Hond plast op bed kun je niet oplossen door jouw hond straf te geven.
Waarom plast een hond op bed of in huis?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond in huis plast. Deze redenen zijn uiteenlopend, dus het is goed om je te realiseren dat er ook een combinatie van redenen voor kan komen of dat de reden dat een hond plast op bed niet in deze lijst voorkomt.
Ongelukje
In de eerste instantie mag je ervan uitgaan dat jouw hond per ongeluk op bed of in huis plast. Vooral puppies plassen op bed of in huis, omdat ze nog niet zindelijk zijn. Het is niet vreemd dat jouw puppy soms een ongelukje heeft, want hij moet het nog leren. Volwassen honden kunnen ook een ongelukje krijgen. Soms kan een hond het niet langer ophouden en heeft hij niet de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De kans is aanwezig dat een volwassen hond in dat geval op bed of in huis plast.
Medische problemen
Helaas is het ook mogelijk dat een hond plast op bed, omdat hij een medische aandoening heeft. Er zijn verschillende medische aandoeningen waar een volwassen hond last van kan hebben en die voor blaasproblemen hond kunnen zorgen, zoals incontinentie, urineweginfecties, blaasontstekingen en nierproblemen. Het is uiteraard belangrijk dat je een dierenarts raadpleegt op het moment dat je het vermoeden hebt dat jouw hond blaasproblemen vertoont.
Lees meer over incontinentie hond.
Stress en angst
Een hond kan ook in huis plassen op het moment dat hij angstig of gestrest is. Een verandering in de omgeving, een veranderde gezinssamenstelling of het ontmoeten van een nieuw gezinslid in de vorm van een ander dier kan voor stress en angst zorgen. Iedere hond reageert anders op bepaalde veranderingen, maar een indirect gevolg van een verandering bij een hond is vaak dat ze hun blaas niet langer onder controle hebben.
Territoriaal gedrag
Sommige honden markeren hun territorium door in huis te plassen. In principe kunnen zowel mannetjes- als vrouwtjeshonden hier last van hebben, maar over het algemeen voelen mannetjeshonden de aandrang om op deze manier hun territorium af te markeren.
Hoewel dit een aantal veelvoorkomende redenen zijn voor jouw hond om op bed of in huis te plassen, is het natuurlijk heel goed mogelijk dat jouw hond plast op bed vanwege een heel andere reden. Heb je twijfel over de blaasproblemen van jouw hond, dan doe je er goed aan om een dierenarts te raadplegen.
Een hond kan verschillende redenen hebben om op bed te plassen.
Wat te doen als je hond op bed of in huis plast?
Een hond die op bed of in huis plast wil je natuurlijk liever niet. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat jouw hond plast op bed of in huis. Snuffelbox geeft je verschillende tips die je kunt toepassen om te voorkomen dat jouw hond op bed of in huis plast.
Vermijd straffen
Op het moment dat een hond plast op bed of in huis, dan ben je daar uiteraard niet blij mee. Je zou jouw hond het liefst even streng willen toespreken, zodat hij weet dat het absoluut niet de bedoeling is om in huis of op de bank te plassen. Toch is het beter om jouw hond geen straf te geven, zeker niet wanneer je nog niet weet wat de oorzaak van het blaasprobleem van jouw hond is. Ten eerste kan het straffen van een hond ervoor zorgen dat jouw hond angstig en gestrest raakt én juist gaat plassen op plekken die je absoluut niet wil en ten tweede lost het het probleem niet op. Heb je het idee dat jouw hond bewust plast op bed of in huis, dan is het verstandig om contact op te nemen met een hondengedragstherapeut.
Lees meer over een hondengedragstherapeut.
Vaker naar buiten
Zorg ervoor dat jouw hond vaker naar buiten kan om te plassen en zijn behoefte te doen. Het is belangrijk dat jouw volwassen hond minimaal drie wandelingen op één dag maakt. Heb je het idee dat jouw hond vaker naar buiten moet én beschikken jullie over een flinke tuin, dan kun je ervoor kiezen om jouw hond in de tuin te laten. Je kunt jouw hond zelfs leren dat hij zijn behoefte op een bepaalde plek in de tuin moet doen, zodat je hier geen bezoek ontvangt of planten neerzet. De kans is groot dat jouw hond het niet alleen prettig vindt om lekker naar buiten te gaan, maar dat hij ook een stuk minder vaak of helemaal niet meer plast op bed of in huis.
