Bichon Frisé: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Bichon Frisé herken je direct aan de zachte, pluizige, witte vacht. Dit kleine hondje komt oorspronkelijk uit Frankrijk en dat verbaast ons niet, want deze viervoeter is een vrij elegant hondenras dat een perfecte gezinshond blijkt. De Bichon Frisé kan namelijk goed met andere dieren en kinderen overweg en ondanks zijn kleine verschijning is hij speels en actief en heb je een trouwe hondenvriend voor het leven. Snuffelbox vertelt je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Bichon Frisé.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Bichon FriséDe geschiedenis van de Bichon Frisé is mysterieus en dat maakt dit hondenras nóg leuker.

Geschiedenis Bichon Frisé 

De Bichon Frisé is een hondenras met een geschiedenis die niet helemaal te achterhalen is. Het vermoeden bestaat dat deze hond afstamt van de Barbet en de Maltezer en een aantal andere hondenrassen. De Barbet is een Franse waterhond met een krullende vacht die populair was in de Middeleeuwen. Tijdens de Renaissance werd de Barbet gekruist met de Maltezer, een klein, wit hondje met lange haren. Het resultaat van deze kruising was populair bij de Franse adel. De Bichon Frisé was een trouwe metgezel en een favoriet hondenras van koningen en koninginnen. Tijdens de Franse Revolutie kregen ook steeds meer burgers deze hond als huisdier en werd hij niet alleen een metgezel, maar ook ingezet als circusdier, omdat hij zo intelligent en behendig is. De Bichon Frisé is een periode met uitsterven bedreigd aan het einde van de negentiende eeuw, maar hier is tegenwoordig gelukkig geen sprake meer van. De populariteit van deze witte krullenbol blijft tegenwoordig ook niet onopgemerkt, want het is een populaire gezinshond vanwege het vriendelijke karakter, de levendige persoonlijkheid en natuurlijk het schattige, pluizige uiterlijk.  

Uiterlijk Bichon Frisé 

De Bichon Frisé is een klein, pluizig hondje. Met hun ronde gezicht, grote donkere ogen en pluizige vacht zien ze er bijzonder schattig uit. Hun oren zijn lang en hangen dicht langs hun gezicht. Op het eerste oog lijkt het daarom soms alsof hun oren onderdeel zijn van de haren langs hun koppie, waardoor het gezicht nog boller en ronder lijkt. De Bichon Frisé heeft een lichaam dat in verhouding is met de grote van de hond, maar lijkt iets boller door de grote hoeveelheid haren. De staart is omhoog gekruld en eveneens voorzien van veel haar. Deze hoeveelheid haar over het hele lichaam, de poten en de kop van de Bichon Frisé geeft hem zijn herkenbaarheid. Het ras is volledig wit van kleur en de haren zijn zacht en pluizig. 

 • De Bichon Frisé is tussen de 25 en 30 groot en weegt tussen de 3 en 5 kilogram. 

 • De vachtkleur van deze Franse schone is van nature volledig wit. 

 • De Bichon Frisé heeft een langharige vacht die zijdezacht aanvoelt door de textuur van de vacht en het pluizige karakter. 

 • Dit hondenras heeft een ronde kop met lange oren en grote donkere ogen. 

Karakter Bichon Frisé 

De Bichon Frisé is voor hondenbaasje over de hele wereld een vriendelijke en levendige hondenvriend. Dit hondenras heeft een speels, aanhankelijk en liefdevol karakter en is gericht op het hondenbaasje. Hoewel het hondenbaasje voor de Bichon Frisé centraal staat, is deze hond over het algemeen niet eenkennig. De Bichon Frisé kan vaak goed gehouden worden binnen een gezin met kinderen en andere huisdieren. Net als veel andere honden is het belangrijk om jouw Bichon Frisé goed te socialiseren en te trainen in wat wel en niet gezien wordt als gewenest gedrag. Aangezien de Bichon Frisé gericht is op het hondenbaasje en een behoorlijk sociaal karakter heeft, heeft dit hondenras de neiging om verlatingsangst te ontwikkelen. Ben je een aantal uren van huis en heb je geen opvang voor jouw trouwe viervoeter, dan is de Bichon Frisé hoogstwaarschijnlijk niet het aangewezen ras voor jou. 

De Bichon Frisé is een bijzonder geschikte hond voor gezinnen met kinderen en andere dieren.

Opvoeding Bichon Frisé 

Net als bij iedere hond is de opvoeding een belangrijk aspect van het grootbrengen van jouw trouwe viervoeter. Hoewel de opvoeding van honden over het algemeen op dezelfde manier wordt aangepakt, is het belangrijk om bij de Bichon Frisé aan een aantal factoren te denken die de opvoeding leuker kunnen maken voor jullie allebei. 

 • Begin de training van jouw hond op een jonge leeftijd. Bekijk eens goed vanaf hoeveel weken een puppycursus wordt aangeboden in jouw buurt en vraagt vooral informatie op over de training die mogelijk is. Jouw hond heeft er baat bij als hij interactie heeft met andere honden en mensen en goed gesocialiseerd wordt. 

