Engelse Mastiff: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Engelse Mastiff, daar valt veel over te vertellen. Dit hondenras komt oorspronkelijk uit Groot-Brittanië en valt op door zijn grote en imposante uiterlijk. In plaats van een wolf in schaapskleren is dit hondenras eigenlijk een schaap in wolfskleren, want het uiterlijk van dit hondenras geeft mensen vaak een verkeerd beeld van deze grote lobbes. Snuffelbox vertelt je vandaag alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Engelse Mastiff.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Engelse Mastiff De Engelse Mastiff heeft een imposant lijf en een zwarte snoet.

Geschiedenis Engelse Mastiff 

De Engelse Mastiff is een hond uit Groot-Brittannië, maar zijn voorouders, zoals de molosser, komen uit Macedonië en Epirus. De voorouders van de Engelse Mastiff werden ingezet voor gevechten in het Romeinse Rijk tijdens oorlogen. Uiteindelijk werden deze honden onder andere met schepen naar Engeland gebracht en ontstond door het fokken van deze honden uiteindelijk de Engelse Mastiff zoals wij die nu kennen. De Engelse Mastiff werd vroeger ingezet tijdens beren- en stierengevechten in de middeleeuwen, maar gelukkig is dit in veel landen nu verboden. De hond is in beide wereldoorlogen wel ingezet als oorlogshond en dit zorgde ervoor dat dit Engelse hondenras dreigde uit te sterven, maar dit is niet gebeurd door het fokken van de honden in Verenigde Staten en Canada. Nu is de hond zelfzaam en zodoende is de waardering voor dit hondenras des te groter. De Engelse Mastiff wordt tegenwoordig nog wel ingezet als waakhond en voor de jacht, maar mag gelukkig vooral een goede gezelschapshond zijn. 

Lees meer over Engelse hondenrassen

Uiterlijk Engelse Mastiff 

Hetgeen direct opvalt aan de Engelse Mastiff is de grootte van de hond. De Engelse Mastiff is zelfs een van de grootste honden ter wereld. Deze hond heeft een ietwat vierkantgevormd hoofd met een brede schedel en een rimpelige huid. De snuit is kort en breed. Aangezien de hond een groot hoofd heeft, lijken de oren en de ogen in verhouding bijzonder klein. Het lichaam van de hond is krachtig en breed en de staart hangt in de normale positie naar beneden tot halverwege de poten. De kortharige vacht van deze hond voelt ietwat ruw aan en over het algemeen is deze roodbruin dan wel blond van kleur met een zwarte snuit. Aangezien de hond behoorlijk groot kan worden, heeft dit ras vaak ook een aanzienlijk gewicht, want een gemiddelde Engelse Mastiff weegt rond de 80 kilogram. Er zijn een aantal uiterlijke kenmerken waaraan je kunt herkennen dat je met een Engelse Mastiff te maken hebt: 

  • Vrouwtjes zijn tussen de 65 en 75 centimeter en mannetjes zijn overwegend tussen de 75 en 85 centimeter groot. 

  • Vrouwtjes wegen tussen de 65 en de 80 kilogram en mannetjes wegen tussen de 85 en 100 kilogram. 

  • De vachtkleur van deze Engelse reus varieert van roodbruin dan wel blond met een zwarte snuit. 

  • De Engelse Mastiff heeft een kortharige vacht die ietwat ruw aan kan voelen. 

  • De Engelse Mastiff heeft een grote kop met kleine ogen en oren en een rimpelig voorhoofd. 

Engelse Mastiff De Engelse Mastiff kan wel 100 kilogram wegen.

Karakter Engelse Mastiff 

De Mastiff is een kalme en liefdevolle hond die beschermend is tegenover zijn hondenbaasjes. Een Engelse Mastiff is als puppy ietwat onhandig, vanwege zijn grote lijf, maar dit verdwijnt naarmate ze ouder worden en ze gewend zijn aan hun grote omvang. Een Engelse Mastiff is bijzonder waaks en dat maakt dat dit hondenras zich onverschillig en soms waakzaam opstelt tegenover vreemden. Het diepe geblaf en imposante uiterlijk van de Engelse Mastiff is genoeg om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Als gezelschapshond is de Engelse Mastiff bijzonder loyaal richting zijn hondenbaasje. De Engelse Mastiff houdt van het gezelschap van zijn baasje en houdt van knuffelen en aaien. Een goede socialisatie en consequente opvoeding zijn bij de Engelse Mastiff van groot belang, omdat ze soms eigenwijs kunnen zijn en van nature niet direct gehoorzamen. Hoewel de Engelse Mastiff over het algemeen een lieve en goede hond is, staat het ras in sommige Europese op de lijst van honden die niet welkom zijn. 

