9 feiten over de Golden Retriever x Husky

Een mix van een Golden Retriever x Husky maakt een Golden Husky hond. Ook wel bekend als de Goberian, is deze designerhond een mix tussen de zachtaardige Golden Retriever en de Siberische Husky. Als je er nog niet van gehoord hebt, voel je dan niet buitengesloten, de Golden Retriever x Husky is een relatief nieuw ras dat pas de laatste tien jaar is opgedoken. Snuffelbox legt je alles uit over de Golden Retriever x Husky.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Bron: k9web.comDe Golden Husky is een bijzondere mix tussen de Golden Retriever en Husky.

Golden Retriever x Husky: maak kennis met deze mooie mix 

Een Golden Retriever x Husky honden hebben een unieke mix van kenmerken van beide rassen, waardoor ze erg aantrekkelijk zijn voor veel hondenliefhebbers. Ze zijn vriendelijk, intelligent en sociaal, net als de Golden Retriever Terwijl ze ook speels, avontuurlijk en onafhankelijk zijn, zoals de Husky. Het is belangrijk om te weten dat Goberians veel aandacht en beweging nodig hebben en dat hun vachtverzorging ook enige tijd en moeite vergt van hun eigenaar. We hebben 9 belangrijk feiten over de Golden Retriever x Husky mix voor je op een rij gezet. 

#1 - De golden Husky is een aantrekkelijke en dure mix

Een Golden Husky is een product van een middelgroot ras (Husky) en een hond van een groot ras (Golden Retriever), dus ze kunnen middelgroot of groot zijn als ze volgroeid zijn. De De Golden Retriever x Husky mix is meestal tussen de 50 en 60 cm groot en het gewicht varieert tussen de 18 - 36 kg.

Hoewel deze honden kenmerken van de Husky hebben, is het hoofd meestal afgerond met een smalle snuit en heeft het ras oren die naar beneden hangen, net als bij een Goldie. Ze erven vaak de doordringende blauwe ogen van de Husky, maar de ogen kunnen ook bruin van kleur zijn. Een Golden Husky heeft ook vaak de pluizige, gekrulde staart van de Husky hond.

Golden Retriever x Husky honden hebben een dubbele vacht, waarvan de binnenste vacht dicht en zacht is en de buitenvacht lang en golvend. De Golden Husky is bijzonder mooi om te zien, zeker als je gek bent op beide rassen. Veelvoorkomende kleuren zijn:

  • Zwart met wit

  • Bruin en wit

  • Salt & pepper (zout en peper)

  • Crème

  • Zwart en bruin 

  • Goudkleurig

Meng de gouden vacht met de doordringende blauwe ogen en je hebt de meest gewilde Goberian die er is. Dit betekent vervolgens ook dat je een hogere prijs mag verwachten als je een Husky x Golden Retriever puppy wilt kopen. De prijzen van een Golden Husky varieert tussen de 350 en 1750 euro, met de blonde, blauwogige schoonheden aan de bovenkant van de prijsklasse.

HuskyDe Goberian kan de blauwe ogen van de Husky erven, maar dit is heel uniek.

#2 - De goberian is intelligent

Deze honden, die op hun beide ouderrassen lijken, leren heel snel. Een Goberian is dan ook vaak getraind om deel te nemen aan verschillende activiteiten, van jacht en behendigheid tot bewaking en opsporing en redding. Een waarschuwing is hierbij op zijn plaats, ze kunnen namelijk de koppigheid van de Siberische Husky vertonen. Daarom moet je jezelf vanaf het begin als roedelleider opstellen door streng en consequent te zijn.

Dit betekent dat als je grenzen stelt, jij je daaraan moet houden. Als je bijvoorbeeld als regel wilt stellen dat je Goberian niet op de bank mag, maak dan nooit een uitzondering - hoe schattig ze er ook uitzien als ze nog pup zijn. Smelt niet voor die blauwachtige ogen en snoezige snoet.