 • De Bichon Frisé heeft een eigenwijs karaktertrekje, dus je moet de touwtjes niet te veel laten vieren. Het is echter belangrijk om positieve bekrachtiging te gebruiken tijdens het trainen van jouw hond. Laat jouw hond gewenst gedrag zien, beloon hem dan met een trainingssnack. Heeft jouw hond nog niet helemaal door wat er van hem wordt verwacht, probeer die dan duidelijk te maken door hem te helpen. 

 • Een Bichon Frisé heeft aanleg voor verlatingsangst. Het is goed om hier rekening mee te houden, maar het is ook verstandig om jouw hond vanaf jongs af aan te trainen dat hij soms een paar minuten tot een uurtje alleen kan zijn. Begin uiteraard met korte periodes en bouw deze tijd langzaam op. 

 • Een hond die goed wordt opgevoed en aandacht krijgt, is een blije hond. De Bichon Frisé is een actieve hond die voldoende beweging en mentale stimulatie nodig heeft. Daarnaast is hij dol op zijn hondenbaasje en vindt hij het belangrijk dat het hondenbaasje het naar de zin heeft. Probeer er daarom voor te zorgen dat jullie genoeg aandacht aan elkaar besteden. 

Lees meer over het alleen laten van jouw hond met het schema pup alleen laten

Verzorging Bichon Frisé

Als je alles wat hierboven beschreven is, gelezen hebt, dan mag het geen verrassing zijn dat jouw Bichon Frisé een uitgebreide verzorging nodig heeft ten aanzien van de vacht. De vacht van de Bichon Frisé moet dagelijks worden geborsteld om klitten en viltvorming te voorkomen. Je kunt hier het beste een zachte borstel voor gebruiken, omdat de vacht van dit hondenras zacht is en omdat je deze zachtheid natuurlijk ook graag wilt behouden. Begin bij de poten van jouw hond en werk vanuit daar omhoog naar de rug. Hoewel de hondenvacht de meeste aandacht vereist, is het belangrijk dat jouw hond regelmatig wordt gecontroleerd bij de dierenarts, dat hij goede hondenvoeding krijgt die past bij zijn leeftijd, lengte en gewicht, dat hij voldoende lichaamsbeweging krijgt, dat zijn oren, ogen, neus, tanden en nagels regelmatig worden gecontroleerd en dat hij eens in de zoveel tijd een wormen- en vlooienbehandeling krijgt. 

Bichon FriséDe Bichon Frisé moet een uitgebreide vachtverzorging krijgen.

Veelgestelde vragen rondom de Bichon Frisé

De geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Bichon Frisé heeft ons veel geleerd, maar er zijn nog genoeg vragen om te beantwoorden over deze witte snuit. Snuffelbox is op onderzoek uitgegaan en heeft de veelgestelde vragen over de Bichon Frisé voor je op een rijtje gezet. 

Wat is de gemiddelde prijs van een Bichon Frisé?

Het adopteren van een Bichon Frisé komt met een bepaalde prijs. Over het algemeen is de Bichon Frisé prijs tussen de €1000 en de €2500 euro, maar dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de stamboom van jouw hond, de fokker en op welke manier de hond wordt geadopteerd. Een hondenasiel vraagt heel andere tarieven dan een fokker en Brichon Frisé puppies kost vaak veel meer dan een volwassen hond. Houd er rekening mee dat de kans dat je een raszuivere Bichon Frisé adopteren kan bij een hondenasiel is niet heel groot. 

Hoe lang leeft een Bichon Frisé?

Kleine honden worden over het algemeen vaak ouder dan grotere honden. De gemiddelde leeftijd van een Bichon Frisé is tussen de twaalf en de vijftien jaar. Uiteraard is het mogelijk dat dit hondenras ouder wordt of jonger en dit is, net als bij veel andere hondenrassen afhankelijk van verschillende factoren. 

Is een Bichon Frisé een goede familiehond? 

De Bichon Frisé is een bijzonder goede familiehond en wordt dan ook vaak gehouden door gezinnen met kinderen en andere huisdieren. Toch is dit hondenras ook heel goed te houden door iemand met een eenpersoonshuishouden, maar het is zeer belangrijk om je in dat geval te realiseren dat een Bichon Frisé veel aandacht nodig heeft. 

Blaft een Bichon Frisé veel?

Een Bichon Frisé wordt vaak genoemd als een rustige hond die weinig blaft. Deze hond is daarom geschikt om gehouden te worden in een apartement of een woning zonder tuin, maar houd er in dat geval wel rekening mee dat je vaker dan drie keer per dag met jouw trouwe viervoeter naar buiten gaat. 

Lees meer over rustige hond die weinig blaft

Bichon FriséDe Bichon Frisé is een rustige hond die weinig blaft.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Bichon Frisé eens goed trakteren? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!