De top 10 Aziatische hondenrassen

Er zijn tal van verschillende hondenrassen van over de hele wereld te vinden, dat weten we inmiddels, want we hebben al verschillende hondenrassen uit verschillende landen en van verschillende continenten de revue laten passeren. Drie weken geleden hebben we ons gericht op het werelddeel Amerika en nu verplaatsen we ons in de richting van Azië. Snuffelbox laat je vandaag kennismaken met de top 10 Aziatische hondenrassen.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Shiba InuHet werelddeel Azië kent veel verschillende culturen en gewoontes.

De top 10 Aziatische hondenrassen

Azië is het grootste werelddeel dat we op aarde hebben. Het is daarom ook niet vreemd dat we verschillende Aziatische hondenrassen tegenkomen, want dit werelddeel beslaat meer dan 50 verschillende landen. Azië is een werelddeel dat rijk is aan verschillende culturen en gebruiken en dat levert dan ook een diverse groep hondenrassen op. Benieuwd welke hondenrassen uit Azië afkomstig zijn, lees deze blog van Snuffelbox dan vlug verder.

Lees meer over Amerikaanse hondenrassen

#1 Chowchow

De Chowchow is een Aziatisch hondenras dat uit China afkomstig is. Het ras is tegenwoordig een bekende hond om als huisdier te houden, maar vroeger werd dit Aziatische hondenras gebruikt als waak- en jachthond. Het uiterlijk van de Chowchow is opvallend en er wordt weleens gezegd dat dit hondenras veel wegheeft van een leeuw vanwege de vachtstructuur, de stevige en grote poten en het kenmerkende gezicht en de kleine oortjes. De vacht van de Chowchow kan lang- of kortharig zijn en kan voorkomen in verschillende kleuren, maar een veelvoorkomende kleur is blond dan wel roodbruin, evenals een leeuw. Je kunt je bijna niet vergissen of een hond tot het hondenras Chowchow behoort, want een Chowchow heeft een blauwe tong en blauw tandvlees. De Chowchow is een prachtig hondenras met een eigenzinnig karakter, dat zo nu en dan een goede kambeurt nodig heeft voor zijn bijzondere vacht en dat een consequente opvoeding vereist. 

#2 Afghaanse windhond

Van China gaan we naar een heel ander land dat zich op het werelddeel Azië bevindt. De Afghaanse windhond is een hondenras dat oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht, maar tegenwoordig wordt het hondenras voornamelijk ingezet als lieve gezinshond. Dit hondenras behoort tot de groep windhonden en heeft dan ook veel kenmerken die we bij andere windhonden ook van terugzien. De Afghaanse windhond kan ontzettend snel rennen en heeft een elegant uiterlijk dat het goed doet op hondenshows. Over het gehele lichaam met uitzondering van de snuit heeft de Afghaanse windhond lange haren die stijl of met een lichte slag langs het lichaam vallen. Hoewel het uiterlijk van de Afghaanse windhond ontzettend charmant is, kan schijn weleens bedriegen, want deze prachtige hond kan ook heel waaks zijn ten aanzien van indringers. 

#3 Saluki 

De Saluki, ook wel Perzische windhond genoemd, is afkomstig uit Iran. Iran is een land dat deel uitmaakt van het Midden-Oosten dat op het werelddeel van Azië te vinden is. Deze Perzische windhond is nauw verwant aan de Afghaanse windhond en beide honden worden teruggevonden op eeuwenoude tekeningen en van de Saluki zijn zelfs gemumificeerde overblijfselen gevonden. Evenals veel andere Aziatische hondenrassen werd ook de Saluki ingezet voor de jacht. Verschillende nomadische woestijnvolkeren namen de hond mee op doortocht, waardoor het hondenras zich verspreidden over verschillende gebieden. Hoewel de Perzische windhond veel gelijkenissen vertoont met de Afghaanse, heeft dit hondenras enkel lange haren bij de staart, de oren en aan de achterkant van de poten. Wat betreft energie en de hoeveelheid beweging die dit hondenras nodig heeft, zijn beide windhonden elkaars gelijken. 

SalukiDe Saluki heeft prachtige lange haren op de oren die het hondenras een elegante uitstraling geeft.

#4 Armeense Gampr

De Gampr is een Armeense herdershond die afkomstig is uit de Armeense Hooglanden. Toen Armenië nog onderdeel uitmaakte van de Sovjet-Unie heeft het hondenras een rol gespeeld bij het ontstaan van de Kaukasische herdershond. Dit Aziatische hondenras wordt niet erkend door de FCI, maar dat is voor Snuffelbox geen reden om deze vriendelijke reus uit onze lijst te weren. Deze hond heeft namelijk een rijke historische geschiedenis en zelfs een mythologische betekenis in Armenië. Het is de traditionele beschermhond van kuddedieren, zoals schapen en geiten, van het land. De Armeense Gampr beschermt deze kuddes tegen de wolf op hooggelegen weilanden in bergachtige steken in Armenië. Met een gewicht van maar liefst 50 kilogram en een grootte van minstens 60 centimeter is de Armeense Gampr een van de grootste hondenrassen uit onze lijst. Dit hondenras wint het echter niet van de nummer 6 in onze lijst.  

