Basenji: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Basenji is een bijzonder hondenras uit Centraal-Afrika met een exotisch uiterlijk. Het hondenras staat bekend als eigenzinnig en onafhankelijk, maar dat betekent niet dat hij geen sterke band kan ontwikkelen met zijn hondenbaasje. Dit hondenras blaft niet, maar maakt een bepaald jodelend geluid dat specifiek is voor de Basenji. Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Basenji, lees dan deze blog van Snuffelbox. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

BasenjiDe Basenji komt heel lang geleden oorspronkelijk uit Centraal-Afrika.

Geschiedenis Basenji 

De geschiedenis van dit hondenras is vrij bijzonder te noemen en gaat ver terug. De Basenji wordt dan ook beschouwd als een van de oudste, oorspronkelijke hondenrassen ter wereld. Er wordt zelfs gedacht dat dit hondenras afstamt van honden die in het oude Egypte werden gehouden. Er zijn namelijk tekeningen en muurschilderingen gevonden van honden die lijken op de moderne Basenji. Oorspronkelijk komt dit hondenras uit Centraal-Afrika met name uit de regio’s Kongo en Soedan. Ze werden door inheemse volkeren ingezet voor de jacht op wilde dieren. In de negentiende eeuw besloten Europese ontdekkingsreizigers contract te maken met Afrikaanse volkeren. De Basenji wekte al snel de interesse van westerlingen vanwege hun unieke eigenschappen, zoals het niet kunnen blaffen, de manier van jagen en het exotische uiterlijk. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de Basenji in Europa geïntroduceerd. Hoewel de Basenji oorspronkelijk werd gefokt als jachthond wordt deze hond nu veelvuldig gehouden als trouw huisdier door gezinnen over de hele wereld. 

Uiterlijk Basenji 

De Basenji is een klein tot middelgroot hondenras met een exotisch uiterlijk. De Basenji is tussen de 38 en 43 centimeter groot. De grootte van dit hondenras is vaak afhankelijk van het feit of de hond een mannetje of een vrouwtje is. De lichaamsbouw van dit hondenras is compact en gespierd. De snuit van dit hondenras is spits en hij heeft in verhouding tot de grootte van zijn hoofd grote, driehoekige  oren. Het uiterlijk van de Basenji is ecotisch en dit komt onder andere door de vorm van de ogen die niet rond, maar amandelvormig zijn. Ook de staart van dit hondenras is opvallend, want deze wordt krullend over de rug gedragen. De Basenji heeft een kortharige, compacte vacht. De Basenji is vaak roodbruin van kleur met witte accenten, maar het is ook heel goed mogelijk dat deze hond beschikt over een vacht met drie verschillende kleuren, namelijk zwart, roodbruin en wit. Dit hondenras valt op door zijn unieke uitstraling en zijn interessante mix van uiterlijke kenmerken. 

BasenjiDe Basenji heeft een kleine snuit in verhouding tot zijn grote oren.

Karakter Basenji 

De Basenji heeft een eigenzinnig en onafhankelijk karakter. Dit hondenras is vrij zelfstandig en heeft in de regel een zelfverzekerde persoonlijkheid. Uiteraard betekent dat niet dat de Basenji geen goede band met het hondenbaasje kan opbouwen, want ze kunnen een aanhankelijke en sterke band met hun hondenbaasje ontwikkelen, maar een schoothondje zal hij hoogstwaarschijnlijk niet zijn. Voor mentale hondenspelletjes en andere uitdagingen op het gebied van commando’s en hondensport kom je met de Basenji wel een heel eind. Het hondenras heeft een goed leervermogen en kan snel nieuwe commando’s en het leren van trucs oppikken. Daarnaast hebben ze vaak veel energie en een flink uithoudingsvermogen. Ze houden ervan om actief te zijn en hebben dagelijks beweging nodig om gezond en blij te zijn en te blijven, daarom is het doen van een hondensport ook geen probleem voor deze viervoeter. Zoals benoemd werd de Basenji oorspronkelijk gefokt als jachthond. Ze hebben daarom een sterke jachtdrift en kunnen achter kleine dieren aan gaan. Het is belangrijk om jouw hond aan te lijnen tijdens wandelingen in gebieden met veel wild. Het jachtinstinct van de Basenji zorgt er ook voor dat ze van nature waakzaam en alert zijn. Ze hebben de neiging om situaties en omgevingen goed in de gaten te houden en ze zullen hun hondenbaasje waarschuwen voor mogelijke gevaren en onbekende geluiden. Het karakter van dit hondenras kan uiteraard verschillen van hond tot hond, maar over het algemeen is een Basenji actief, slim en vrij onafhankelijk van aard. Vanwege zijn actieve en slimme karakter is het belangrijk om zijn behoefte aan lichaamsbeweging én zijn behoefte aan mentale stimulatie tegemoet te komen. 

