Volwassen hond zindelijk maken [5 tips]

Een hond zindelijk maken is een taak van het opvoeden die je direct moet toepassen. Vaak krijgen puppy’s al zindelijkheidstraining op het moment dat ze nog bij de fokker wonen, maar deze training moet zeker doorgezet worden op het moment dat jouw puppy bij jou in huis komt. Toch is het ook mogelijk dat je een volwassen hond uit het hondenasiel haalt of via overplaatsing adopteert. Een volwassen hond zindelijk maken, kan lastig zijn. Snuffelbox geeft je 5 tips voor zindelijkheidstraining volwassen hond. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Een volwassen hond zindelijk maken vraagt bijzonder veel toewijding.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een hond zindelijk te maken?

Zindelijkheidstraining gaat van start op het moment dat jouw puppy nog vrij klein is. Het is namelijk de bedoeling dat hij snel gewend is aan de plek waar hij zijn behoefte wel en niet mag doen. Bij zindelijkheidstraining voor puppy’s wordt er met bepaalde ‘vaste regels’ gewerkt die ervoor zorgen dat de kans groot is dat jouw hond binnen een half jaar zindelijk is. Uiteraard hangt dit af van een aantal factoren, zoals de tijd en moeite die wordt geïnvesteerd in het zindelijk maken van jouw hond. Is jouw hond een half jaar oud en nog niet zindelijk, dan is dat natuurlijk niet direct een probleem. Verstandig is om door te gaan met de zindelijkheidstraining en bij eventuele zorgen en twijfel contact op te nemen met de dierenarts. 

Hoe verloopt zindelijkheidstraining bij pups? 

Zoals gezegd verloopt de zindelijkheidstraining bij pups volgens een bepaald aantal ‘vaste regels’ die ervoor zorgen dat de zindelijkheid van jouw jonge hond goed verloopt en dat jouw hond leert waar hij zijn behoefte wel en niet mag doen. In de blog hebben we het voornamelijk over het zindelijk maken van een volwassen hond, maar we bespreken hier wel de stappen die bij het zindelijk maken van jouw jonge hond genomen zou kunnen worden. 

  • Wanneer je jouw jonge hond zindelijk probeert te maken, is het verstandig om de ruimte waarin hij leeft, zoals de puppybench kleiner te maken, zodat je zicht hebt op de activiteiten van jouw hond; 

  • Daarnaast is het verstandig om een vast tijdschema te maken voor jouw hond. Dit zorgt er ook voor dat jouw hond een bepaalde opvoeding krijgt en wendt aan een vaste structuur; 

  • Vooral jonge honden kunnen hun behoeftes lastig ophouden. Het is daarom belangrijk om jouw hond om de twee à drie uur de mogelijkheid te geven om naar buiten te gaan om te plassen of te poepen; 

  • Beloon jouw hond wanneer hij zijn behoefte op de juiste plaats doet én voorkom dat je jouw hond straft wanneer hij een ongelukje heeft. Jouw hond doet het namelijk niet expres. Hij weet gewoonweg nog niet goed hoe hij zijn plas en poep moet ophouden en op welke plek het wel acceptabel is om zijn behoefte te doen. 

  • Herinner jouw hond regelmatig aan de juiste plek waar hij zijn behoefte moet doen. 

Verderop bespreken zindelijkheidstraining bij volwassen honden en geven we tips om deze training zo goed mogelijk te laten verlopen. De zindelijkheidstraining van een jonge hond lijkt op die van een volwassen hond, maar er dienen aanpassingen gedaan te worden voor volwassen honden om de training tot een succes te maken. Onder het kopje ‘Volwassen hond zindelijk maken tips’ lees je meer over het zindelijk maken van jouw hond. 

Zindelijkheidstraining kan helpen jouw hond te trainen, zodat hij zijn behoefte op de juiste plek doet.

Waarom doet mijn hond zijn behoefte in huis?

Er zijn verschillende redenen waarom jouw hond zijn behoefte in huis doet. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond (nog) niet geleerd heeft waar hij wel en niet mag plassen. Wanneer jouw hond nog een puppy is, zit een ongelukje in een klein hoekje en is het goed mogelijk dat je een plasje of drolletje op de grond vindt. Wanneer jouw hond ouder is, kan dit ook gebeuren. Wellicht heb je jouw hond uit het asiel of via een overplaatsing geadopteerd en heeft hij nooit geleerd zindelijk te worden door vervelende omstandigheden. Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat jouw hond moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat hij binnen plast vanwege bepaalde zenuwen. Verder is het mogelijk dat jouw hond niet vaak genoeg de mogelijkheid krijgt om zijn behoefte te doen. Geef jouw hond iedere twee uur de mogelijkheid om te plassen. In principe moet een volwassen hond het langer op kunnen houden, maar het is mogelijk dat jouw hond een probleem heeft met zijn blaas. Heb je twijfels over het gedrag van jouw hond neem dan contact op met jouw dierenarts om te onderzoeken of alles in orde is met zijn blaas. 