Snuffelbox raad je dan ook ten zeerste aan om al op jonge leeftijd te starten met gehoorzaamheidstraining. Met 8 weken oud zijn deze slimme honden al in staat om basiscommando’s als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘kom’ te leren. 

Lees meer over gehoorzaamheidstraining voor puppy's.

#3 - De golden Retriever x Husky mix houdt van beweging

Een Golden Retriever x Husky mix houdt van actie, afleiding, oefeningen doen en spelen. Dit is wel logisch als we kijken naar deze eenvoudige rekensom van een Golden Husky: 

  • Golden Retrievers zijn atletische honden oorspronkelijk gefokt voor het apporteren van watervogels tijdens de jacht.

  • Husky's zijn zeer atletische honden gefokt om sleeën te trekken over lange afstanden.

  • Uitkomst: wanneer je deze twee bij elkaar optelt kom je tot een zeer energieke hond die graag op onderzoek uitgaat en wil werken!

Wanneer je op zoek bent naar een relaxte harige metgezel, dan is een Golden Husky niet jouw rashond. Want wanneer een Golden Retriever x Husky niet goed wordt getraind, zal deze mix zijn toevlucht nemen tot destructief gedrag, wat alleen maar stressvol is voor alle betrokkenen.

Dus, hoeveel beweging heeft een Goberian nodig? Het antwoord is minstens een uur per dag, plus veel spelen. Deze hond doet het goed bij behendigheid, apporteerspelletjes en is een geweldige hardloop- of wandelpartner.

Je kunt het tijdens een wandeling nog uitdagender maken door jouw hond te voorzien van een hondenrugzak. Dit zal ook zijn behoefte aan een taak vervullen, want hij zal, net als zijn voorouders, gewicht willen dragen.

Deze rugzakken zijn vooral handig als je samen een lange wandeling maakt, want hij kan water, lekkers, poepzakjes, een hondenbal en alle andere kleine voorwerpen die je nodig hebt voor de wandeling dragen. Om te beginnen kan een Golden Retriever x Husky mix tussen de 10 en 12% van zijn lichaamsgewicht dragen.

GoberianDe Golden Retriever x Husky mix is bijzonder beweeglijk en luiert niet graag.

#4 - Het zijn geen appartementbewoners

De Golden Retriever x Husky mix is een middelgrote tot grote, energieke hond die gefokt is om te werken. Vanwege hun grootte en hoge energieniveau hebben ze een woonplek nodig die voldoende ruimte biedt om zich in te bewegen. Om deze reden raad Snuffelbox het niet aan om deze mix te nemen als je in een appartement woont.

Het ideale huis voor een Goberian is een huis met een ruime tuin waarin ze kunnen rennen en spelen. Goberian puppies kunnen de ‘ontsnappingsdrang’ erven van de Husky, dus de tuin moet een omheining hebben van minstens 4 meter hoog om te voorkomen dat ze ontsnapt. Inderdaad, ze kunnen heel hoog springen. 

#5 - De Husky x Golden Retriever houdt van het gezinsleven

De Husky x Golden Retriever mixhonden houden van een gezinsleven. Ze worden vaak beschreven als honden met de drive van de Siberische Husky gemengd met de zachtheid van een Golden. Deze kwaliteit maakt ze tot geweldige metgezellen voor een gezin met kinderen, omdat hun speelsheid meestal gepaard gaat met het besef dat ze voorzichtiger moeten zijn rond de kleintjes.

Dit zijn echt trouwe honden die zich sterk aan hun gezin hechten en graag in hun buurt zijn. Deze gezellige persoonlijkheid heeft als keerzijde dat ze niet graag alleen thuis zijn. Drie uur alleen zijn, is haalbaar, maar vereist wel een goede training. 

De felle loyaliteit van de Husky x Golden Retriever maakt deze mix tot een beschermende hond. Hij is dus ook een goede waakhond en zal niet aarzelen om jou en je gezin te verdedigen tegen een indringer.