Opvoeding Engelse Mastiff 

Het opvoeden van de Engelse Mastiff vraagt over het algemeen een duidelijke en consequente invalshoek. Voor dit hondenras staat het hondenbaasje centraal en deze hond houdt er niet van om alleen gelaten te worden. Hoewel Engelse Mastiffs over het algemeen kalm en vriendelijk zijn, hebben ze wel een consistente opvoeding nodig zodat de hond geen dominante rol gaat overnemen. Het opvoeden van een Engelse Mastiff kan een uitdaging zijn, omdat deze honden een duidelijke richtlijn nodig hebben. Een puppycursus of andere hondentraining kan een goede manier zijn om jouw hond beter te socialiseren en duidelijker op te voeden en het kan helpen met het verkrijgen van tips over de opvoeding en het grootbrengen van jouw Engelse Mastiff. 

Verzorging Engelse Mastiff

De verzorging van de Engelse Mastiff is over het algemeen minder moeilijk dan deze op het eerste gezicht lijkt. Hoewel deze hond soms als een beetje lui wordt bestempeld, is lichaamsbeweging bij dit ras ontzettend belangrijk vanwege zijn grote verschijning. 

Het borstelen van de vacht is slechts sporadisch nodig, omdat deze hond een bijzonder kortharige vacht heeft en de kans op klitten of andere vachtproblemen vrijwel nihil is. Ook de haaruitval van deze grote reus valt daarom ontzettend mee, maar wanneer de hond in de rui is, is het belangrijk om hem even goed te borstelen. 

De Engelse Mastiff is een flinke hond en het is dan ook belangrijk om zijn voedsel aan te passen aan zijn bouw, leeftijd en fysieke conditie. Het is belangrijk om tijdens de jaarlijkse controle met de dierenarts te overleggen hoeveel hondenvoer jouw hond mag hebben en wat het beste hondendieet is voor jouw grote viervoeter. 

Naast het verzorgen van de vacht en het juiste hondenvoer is het ook altijd belangrijk om de ogen, oren en tanden van jouw hond goed schoon te maken. Het goed schoonhouden van de oren, ogen en tanden is voor ieder hondenras van aanzienlijk belang. Bij de Engelse Mastiff is het daarbij ook essentieel om de plooien in de vacht van jouw hond te controleren, zodat er geen ontstekingen of vervelende plekken ontstaan. 

Lees meer over algemene hondenverzorging

Engelse Mastiff De Engelse Mastiff heeft huidplooien die zo nu en dan gecontroleerd moeten worden.

Veelgestelde vragen rondom de Engelse Mastiff

Zelfs na het behandelen van de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Engelse Mastiff kunnen we ons voorstellen dat er wellicht nog wat vragen zijn rondom deze Engelse reus. Snuffelbox is op onderzoek uitgegaan en heeft de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. 

Wat is de zwaarste hond ter wereld?

De recordhouder van de grootste en zwaarste hond ter wereld was een Engelse Mastiff. Deze hond was maar liefst ruim twee meter lang en woog 156 kilogram. Zorba, zoals de hond heette, staat niet meer in Guinness Book of World Records, want ze is al ruim dertig jaar overleden, maar haar record is nog niet verbroken. 

Lees meer over grote hondenrassen

Wat kost een Engelse Mastiff?

De Engelse Mastiff is een zeldzame rashond en dit kun je vaak ook terugzien in de prijs. De prijs van deze rashond kan variëren door verschillende factoren, zoals de locatie van de fokker en de stamboom van de hond. Over het algemeen liggen de prijzen voor een Engelse Mastiff puppy tussen de 1500 en 2500 euro. Wanneer je een Engelse Mastiff via een overplaatsing of uit een hondenasiel haalt, dan zijn deze prijzen natuurlijk anders. 

Hoe oud wordt een Mastiff?

Een Engelse Mastiff heeft een gemiddelde levensverwachting tussen de 6 en de 10 jaar oud. Uiteraard is de uiteindelijke leeftijd van jouw hond afhankelijk van verschillende factoren, zoals genetische aanleg, gezondheid, voeding en de mate van lichaamsbeweging. Sommige Engelse Mastiffs zullen daarom langer, maar helaas ook korter leven. Een jaarlijkse controle bij de dierenarts kan het leven en de gezondheid van jouw hond bevorderen. 

MastiffDe Mastiff is graag in de buurt van zijn hondenbaasje te vinden.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Engelse Mastiff eens goed trakteren? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!