10 tips over hond bezighouden in huis

Thuis binnen zitten met je hond, komt geregeld voor. Ten eerste omdat het bijvoorbeeld figuurlijk hondenweer is of misschien omdat je geblesseerd bent en je niet met je hond naar buiten kan. We weten allemaal dat een actieve hond een gelukkige hond is, maar zelfs als je niet zoveel buiten kunt komen als je zou willen, dan kun je thuis nog genoeg doen om je hond gestimuleerd en bezig te houden. Bekijk de Snuffelbox tips over hoe je hond bezighouden in huis.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Mopshond ligtEen hond bezighouden binnenshuis is een uitdaging, maar de tips van Snuffelbox helpen.

Hoe hond bezighouden binnenshuis? 

Er zijn veel manieren om je hond bezig te houden in huis. Realiseer je dat honden zowel fysieke als mentale stimulatie nodig hebben om fit, gezond en gelukkig te blijven. 

Fysieke inspanning komt van wandelen, rennen en spelen, terwijl veel verschillende dingen voor mentale stimulatie kunnen zorgen. Van het opsporen van geuren buiten, tot harde concentratie op gehoorzaamheidstraining of een poging om brokjes uit een hondenpuzzel te halen. Mentale concentratie leidt tot een vermoeide, gelukkige hond.

Een hond die niet gestimuleerd wordt (hetzij lichamelijk, hetzij geestelijk) laat vaak zijn opgekropte energie los op een ongewenste manier. Zoals op de schoenen van de baas kauwen of een meubelstuk vernielen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je hond voldoende stimulatie krijgt, zowel geestelijk als lichamelijk. Hoe hond bezighouden binnenshuis?

5 Ideeën hoe hond bezighouden in huis 

#1 - Elke dag hondentraining thuis

Het trainen van je hond zorgt voor een geweldige mentale stimulatie. Neem met behulp van positieve hondentrainingmethodes alle commando’s door, die je hem eerder hebt geleerd of introduceer een nieuw commando. Of je nu net begint met gehoorzaamheid of je hond een doorgewinterde pro is, het is nuttig om elke dag minstens 5-10 minuten aan hondentraining te besteden. Dit zorgt ervoor dat dat alle commando’s goed in het brein van je hond zijn gegrift en hij het juiste gedrag altijd kan oproepen als dat nodig is.

Lees meer over hondentraining aan huis.

Hondentraining aan huisHondentraining aan huis kan bijzonder zinvol zijn om jouw hond te trainen.

#2 - Leer je hond een nieuw kunstje

Probeer je hond een nieuw kunstje te leren. Of het nu een pootje schudden is, de naam van een favoriet speeltje leren of onder een stoel kruipen - de mogelijkheden zijn eindeloos! Een geweldige truc om te proberen is opruimen. Leer je hond eerst wat het commando ‘opbergen’ betekent, door hem één van zijn hondenspeeltjes op te laten pakken, naar een hondenbox te dragen en het te laten vallen. Dan kun je verder gaan met het verspreiden van speeltjes door een kamer, waarbij je ze één voor een aanwijst terwijl je hond ze oppakt en opruimt. 

#3 - Speelgoed om hond bezig te houden

Er is tegenwoordig fantastisch speelgoed om hond bezig te houden. Eén van de bekendste en onmisbare is een Kong. Vul een Kong (of soortgelijk speeltje) met brokjes vermengd met een smakelijke traktatie zoals een lepel pindakaas, pompoen uit blik of geprakte banaan. 

Snuffelbox tip: vries de Kong met vulling in om het langer houdbaar te houden voor je onstuimige pup!

Een hondenpuzzel en voedseldispenser speelgoed zijn geweldig voor mentale stimulatie. Als ook voor honden die hun maaltijden te snel opslokken. Je hond moet de moeilijke hondenpuzzel oplossen, door het puzzelspeelgoed te kantelen of te schudden om het brokje eruit te slaan voordat hij het kan opeten. Je kunt zelf ook een hondenpuzzel maken, zoals een snuffelmat of houten hondenpuzzel.

Lees meer over interactief hondenspeelgoed.

Jack Russel speeltMet speelgoed wordt jouw hond wel even beziggehouden.

#4 - Naar buiten turen

Honden zitten graag bij het raam. Als je de ruimte hebt, creëer dan een veilige plek bij het raam, waar je pup of volwassen hond naar buiten kan kijken. Indien je er prettig bij voelt en het veilig is, zet het raam dan op een kiertje zodat ze kunnen genieten van de geuren en geluiden van buiten. 

#5 - Wissel het hondenspeelgoed af

Net als kinderen houden honden van nieuwe dingen. Door het hondenspeelgoed te rouleren, kun je het spelen veel interessanter laten lijken. Berg sommige speeltjes van je hond een paar dagen op in een kast en wissel ze dan om zodat je jouw hond iets nieuws te geven hebt om mee te spelen. Een prachtig idee hiervoor is onze Snuffelbox met verschillende speeltjes.

