op een mooie zomerdag. Het is belangrijk dat je jouw hond tijdens het zwemmen goed in de gaten houdt, want het is belangrijk dat hij veilig blijft. Ga daarom niet te ver van de kust met jouw hond en speel eventueel een apporteerspelletje met hem in het ondiepe water. 

#6 Gehoorzaamheidstraining

Kent jouw hond de basiscommando’s, dan is het leuk om hem meer trucjes te leren, zoals omrollen en het geven van een high-five. Honden vinden het ontzettend leuk om getraind te worden en ze blijven op die manier mentaal actief. Het is wel verstandig dat jouw hond eerst de basiscommando’s leert kennen en dat jouw hond goed weet wie zijn hondenbaasje is en naar wie hij moet luisteren. Wanneer je een goede band met jouw hond hebt opgebouwd, is het een stuk eenvoudiger om gehoorzaamheidsspelletjes te doen. 

Lees meer over de belangrijkste commando’s hond

#7 Sociale spelletjes 

Spelen met je hond is ontzettend leuk, maar het gezegde is natuurlijk niet voor niks: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Je kunt samen met vrienden die ook een hond hebben afspreken in het park en de honden gezellig met elkaar laten spelen met een bas of met een trektouw. Zo kunnen jullie gezellig met elkaar kletsen en genieten van het weer, terwijl jullie honden de tijd van hun leven hebben. 

BoxerHonden vinden het over het algemeen ook heerlijk om met andere viervoeters te spelen.

Wat vind een hond leuk om te spelen?

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en zijn eigen voorkeuren heeft. Je merkt snel genoeg waar jouw hond positief op reageert en wat hem minder interesseert. Daarnaast zijn sommige spelletjes met hond zijn niet geschikt voor elke hond. De Australische herder vindt het bijvoorbeeld vaak leuk om agility te spelen, omdat hij een sportieve bouw heeft en vaak heel actief is. Het is belangrijk om jouw hond goed in de gaten te houden om te zien hoe hij op bepaalde hondenspelletjes reageert, zodat spelen met je hond leuk blijft voor jullie allebei. 

Waar kan een hond zelf mee spelen?

Spelen met je hond is leuk. Echter, je hebt niet altijd tijd om met jouw viervoeter te spelen, want je moet ook het huishouden doen, werken en hoogstwaarschijnlijk nog tientallen andere zaken op je schouders nemen. Gelukkig kunnen honden ook heel goed zelf spelen met speelgoed. 

#8 Snuffelmat 

Een snuffelmat is ontzettend goed hondenspeelgoed waar jouw hond zelf mee kan spelen. De snuffelmat bestaat vaak uit verschillende lappen stof die over elkaar heen vallen waar je hondensnacks tussen kunt steken. Jouw hond kan op zoek gaan naar de traktatie door zijn reukvermogen te gebruiken en actief te zoeken naar alles wat verstopt is. 

#9 Kauwspeelgoed

Kauwspeelgoed is vaak een ontzettend goede manier om jouw hond zichzelf te laten vermaken. Honden kunnen vaak een lange tijd met een kauwbot of een kauwspeeltje doen. Vaak werkt een kauwbot of kauwspeelgoed ontspannend voor jouw hond én het is ook nog eens goed voor het onderhoud van het gebit.  

PointerHonden zijn dol op kauwspeelgoed of op een kauwbot.

#10 Interactief speelgoed

Interactief speelgoed is ontzettend leuk voor onze viervoeter. Een automatische ballenwerper is een goede manier om jouw hond bezig te houden. De hond legt de bal op de juiste plaats in het apparaat en de automatische ballenwerper werpt deze voor hem. Uiteraard heeft jouw hond wel begeleiding nodig, omdat het hoogstwaarschijnlijk even duurt voordat hij door heeft hoe de automatische ballenwerper werkt. Uiteindelijk zal jouw hond genieten van dit ontzettend leuke hondenspeelgoed. 

Lees meer over interactief speelgoed

Hoe daag je een hond mentaal uit?

Door lichamelijke hondenspelletjes te doen, zorg je er ook voor dat jouw hond mentaal wordt uitgedaagd. Er zijn verschillende hondenspelletjes die wij eerder hebben genoemd en die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond mentaal wordt uitgedaagd. Het spelen van gehoorzaamspelletjes waarbij je jouw hond nieuwe commando’s en trucjes leert, kunnen ervoor kunnen zorgen dat jouw hond nieuwe vaardigheden leert en dat zijn hersenen gestimuleerd blijven. Daarnaast werkt het spelen van zoekspelletjes en het spelen met interactief speelgoed er ook voor dat jouw hond mentaal uitgedaagd wordt en dat hij zowel lichamelijk als mentaal actief blijft. Schap een hondenpuzzel voor jouw hond aan of verstop hondensnoepjes die jouw hond moet zoeken in een snuffelmat. Ten slotte werkt hondensport ook stimulerend voor de hondenhersenen. Tijdens agility wordt jouw hond namelijk niet alleen lichamelijk uitgedaagd, maar krijgt hij ook mentaal te maken met het leren van nieuwe trucs en met het onthouden van het parcours en het kunnen omzeilen van de verschillende obstakels. 

Hoe vaak moet je spelen met je hond?

Het is belangrijk om regelmatig te spelen met je hond om hem fysiek en mentaal gezond te houden. Hoe vaak ‘regelmatig’ is, hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte, gezondheidstoestand en persoonlijkheid van jouw hond. Over het algemeen hebben honden dagelijks lichaamsbeweging nodig en spelen je met hond is een goede manier om aan deze behoefte te voldoen. Over het algemeen is het voor honden aan te raden om minstens twee keer per dag een wandeling te maken van een halfuur tot een uur en daarnaast één à twee keer te spelen met jou als hondenbaasje, zoals het apporteren van een bal of frisbee, het doen van verstoppertje of het houden van een gehoorzaamheidstraining. 

Franse bulldogHet is belangrijk om met regelmaat te spelen met jouw hond.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Jouw hond op de bank heeft voordelen en nadelen, maar een hond in huis hebben is natuurlijk altijd een feest. Laat jouw hond zien hoe dol je op hem bent en schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!