Hond blaft naar andere honden: oorzaken en oplossingen

Een hond blaft naar andere honden om te communiceren, maar soms zit er een andere reden achter of blaft jouw hond zo overmatig veel dat je het idee hebt dat er iets aan hem mankeert. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het blaffen van jouw hond, maar gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen. Snuffelbox geeft je de oorzaken en oplossingen voor een hond blaft naar andere honden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Poedel en herderEen hond blaft over het algemeen om de communiceren met andere honden.

Waarom blaft een hond naar andere honden? 

Een hond kan verschillende redenen hebben om naar andere honden te blaffen. Het is belangrijk om te ontdekken waarom een hond blaft naar andere honden, zodat je weet of er een oplossing voor is en of het vinden van een oplossing wel nodig is. 

Territoriaal gedrag 

Territoriaal gedrag bij honden kan de reden zijn dat een hond blaft naar andere honden. Vaak geeft een hond die territoriaal gedrag vertoont ook andere signalen af, zoals grommen, het markeren van het territorium met urine of zelfs uitvallen tegen andere honden. Territoriaal gedrag kan bij honden voorkomen vanuit een natuurlijk instinct om het territorium te beschermen, zoals bij waakhonden. Hun overlevingsinstinct helpt deze honden zichzelf en hun hondenbaasjes te beschermen tegen ongewenste gasten. Het is echter ook mogelijk dat territoriaal gedrag ontstaat op het moment dat een hond onzeker of angstig is in het bijzijn van een andere hond. Een hond wil in zo’n situatie niet onder doen voor de andere hond en wil laten zien dat hij de baas is/kan zijn. 

Communicatie

Waar wij mensen over het algemeen met woorden en soms met gebaren met elkaar communiceren, doen honden dit door middel van blaffen. Hoewel geblaf voor ons over het algemeen hetzelfde klinkt, zijn er onder honden verschillende soorten blaffen om te communiceren. 

 • Een begroetingsblaf is een vriendelijke blaf die honden gebruiken om elkaar gedag te zeggen. Tijdens deze blaf laat een hond ook ander enthousiast gedrag zien, zoals kwispelen met de staart, het ruiken aan elkaars achterste en aan elkaar snuffelen. 

 • De blaf tijdens het spelen met elkaar is ook een positieve blaf, maar is net even anders dan de blaf tijdens de begroeting. Deze speelse blaf gaat gepaard met enthousiast gedrag en achter elkaar aanrennen en stoeien. 

 • Deze speelse blaf moet niet worden verward met de waarschuwingsblaf. Deze blaf is vaak laag, lang en aanhoudend en wordt door honden gebruikt om een andere hond een waarschuwing te geven. De andere hond moet vooral niet dichterbij komen. Andere signalen die worden afgegeven tijdens het laten horen van de waarschuwingsblaf zijn uithalen, staart tussen de benen en haren en oren die rechtovereind staan. 

 • Angst communiceren kan door een hond ook worden gedaan door te blaffen. Een angstblaf is een scherpe, korte blaf die honden gebruiken als ze zich bedreigd voelen of bang zijn voor een andere hond. De kans is groot dat zij zich op dat moment ook zullen terugtrekken en gegrom zullen laten horen. 

Gebrek aan socialisatie

Een gebrek aan socialisatie kan ervoor zorgen dat een hond blaft naar andere honden. Zoals hierboven benoemd hebben honden van nature een neiging om te blaffen als ze zich bedreigd voelen of er ongewenste gasten in hun territorium komt. Het gedrag wordt versterkt wanneer een hond niet goed gesocialiseerd is en niet heeft geleerd hoe hij op de juiste manier moet reageren op bepaalde situaties. Het is belangrijk om een hond goed te socialiseren en hem te leren hoe hij op een kalme en beheerste manier moet reageren. Socialiseren is niet iets wat enkel in de eerste paar maanden van het leven van een hond moet gebeuren. Het is belangrijk dat een hond zijn hele leven geleidelijk aan verschillende dieren, mensen en omgeving leert kennen. 

Angst 

Angst kan een belangrijke oorzaak zijn van overmatig blaffen bij honden. Het blaffen kan een manier zijn voor de hond om zichzelf te beschermen tegenandere honden die hij als bedreigend ervaart. Vaak is deze reactie het gevolg van het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Ook bij angst voor ander honden is het noodzakelijk om een blaffende hond geleidelijk te laten wennen aan hetgeen hij bang voor is. Beloon hem voor rustig en gewenst gedrag en ga niet mee in de angst die hij voelt. Als jij je angstig gedraagd, dan denkt jouw hond dat hij bang is met een reden.

Lees meer over hond bang voor andere honden

Blaffende hondOvermatig blaffen kan vervelend zijn voor jouw hond en jou, maar ook voor andere mensen.

