De 10 feiten en fabels over honden

Jouw trouwe viervoeter kan het ruiken als iemand bang voor hem is en hij vindt het niet fijn om over zijn kop geaaid te worden. Dit zijn uitspraken die jij geregeld hoort of wellicht wel zegt tegen anderen, maar zijn deze uitspraken nu feiten of fabels over honden? Snuffelbox zet vandaag een tiental feiten en fabels over honden voor je op een rijtje. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

#1 Een hond vindt het niet fijn als je hem over zijn kop aait. 

Een aai over de bol is zo gegeven, zowel bij andere mensen als bij onze trouwe viervoeter, maar helaas is deze uitspraak in principe een feit. Onze trouwe viervoeter vindt het vaak helemaal niet fijn als hij van bovenaf wordt benaderd. Een lekkere kriebel achter de oren is iets wat hij gerust op prijs kan stellen, maar houd er rekening mee dat je jouw hond altijd van voren benadert. 

Baasje aait hond over kopEen aai over de bol, vindt jouw trouwe viervoeter dat wel zo prettig?

#2 Honden zijn kleurenblind 

Als je de blogs van Snuffelbox geregeld leest, dan weet je eigenlijk al dat dit een fabel is. Dit weetje hebben wij namelijk al eens behandeld. Uit Russisch onderzoek is namelijk gebleken dat onze trouwe viervoeter helemaal niet kleurenblind is. Onze trouwe viervoeters kunnen wel degelijk bepaalde kleuren van elkaar onderscheiden. Zo zien zij het verschil tussen geel, blauw en paars.  

#3 Leven als kat en hond

Dit is een spreekwoord met de volgende betekenis: mensen die in een relatie veel ruzie maken. Dit spreekwoord klopt echter niet. Dat katten en honden niet vreedzaam naast elkaar kunnen leven en veel ruzie maken in een woonrelatie is dus een fabel. Katten en honden kunnen namelijk prima vreedzaam naast elkaar leven, mits beide dieren goed gesocialiseerd worden. Deze socialisatie gaat vooral goed op het moment dat de hond als puppy al met katten opgegroeid is en andersom. 

Hond en katKatten en honden kunnen vreedzaam naast elkaar leven.

#4 Een hond heeft een schone bek

Een hond heeft in vergelijking met wat veel mensen denken een relatief ‘schone’ mond, maar dit betekent niet dat de bek van jouw hond ook echt schoon is. Dit is dus een fabel. Een hondentong bevat zo’n 5000 bacteriën. Dit is in verhouding niet bijzonder veel, want een hond heeft bacteriedodende middelen in zijn bek, maar dat betekent niet dat je jouw hond ongestoord kan laten likken aan jouw gezicht of wondjes. Was dus gerust even je handen als je een lik hebt gekregen van jouw viervoeter. 

#5 Een dikke hond moet op dieet

Dit is een lastige uitspraak. Uiteraard moet er iets aangepast worden aan het voedingspatroon van jouw trouwe viervoeter. Hij krijgt momenteel namelijk te veel calorieën binnen. Echter, op het moment dat je jouw hond minder eten geeft, krijgt hij niet alleen minder calorieën binnen, maar ook minder essentiële voedingsstoffen. Het is dus feitelijk juist dat jouw hond op een dieet moet. Een dieet is namelijk niet direct ‘minder eten’, maar een aangepast voedingspatroon aanhouden. Geef jouw hond dus de juiste voeding om hem gewicht te laten verliezen. 

Hond en hondenvoer - hondenbrokkenDe juiste brokken zijn belangrijk voor het dieet van jouw viervoeter.

#6 Kauwen op iets werkt ontspannend voor je hond 

Dit is een voldongen feit. Kauwen op bijvoorbeeld een koffieboomwortel is niet alleen goed voor het onderhoud van jouw gebit van jouw hond, maar zorgt er ook voor dat er endorfine wordt aangemaakt in de hersenen van jouw trouwe viervoeter. Dit gelukshormoon zorgt voor een prettig en ontspannen gevoel. Laat jouw hond dus gerust lekker kauwen. Ben je benieuwd wat het beste is voor een hond om op te kauwen? Lees deze blog van Snuffelbox.  