Golden RetrieverGolden Retrievers brengen het zachtaardige karakter van de Goberian naar boven.

#6 - De Golden Husky heeft weinig vachtverzorging nodig

Ondanks dat een Golden Husky een dubbele vacht heeft, verharen deze mixhonden niet zo zwaar als andere honden met een soortgelijke vacht. In feite verharen Husky x Golden Retriever mixen weinig, zodat ze niet veel vachtverzorging nodig hebben. Leg die borstel nog niet weg, want de Goberian moet nog steeds twee keer per week gedurende 5 minuten worden geborsteld. Het borstelen verwijdert losse haren en houdt de vacht gezond en klitvrij.

#7 - De Goberian geeft de voorkeur aan een koeler klimaat

Zoals je misschien al kunt raden, is de dikke dubbele vacht van de Golden Retriever x Husky mix ontworpen om hem warm te houden door veel isolatie te bieden. Daarom kunnen deze honden warm weer moeilijk verdragen en zijn ze meer geschikt om in een gematigd tot koel klimaat te leven. Een gebied waar de temperatuur geregeld boven de 26 graden Celsius of meer oploopt, is minder geschikt voor de Goberian honden. Het klimaat in Nederland is daarom prima voor de mooie en lieven mixhonden.

Temperaturen die boven de 20 graden Celsius zijn, is al snel te heet voor deze rashonden. In de zomer is het dan ook aan te raden om vroeg in de ochtend te wandelen en ’s avonds erop uit te gaan als de zon minder warm is. Zorg ervoor dat je Golden Retriever x Husky hond voldoende beweging krijgt, ook op de warmere dagen van het jaar. 

Denk er in de warmere maanden aan dat de waterbak voortdurend bijgevuld moet worden met koud water. Dit draagt enorm bij aan een goede afkoeling. Pas op met ijsblokjes, want het temperatuurverschil kan gevaarlijk zijn voor honden. Zorg ervoor dat je husky mix altijd toegang heeft tot een schaduwrijke plek als hij buiten is. 

#8 - Gezondheidsproblemen Golden Retriever x Siberian Husky

Hoewel Golden Retriever x Siberian Husky over het algemeen gezonde honden zijn, zijn ze vatbaar voor sommige gezondheidsproblemen die ze van hun voorouders kunnen erven. Veel beweging en een gezond dieet is essentieel om je Husky x Golden Retriever puppy in topvorm te houden. Bij het hondenvoer kun je letten op specifieke ingrediënten die bepaalde gezondheidsproblemen van de Golden Retriever x Siberian Husky hond verlichten en in sommige gevallen zelfs voorkomen. 

Hierbij een overzicht van de mogelijke gezondheidsproblemen van de Golden Retriever Husky mix, samen met hoe voeding kan helpen. 

Gewrichtsdysplasie

Zowel de Golden Retriever als de Husky zijn gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie, waardoor de Goberian vrij waarschijnlijk deze aandoening ontwikkelt op middelbare leeftijd. Symptomen zijn gewrichtspijn en stijfheid, mank lopen en in ernstige gevallen kreupelheid. 

Ondanks dat er geen herstel is voor structurele schade aan de gewrichten van een hond, zoals gescheurd kraakbeen, zijn er voedingsstoffen die helpen de gewrichtspijn te verlichten door ontstekingen te verminderen en beschadigde weefsels te herstellen. De belangrijkste voedingsstoffen zijn glucosamine en chondroïtine, die vaak zijn opgenomen in voeding voor grote rassen en senior honden. Omega vetzuren helpen ook door ontstekingen te verminderen, dus het kiezen van hondenvoer met één eiwitbron op basis van vis of lijnzaad is een goed idee.

Oogproblemen

De Golden Retriever x Siberian Husky kan lijden aan oogproblemen, waaronder juveniele cataract, hoornvliesdystrofie en progressieve netvliesatrofie, die ze erven van hun Husky ouder. Hoewel geen van deze aandoeningen levensbedreigend is, kunnen ze allemaal leiden tot blindheid.