Is hond blaft naar andere honden een probleem?

Hoewel blaffen door mensen en hondenbaasjes vaak wordt bestempeld als een probleem, is blaffen eigenlijk heel normaal. Jouw hond blaft naar andere honden over het algemeen om te communiceren. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft een hond verschillende redenen om te blaffen. Jouw hond heet een andere hond welkom of toont door te blaffen aan dat hij zich bedreigd voelt. Blaffen kan echter wel een probleem worden op het moment dat het geblaf bijzonder vaak voorkomt en het gedrag van jouw hond hierdoor verandert. Het is ook vervelend als het geblaf van een hond andere honden of mensen angstig maakt of als het de rust in de buurt verstoort. Het is belangrijk om bovenstaande oorzaken van een hond blaft naar andere honden te achterhalen, zodat je kunt bepalen of het blaffen van jouw hond problematisch is en zodat je de juiste oplossing voor het probleem kunt achterhalen. 

Wat kan ik beter niet doen als hond blaft naar andere honden?

Hoewel je natuurlijk heel graag ziet dat jouw hond het overmatig blaffen naar andere honden vermindert, is het belangrijk om te weten dat er bepaalde manieren van het aanpakken van de situatie zijn die je beter niet kunt doen. 

 • Straf jouw hond niet, want het straffen van jouw viervoeter kan alleen maar zorgen voor meer angst en agressie, waardoor het hond blaft naar andere honden erger wordt. 

 • Forceer geen contact met andere honden. Het kan gevaarlijk zijn om een hond te dwingen contact met andere honden te zoeken, want de andere honden voelen zich ook niet prettig in de situatie en zo kan het geheel escaleren. 

 • Geef geen aandacht aan het blaffen, want op die manier kan het gedrag erger worden. Negeer jouw hond niet, maar probeer het blaffen wel te negeren. 

 • Gebruik geen corrigerende hulpmiddelen die de angst kunnen verergeren en die zelfs pijn kunnen doen, zoals een schokband of een halsband met stekels. Deze verstoren niet alleen jullie band, maar zijn ook nog eens verboden. 

ChihuahuaJouw hond straf geven als hij blaft naar andere honden kan averechts werken.

Hoe leer ik hond blaft naar andere honden af? 

Hond blaft naar andere honden afleren kan eigenlijk pas op het moment dat je de oorzaak van het blaffen weet. Voelt jouw hond zich bedreigd? Is hij angstig of juist enthousiast? Houd er rekening mee dat honden die helemaal niet blaffen niet bestaan. Blaffen is natuurlijk gedrag dat honden laten horen om met elkaar te communiceren. Toch is het heel begrijpelijk dat je jouw hond overmatig blaffen af wil leren. Er zijn een aantal manieren om een hond afleren te blaffen naar andere honden.

Lichaamsbeweging en mentale stimulatie

Het klinkt misschien gek, maar voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie kunnen het blaffen van jouw hond verminderen. Jouw hond kan uit verveling of vanwege opgekropte energie blaffen naar andere honden. Honden hebben beweging nodig om zich te kunnen ontspannen. Zorg er daarom voor dat je voldoende wandelt met jouw hond en dat hij kan spelen met hondenspeelgoed tegen verveling. 

Lees meer over hondenspeelgoed tegen verveling

Vermijd confrontaties 

Het kan helpen om confrontaties met andere honden te vermijden, vooral als je hond zich angstig voelt in de buurt van andere honden. Probeer gebieden te vermijden waar veel andere honden zijn en laat jouw hond rustig wennen aan het gezelschap van andere honden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw hond een op een kennis te laten maken met een andere viervoeter die er bekend om staat rustig en niet dominant te zijn. 

Geduld

Ben je vorige maand gestart met het trainen van jouw hond om niet overmatig te blaffen naar andere honden, raak dan niet ontmoedigd op het moment dat jouw hond nog een paar keer overmatig begint te blaffen tijdens een wandeling. Jouw hond heeft tijd nodig om te leren hoe het ‘hoort’. Stimuleer gewenst gedrag door jouw hond te belonen met iets lekkers op het moment dat hij zich goed gedraagt en geef jouw hond de tijd. 

Hondengedragstherapeut

Heb jij het idee dat jouw hond overmatig blaft en dat daar veel meer achter schuil gaat? Als het gedrag van jouw hond niet verbetert met training en gedragsaanpassingen, dan is het nuttig om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Deze kan je helpen de oorzaak van het hond blaft naar andere honden te achterhalen. Daarnaast kunnen jullie samen een plan opstellen om het blaffen te verminderen.

Lees meer over hondengedragstherapeut.

Yorkshire TerriërEen hondengedragstherapeut inschakelen, kan een oplossing zijn bij overmatig blaffen.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond trakteren wanneer hij zich goed gedraagt? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!