Hondentraining bestaat uit verschillende soorten onderdelen. Ook hondensport en een puppycursus vallen onder hondentraining.
Wat is hondentraining?
Hondentraining is het opleiden van honden om bepaalde commando’s op te volgen. Echter, hondentraining kan ook gericht zijn op het afleren van bepaald ongewenst gedrag dat een hond vertoont. Het opleiden van een hond om bepaalde commando’s te leren gebeurt onder andere door middel van beloningen en aanmoedigingen. Bij het afleren van ongewenst gedrag kan bijvoorbeeld worden bereikt met corrigerende maatregelen, zoals een trainingshalsband voor honden. Tegenwoordig is de trainingshalsband voor honden vele malen hondvriendelijker, omdat de schokhalsband verboden is. Hondentraining kan worden gebruikt om honden te leren bepaalde taken uit te voeren, zoals helpen bij het zoeken naar verdovende middelen of het ondersteunen van mensen met een handicap. Een hondentraining bestaat uit verschillende soorten trainingen en kan op verschillende manieren worden ingezet.
Welke soorten hondentraining zijn er?
Er zijn verschillende soorten hondentrainingen die ook op verschillende momenten en om verschillende redenen worden ingezet. Snuffelbox geeft je een kort overzicht van de verschillende soorten hondentrainingen waar jij jouw hond voor aan kunt melden.
Puppycursus
Een puppycursus is, zoals het woord eigenlijk al zegt, bedoeld om puppy’s op te voeden en om hen bepaalde vaardigheden en gedragingen aan te leren. Eigenlijk wordt een puppy tijdens een puppycursus min of meer opgevoed en wordt hem geleerd hoe hij zich als volwassen hond dient te gedragen. Tijdens de puppycursus leert jouw puppy onder andere de basiscommando’s voor honden en hoe hij goed naast je moet blijven lopen tijdens het wandelen. Daarnaast leert hij met andere puppy’s omgaan die ook deelnemen aan de puppycursus.
Gehoorzaamheidstraining
Gehoorzaamheidstraining richt zich op het ongewenste gedrag dat een hond in iedere leeftijdscategorie kan vertonen. Het uiteindelijke resultaat dat je als baasje met gehoorzaamheidstraining wilt bereiken, is een hond die geen ongehoorzaam gedrag meer vertoont naar jou, andere mensen of andere dieren. Gehoorzaamheidstraining kan bijvoorbeeld helpen om honden te leren niet te blaffen en om niet te blaffen, bijten of grommen op het moment dat de voerbak wordt weggetrokken. Uitgangspunt van gehoorzaamheidstraining is nog steeds een positieve benadering richting onze trouwe viervoeter. Schreeuwen of jouw hond dominant benaderen heeft een averechts effect.
Gedragstraining
Anders dan gehoorzaamheidstraining is gedragstraining voor honden gericht op het aanpassen van bepaald ongewenst gedrag. Een hond die gedragstraining nodig heeft, heeft vaak gedrag aangeleerd dat ongewenst is, maar hij weet simpelweg niet beter. Het is heel goed mogelijk dat je een oudere hond uit het hondenasiel hebt gehaald en dat hij een bepaald verleden heeft met een slechte socialisatie. Het is in dat geval aan te raden om een expert naar het gedrag van jouw hond te laten kijken. Houd altijd in jouw achterhoofd dat jouw hond bepaald gedrag niet bewust vertoont, maar gewoonweg niet weet hoe hij zich gewenst dient te gedragen. Wederom is het van belang dat je de gedragstraining met een positieve en open blik ingaat.
Het is verstandig om gedragstraining door een hondengedragstherapeut uit te laten voeren.
Behendigheidstraining
Behendigheidstraining is niet zo zeer een training die zich richt op het gedrag van jouw hond als wel op de lichamelijke uitdagingen die jouw hond nodig heeft om lichamelijk en mentaal actief en fit te blijven. Behendigheidstraining wordt ook wel agility genoemd en is eigenlijk een vorm van hondensport waarbij een parcours wordt uitgezet waar jouw hond verschillende hindernissen en obstakels moet nemen. Behendigheidstraining is niet alleen leuk, maar ook goed om jouw hond fysiek en mentaal uit te dagen.
Beschermingstraining
Beschermingstraining voor honden die gericht is op het trainen van honden die uiteindelijk een beschermende functie zullen uitvoeren, zoals het beschermen van een persoon of huis. Deze beschermingstraining wordt ook ingezet voor werkhonden, zoals politiehonden. Beschermingstraining houdt in dat een hond wordt getraind om te reageren op bepaalde commando’s of signalen of in bepaalde (dreigende) situaties. Het doel van beschermingstraining voor honden is om de hond te leren op de juiste manier te reageren om bepaalde situaties.
