Gehoorzaamheidstraining voor je hond, wat kun je verwachten?

“Zit!”, “Af!”, “Poot!”, “Niet happen naar andere hondjes!” Dit zijn zomaar wat opdrachten die jij jouw geliefde viervoeter dagelijks geeft. Je bent dol op je hond, maar hij luistert vaker niet, dan wel. Na het zoveelste gesneuvelde kussen zit je met je handen in het haar. Wat kun je nu nog doen? Geef de moed nog niet op. Heb je wel eens aan gehoorzaamheidstraining gedacht? Vandaag vertelt Snuffelbox je meer over de  verschillende soorten hondentrainingen die er zijn en over wat gehoorzaamheidstraining nu precies inhoudt.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welke soorten hondentrainingen zijn er?

Voor we je meer vertellen over gehoorzaamheidstraining zetten we eerst de verschillende soorten hondentrainingen voor je op een rij. Wellicht merk jij, aan de hand van deze lijst, dat een andere training beter bij jouw hond past. Het volgen van een training is sowieso aan te raden, want een basistraining is hoe dan ook goed voor jouw trouwe viervoeter. 

Gehoorzaamheidstraining met witte poedelEen hond en zijn trainer.

Puppycursus

We beginnen bij het begin, op het moment dat jouw hond nog geen jaar bij jou is. Net als kleine kinderen moeten puppy’s ook basisvaardigheden leren. Een puppy leert bijvoorbeeld hoe hij sociaal met andere honden en mensen om moet gaan en hoe hij met bepaalde situaties om moet gaan. Eigenlijk zou iedere puppy een puppycursus gevolgd moeten hebben. In de puppycursus wordt eigenlijk de basis gelegd voor een mogelijke gehoorzaamheidstraining.  

Behendigheidstraining

Jouw hond is een druk baasje. Je probeert hem een groot deel van de dag actief te houden, maar hij kan zijn energie maar niet genoeg kwijt. Misschien is behendigheidstraining wel iets voor jouw hond. Het is een actieve training die draait om behendigheid en het overwinnen van verschillende obstakels. Het houdt je hond actief en het leert hem beter te luisteren. De trainer leidt de hond door de hindernissen met stemgebruik en lichaamstaal. 

Gehoorzaamheidstraining met zwarte hondEen hond volgt behendigheidstraining.

Beschermingstraining

Is jouw hond van nature een waakhond, zoals een Duitse herder of een Rhodesian Ridgeback? Dan is beschermingstraining wellicht wel wat voor jouw trouwe viervoeter. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond veel blaft, omdat hij jou wil beschermen. Echter, hij heeft wellicht niet geleerd hoe hij jou op de ‘juiste’ manier moet beschermen. Het is zeker raadzaam om uit te zoeken of jouw hond van nature een waakhond is en in aanmerking komt voor deze training. 

Gedragstraining

Deze training houdt nauw samen met gehoorzaamheidstraining, maar bij deze training ligt de focus voornamelijk op het basisgedrag van honden en het oplossen van probleemgedrag. Mocht jouw hond echt probleemgedrag vertonen, dan is het raadzaam om de dierenarts raad te plegen, deze kan je wellicht doorsturen naar een hondengedragsdeskundige. 

Hond kleed zich voor gehoorzaamheidstrainingEen rottweiler is van nature een waakzame hond.

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining is een training waar ieder baasje en iedere hond baat bij heeft. Deze training helpt jouw als baas de basiscommando’s die jouw hond al kent te verbeteren. Daarnaast kan jouw hond met deze training gehoorzaamheid aanleren en ongewenst gedrag afleren. In de volgende alinea gaan wij uitgebreider in op gehoorzaamheidstraining. 

Wat is gehoorzaamheidstraining?

Het woord zegt het al, gehoorzaamheidstraining is een training die jouw hond min of meer verder brengt in zijn opvoeding en groei. Jouw hond leert zich beter te gehoorzamen en leert ongewenst gedrag af. Je leert je hele leven lang, dit is voor een hond niet anders. De verschillende commando’s en omgangsvormen die jouw hond tijdens de puppycursus heeft geleerd worden bij de gehoorzaamheidstraining herhaald en verbeterd. Het is van belang deze training niet enkel op locatie te doen, maar ook thuis en in de eigen omgeving. Jouw trouwe viervoeter heeft dagelijks mentale en fysieke stimulering nodig. 

Welke training jouw hond nodig heeft, hangt dus volledig af van het karakter van je hond, van het doel dat je wilt bereiken en met welk ras je te maken hebt. Jouw trouwe viervoeter heeft sowieso baat bij een puppycursus en gehoorzaamheidstraining. Dit is niet enkel goed voor het aanleren van gewenst gedrag en het afleren van ongewenst gedrag, maar het helpt ook bij het socialiseren van jouw lieve vriend. Breng eens een bezoekje aan een hondenschool, want het is niet alleen een goede leerschool voor je hond, maar ook nog eens een leuk uitje voor jullie samen. 

Witte hond krijgt gehoorzaamheidstrainingGehoorzaamheidstraining kun jij al baasje ook zelf geven.

Wil jij jouw hond een beloning geven tijdens de training? Geef hem dan een Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!