Honden maken een belangrijk onderdeel uit van onze gezinnen.
Geschiedenis hondenverzorging
Al eeuwenlang houden mensen honden als ‘huisdier’, maar zoals wij tegenwoordig met onze trouwe viervoeters omgaan, is niet van alle tijden. De afgelopen jaren is er veel veranderd in de manier waarop wij voor onze honden zorgen ten opzichte van decennia geleden. Honden worden tegenwoordig door veel hondenbaasjes gezien als lid van het gezin en niet alleen als waakhond of jachthond. Uiteraard waren er in vroegere tijden ook mensen die hun hond echt als een maatje zagen, kijk maar naar de hondenbaas van de trouwe akita Hachiko. Echter, hoe wij honden tegenwoordig verzorgen en opnemen in ons gezin is alleen maar hechter en vertrouwder geworden. We geven onze hond liefde en we zorgen er vaak voor dat hem aan niet ontbreekt. Zodoende is niet alleen de levensverwachting van onze honden verhoogd, maar hebben ze vaak ook een betere kwaliteit van leven. Een van de manieren om jouw hond een goede hondenverzorging te bieden, is om hem met regelmaat een bezoek aan de dierenarts te laten brengen. Dierenartsen moedigen een halfjaarlijkse controle aan, ook als jouw hond kerngezond is (of lijkt). Hondenbaasjes kunnen namelijk voorgelicht worden en problemen die niet zichtbaar zijn, kunnen aangepakt worden. Zonder deze dierenartsbezoeken blijven veel problemen onopgemerkt of ze worden te laat opgemerkt, waardoor deze problemen lastig tot niet opgelost kunnen worden. Het gebeurt dan ook met enige regelmaat dat dierenartsen veelvoorkomende problemen tegenkomen die heel eenvoudig op te lossen en bij te houden zijn.
7 veelvoorkomende fouten van hondenbaasjes
Fouten maken is menselijk en ook helemaal niet erg, maar het is natuurlijk een voordeel om te leren van de foutjes van anderen. Daarom heeft Snuffelbox 7 veelvoorkomende fouten van hondenbaasjes volgens dierenartsen voor je op een rij gezet, zodat deze jou in de toekomst niet zullen overkomen.
#1 Hondenchip niet (goed) geregistreerd
Je bent in Nederland verplicht om je hond te laten chippen en te registeren. Toch gaat dat zo nu en dan nog weleens mis. Wanneer een hond een chip heeft, maar deze niet goed geregistreerd wordt én hij per ongeluk vermist raakt, is de kans groot dat hij niet snel geïdentificeerd kan worden wanneer hij terug wordt gevonden. Het is daarom altijd belangrijk om goed te controleren of jouw hond gechipt én geregistreerd is op het juiste adres en op naam van het juiste hondenbaasje.
Lees meer over vermiste hond gevonden.
Wanneer een hond gechipt wordt, kan hij eenvoudig teruggevonden worden wanneer hij vermist raakt.
#2 Vaccinaties niet bijhouden
Dat brengt ons direct bij ons volgende punt van aandacht: het niet bijhouden van de vaccinaties. Vaccinaties zijn ontzettend belangrijk om onze viervoeter gezond te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het immuunsysteem van onze viervoeter is anders dan dat van ons. Honden hebben jaarlijks vaccinaties nodig van bepaalde ziektes om een goede weerstand om te bouwen tegen deze ongewenste ziektes. Bij puppy’s zijn we als hondenbaasje vaak heel erg bezig met het vaccinatieschema om ervoor te zorgen dat onze kleine hond de juiste vaccinaties op het juiste moment krijgt, maar zodra onze viervoeters ouder worden neemt deze aandacht voor vaccinaties vaak af volgens dierenartsen.
Tip van Snuffelbox: heb je een afspraak voor een vaccinatie bij de dierenarts, plan dan alvast de volgende afspraak, zodat deze alvast in je agenda staat.
#3 Te weinig dierenartsbezoeken
Veel hondenbaasjes gaan pas naar de dierenarts wanneer hun hond iets mankeert, maar eigenlijk is het dan al te laat. Een hond moet minimaal één keer per jaar een jaarlijkse controle krijgen om te onderzoeken of alles goed met hem is. Tijdens jaarlijkse controles kunnen eventuele problemen die van buitenaf nog niet zichtbaar zijn, maar van binnen wel sluimeren worden ontdekt en zodoende is de kans groter dat een hond gezond en gelukkig is. Uiteraard is het heel goed mogelijk dat de controle bij de dierenarts niets uitwijst en dat je voor ‘niks’ naar de dierenarts gaat, maar het is uiteraard ook prettig om een goed bericht te ontvangen van de dierenarts over de gezondheid van jouw hond.