Beperk de toegang
Hond plast op bed of op een andere vaste plek in huis, dan doe je er verstandig aan om deze plek niet langer beschikbaar te stellen aan jouw hond. Zorg ervoor dat jouw hond niet in jouw slaapkamer mag komen of geef jouw hond alleen toegang tot de slaapkamer op het moment dat je zelf ook in de slaapkamer aanwezig bent, zodat je hem goed in de gaten kan houden. Neemt jouw hond een plassende houding aan, geef dan op een rustige, maar consequente toon aan dat hij dat niet mag doen en breng hem naar buiten. Op het moment dat jouw hond zijn behoefte buiten doet, kun je hem belonen voor goed gedrag.
Zindelijkheidstraining
Het opvoeden van een hond en geduld hebben, gaan goed samen. Het opvoeden van een hond doe je niet slechts een paar maanden. Het is belangrijk dat jouw hond een continue training krijgt om zindelijk te worden en dat je hem beloont op het moment dat hij zijn behoefte op een plek doet die je geschikt acht en waar het eigenlijk de bedoeling is dat hij zijn behoefte doet, zoals buiten.
Lees meer over volwassen hond zindelijk maken.
Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn met jouw hond. Een hond heeft een bepaalde verwerkingstijd nodig om te begrijpen wat jij als hondenbaasje probeert te zeggen. Met de juiste training en zorg kunnen de meeste honden worden getraind om zindelijk te worden en hun behoefte buiten te doen. Wanneer dit na een lange periode nog niet lukt, is er hoogstwaarschijnlijk iets anders aan de hand en is het verstandig om een dierenarts te bezoeken met jouw hond.
Een goede zindelijkheidstraining duurt langer dan slechts een paar weken.
Hond plast op bed en in huis | Schoonmaaktips
Wanneer jouw hond plast op bed of in huis, dan is het belangrijk dat je de plek waar jouw hond zijn behoefte heeft gedaan goed schoonmaakt. De urine van een hond kan behoorlijk hardnekkig zijn, dus Snuffelbox geeft je graag tips over hoe jij hondenplas kunt verwijderen uit je bank en je overige spullen.
Verwijder de urine zo snel mogelijk van de bank of de vloer voordat het diep in de stof, het tapijt of jouw parket doordringt. Je kunt een oude handdoek of papieren handdoeken gebruiken om de urine weg te vegen of droog te deppen.
Gebruik een enzymatische reiniger om de uringegeur te verwijderen en om de plek schoon te maken. Deze reinigers breken de urine af en neutraliseren de geur. Uiteraard is elke reiniger anders, dus het is goed om de beschrijving op de verpakking te lezen. Vermijd ammoniakhoudende reinigers, want deze versterken de urinegeur juist en kunnen jouw hond aanmoedigen om opnieuw op dezelfde plek te plassen.
Heb je te maken met een hond plast op bed, dan is het belangrijk dat je jouw beddengoed en dekbed in de wasmachine stopt. Vind je dit niet direct hygiënisch, dan kun je er ook voor kiezen om het beddengoed en het dekbed eerst onder de douche af te spoelen alvorens je het geheel in de was gooit.
Na het reinigen van het bed of de plek waar jouw hond plast, kun je de ramen openzetten of gebruikmaken van een luchtverfrisser om jouw huis weer fris te laten ruiken.
Onthoud dat het belangrijk is om de oorzaak van een hond plast op bed te achterhalen en deze oorzaak aan te pakken. Het is namelijk mogelijk dat jouw hond een medisch probleem heeft waarmee hij geholpen moet worden, maar het is ook mogelijk dat jouw hond vaker naar buiten moet of dat zijn zindelijkheidstraining moet worden uitgebreid.
Geef jouw hond zijn eigen zachte hondenbed, zodat hij niet kan plassen op jouw bed.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond belonen voor gewenst gedrag? Schaf de Snuffelbox vol lekkere snacks en leuke hondenspeeltjes aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.