Alles wat je wilt weten over de Welsh terrier

Een ruwharige vacht, een snuit met een opvallend snorretje en trouwe hondenogen, dat is de Welsh terrier. Met zijn levendige karakter en statige uiterlijk vormt deze hond een trouw en een gezellig huisdier. Wanneer je je bewust bent van veelvoorkomende gezondheidsproblemen van dit hondenras en hoe je jouw Welsh terrier het beste kunt verzorgen, dan heb je aan de Welsh terrier een gouden huisdier. Snuffelbox vertelt je alles wat je wilt weten over de Welsh terrier.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welsh terrierDe Welsh terrier komt oorspronkelijk uit Wales.

Welsh terrier | oorsprong

De Welsh terrier is, zoals de naam al doet vermoeden, een hond die zijn oorsprong vindt in Wales in Groot Britannië. Het is niet bekend welke kruising van verschillende hondenrassen tot de Welsh terrier heeft geleid, maar in principe gaan we uit van een kruising tussen verschillende terrierrassen samen uit Groot Britannië. De Welsh terrier is een soort ‘terrier’ en dit betekent dat hij van oorsprong werd gefokt voor de jacht. Terrier is afgeleid van het Latijnse woord ‘terra’ en betekent ‘grond’ in het Nederlands. De Welsh terrier werd vroeger voornamelijk gehouden voor de jacht op klein ongedierte en het verjagen van dit ongedierte. De hond was dan ook bijzonder populair als gezelschapshond en was een favoriete hond onder de adel in Engeland. Ook buiten Groot Brittannië werd deze hond populair op het moment dat hij vanaf de late negentiende eeuw naar de Verenigde Staten werd gebracht. Dat is dan ook niet zo verrassend, want de Welsh terrier is een intelligente, energieke en levendige hond. Later in deze blog vertellen we je meer over het prettige karakter van deze viervoeter. 

Welsh terrier | uiterlijk

De Welsh terrier is een middelgroot hondenras dat hoog op zijn poten staat en dat van nature een slank lijf heeft met een, in verhouding, bredere borst. De vacht van de Welsh terrier is vol en compact en wanneer de haren van deze hond langer groeien lijkt het alsof hij een ruwharige vacht heeft. De vachtkleuren kunnen variëren, maar vaak zijn de poten en de kop lichtbruin en zijn de rug en de zijkant van de Welsh terrier zwart van kleur. Opvallend aan de Welsh terrier is zijn langgerekte kop en de haren bij de snuit die veel weghebben van een snor. De oren van de Welsh terrier zijn, in verhouding tot de grootte van de kop, klein in een driehoekige, hangende vorm. Over het algemeen is een volwassen Welsh terrier 40 centimeter hoog en weegt hij maximaal 10 kilogram zwaar. Houd er rekening mee dat een paar centimeter kleiner of groter en een paar gram meer of minder mogelijk zijn. 

Welsh terrierDe Welsh terrier wordt gekenmerkt door de snor bij de snuit.

Welsh terrier | karakter

Een Welsh terrier staat bekend om zijn levendige persoonlijkheid en zijn energieke en speelse karakter. Zoals hierboven benoemd is de Welsh terrier intelligent en dit maakt dat je hem bijzonder goed kunt trainen. Dat moet ook wel, want net als iedere hond heeft de Welsh terrier een consequente opvoeding nodig. Zonder duidelijke grenzen kan deze viervoeter koppig en eigenwijs gedrag vertonen en daar zit je als hondenbaasje natuurlijk niet op te wachten. Een Welsh terrier is van nature een jachthond. Het is belangrijk dat je als hondenbaasje goed weet dat het jachtinstinct van deze hond zo nu en dan de kop kan opsteken en dat het heel goed mogelijk is dat jouw Welsh terrier er als een haas vandoor gaat om een konijn op te jagen. De Welsh terrier is een prettige gezinshond. Hij is trouw en loyaal aan zijn baasjes, maar is over het algemeen geen allemansvriend. Tegenover vreemden kan hij schuw zijn. Dit hondenras kan goed met kinderen binnen het gezin overweg. Toch zijn honden én kleine kinderen onvoorspelbaar. Snuffelbox raadt je dan ook aan om zeer jonge kinderen niet alleen te laten met een hond. 