#5 Taiwandog

Van Armenië gaan we door naar Taiwan. De Taiwandog komt daar namelijk vandaan, maar dat was aan de hand van de naam van dit hondenras uiteraard al duidelijk geworden. Dit hondenras klein tot middelgroot en heeft opvallende grote, rechtopstaande, puntige oren. Verder heeft de Taiwandog een atletisch en slank lichaam en een staart die ook in rust omhoog staat. Hun vacht is kortharig, maar wel compact, zodat hij beschermd wordt tegen de kou. De Taiwandog stamt af van Zuid-Aziatische jachthonden en werd oorspronkelijk gebruikt door inheemse stammen om te jagen op klein wild in de bergachtige gebieden van Taiwan. Het hondenras is vrij zelfzaam en is ook niet wijdverspreid buiten Taiwan. 

#6 Kaukasische owcharka

De Kaukasische owcharka is een hondenras dat populair is in zijn oorspronkelijke regio, waaronder Georgië, Armenië en Azerbeidzjan en andere gebieden in de Kaukasus. Het woord ‘owcharka’ betekent in het Russisch ‘herdershond’, maar eigenlijk is de Kaukasische owcharka een hond die de kuddes bewaakt tegen wolven en beren en andere wilde dieren. De Kaukasische owcharka is een zeldzaam hondenras, omdat de herders van de honden geboren puppy’s zelf hielden en het vroeger lastig bleek om het grote hondenras te verzorgen vanwege de financiële situatie van veel mensen. De Kaukasische owcharka is een hondenras met een uitzonderlijk zelfstandigheidsgevoel. Vroeger werd dit hondenras langere tijd alleen gelaten met de kuddes, dus dat gevoel van vrijheid is uiteindelijk een raskenmerk geworden. Een consequente opvoeding is daarom ook essentieel. Daarnaast heeft dit hondenras veel beweging en een regelmatige vachtverzorging nodig. De Kaukasische owcharka wordt dan ook niet bestempeld als een hondenras voor beginnende hondeneigenaren. 

Lees meer over grote hondenrassen.

#7 Chinese gekuifde naakthond

Nadat we een aantal landen in Azië hebben bezocht, zijn we weer terug in China voor de Chinese gekuifde naakthond. De Chinese naakthond valt op door het ontbreken van zijn vacht op het lichaam. Rond de kop en de poten en op de staart is de hond wel behaard. De haren zijn echter wel dun en zacht. Waar de Chinese naakthond precies vandaan komt is een beetje gehuld in mysterie, maar er wordt wel vermoed dat dit hondenras uit China komt, maar invloeden heeft meegekregen uit Afrika. Hoewel mensen vaak denken dat het verzorgen van een naakthond veel makkelijker is dan de verzorging van een hond met veel beharing, is niks minder waar. De huid moet namelijk goed verzorgd worden en dat vraag veel toewijding en tijd. Je krijgt er echter wel een zachtaardig en actief hondje voor terug. 

Chinese gekuifde naakthondDe Chinese naakthond heeft een bijzonder en opvallend uiterlijk vanwege het ontbreken van een vacht.

#8 Shiba Inu 

Van China reizen we af naar Japan waar we aandacht besteden aan de Shiba Inu. Dit hondenras vertoont enige gelijkenissen met de Akita die ook afkomstig is uit Japan en waar we bij de nummer 9 van deze blog aandacht zullen besteden, maar we richten ons eerst op de Shiba. Genetisch onderzoek heeft aangetoond dat dit hondenras een geschiedenis heeft die teruggaat tot vóór Christus. Het hondenras heeft een brede schedel, schuin geplaatste donkere ogen en rechtopstaande, driehoekige oren, maar het meest opvallend is toch wel zijn gekrulde, omhoogstaande staart. De Shiba is een geschikt huisdier, maar het hondenras heeft een jachtinstinct dat zich voornamelijk richt op klein wild. Het is daarom belangrijk om goed op te letten met andere, kleinere, huisdieren in huis.   

#9 Akita

Een ander Japans hondenras dat in veel opzichten lijkt op de Shiba Inu is de Akita. Vroeger werd de Akita ingezet als jachthond voor het opsporen van groot wild, maar dat dit hondenras ook een heel trouw huisdier kan zijn, heeft de Akita Hachiko wel bewezen. Deze hond begeleidde zijn baasje dagelijks naar de trein. Zelfs toen zijn baasje inmiddels was overleden en niet meer terugkwam met de trein bleef Hachiko terugkomen. De Akita wordt in Japan gezien als een heus symbool van vriendschap en voorspoed en de hond wordt zelfs beschouwd als geluksbrenger. De Akita heeft een brede kop, rechtsopstaande oren en een opgekrulde staart die over het algemeen op de rug wordt gedragen. De Akita is een waakzaam hondenras dat weinig blaft, maar wel duidelijk laat weten dat er een mogelijke indringer aanwezig is. Het baasje van de Akita moet stevig in zijn schoenen staan, want dit hondenras kan nog weleens eigenwijs zijn. 

 #10 Thaise Ridgeback

We eindigen onze reis in Thailand bij de Thaise Ridgeback. Dit hondenras is van oorsprong een jacht- en waakhond en bestaat mogelijk al sinds de zeventiende eeuw. De vacht van dit hondenras is kort en zacht en net als de Rhodesian Rigdeback heeft dit hondenras de bekende haren op zijn rug die in tegengestelde richting groeien. Anders dan bij de Rhodesian Ridgeback kan de Thaise Ridgeback verschillende vachtkleuren hebben. Dit hondenras is intelligent en waakzaam en het heeft een groot uithoudingsvermogen. Daarom is het belangrijk dat het hondenras veel beweging krijgt. 

Lees meer over verschillende hondenrassen

Thaise RidgebackDe Thaise Ridgeback heeft dezelfde opmerkelijke pronkrug als de Rhodesian Ridgeback.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!