Lees meer over soorten hondenrassen

Opvoeding Basenji 

De opvoeding van een Basenji vereist, net als bij iedere hond, geduld en tijd. Een Basenji adopteren is niet alleen maar leuk, maar vraagt ook een behoorlijke investering van verschillende gezinsleden. Aangezien een Basenji een eigenzinnig en onafhankelijk karakter heeft, is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met de socialisatie. Introduceer hem voorzichtig aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties, zodat hij gewend raakt aan sociaal contact met mens en dier.  Basenji’s reageren goed op positieve versterking, zoals het krijgen van een beloning in de vorm van een hondensnoepje. Vermijd streng zijn, want dit kan het onafhankelijke karakter van jouw hond beïnvloeden en zorgen voor scheurtjes in jullie vertrouwensband. 

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is een Basenji een actieve hond met veel energie. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk, maar het is ook belangrijk om de hondentraining of andere oefeningen en spelletjes kort en interessant te houden. Dit hondenras heeft namelijk de neiging om snel verveeld te raken. Daarnaast is uitdagend speelgoed belangrijk voor de Basenji, omdat hij een slimme hond is die mentaal uitgedaagd moet worden. De kans is anders groot dat bovenstaande verveling ook in dat geval kan ontstaan. Met de juiste aanpak en training is de Basenji een fantastisch huisdier. 

BasenjiDe Basenji raakt snel verveeld wanneer hij niet uitgedaagd wordt.

Verzorging Basenji

De Basenji is een hondenras dat gemakkelijk te verzorgen is. Vanwege de kortharige vacht is het niet nodig om hem vaak te kammen. Hem zo nu en dan borstelen met een borstelhandschoen voor honden is voldoende, want dat is goed voor het behoud van hun glanzende en gezonde vacht. Over het algemeen is dit hondenras gezond en verantwoordelijke fokkers houden eventuele gezondheidsrisico’s goed in de gaten. Verder is het van belang dat de algemene hondenverzorging goed in de gaten wordt gehouden. 

Lees meer over hondenverzorging

Veelgestelde vragen rondom de Basenji

We hebben de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Basenji uitvoerig besproken, maar er zijn ook nog een aantal veelgestelde vragen die we graag met je doornemen. 

Waarom kan een Basenji niet blaffen?

Een interessant kenmerk van de Basenji is dat hij niet op de manier blaft die wij kennen van andere hondenrassen. In plaats daarvan maakt dit hondenras een geluid dat vaak wordt omschreven als jodelen, janken of joelen. Er zijn verschillende redenen voor het feit dat de Basenji niet blaft: 

  • De Basenji heeft een strottenhoofd en stembanden die iets anders gevormd zijn dan die van andere hondenrassen. 

  • Het is een bijzonder oud hondenras dat oorspronkelijk gefokt werd voor de jacht. Om te communiceren met hun hondenbaasje ontwikkelde dit hondenras evolutionair een ander blafgeluid. 

Hoewel dit hondenras niet op de traditionele manier blaft, betekent het niet dat ze volledig stil zijn. Ze maken geluid en communiceren met hun hondenbaasje en andere honden op hun eigen unieke manier. Het uitblijven van een échte blaf kan een aantrekkelijk kenmerk zijn voor mensen die op zoek zijn naar een rustigere hond die weinig tot niet blaft. 

Lees meer over rustige hond die weinig blaft

Wat eet een Basenji?

Kleine tot middelgrote honden, zoals de Basenji, hebben een snelle stofwisseling. Vanwege hun kleinere maag is het beter om vaker kleinere porties te voeren. Er is speciaal hondenvoer beschikbaar voor kleinere rassen en het is zeker verstandig om goede brokken voor kleinere honden aan te schaffen voor jouw Basenji met de juiste ingrediënten en voedingswaarde. Het voer bestaat vaak uit kleinere brokjes, die het kauwen stimuleren en de spijsvertering verbeteren. 

Wat kost een Basenji?

De aanschaf van een Basenji pup is vanwege de zeldzaamheid van het hondenras vrij prijzig. De exacte adoptieprijzen zijn lastig te bepalen, maar het is zeker niet ongewoon dat je moet rekenen op ongeveer 1500 euro voor een Basenji puppy. Een Basenji kopen is prijzig wat betreft de adoptiekosten van de hond, maar houd ook rekening met de kosten voor de verzorging en opvoeding van dit hondenras. Het houden van een hond is niet goedkoop. 

Waar kan ik een Basenji kopen?

Het adopteren van een Basenji pup kan bij verschillende fokkers in Nederland. Er zijn vijf fokkers in Nederland en één fokker in België aangesloten bij de zogenoemde Basenji club waar je terecht kunt voor het adopteren van een Basenji. Houd uiteraard rekening met een lange wachtlijst en een streng adoptieproces. 

BasenjiDe Basenji is een bijzondere hond met een exotisch uiterlijk.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Basenji een heerlijke verrassing geven? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks en leuk hondenspeelgoed aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!