Welsh terrier | gezondheid

Een gezonde hond, is een blije hond. Net als bij mensen kan iedere hond ziek worden en dit is soms gewoon pure pech. Misschien is jouw hond in contact gekomen met een zieke hond of heeft hij iets verkeerd gegeten. Toch zijn er ook ziektes die bij bepaalde hondenrassen vaker voorkomen. Welsh terriers verkeren over het algemeen in een zeer goede gezondheid, maar er is één gezondheidsprobleem waar dit hondenras vaak mee te maken krijgt. De Welsh terrier kan namelijk te maken krijgen met verschillende problemen aan de ogen, zoals vertroebeling van het netvlies, het loslaten van het netvlies en blindheid. Ook afwijkingen aan het ellebooggewricht, schildklierproblemen en bloedstollingen kunnen bij dit ras vaker voorkomen. Onbedoeld klinken deze aandoeningen bijzonder heftig en wellicht heb je nu het idee dat jouw Welsh terrier ongezonder is dan je dacht. Wij willen bovenstaande dan ook graag nuanceren, want jouw hond kan kerngezond de leeftijd van vijftien jaar bereiken. Wij willen met deze informatie enkel aangeven dat er een aantal aandoeningen en ziektes zijn die vaker worden gezien bij dit hondenras, maar dat hoeft absoluut niet te betekenen dat jouw hond met deze ziektes te maken krijgt. Uiteraard loop je deze risico’s een stuk minder op het moment dat jouw hond bij een verstandige en goede fokker vandaan komt. 

Lees meer over een broodfokker

Welsh terrierDe Welsh Terrier heeft een erfelijke aanleg voor oogproblemen.

Welsh terrier | beweging

De Welsh terrier is van oorsprong een jachthond en dat maakt dat hij veel lichaamsbeweging nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Wanneer je thuis een Welsh terrier hebt, ben je verzekerd van een levendig karakter met een hoog energieniveau. De Welsh terrier is actief en vindt het heerlijk om mentaal en lichamelijk uitgedaagd te worden. Laat jouw hond dagelijks drie keer uit met één lange wandeling van minimaal dertig minuten en geef hem de ruimte om lekker in de tuin of in het park te rennen. De Welsh terrier kun je ook vermaken met het doen van een hondensport, zoals agility of een ouderwets potje ‘bal gooien en vangen’. 

Welsh terrier | verzorging

Net als bij ieder ander hondenras is de verzorging van jouw hond natuurlijk bijzonder belangrijk. Geen enkel huisdier is helemaal ‘onderhoudsvrij’ om het maar even gekscherend te zeggen. Het is belangrijk dat je goed weet hoe je een Welsh terrier verzorgd. In principe is het onderhoud van de vacht het belangrijkste bij een Welsh terrier. De overige verzorging is bij een Welsh terrier niet anders dan bij andere honden. Toch zet Snuffelbox de gehele verzorging van de Welsh terrier voor je op een rij. 

Vachtverzorging

De Welsh terrier heeft een ruwharige vacht die regelmatig verzorging nodig heeft om klitten en vilt te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht te kammen met een grove kam of borstel, zodat dode haren worden verwijderd en klitten worden voorkomen. Eens in de paar maanden is het aan te raden om met jouw Welsh terrier naar de trimsalon te gaan voor een lekkere opfrisbeurt. Bij de trimsalon kunnen ze jouw voorzien van een trimschema Welsh terrier. 

Oren en ogen 

Bij de verzorging van jouw hond is het belangrijk om de oren en ogen ook goed schoon te houden. Het verwijderen van vuil voorkomt infecties. Je kunt de oren van jouw hond schoonhouden met een speciale doek en eventuele oorreiniger. Bij de ogen van jouw Welsh terrier is het belangrijk om deze te controleren op vuil en dit eventueel te verwijderen. 

Lees meer over oorontsteking bij honden

Gebitsverzorging

Houd het gebit van jouw Welsh terrier goed schoon. Het goed schoonhouden van het gebit voorkomt tandplak en infecties. Je kunt het gebit van jouw Welsh terrier schoonhouden door de tanden van jouw hond te poetsen met een speciale tandenborstel en door hem kauwspeeltjes en dental sticks te geven. 

Welsh terrier adopteren

Wil je een Welsh terrier adopteren bij een hondenasiel of via een fokker, zorg er dan voor dat je je goed inleest over deze rashond en dat je op zoek gaat naar een goede hondenfokker of bij een goed hondenasiel. Er is een speciale website van de Nederlandse Welsh terrier club die bestaat sinds 1939. Op deze website vind je nog meer informatie over de Welsh terrier. Daarnaast vind je informatie over vier aangesloten fokkers waar je een Welsh terrier puppy kunt adopteren en de prijs Welsh terrier die je betaalt. Houd er rekening mee dat het adopteren van een puppy of een oudere hond een verantwoordelijkheid is. Ben je je bewust van deze verantwoordelijkheid, dan is het adopteren van een huisdier ontzettend leuk. 

Bij de verzorging van een Welsh terrier is de vachtverzorging zeer belangrijk.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Welsh terrier verwennen? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!