De Snuffelbox bevat vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef je viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of koop de Snuffelbox eenmalig. Door je te abonneren heb je iedere maand twee te gekke hondenspeeltjes om te geven en samen mee te spelen. Hiermee kan je jouw hond bezighouden, dag in dag uit.

SnuffelboxDe Snuffelbox is een geliefd cadeau onder honden.

#6 - Leer je hond de naam van de hondenspeeltjes

Je viervoeter de naam van de hondenspeeltjes leren, is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Dit kan een geweldige activiteit zijn, vooral als jij je pup verwent met veel hondenspeelgoed. Begin met het spelen met één hondenspeeltje en geef het ondertussen een naam. Zeg je hond dat hij het specifieke speeltje bij naam moet apporteren en geef veel lof als hij het juiste hondenspeeltje terugbrengt. Je kunt ook traktaties of een clicker gebruiken tijdens het spelen met het specifieke speeltje en je hond belonen terwijl je de naam van het speelgoed zegt. 

Kijk uiteindelijk of je hond het hondenspeeltje bij naam uit een stapel speelgoed kan kiezen. Als ze de naam eenmaal begrijpen, probeer dan over te gaan op een ander speeltje en herhaal het proces. Bovendien houden honden ervan om nieuwe dingen leren. 

Snuffelbox tip: verstop wat speeltjes een paar dagen in een kast en haal ze dan weer tevoorschijn voor de nieuwigheidsfactor. 

#7 - Spelletjes om hond bezig te houden

Touwtrekken met hond is een leuk indoorspel. Dit spelletje heeft niet veel ruimte nodig, maar is ongelooflijk fysiek veeleisend waardoor het de hond (en baas) snel vermoeit. Een ander spelletje om hond bezig te houden en die je kan aanpassen voor binnenshuis is met de bal apporteren. Gebruik hiervoor een lichte bal in een veilig gebied voor je hond om te vangen of te apporteren. Zorg ervoor dat er niets breekbaars in de buurt is, want een bal kan natuurlijk alle kanten op stuiteren. 

Touwtrekken met hondTouwtrekken met hond houdt jouw hond fysiek actief.

#8 - Verstoppertje spelen met hond

Vooral leuk als je kinderen hebt, is verstoppertje spelen een leuke manier om je hond bezig te houden. Laat je hond zitten, geef het commando ‘blijf’ en ga je dan verstoppen. Als je klaar bent, roep je jouw viervoeter om je te komen zoeken. Als jouw hond je gevonden heeft, zorg dan dat je super enthousiast reageert en een beloning geeft. Op deze manier weet je trouwe viervoeter dat hij het goed heeft gedaan en genieten ze ook van het spel verstoppertje spelen. 

#9 - Vind de traktatie

De reukzin van een hond is ongelooflijk stimulerend voor ze, dus laat die hondenneus wat werk doen bij je hond bezighouden. Verstop traktaties rond je huis en laat ze er gedurende de dag aan snuffelen. Als je dit over meerdere dagen herhaalt, zorg er dan voor dat je de verstopplekken varieert om het interessant te houden voor je viervoeter. Honden verkennen en begrijpen hun wereld door middel van geur, dus geurspelletjes zijn een prachtige manier om je hond bezig te houden door zijn neus aan het werk te zetten. Voor deze spelletjes heb je alleen wat hondensnoepjes nodig.

HondensnackEen geurspelletje stimuleert jouw speurneus om actief te blijven.

#10 - Maak een honden hindernisbaan thuis

Als je genoeg ruimte hebt, waarom zet je dan geen zelfgemaakte honden hindernisbaan op voor je pup? Leer je pup de beginselen van behendigheid, door over wat kleine dozen te springen, door stapels boeken te slalommen en op het eind op een deken te gaan liggen. Ook leuk om kinderen te vermaken. Je kan zelfs je eigen hondenshow organiseren met een behendigheidsparcours en gehoorzaamheidcategorie met je kinderen als hondengeleiders. 

Lees meer over agility als hondensport.

Tot slot, net als mensen hebben honden een balans van lichamelijke en geestelijke oefening nodig. Hoewel het hun avonturen buitenshuis niet helemaal vervangt, zijn er zoveel manieren om je hond bezig te houden in huis. Van binnen hindernisbanen en speelgoed naamtraining tot geurwerk en voedselpuzzels. We hopen dat deze lijst je wat inspiratie geeft en helpt om je hond te vermaken. Als laatste kan je natuurlijk ook altijd een lekkere beloning uit de Snuffelbox geven, zoals een gezonde hondenkluif waar ze even zoet mee zijn. 

Jouw hond bezighouden binnenshuis gaat lukken met de tips van Snuffelbox.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!