De 10 meest voorkomende hondenrassen

Er zijn verschillende hondenrassen op de wereld en er zijn hondenrassen die in het ene land meer voorkomende, dan in het andere land. Een Friese stabij zul je namelijk voornamelijk in Nederland tegenkomen, omdat het een Nederlands hondenras is. Echter, er zijn ook hondenrassen die in veel verschillende landen voorkomen. Snuffelbox heeft de meest voorkomende hondenrassen volgens de FCI voor je op een rij gezet met bruikbare informatie voor iedereen die het desbetreffende hondenras wil adopteren.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Foto met verschillende hondenrassenDisclaimer: niet iedere hond die wij op straat zien, omschrijft de FCI als een rashond. Snuffelbox heeft de meest voorkomende hondenrassen van de FCI meegenomen in deze eigen lijst met bijgevoegde informatie. 

Wat is de FCI? 

Alvorens we beginnen met de lijst met meest voorkomende hondenrassen is het goed om te weten wat de FCI eigenlijk is. De FCI is een internationale organisatie die hondenrassen erkent en regels opstelt voor hondensporten en -wedstrijden. Het doel van de FCI is om de gezondheid, de genetische diversiteit en het welzijn van honden te behouden en te bevorderen. Daarnaast speelt ook de samenwerking tussen verschillende organisaties die aangesloten zijn bij de FCI een rol. De FCI erkent meer dan 340 hondenrassen, verdeeld over 10 groepen op basis van uiterlijke en innerlijke kenmerken. 

#1 Labrador Retriever 

Labrador RetrieverHet is wellicht geen verrassing dat de labrador in deze lijst voorkomt, want we kennen bijna allemaal wel iemand met een labrador of dit nu een familielid is of een buurman uit de straat. De labrador is een hondenras waar veel mensen letterlijk en figuurlijk mee weglopen. Een labrador heeft een compacte vacht met korte haren en kan voorkomen in de kleuren zwart, bruin en blond. Vroeger werd de labrador gefokt als jachthond om geschoten wild uit het water te halen. Labradors staan erom bekend dat ze bijzonder loyaal en trouw zijn aan hun baas. Ze worden vaak ingezet als hulphond, omdat ze goed te trainen zijn en over het algemeen vriendelijk en geduldig reageren. Het is goed om te weten dat een labrador voldoende beweging nodig heeft, omdat ze een aanleg hebben voor zwaarlijvigheid. 

#2 Duitse herder 

Ook de Duitse herder staat hoog in de lijst van de meest voorkomende hondenrassen van FCI. Duitse herders zijn energieke en intelligente honden die bijzonder goed te trainen zijn. Ze worden over de hele wereld ingezet als huisdier, maar ze worden ook door onder andere de politie ingezet als werkhond om bijvoorbeeld een verdachte op te sporen. De Duitse herder wordt door velen gezien als een grote hond, maar dit komt vaak ook omdat ze een volle, langharige vacht hebben. Deze vacht is vaak zwart met bruin of volledig zwart, maar ook andere kleuren kunnen voorkomen. Een Duitse herder heeft een atletische bouw, daarom, en vanwege zijn intelligentie, heeft een Duitse herder zowel lichamelijke als mentale stimulatie nodig. Bij een Duitse herder is het bijzonder belangrijk dat hij goed wordt gesocialiseerd. Uiteraard krijgen Duitse herders die worden ingezet als werkhond een andere training.

Duitse herderDe Duitse herder wordt niet alleen gehouden als gezinshond, maar wordt ook geregeld ingezet als werkhond.  

#3 Poedel

Poedel portretWellicht komt de derde plaats een beetje onverwacht, want poedels zien we niet ontzettend vaak terugkomen in het straatbeeld. Toch staat de poedel op de derde plaats, want dit hondenras komt in veel verschillende landen voor en, zoals eerder gezegd, de FCI betrekt enkel honden in de lijst die zij als hondenras kwalificeren. De poedel wordt vaak gezien als een deftig hondenras vanwege de krullende vacht die vaak perfect in model zit en het elegant uiterlijk. Daarom zijn poedels zowel in trek als gezinshond als showhond. Poedels hebben verschillende kleuren en haarlengtes en is daarom voornamelijk te herkennen aan de spitse snuit en de krullende vacht. Wie denkt dat de krullende vacht van de poedel als vanzelf een goed model aanneemt, komt bedrogen uit. Wanneer je van plan bent een poedel te adopteren, moet je er rekening mee houden dat dit hondenras een uitgebreide vachtverzorging nodig heeft. 

#4 Chihuahua

De chihuahua neemt de vierde plaats in in de lijst van meest voorkomende hondenrassen. Dit hondenras is voornamelijk populair vanwege zijn grootte. Een chihuahua is namelijk een van de kleinste hondenrassen ter wereld. Een chihuahua komt voor in verschillende kleuren en met verschillende haarlengtes. Er zijn chihuahua’s met een bijzonder kortharige vacht, maar ook met een langharige vacht met pluizige oren en een langharige staart. Laat je door zijn kleine formaat niet in de war brengen, want de chihuahua heeft een grote persoonlijkheid. Dit hondenras staat bekend om het intelligente en aanhankelijke karakter, dus wie een chihuahua wil adopteren moet veel aandacht en liefde hebben om te geven. 

