De hondenneus van dichtbij | informatie over hondenneuzen

Een hondenneus is sterker dan die van ons. Jouw hond ruikt allerlei verschillende geuren en wanneer er eten op tafel staat, ruikt jouw hond dat gerecht niet in z’n geheel, maar als afzonderlijke ingrediënten. Dit komt omdat de neus van jouw hond meer reukcellen heeft en omdat het hersengebied van onze hond dat verantwoordelijk is voor zijn ruik veel groter is. Hoe langer de hondenneus is, des te beter is het reukvermogen. Hoe goed jouw hond kan ruiken, is maar één van de kenmerken van de hondenneus om te benoemen. In deze Snuffelpost vertellen wij je nog veel meer over de hondenneus.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Vinger op hondenneusEen hondenneus is sterker dan de neus van een mens, want honden hebben meer reukcellen.

Hoe goed is een hondenneus?

Een hondenneus is bijzonder gevoelig. Honden hebben bijzonder sterke reukcellen en zijn goed in het ruiken van verschillende zaken op afstand. Een hond kan een mens of object zelfs herkennen enkel aan de geur om vrij grote afstand. Honden worden daarom ook geregeld ingezet om mensen of verboden middelen op te sporen. Ook de communicatie tussen honden onderling verloopt via de neus. Zo kunnen honden aan de urine en speeksel van andere honden ruiken en daar informatie, zoals geslacht, seksuele status en gezondheid, uithalen. Deze informatie kunnen zij met hun neus detecteren, omdat zij de feromonen ruiken.   

Hondenneus | algemene kenmerken

De neus van onze hond kan ons verschillende signalen geven over zijn gezondheid. De neus van jouw hond kan zowel droog als nat aanvoelen, wanneer de neus van jouw hond bijzonder droog is, kunnen er zelfs korsten of kloven ontstaan die bijzonder pijnlijk kunnen zijn. Daarnaast kan het voorkomen dat jouw hond last heeft van een snotterige neus of dat de neus van jouw hond uitzonderlijk aanvoelt. Deze verschillende gezondheidskenmerken kunnen een indicatie vormen voor de gezondheid van jouw hond. Snuffelbox legt je uit wat de verschillende toestanden van een hondenneus voor jouw hond kunnen betekenen. 

Hondenneus - snuit hondEen hondenneus kan ontzettend veel vertellen over de gezondheid van jouw hond.

Hoe moet de neus van een hond aanvoelen?

Voordat we ingaan op de verschillende toestanden waar een hondenneus in kan verkeren, is het eerst goed om te weten hoe de neus van jouw hond aan zou moeten voelen. Een gezonde hondenneus voelt doorgaans nat en koel aan. In de neus van een hond zitten klieren die vocht afgeven. Daarnaast lopen de traanbuizen van onze hond door de neus. Al dit vocht zorgt ervoor dat de neus schoon blijft en dat onze hond goed kan blijven ruiken. Daarom heeft onze hond een natte neus. Heb je twijfels over de gezondheid van jouw hond, neem dan contact op met de dierenarts. 

Wat als een hondenneus droog is?

Een droge hondenneus kan het resultaat zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar dat is niet altijd het geval. Het kan namelijk ook met andere omstandigheden te maken hebben. Er zijn een aantal oorzaken te noemen voor als een hondenneus droog is. 

Oorzaken zonder onderliggend gezondheidsprobleem: 

  • Een warm c.q. droog klimaat kan ervoor zorgen dat jouw hond een droge neus heeft. Het is belangrijk dat jouw hond goed blijft drinken, zodat hij gehydrateerd blijft; 

  • Krijgt jouw hond enige vorm van medicijnen? Ook het gebruik van medicijnen kan resulteren in een droge neus. Twijfel je over de medicijnen die jij jouw hond geeft, bespreek dit dan met de dierenarts. Het is ook belangrijk om goed de bijsluiter te lezen alvorens je jouw hond medicijnen geeft; 

  • Het drinken van te weinig water. Wanneer een hond te weinig drinkt, kan hij te maken krijgen met een droge neus. Het is belangrijk dat de waterbak van jouw harige vriend altijd goed gevuld is met voldoende water. 

