Engelse toy terriër: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

Een Engelse toy terriër is een kleine hond met een groots karakter en een krachtige blaf. Dit hondenras is misschien klein van stuk, maar staat wel hoog op zijn poten en lijkt door zijn slanke bouw en kortharige vacht een heel stuk groter dan hij in werkelijkheid is. De bekendheid van dit ras is niet groots, maar na het lezen van deze blog van Snuffelbox weet je veel meer over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Engelse toy terriër.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Engelse toy terriër De Engelse toy terriër is een hondenras uit Engeland.

Geschiedenis Engelse toy terriër 

De Engelse toy terriër is ontstaan in Engeland in de negentiende eeuw. Door verschillende terriërs met elkaar te kruizen, is uiteindelijk de Engelse toy terriër ontstaan die oorspronkelijk werd gefokt voor de jacht op kleine prooien, zoals muizen en ratten op het erf van zijn hondenbaasje. Aangezien dit hondenras zo ontzettend goed was in het vangen van muizen en ratten werd dit hondenras uiteindelijk ingezet voor wedstrijden die zich richten op het vangen van ratten in een zo kort mogelijke tijd. Gelukkig werden deze wedstrijden uiteindelijk verboden, maar dat zorgde gelukkig niet voor het verdwijnen van het ras, want de Engelse toy terriër werd populair als gezelschaphond en als showhond. Hoewel het hondenras al decennialang bestaat, kreeg de Engelse toy terriër pas in de jaren zestig van de vorige eeuw deze specifieke naam. Voor die tijd viel de Engelse toy terriër nog onder een groep van verschillende terriërs. 

Lees meer over Engelse hondenrassen.

Uiterlijk Engelse toy terriër 

De Engelse toy terriër is een kleine hond met een groots karakter. Over het algemeen wordt dit hondenras niet groter dan 30 centimeter en een goed gewicht wordt geschat op zo’n 4 kilogram om ervoor te zorgen dat de hond zijn van nature slanke en atletische lichaam behoudt. De vacht van de Engelse toy terriër is kortharig en glanzend zwart met tankleurige stukken op de borst en de poten. Niet gek dus dat de Engelse toy terriër onder andere afstamt van de black and tan terriër. De kop van dit hondenras is breed tussen de oren en loopt richting zijn snuit spits toe. In de regel staan de oren van de Engelse toy terriër rechtop en dat zorgt ervoor dat hij een alerte en actieve indruk maakt. Daarnaast zijn de poten en de staart slank. Hoewel de Engelse toy terriër een klein hondenras is, staat hij toch hoog op zijn poten. Dit zorgt er over het algemeen voor dat dit hondenras groter lijkt dan andere kleine hondenrassen. 

  • Een Engelse toy terriër is over het algemeen tussen de 25 en 30 centimeter groot en weegt idealiter tussen de 2 en 4 kilogram. 

  • De kortharige vacht van dit kleine hondenras heeft over het algemeen een zwart met bruine kleur. 

  • De Engelse toy terriër heeft een snuit die in de vorm van een wig loopt met kleine ogen en oren en rechtopstaande oren. 

Karakter Engelse toy terriër 

De Engelse toy terriër staat bekend om zijn alerte en actieve karakter. Over het algemeen is dit ras goed te trainen, omdat ze als intelligent wordt bestempeld. Combineer dit met de aanhankelijkheid die dit hondenras laat zien en je hebt een trouwe hondenvriend die je met een gerust hart kunt adopteren. Over het algemeen stelt een Engelse toy terriër zich gereserveerd op tegenover vreemden, maar met de juiste socialisatie en door jouw hond te laten wennen aan andere honden, mensen en dieren zal hij niet blaffen of uithalen naar andere mensen en dieren. Vanwege de achtergrond als jachthond hebben Engelse toy terriërs vaak de neiging om op kleine prooien te jagen, zoals muizen en ratten, dus het is verstandig om kooitjes met kleine knaagdieren uit de buurt van jouw hond te houden wanneer je deze zelf in huis hebt of wanneer je bij iemand op bezoek gaat.

Engelse toy terriër De Engelse toy terriër heeft een aanhankelijk karakter, maar zijn jachtinstinct is niet helemaal verdwenen.  

Opvoeding Engelse toy terriër 

De opvoeding van een Engelse toy terriër verloopt hetzelfde als de opvoeding van ieder ander hondenras, maar iedere hond heeft uiteraard zijn eigen karakter en dat geldt ook voor de Engelse toy terriër. Zoals gezegd bij het karakter Engelse toy terriër heeft dit hondenras een duidelijk aanwezig jachtinstinct voor kleinere dieren, zoals muizen en ratten. Het is daarom belangrijk om er bij de opvoeding van jouw Engelse toy terriër rekening mee te houden. Uiteraard is het geen probleem dat jouw hond een bepaald jachtinstinct heeft, want dat hoort gewoonweg bij het hondenras, maar het is wel goed om rekening te houden met het feit dat jouw hond achter kleine knaagdieren aan zou kunnen gaan tijdens het wandelen of wanneer je deze in huis hebt. 