Hoe straf je een hond die in huis plast?

Een hond straffen omdat hij in huis plast is geen goed idee. Honden zijn gebaat bij positieve bekrachtiging en jouw hond straffen voor iets waar hij niet bepaald iets aan kan doen, heeft wellicht een averechts effect. Jouw hond begrijpt hoogstwaarschijnlijk niet waarom je boos bent en waarom hij straf krijgt en dat kan ervoor zorgen dat hij vervelend gedrag gaat vertonen. Twijfel je over het gedrag van jouw hond en denk je toch dat hij het bewust doet, dan is het wellicht verstandig om in gesprek te gaan met een hondengedragstherapeut. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut voor honden

Het is belangrijk dat je jouw hond niet straft als hij in huis plast, maar juist beloont als hij het goed doet.

Wat als je hond niet zindelijk wordt?

Als jouw volwassen hond niet zindelijk wordt, dan is het verstandig om uit te zoeken waarom jouw hond niet zindelijk wordt. Er kunnen verschillende oorzaken aan het niet zindelijk worden ten grondslag liggen. Zoals eerder benoemd is het heel goed mogelijk dat jouw hond nooit geleerd heeft waar hij zijn behoefte dient te doen. Jouw hond mist een bepaalde basisopvoeding. Wanneer je jouw hond uit het hondenasiel haalt, zullen ze jou daar uiteraard over informeren. In het hondenasiel zal namelijk al met de hond getraind zijn. Mocht je het idee hebben dat jouw hond écht niet zindelijk wordt, dan is het verstandig om de dierenarts raad te plegen. De dierenarts kan jou helpen een plan op te stellen. 

Lees meer over naar de dierenarts met hond.

Volwassen hond zindelijk maken tips

Er zijn verschillende tips om een volwassen hond zindelijk maken. Snuffelbox neemt 5 tips met je door die effectief zijn bij het zindelijk maken van jouw volwassen hond. Houd er rekening mee dat je veel geduld moet hebben bij het zindelijk maken van jouw volwassen hond, want hij heeft gewoonweg niet geleerd hoe hij op de ‘juiste’ manier zijn behoefte moet doen. 

Ongelukje 

Net als bij jonge honden is het verstandig om een ‘ongelukje’ te negeren. De kans is groot dat jouw hond het niet bewust doet, dus straffen heeft geen zin. Mocht jouw hond toch vervelend gedrag laten zien en verkeerde aandacht vragen, dan bereik je juist het tegenovergestelde wanneer je boos wordt. Je geeft namelijk verkeerde aandacht op ongewenst gedrag.  

Gewoontes

Jouw hond heeft bepaald gedrag aangeleerd gekregen. Het is bijzonder lastig om dat gedrag af te leren. Houd er daarom rekening mee dat de zindelijkheidstraining van jouw volwassen hond langer duurt dan wanneer je een puppy zindelijk probeert te maken. Het is belangrijk om consistent te blijven. Wees je ervan bewust dat je een lange aandacht nodig zult gaan hebben. 

Schema

Honden zijn gebaat bij een vast schema met voeden, drinken, spelen en uitlaten. Zij zullen al snel in de gaten hebben wanneer het tijd voor iets is en zo zullen ze zich ook lichamelijk op een bepaald punt aanpassen. Jouw hond en jij zullen steeds beter aan dit schema gaan wennen.

Plaspauze

Heb je het idee dat jouw hond aan uitlaten alleen niet genoeg tijd heeft voor het doen van zijn behoefte, dan is het verstandig om zogenoemde plaspauzes in te lassen. Je geeft jouw hond de kans om iedere twee uur van de dag zijn behoefte te doen. Na verloop van tijd maak je de tijd tussen de plaspauzes steeds groter. 

Maatregelen

Heb je het idee dat jouw moeite en tijd totaal geen effect hebben, dan is het verstandig om met een specialist te gaan praten. Jouw dierenarts of een hondengedragstherapeut kunnen jou helpen een plan op te stellen en eventuele achterliggende problemen te tackelen.  

Jouw volwassen hond zindelijk maken lukt met de juiste tactiek vanzelf.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee? Jammer, want we hebben de lekkerste krabbels en de leukste speeltjes speciaal voor onze hondenvrienden. We hebben ook nog een verrassing, want als je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!