Distichiasis hond: oorzaken, symptomen en behandeling

Distichiasis hond is een oogziekte die over het algemeen is aangeboren. Jouw hond zal niet altijd last hebben van deze aandoening, maar distichiasis kan heftige gevolgen hebben als de afwijking onbehandeld blijft. Hoewel de oogziekte erfelijk is, zijn er behandelingsmogelijkheden om de aandoening te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Snuffelbox informeert je over de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden van distichiasis hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

CollieDistichiasis hond is een oogziekte die extra wimpers laat groeien.

Wat is distichiasis hond? 

Distichiasis hond is een erfelijke aandoening aan de ogen waarbij extra haren groeien op de rand van het ooglid of in het oogslijmvlies. Deze aandoening komt niet alleen voor bij honden, maar kan ook voorkomen bij mensen. Een paar extra haren rondom de ogen klinkt wellicht niet als een probleem, maar deze extra haren kunnen irritaties en ontstekingen aan het oog veroorzaken en zijn om deze reden dus niet wenselijk op bepaalde plekken in en rondom het oog. Hoewel sommige extra wimpers zacht zijn en geen problemen veroorzaken, kunnen ze ook stug aanvoelen en op een plek groeien die bovengenoemde ontstekingen en irritaties veroorzaken. Ze kunnen namelijk onder het oogoppervlak groeien en en de irritaties en ontstekingen kunnen schade aanbrengen aan het oog van de hond en het zicht van de hond kan daardoor afnemen.  

Lees meer over oogontsteking hond

Wat is de oorzaak van distichiasis hond?

Hoewel de groei van haren rondom de oogleden heel natuurlijk is, komt het bij sommige honden voor dat de haren groeien op de rand van het ooglid of in het oogslijmvlies. Deze aandoening is in veel gevallen aangeboren en we spreken dan ook van een erfelijke afwijking. Hoewel deze aandoening over het algemeen is aangeboren, is het ook mogelijk dat er sprake is van een terugkomende ontsteking van de talgkliertjes in de ooglidrand. De ontstoken talgkliertjes kunnen in plaats van talg wimpers laten groeien en deze groeien in dat geval richting het oog. Ook in dit geval kun je spreken van distichiasis hond. 

Welke hondenrassen lopen risico op distichiasis hond?

Distichiasis hond is een erfelijke aandoening die bij elk hondenras voor kan komen. Echter, er zijn hondenrassen die vaker te maken krijgen met deze oogziekte, zoals de (Amerikaanse) cockerspaniel, bulldog, shih tzu, cockerpoo, teckel, poedel. Hoewel deze hondenrassen vaker te maken krijgen met distichiasis is het niet uitgesloten dat een ander hondenras last krijgt van deze oogziekte. Het is dan ook belangrijk dat je oogontstekingen hond goed in de gaten blijft houden. Mochten de oogontstekingen terug blijven komen, dan is het aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts en jouw zorgen te uiten. Het is mogelijk dat jouw hond distichiasis heeft, maar de irritaties en ontstekingen aan de ogen kunnen ook heel goed een andere oorzaak hebben. Distichiasis hond kosten zijn niet met zekerheid te bepalen, omdat de kosten afhangen van de behandeling, de grootte van de hond, de plek waar jouw dierenarts zich bevindt en de eventuele medicijnen die jouw hond nodig heeft.  

Lees meer over naar de kosten dierenarts met hond

TeckelDe teckel is een van de hondenrassen die een erfelijke aanleg heeft voor distichiasis.

Symptomen van distichiasis hond

Je denkt wellicht dat de symptomen van distichiasis hond heel duidelijk te zien zijn, omdat er haartjes groeien op de rand van het ooglid of/en in het oogslijmvlies. Dit is echter niet altijd het geval, want sommige haartjes zijn zo licht dat ze met het blote oog lastig te zien zijn. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat jouw hond geen last heeft van de haartjes, omdat ze op een plek groeien waar nauwelijks tot geen irritatie of ontstekingen ontstaat of de haartjes zijn gewoonweg heel zacht. Wanneer er lichte irritatie of ontsteking plaatsvindt, kunnen er symptomen ontstaan zoals tranende ogen en roodheid. Ernstige distichiasis hond moet behandeld worden, omdat de extra wimpers langs het oogoppervlak van het oog kunnen schuren. Het schuren van de extra haren kan uiteindelijk leiden tot hoornvliesontsteking of andere ontstekingen. De ogen zien er rood en pijnlijk uit en jouw hond zal moeite hebben met het openhouden van de ogen. Distichiasis hond kan uiteindelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen, zoals naar binnen krullende oogleden, droge ogen en verlies van het zicht door beschadiging van het ooglid. 