Oorzaken met onderliggend gezondheidsprobleem: 

  • Allergieën, zoals een hond met hooikoorts, kunnen er ook voor zorgen dat jouw trouwe viervoeter een droge neus heeft; 

  • Huidproblemen, zoals eczeem, kunnen ervoor zorgen dat jouw hond te maken heeft met een droge neus. Ook kan de neus er rood uitzien en schilferig worden; 

  • Een infectie kan ook zorgen voor een droge neus. Wanneer de neus aan de binnenkant is geïnfecteerd, kan de neus aan de buitenkant droog worden.

Wat te doen bij droge neus hond?

Bij een hond met een droge neus is het verstandig om eerst na te gaan of er sprake is van een oorzaak zonder onderliggend gezondheidsprobleem. Mocht je de droge neus van jouw hond niet vertrouwen? Gebruikt jouw hond geen medicijnen? Is het niet warm en drinkt hij voldoende? Neem dan contact op met jouw dierenarts. Het is namelijk mogelijk dat de neus van onze hond zo droog is en blijft, dat er uiteindelijk kloven in de neus verschijnen die pijnlijk zijn voor onze hond en zelfs kunnen bloeden. Bij onderliggende gezondheidsproblemen kan een dierenarts je advies geven over hoe je om moet gaan met de droge neus van jouw hond. Daarnaast kan de dierenarts een behandelplan opstellen voor jouw hond, zodat jullie wellicht een middeltje krijgen om de droge neus te verminderen. 

Onderkin hondEen droge hondenneus kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, maar dit is niet altijd zo.

Wat als de neus van een hond warm is?

De neus van jouw hond kan niet alleen droog zijn, maar ook nog eens warm aanvoelen. Deze toestand van de neus kan wijzen op koorts of een ander onderliggend gezondheidsprobleem, maar het is, net als bij een droge neus, ook heel goed mogelijk dat jouw hond de gehele dag in de zon heeft gelegen of dat hij actief is geweest en dat hij daarom last heeft van een warme neus. Mocht je de situatie niet vertrouwen, dan is het altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. 

Kan een hond een snotneus hebben?

Het is zeker mogelijk dat een hond last kan hebben van een snotneus. Een hond met een snotneus heeft vrijwel altijd last van onderliggende gezondheidsproblemen. Een hond met een snotneus kan last hebben van een allergie of een andere onderliggende aandoeningen. Net als bij ons mensen kan het bij honden ook voorkomen dat ze last hebben van een verstopte neus of een loopneus. Beide kunnen het gevolg zijn van een infectie of ontsteking aan de neusholte. Het is van belang dat de dierenarts jouw hond nakijkt, want het is heel goed mogelijk dat jouw hond last heeft van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals een hondenziekte.

Hond likt eigen snuitEen hond kan net als een mens last hebben van een snotneus.

Beschadigde of droge hondenneus | oplossing

Wanneer jouw hond last heeft van een droge of beschadigde neus dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken, maar het is ook verstandig om zelf de verzorging van je hond op peil te houden. Dit kun je onder andere doen door de neus van jouw hond zo nu en dan in te smeren met balsem voor honden. Deze balsem hydrateert en kalmeert en dit is bijzonder prettig voor honden die te maken hebben met huidproblemen rond de gevoelige huid, zoals de huid rondom de neus en de kussentjes onder de poten. Daarnaast kunnen voedingssupplementen ter ondersteuning van een droge en gevoelige huid en vacht ook helpen om de gevoelige hondenneus te beschermen. De voedingssupplementen van Sensipharm zijn natuurzuiver en veilig in gebruik. Deze voedingssupplementen zijn zeer effectief bij een droge en gevoelige huid en vacht en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid. 

Een hondenneus kan tal van verhalen vertellen. Een hond communiceert met zijn neus en neemt als het ware de wereld in zich op via zijn neus. Het is dan ook belangrijk om de neus van onze hond goed verzorgd te houden. Een hondenneus is namelijk gevoelig en kan in verschillende toestanden verkeren. Een hondenneus hoort in de regel nat en koel te zijn. Een natte en koele neus is een gezonde hondenneus. Wanneer de neus van jouw hond droog of bijzonder warm is en er kloven en schilfers op de neus ontstaan, dan wordt dit mogelijk door onderliggende gezondheidsproblemen veroorzaakt. Vertrouw je het uiterlijk en het gevoel van de hondenneus niet, raadpleeg dan een dierenarts.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

beagle lacht in de cameraEen Snuffelbox helpt niet tegen neusproblemen, maar jouw hond krijgt wel een glimlach op zijn gezicht.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!