#4 Te late socialisatie
Jonge honden hebben er ontzettend veel baat bij om in een vroeg stadium kennis te maken met andere honden, dieren en mensen buiten het gezin. Wanneer een puppy op jonge leeftijd met verschillende nieuwe dieren, mensen en situaties wordt geconfronteerd, leert hij dat vreemden en andere dieren in principe niet gevaarlijk of bedreigend zijn. Daarnaast kan vroege socialisatie ook de kans op ander probleemgedrag, zoals agressie en angst, verminderen. Houd er wel rekening mee dat jouw puppy zijn vaccinaties heeft gekregen die hem beschermen tegen invloeden van buitenaf.
Een te late socialisatie kan ervoor zorgen dat een hond zich niet prettig voelt in de nabijheid van andere dieren of mensen.
#5 Te veel of slecht hondenvoer
We houden van onze trouwe viervoeter en we willen dat hem aan niks ontbreekt, maar soms kan de wil om jouw hond het beste te geven te ver doorslaan. Wanneer jouw hond alles krijgt wat zijn hartje begeert, zijn de grenzen zoek. Honden kunnen in principe door blijven eten en de kans op overgewicht of obesitas is dan ook aanwezig. De kans is groot dat je jouw hond weleens iets lekkers van jouw eigen bord geeft, maar een hond heeft veel minder calorieën per dag nodig dan mensen en iets lekkers van jouw eigen maaltijd kan al snel te veel zijn voor jouw viervoeter. Voeding is belangrijk voor onze hond om in leven te blijven, maar het is ook belangrijk om het voeden van jouw hond in goede banen te leiden. Daarnaast is het belangrijk dat je het juiste hondenvoer aanschaft voor jouw viervoeter. Het verzorgen en grootbrengen van een viervoeter kost een aanzienlijk bedrag en het is uiteraard verleidelijk om het goedkoopste hondenvoer uit de schappen mee te nemen. Echter, er is wel degelijk sprake van hondenvoer van minder goede kwaliteit. Het is niet direct zo dat duur hondenvoer goed is en dat goedkoper hondenvoer slecht is voor jouw hond, maar het is zeker goed om onderzoek te doen naar het soort hondenvoer dat jij voor jouw hond aanschaft.
#6 Niet genoeg beweging
Onvoldoende beweging en te veel hondenvoer vormen samen een slechte combinatie. De meeste honden houden van een goede wandeling of lekker ravotten met hun hondenbaasje. Probeer, indien mogelijk, minimaal één à twee keer per dag tien minuten met jouw hond te spelen en zorg ervoor dat hij drie keer een wandeling maakt waarvan één keer een langere wandeling wordt geadviseerd. Deze zijn het beste voor honden met veel energie. Heb je zelf doordeweeks niet altijd tijd om een lange wandeling met jouw viervoeter te maken, dan is het verstandig om jouw hond aan te melden bij een hondenuitlaatservice. In het weekend kun je jouw viervoeter natuurlijk verwennen met een tripje richting het hondenbos of het hondenstrand, zodat jullie heerlijk kunnen uitwaaien en kunnen genieten van de omgeving.
Lees meer over de hondenuitlaatservice.
#7 Mondhygiëne niet bijhouden
Gebitsreiniging bij honden wordt vaak over het hoofd gezien, omdat hondenbaasjes vaak denken dat het gebit van een hond niet gereinigd hoeft te worden. Niks is minder waar, het is wel degelijk belangrijk om zorg te dragen voor de mondhygiëne van jouw viervoeter. Een slechte mondhygiëne bij honden draagt bij aan een slechte adem, pijn in de mond en tandverlies. In het ideale geval moeten de tanden van een hond dagelijks gepoetst worden en moet jouw viervoeter de kans krijgen om op kauwspeelgoed en kauwsnacks te knagen, zodat de kans op tandplak en uiteindelijk tandsteen kleiner wordt.
Lees meer over gebitsreiniging hond.
Het gebit van jouw viervoeter heeft bijna net zoveel verzorging nodig als ons eigen gebit.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.