Verzorging Engelse toy terriër

De verzorging van een Engelse toy terriër is vrij eenvoudig, want deze hond heeft geen uitgebreide vachtverzorging nodig en moet over het algemeen ook niet vaker uitgelaten worden dan een half uur per dag. Het is echter wel goed om te weten dat ze van langere wandelingen houden en dat ze het heerlijk vinden om een snuffelroute te wandelen, omdat ze zelf namelijk goede snuffelaars zijn en een natuurlijk jachtinstinct hebben. De Engelse toy terriër is een kleine hond en heeft daarom een snelle stofwisseling en een kleine maag. Het is dus verstandig om jouw kleinere hond vaker op een dag kleine porties te eten te geven. De algemene gezondheid van dit hondenras is goed, maar net als veel andere kleine honden kan de Engelse toy terriër last krijgen van zijn knieën. 

Veelgestelde vragen over de Engelse toy terriër

Om je zoveel mogelijk kennis te laten maken met de Engelse toy terriër heeft Snuffelbox je vertelt over de geschiedenis, het karakter, het uiterlijk, de opvoeding en de verzorging van dit hondenras. Hoewel je nu een stuk meer weet over deze hond, zijn er vast nog vragen waar je graag een antwoord op krijgt.  

Blaffen Engelse toy terriërs veel?

Hoewel iedere hond zijn eigen karakter en persoonlijkheid heeft, zijn er hondenrassen die over het algemeen meer of minder blaffen dan andere hondenrassen. Over het algemeen staat de Engelse toy terriër er bekend om dat hij een flinke blaf kan laten horen en dat hij deze ook met regelmaat laat horen. Uiteraard zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om het blaffen van jouw hond te reguleren, maar het is goed om te weten dat een Engelse toy terriër geen hondenras is dat weinig blaft. 

Lees meer over hond blaft naar andere honden

Engelse toy terriër De Engelse toy terriër heeft een krachtige hondenblaf.

Hoe groot worden Engelse toy terriërs?

Een Engelse toy terriër is een behoorlijk klein ras dat wel hoog op zijn poten staat. Ze worden over het algemeen niet groter dan 30 centimeter en ze wegen vaak niet meer dan 4 kilogram. Het is belangrijk om het gewicht van jouw Engelse toy terriër goed in de gaten te houden, omdat deze honden van nature een atletische en slanke bouw hebben. 

Zijn Engelse toy terriërs zeldzaam?

Zeldzaam is een groot woord, maar Engelse toy terriërs zijn een minder bekend hondenras dan bijvoorbeeld labradors of golden retrievers en er zijn er ook minder van. Het kan lastig zijn om een goede Engelse toy terriër fokker te vinden, maar het is belangrijk om te zoeken naar een goede. Je wilt namelijk een gezonde en goed verzorgde hond. Om je te helpen bij jouw zoektocht naar een goede Engelse toy terriër fokker kun je lokale rasverenigingen raadplegen om je te helpen en om te zien of er fokkers zijn die gespecialiseerd zijn in het fokken van Engelse toy terriërs. Via een rasvereniging of het hondenasiel vind jij de hond die bij jou past. 

Wat zijn de kosten Engelse toy terriër kopen?

Wanneer je besluit om een Engelse toy terriër te adopteren, dan kun je over het algemeen uitgaan van een prijs tot €1500,- euro. Het is uiteraard goed om te weten dat de prijs van een hond niet altijd iets hoeft te zeggen over de kwaliteit van de fokker. Probeer daarom niet alleen te leten op de prijs van een hond, maar ook op andere kenmerken die een fokker tot een goede fokker maken. 

Lees meer over broodfokkers

Zijn Engelse toy terriërs goede huisdieren?

Over het algemeen genomen zijn Engelse toy terriërs goede huisdieren. De Engelse toy terriër is aanhankelijk en loyaal en vanwege hun intelligente karakter kunnen ze gemakkelijk getraind worden. Aangezien de hond vrij klein is en weinig beweging nodig heeft, kun je dit hondenras ook in een huis zonder tuin houden. Daarnaast zijn ze over het algemeen goed met kinderen, net als veel andere kleine honden. Zorg er echter altijd voor dat je jouw hond en jonge kinderen niet alleen laat, want ze kunnen beide onvoorspelbaar reageren. 

Engelse toy terriër Een Engelse toy terriër kan over het algemeen goed met kinderen omgaan.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Engelse toy terriër eens goed verwennen met lekkere snacks en leuk hondenspeelgoed? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!