ChuDe chihuahua is een kleine hond met een groots karakter die veel liefde en aandacht nodig heeft.

#5 Golden Retriever

Golden Retriever portretNaast de labrador retriever mag ook de golden retriever niet ontbreken in deze lijst met meest voorkomende hondenrassen van de FCI. Een labrador retriever en golden retriever hebben behoorlijk veel kenmerken die overeenkomen, maar het verschil tussen een labrador en golden retriever is er wel degelijk. Een golden retriever heeft een langharige vacht en een veelal blonde vacht of een aan blond verwante vacht. Een golden retriever is dé ideale gezinshond met zijn vriendelijke en rustige karakter. Het is belangrijk om te weten dat de vachtverzorging van een golden retriever intensief is. De vacht van dit hondenras is compact en dik met lange haren, daarom moet deze hond geregeld een goede kambeurt krijgen. Vanwege zijn vriendelijke uiterlijk en nog lievere karakter snappen wij volledig waarom de golden retriever op nummer 5 staat in de lijst met meest voorkomende hondenrassen.  

#6 Yorkshire terrier

De Yorkshire terrier zien we in Nederland niet bijzonder vaak terug in het straatbeeld, maar dit kleine hondje zien we toch terug in de 10 meest voorkomende hondenrassen van de FCI. Een Yorkshire terrier mag dan klein zijn, dit doet niks af aan de hoeveelheid beweging en mentale stimulatie die dit hondenras nodig heeft. De Yorkshire terrier heeft een langharige, glanzende vacht en om dit zo te houden heeft dit hondenras ook een uitgebreide vachtverzorging nodig. De langharige vacht van dit hondenras is namelijk bijzonder sluik, maar kan zonder goede vachtverzorging in de war raken en klitten vertonen. Dit hondenras wordt gehouden als gezinshond, maar er zijn ook verschillende shows met dit hondenras vanwege hun markante uiterlijk. Yorkshire terrierDe Yorkshire terrier is niet alleen een lieve en leuke gezinshond, maar wordt vanwege zijn uiterlijk ook ingezet als showhond.

#7 Teckel

Teckel portretDe teckel staat op een mooie zevende plek in de lijst met meest voorkomende hondenrassen. Een teckel herkent men uit duizenden aan het lange lichaam en de korte pootjes. Een teckel kan kortharig, langharig om ruwharig zijn en hebben voornamelijk zwarte en bruine kleuren of een combinatie daarvan. Teckels staan bekend om hun jachtinstinct en waakzame karakter, waardoor ze het vaak niet zo hebben op vreemden in hun territorium. Ze zijn daarom wel bijzonder loyaal naar en gehecht aan hun baasje(s). Een teckel heeft veel beweging en een goede socialisatie en training nodig om het ultieme harige gezinslid te worden en blijven. Wil je een teckel adopteren uit asiel, lees dan verder in onze blog over het adopteren van een teckel uit het asiel. 

#8 Beagle

De beagle is nog een hondenras dat duidelijk te herkennen is aan zijn uiterlijk. De beagle is een hondenras met een stevige, atletische bouw. Het is bij dit hondenras bijzonder belangrijk om genoeg beweging te bieden, want anders kunnen ze vlug zwaarlijvig worden. Beagles hebben een kortharige, glanzende vacht die vaak voorkomt in een combinatie van  verschillende kleuren wit, bruinachtig en zwart. Een beagle heeft naast lichamelijke beweging ook geregeld mentale stimulatie nodig om actief en fit te blijven. Een goede socialisatie en training is belangrijk om van de beagle een trouwe en loyale vriend voor het leven te maken. Wat ons betreft verdient de beagle met recht een plaatsje in deze 10 meest voorkomende hondenrassen volgens de FCI. 

Beagle portretDe beagle herken je uit duizenden en komt vaak voor in een combinatie van twee of drie kleuren.

#9 Boxer 

Boxer portretDe boxer is een dogachtig hondenras met een krachtige en atletische bouw en een korte, gladde vacht. Net als de Duitse herder, wordt ook de boxer geregeld ingezet als werkhond, al zal je in Nederland toch voornamelijk de Duitse herder zien. Een boxer kan verschillende kleuren hebben, maar komt toch voornamelijk voor in een combinatie van bruinachtig met wit. Een boxer heeft bijzonder veel lichamelijke en mentale stimulatie nodig en het is heel belangrijk om een boxer een gedegen socialisatie en training te geven. Wanneer veel tijd wordt geïnvesteerd in de training en socialisatie van een boxer heb je een energieke en loyale hond aan jouw zijde. 

#10 Dwergschnauzer

Last, but not least is de dwergschnauzer. Wederom een hondenras dat je in Nederland niet bijzonder vaak tegenkomt in het straatbeeld, maar wel een hondenras waar er van over de hele wereld veel zijn. Deze kleine hond heeft een korte, stevige vacht. In zijn gezicht vormen de haren een opvallende snor en baard waar hij aan te herkennen is. Dit hondenras komt voornamelijk voor in een soort zout-en-peperachtige kleur of in het zwart c.q. wit. Dit hondenras is intelligent en loyaal naar zijn baasjes. Een mooie afsluiter van een interessante top 10 van meest voorkomende hondenrassen. 

DwergschnauzerDe dwergschnauzer is te herkennen aan zijn opvallende snor en baard.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!