Een blaasontsteking bij hond kun je met behulp van deze blog herkennen en proberen te voorkomen.
Wat is de oorzaak van een blaasontsteking bij hond?
Er kunnen verschillende oorzaken van een blaasontsteking bij hond zijn, maar een veelvoorkomende oorzaak bij een blaasontsteking hond is de groei van bacteriën in de blaas of de aanwezigheid van blaasstenen. Deze bacteriën bevinden zich normaal rondom de geslachtsorganen. Wanneer deze bacteriën zich in de richting van de plasbuis bevinden en hier uiteindelijk in terechtkomen, dan kan een blaasontsteking hond ontstaan. In principe is de behandeling van een blaasontsteking met deze oorzaak vrij eenvoudig. Het wordt lastiger wanneer jouw hond te maken heeft met poliepen, tumoren of een afwijkende anatomie. Er zijn verschillende symptomen van blaasontsteking bij hond die jou als hondenbaasje kunnen alarmeren.
Heeft een teefje sneller last van een blaasontsteking?
Bij mensen komt een blaasontsteking vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij honden is dit niet anders. Een bacteriële blaasontsteking komt vaker voor bij teefjes dan bij reutjes, omdat een teefje een kortere en bredere plasbuis heeft en omdat zij tijdens het plassen vaak dichter bij de grond in de buurt zitten. Daarnaast is de anus van het teefje dichter in de buurt van de plasbuis. Heb je thuis een vrouwelijke hond, wees dan zo nu en dan alert op een blaasontsteking.
Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij hond?
Het is in principe niet lastig om te zien wanneer jouw hond zich niet zo lekker voelt, maar wat er precies met jouw hond aan de hand is, dat is voor een hondenbaasje vaak wel lastig. Het is altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan wanneer jouw hond zich niet goed voelt, zodat jouw dierenarts duidelijkheid kan geven over wat er mis is met jouw hond. Om jou als hondenbaasje de kans te geven blaasontsteking hond symptomen te herkennen, noemt Snuffelbox de symptomen voor je op.
Jouw hond plast normaal altijd netjes wanneer je hem uitlaat of wanneer hij even in de tuin in het gras mag rollen, maar nu plast hij van de ene op de andere week plots binnen. Wanneer jouw hond binnen plast, kan dit wijzen op een blaasontsteking.
Uiteraard ruikt urine over het algemeen niet lekker. Echter, wanneer het begint op te vallen dat de urine van jouw hond een stuk sterker ruikt, dan kan dit wijzen op een blaasontsteking.
Duurt het de laatste tijd veel langer alvorens jouw hond gaat plassen en lijkt het alsof jouw hond moeite heeft met plassen, dan is het heel goed mogelijk dat dit komt omdat hij last heeft van zijn blaas en plasbuis. Wellicht ervaart jouw hond een bepaald ongemak tijdens het plassen en doet hij het daarom liever niet.
Een ander symptoom van een blaasontsteking hond is dat jouw hond plots vaker plast en dat er steeds kleine beetjes urine vrijkomt.
Wanneer een hond bloed bij urine heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. De kans bestaat dat jouw hond een blaasontsteking of andere aandoening aan de blaas of de plasbuis heeft. Of het nu wel of geen blaasontsteking is, wanneer een hond bloed bij urine heeft, is dat nooit een goed teken.
Vermoed je dat jouw hond ziek is, maar herken je de symptomen niet terug in die van een blaasontsteking bij hond. Lees meer over de symptomen van zieke hond.
Er zijn verschillende symptomen die een hond met een blaasontsteking vertoont.
Hoe voorkomen je een blaasontsteking bij hond?
Een blaasontsteking hond voorkomen is niet altijd mogelijk, want er kunnen verschillende oorzaken aan de blaasontsteking van jouw hond ten grondslag liggen. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een blaasontsteking bij hond kleiner te maken.
Zorg voor schoon drinkwater, zodat jouw hond te allen tijde toegang heeft tot schoon drinkwater. Water zorgt er namelijk voor dat een hond veel drinkt en als gevolg daarvan ook meer plast. Op deze manier wordt de blaas goed gespoeld en krijgen bacteriën nauwelijks de kans om zich in de blaas te vestigen.