#7 Honden ruiken dat je bang bent

Dit is geen feit of een fabel, want dit weten we gewoonweg niet precies. Een hond heeft een bijzonder reukvermogen en daarnaast zijn honden zeer goed in het herkennen van bepaalde lichaamstaal van mensen. Je zou dus kunnen zeggen dat een hond indirect ‘weet’ dat je bang bent, omdat zij dat kunnen zien aan jouw lichaamstaal, maar of ze ook kunnen ruiken dat je bang bent, is nog maar de vraag. 

Vrouw met hond op bankHet is lastig te zeggen of honden ruiken of je bang bent.

#8 Blaffende honden bijten niet

Nog zo’n spreekwoord dat feitelijk onjuist is. Het is namelijk echt een fabel dat blaffende honden niet bijten. Het is inderdaad de vraag of een hond die blaft ook gaat bijten, maar het is zeker niet met zekerheid te zeggen dat een hond die blaft niet gaat bijten. Het is echter vaak wel het geval dat de lichaamstaal van jouw trouwe viervoeter jou meer vertelt over of hij van plan is te bijten of niet. Het is daarom van belang dat je de hondentaal en lichaamstaal van jouw hond goed leert herkennen. 

#9 Jonge kinderen en honden kunnen je beter niet alleen in één ruimte laten 

Feit! Hoe lief jij jouw hond ook vindt en hoe goed jij jouw eigen kind ook kent, het is bijzonder onverstandig om jouw trouwe viervoeter en jonge kind alleen in één ruimte te laten. Zowel kleine kinderen als honden zijn bijzonder onvoorspelbaar. Jouw lieve engel kan plots aan de staart van jouw hond trekken of hem ‘irriteren’. Het is heel goed mogelijk dat jouw trouwe viervoeter dan uithaalt. Niet bewust, hij heeft gerust niet de intentie om jouw kindje pijn te doen, maar gewoonweg om aan te geven dat hij iets niet prettig vindt. Jouw hond zal dit eerst in hondentaal en met lichaamstaal duidelijk maken, maar dit is voor jouw kindje waarschijnlijk niet duidelijk. Loop geen onnodig risico, hoe lief beide ook zijn. 

Jong kind met kleine hondHonden en kleine kinderen zijn allebei onvoorspelbaar, hoe lief ze ook zijn.

#10 Mijn hond kan gerust even in de auto blijven met de ramen een beetje open

Fabel! Over risico’s lopen gesproken. Het is beslist onverstandig om jouw hond in de auto te laten als je langer dan vijf minuten uit de auto gaat. Uiteraard laat je jouw hond, voor zijn eigen veiligheid, in de auto als je gaat afrekenen bij het tankstation, maar dit geldt enkel als je alleen jouw tankbeurt af gaat rekenen bijvoorbeeld. Mocht je niet alleen gaan tanken, maar ook het toilet bezoeken, eten kopen etc. dan is het wellicht wel verstandig om jouw hond even uit de auto te halen.

Ben je benieuwd hoe je jouw hond het beste kunt vervoeren, lees dan deze Snuffelblog.

Zoek jij een kauwproduct voor jouw trouwe viervoeter om te ontspannen, koop dan de Snuffelbox. Onze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Bonusfeit!

Een feit over honden is dat ze de meest gedomesticeerde dieren ter wereld zijn en dat ze al duizenden jaren samenleven met mensen.

Wist je dat honden de meest geavanceerde en meest gewaardeerde dieren zijn die we ooit hebben gedomesticeerd? Al meer dan 15.000 jaar delen we ons leven met deze prachtige wezens. Van beschermende gezelschap tot jachthonden, van reddingshonden tot therapeutische partners, honden zijn echte multitalenten.

Denk eens aan dat moment dat je thuiskomt na een lange dag werken en je trouwe viervoeter geestdriftig blaft van blijdschap om je te zien. Of aan die keer dat je verdwaald was in het bos en je hond de weg voor je vond. Honden zijn echte emotiepeilers en weten precies hoe ze ons moeten aanraken. Van grote tot kleine, van langharig tot kort, er zijn honderden verschillende hondenrassen die elk hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen hebben.

De band tussen mens en hond is echt iets bijzonders, en het is geen wonder dat we deze trouwe viervoeters beschouwen als onze beste vrienden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!