Oogonderzoek hond

Wanneer je met jouw hond naar de dierenarts gaat, omdat hij last heeft van irritaties of ontstekingen aan het oog of aan beide ogen, gaat de dierenarts eerst een oogonderzoek uitvoeren. Vermoed jij als hondenbaasje zelf dat er sprake is van distichiasis hond, dan kun je dit uiteraard kenbaar maken aan jouw dierenarts. Jouw dierenarts kan dit meenemen in het onderzoek. Houd er rekening mee dat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn van een oogontsteking of een irritatie aan de ogen. Om voor jou als hondenbaasje helder te krijgen of er wellicht een andere oorzaak aan de irritatie of ontsteking ten grondslag ligt, licht Snuffelbox de verschillende veelvoorkomende oorzaken van een irritatie of ontsteking aan het oog aan je toe. 

Allergieën

Irritaties en ontstekingen aan de ogen kunnen ook ontstaan wanneer een hond allergisch is voor bepaalde stoffen. Honden zijn over het algemeen vatbaar voor verschillende allergieën. Deze kunnen variëren van huisstofmijt en stuifmeel tot voedsel en medicijnen. Wanneer een hond last heeft van een allergie kunnen verschillende symptomen optreden. Ontsteking aan de ogen kan een van deze symptomen zijn. 

Infecties

Naast een allergie kan een hond ook last krijgen van een infectie aan het oog of aan de ogen. Virussen, bacteriën, schimmels en parasieten kunnen ooginfecties veroorzaken bij honden. De ogen zijn kwetsbaar en zullen symptomen vertonen, zoals verdikking, afscheiding, jeuk en roodheid. 

Oogschade 

Distichiasis hond kan schade aan het oog veroorzaken, maar deze aandoening is niet de enige veroorzaker. Oogschade kan ook ontstaan op het moment dat jouw hond iets in het oog krijgt, zoals een tak tijdens het spelen in het bos of een ander voorwerp. Ogen zijn bijzonder kwetsbaar en wanneer een voorwerp erin terechtkomt kunnen er krassen of snijwonden ontstaan. 

Glaucoom 

Glaucoom is net als distichiasis een oogaandoening. Deze oogziekte kan ervoor zorgen dat de druk in het oog toeneemt. Bij glaucoom is de oogzenuw beschadigd geraakt en treedt er geleidelijk verlies van het zicht van de ogen van jouw hond op. 

Conjunctivitis

Nog een oogaandoening die kan optreden is conjunctivitis. Bij deze oogziekte is er sprake van een bindvliesontsteking van het oog. Het bindvlies is een dun laagje slijmvlies dat veel fijne bloedvaatjes bevat. Wanneer er sprake is van een ontsteking aan dit bindvlies krijgt jouw hond last van rode ogen, irritatie en ontsteking.

Een dierenarts onderzoekt bij irritatie of een ontsteking aan het oog altijd de oorzaak. Vaak ziet een dierenarts al snel wat de oorzaak is van het probleem, omdat bepaalde symptomen duidelijk kunnen wijzen op een van bovenstaande oorzaken. Mocht de dierenarts in de eerste instantie de oorzaak niet achterhalen, worden er vaak meerdere behandeling ingezet die tot een oplossing van de oogaandoening kunnen leiden. 

HerderEen oogonderzoek bij de dierenarts kan bepalen welke oogziekte jouw hond heeft.

Distichiasis hond behandeling

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor distichiasis bij honden. Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van de ernst van de aandoening bij de hond. Wanneer de distichiasis hond bijzonder ernstig is, vindt er een distichiasis hond operatie plaats. Echter, bij milde klachten zijn er ook andere opties. Snuffelbox licht de verschillende mogelijkheden graag aan je toe. 

Wanneer jouw hond last van ernstige distichiasis heeft, is het noodzakelijk dat jouw hond behandeld wordt. Het epileren van de haartjes is een tijdelijke oplossing en je kunt je afvragen of deze oplossing het gewenste effect heeft en of deze oplossing hondvriendelijk is, omdat het uittrekken van de haren pijnlijk kan zijn. Wanneer de ogen van jouw hond irriteren en ontsteken, kun je met jouw dierenarts overleggen om de haartjes permanent te laten verwijderen door middel van het wegbranden van de haarwortel. Tijdens de behandeling wordt de hond onder narcose gebracht. De dierenarts gebruikt een hiervoor een heldere lamp en een staaldraadje. Het staaldraadje brandt het haarzakje bij de aanzet weg, zodat er geen nieuwe haren kunnen groeien. 

Ervaart jouw hond lichte klachten aan de ogen ten gevolge van de distichiasis, dan kan de dierenarts een bepaalde oogzalf voorschrijven die ervoor zorgt dat de ontsteking in het oog afneemt en het hoornvlies en slijmvlies kunnen herstellen. Bij lichte klachten is het ook mogelijk om het extra haartje dat voorkomt toch te epileren. 

Houd er rekening mee dat de keuze voor een operatie of geen operatie in principe afhangt van de ernst van de distichiasis hond. Jij als hondenbaasje kunt er uiteraard voor kiezen om een distichiasis hond operatie niet uit te voeren, maar jouw dierenarts weet vanuit medisch oogpunt vaak wat het beste is voor jouw viervoeter. Ga in gesprek met de dierenarts en bespreek de beste optie voor jouw trouwe snuit. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

BordercollieDe ogen van jouw hond zijn gevoelig, verzorg ze daarom goed.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!