Aangezien een hond toegang moet hebben tot veel schoon drinkwater, is het belangrijk om jouw hond ook op regelmatige basis de kans te geven om zijn blaas te legen. Je kunt jouw hond vaker dan drie keer uitlaten, maar wanneer je toegang hebt tot een grotere tuin is dat natuurlijk ook prima zodra jullie al een aantal keer uit zijn geweest. Wanneer urine lange tijd in de blaas wordt vastgehouden, hebben bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen en voor urineweginfecties bij honden te zorgen.
Zorg ervoor dat de ontlasting van jouw hond geen kans heeft om aan de haren rond het geslacht te blijven zitten. De bacteriën uit de ontlasting kunnen zich, wanneer een hond langere haren heeft, rond de plasbuis ophouden en zo kunnen nare urineweginfecties ontstaan. Het is verstandig om de lange haren van jouw hond kort te houden rond het geslacht van jouw viervoeter.
Houd het gebied rond het geslachtsorgaan van jouw hond in het algemeen vrij van modder of andere onhygiënische dingen. Uiteraard kan het voorkomen dat jouw hond een keer lekker door de modder rolt of in een vijver zwemt, maar het is verstandig om jouw hond daarna even lekker af te spoelen met schoon water.
Heeft jouw hond met regelmaat last van zijn blaas met onder andere blaasontstekingen, dan is het verstandig om, in overleg met jouw dierenarts, over te stappen op ander hondenvoer met aanpassingen.
Vermoed jij dat de blaasontsteking van jouw hond te wijten is aan andere oorzaken die hoogstwaarschijnlijk niet te voorkomen zijn, dan is het verstandig om dit met de dierenarts te overleggen.
Wat kun je doen als een hond blaasontsteking heeft?
Wanneer uit een urinetest en een lichamelijk onderzoek blijkt dat jouw hond een blaasontsteking heeft door een urineweginfectie, dan wordt dit door de dierenarts behandeld met een antibioticakuur en met een pijnstiller om de ontsteking te remmen. Zodra deze kuur is afgelopen, vindt opnieuw een afspraak bij de dierenarts plaats om te controleren of de antibioticakuur is aangeslagen en of jouw hond genezen is. Het is ook mogelijk dat jouw hond last heeft van iets anders dan een blaasontsteking. Het is belangrijk om, wanneer jouw hond bepaalde symptomen vertoont zoals bloed in de urine, jouw dierenarts te vragen meer onderzoek te doen.
Er zijn ook blaasontsteking hond tips die je zelf kunt nemen om jouw hond te ondersteunen in de genezing van een blaasontsteking.
Net als bij het voorkomen van een blaasontsteking hond is het ook belangrijk om jouw hond veel te laten drinken om ervoor te zorgen dat de blaas goed wordt gespoeld en dat bacteriën zich lastiger in de blaas kunnen vestigen en de kans groot is dat de blaasontsteking bij de hond sneller wordt opgelost.
Veel drinken betekent ook dat jouw hond de kans moet krijgen om geregeld te kunnen plassen. Laat jouw hond daarom geregeld naar buiten.
Geef jouw hond de rust die hij nodig heeft. Jouw hond is aan het genezen van een blaasontsteking en hij is wellicht iets minder actief dan je van hem bent gewend.
Geef jouw hond met blaasontsteking de kans om te herstellen met genoeg rust.
Hoe lang duurt een blaasontsteking bij hond?
Een blaasontsteking bij hond hoeft niet lang te duren. In principe is de kans groot dat jouw hond na 7 dagen al genezen is van zijn blaasontsteking. Uiteraard is het belangrijk dat de antibioticakuur goed wordt bijgehouden en dat jouw hond op de juiste tijden zijn medicatie krijgt, genoeg drinkt en de tijd krijgt om te genezen. De dierenarts controleert vaak na 7 à 10 dagen hoe het met de blaasontsteking hond gesteld is.
Wat kost een urineonderzoek van een hond?
Net als veel andere behandelingen bij de dierenarts is er niet één algemene prijs voor een bepaalde behandeling. Vaak spelen verschillende factoren bij het bepalen van de prijs. Een dierenarts in de randstad vraagt vaak een hogere prijs voor een behandeling dan een dierenarts in een dorp aan de andere kant van Nederland. Wanneer je een urineonderzoek bij jouw hond laat uitvoeren moet je rekening houden met een bedrag tussen de €30,- en €50,-.
Lees meer over de verschillende prijzen bij dierenartsen.
Ga met jouw hond naar de dierenarts, zodat de blaasontsteking niet erger kan worden.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen terwijl hij wordt behandeld voor zijn blaasontsteking? Met de Snuffelbox verwen jij jouw hond pas écht. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.