Wanneer beginnen met hondentraining?
Wanneer je dient te beginnen met het geven van hondentraining is dus behoorlijk afhankelijk van de soort hondentraining die je wilt gaan volgen. In het geval van puppytraining wordt er vaak gestart met de training op het moment dat de puppy rond de acht à tien weken oud is. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de hondenschool waar jij jouw puppy wilt laten trainen of de hondentrainer die jij aan huis wilt laten komen voor de training. Gehoorzaamheidstraining daarentegen kan op ieder moment van het leven van jouw trouwe viervoeter ingezet worden. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond iets vervelends heeft meegemaakt, waardoor hij zich nu anders gedraagt en er een training nodig is om hem van zijn ongewenste gedrag af te helpen en de mogelijke oorzaak van het ongewenste gedrag te doorgronden.
Wanneer je begint met hondentraining, hangt af van de soort hondentraining die jouw hond gaat volgen.
Kan ik mijn hond zelf trainen?
Het zelf trainen van een hond is mogelijk, maar dit hangt wel af van het type hondentraining. Hondentraining zoals een puppytraining, gehoorzaamheidstraining of behendigheidstraining is een training die je als baasje zelf thuis kunt oppakken of die je met behulp van een hondentrainer aan huis kunt trainen. Toch zijn er ook hondentrainingen die je beter aan een specialist of een hondengedragstherapeut kunt overlaten. Gedragstraining en beschermingstraining zijn trainingen die door mensen met ervaring getraind dienen te worden. Deze trainingen vragen namelijk een bepaalde expertise en moeten heen nauwgezet worden toegepast.
Wat kost een hondentraining?
De prijzen van een hondentraining kunnen sterk variëren, want er zijn verschillende factoren waar je als baasje rekening mee dient te houden. Laat je een hondentrainer aan huis komen of schrijf je jouw viervoeter in bij een hondenschool? Duurt de hondentraining steeds één klein halfuurtje of zijn jullie ruim één uur bezig? Welke hondentraining gaat jouw hond volgen? Over het algemeen moet je er als baasje rekening mee houden dat je tussen de €30,- en €80,- euro kwijt bent aan een les van 60 minuten. Dit is afhankelijk van bovenstaande factoren. Uiteraard betaal je meer voor een privéles en/of voor een les die langer duurt dan een standaard les.
Prijzen voor een hondentraining variëren, want er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden.
Mythes over hondentraining
Er bestaat verschillende mythes en fabels ten aanzien van hondentraining. Zo zouden honden op oudere leeftijd lastig te trainen zijn en is een dominant en hard optreden voor sommige honden nodig, maar kloppen deze beweringen wel? Snuffelbox informeert je over de feiten en de fabels betreffende hondentraining
Oudere honden kun je niks meer leren
Deze bewering is onjuist. Oudere honden zijn goed in staat om iets te leren. Zo kun je met een oudere hond gerust gehoorzaamheidstraining en behendigheidstraining doen. Met gehoorzaamheidstraining kun je mogelijk ongewenst gedrag afleren dat jouw hond in zijn jongere jaren heeft aangeleerd. Met behendigheidstraining kun je jouw hond mentaal en fysiek fit en actief houden. Feit is wel dat oudere honden wellicht minder snel zijn wanneer zij iets nieuws leren.
Een positieve benadering is essentieel bij hondentraining
Deze bewering is juist. Jouw hond heeft een consequente en duidelijke aanpak nodig, maar deze hondentraining moet wel op een positieve manier aangepakt worden. Wanneer je tegen jouw hond gaat schreeuwen of jouw hond gaat straffen, zal de hond hier angstig of agressief van worden en zo bereik je juist het tegenovergestelde van hetgeen je wenst.
Trainingssnoepjes zorgen ervoor dat de hond afhankelijk wordt van de beloning
Deze bewering is onjuist. Tijdens de hondentraining worden trainingssnoepjes gebruikt om jouw hond te leren dat een bepaalde handeling een positief resultaat heeft. Je begint de trainingen vaak met een trainingssnoepje in combinatie met een commando. Uiteindelijk begrijpt de hond dat het commando en de handeling onlosmakelijk verbonden zijn. Trainingssnoepjes vormen beloning én zijn een belangrijk onderdeel van de positieve benadering tijdens de hondentraining.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.
Welke hondentraining jij en je hond ook zullen gaan doen, jullie doen deze samen!