Om de gezondheid van de ogen van je pup te bevorderen, kies je voor hondenvoer dat veel specifieke antioxidanten bevat, waaronder vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Voedingsmiddelen die hoge hoeveelheden antioxidanten bevatten zijn zalm, sardines, bosbessen, broccoli, wortels, eieren en boerenkool. 

Kanker bij Golden Retriever Husky

Golden Retrievers zijn gevoelig voor bepaalde vormen van kanker, genaamd lymfoom en hemangiosarcoom, die helaas ook bij de Golden Retriever Husky mix voorkomen. Hoewel voeding kanker natuurlijk niet kan genezen, kun je je hond wel zo gezond mogelijk houden door hem hoogwaardig hondenvoer vol antioxidanten te geven, die schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Kijk uit naar hondenvoer dat broccoli, boerenkool, spinazie, veenbessen, wortelen, pompoen of bosbessen bevat. 

Hartproblemen

Gezien het feit dat beide rassen van de Golden Retriever x Husky aan hartproblemen kunnen lijden, zijn ze ook gevoelig voor dit gezondheidsprobleem. Voor honden met hartaandoeningen is een natriumarm dieet essentieel, dus koop hondenvoer zonder toegevoegd zout. Houd je hond altijd op een gezond gewicht, door de juiste porties te voeren en voldoende dagelijkse beweging te geven. Een hond die in vorm is, heeft namelijk minder kans op het ontwikkelen van coronaire problemen.

Golden Retriever X HuskyHoud er rekening mee dat een mix tussen twee hondenrassen gezondheidsproblemen kan meebrengen.

#9 - Herken een gerenommeerde Golden Retriever Husky mix fokker

Gezond fokken zorgt er ook voor dat je Golden Retriever Husky mix niet lijdt aan bepaalde gezondheidsaandoeningen. Zorg ervoor dat je een verantwoordelijke Golden Husky fokker uitzoekt voor je pup, die bewijs kan leveren van gezond fokken.

Voor de Golden Retriever Husky mix houdt dit in dat de fokker een onafhankelijk certificaat kan overleggen dat de ouders van de hond zijn gescreend op de eerdergenoemde gezondheidsaandoeningen en als gezond voor de fok zijn aangemerkt. Een fokker van goede kwaliteit laat je ook graag de ouders en de rest van het nest zien, evenals hun leefruimte.

Het adopteren van een Golden Husky is natuurlijk ook een optie. Echter, worden deze honden nauwelijks ter adoptie aangeboden. 

Lees meer over broodfokker herkennen.

Conclusie over Husky Golden Retriever mix

De Husky Golden Retriever mix is een trouwe hond, ideaal voor actieve gezinnen die een huis met een tuin hebben. Een Goberian heeft een vriendelijk, loyaal en aanhankelijk karakter. Deze honden zijn sociaal en vinden het leuk om in de buurt van mensen te zijn en lang alleen thuis zijn vinden ze minder leuk. 

Ze zijn ook intelligent en kunnen snel nieuwe commando's leren, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Een Husky Golden Retriever mix kan soms ook een beetje koppig zijn, vooral als ze het gevoel hebben dat ze hun eigen weg willen gaan. Ze zijn speels, actief en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Vanwege hun Huskyafkomst hebben Goberians vaak een sterk jachtinstinct en kunnen ze soms onvoorspelbaar zijn als het gaat om interactie met kleine dieren. 

Mag jij binnenkort je Husky Golden Retriever pup ophalen? Verwelkom hem dan met een Snuffelbox Puppybox. Deze hondenbox is gevuld met verrassingen voor zowel de pup als de baas. In de Puppybox zitten namelijk twee puppyspeeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack voor de viervoeter verpakt. Iedere maand stelt Snuffelbox op basis van een thema een hondenbox samen. Het is een uniek en ook absoluut een perfect cadeau voor je nieuwe Golden Husky pup.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!