Net als mensen kunnen ook honden angst voelen.
Wat is angst?
Wellicht klinkt deze vraag als een open deur, maar stel jezelf deze vraag maar eens en je zult merken dat het eigenlijk vrij lastig is om er een eenduidig antwoord op te krijgen. Angst is een natuurlijke emotie die zowel wij als dieren kunnen ervaren. Het kan omschreven worden als een gevoel van onbehagen, zorgen of vrees voor een bepaalde situatie, gebeurtenis, persoon of ander dier. Jouw hond kan zich niet helemaal gemakkelijk voelen, zoals bij de dierenarts, maar angst kan zich ook in intense vorm uiten en fysieke en emotionele symptomen veroorzaken. Wanneer jouw hond bang is voor andere honden zul je dit als hondenbaasje goed aan hem of haar kunnen merken. We vertellen je hier verderop meer over. Eerst gaan we erachter proberen te komen waarom onze trouwe hond bang voor andere honden is.
Waarom is mijn hond bang voor andere honden?
Er kunnen verschillende redenen zijn voor het feit dat jouw hond bang voor andere honden is. Sommige van deze redenen zijn ‘logisch’, maar andere redenen kunnen wellicht als een verrassing komen. Welke reden ten grondslag ligt aan de angst van jouw hond is belangrijk voor het oplossen van het ‘probleem’, maar elke reden moet uiteraard serieus genomen worden.
Vervelende ervaring met andere honden
Wanneer jouw hond een vervelende ervaring met een andere hond heeft gehad, kan dit leiden tot angst. Wellicht is jouw trouwe viervoeter gebeten door een andere, grotere hond of misschien is hij een keer goed onder de voet gelopen tijdens het spelen. De angstreactie van jouw hond kan dienen als manier voor de hond om zichzelf veilig te stellen. Sommige honden reageren na een traumatische gebeurtenis angstig en verliezen het vertrouwen in andere honden volledig. Was de vervelende ervaring met andere honden tijdens de socialisatieperiode van jouw hond, dan zal het gevoel dat jouw hond bang voor andere honden is, bijzonder sterk zijn. Positieve ervaringen met andere honden kunnen uiteraard helpen om jouw hond weer vertrouwen te geven.
Weinig ervaring met andere honden
Hoewel een vervelende ervaring met een andere hond een veelvoorkomende reden is dat jouw hond bang voor andere honden is, is het ook mogelijk dat een hond weinig ervaring met andere honden heeft. Wellicht is het socialisatieproces van de hond niet gedegen verlopen of komt de hond uit een hondenasiel en heeft hij in zijn vorige leven weinig contact met andere honden gekend. Een hond die andere honden niet goed kent, weet niet wat hij kan verwachten en hierdoor kan een hond bang voor andere honden zijn. Heb je het vermoeden dat jouw hond niet goed gesocialiseerd is, houd er dan rekening mee dat het socialisatieproces een proces is dat een hond zijn hele leven doormaakt. Heb je een oudere hond die gesocialiseerd dient te worden, dan is dit ook heel goed mogelijk.
Lees meer over optimale socialisatie.
Aangeboren angst
Sommige angst komt niet door een vervelende of weinig ervaring met andere honden. Het is ook heel goed mogelijk dat jouw hond van nature een stuk angstiger is. Er zijn namelijk hondenrassen die gefokt worden om terughoudend te zijn tegen andere honden, dieren en mensen. Een hond die wordt gefokt als waakhond heeft het niet zo op vreemden, omdat zij deze in principe uit hun territorium dienen te verjagen.
Angst voor grotere en blafende honden
De angst van jouw hond kan zich focussen op iedere hond die zijn pad kruist, maar het is ook heel goed mogelijk dat jouw hond bang is voor een specifieke ‘soort. Er zijn honden die bang zijn voor grotere honden en honden die blaffen. Een kleinere hond kan bang zijn voor een grotere hond, omdat deze er in zijn ogen bedreigend uitziet. Blaffen kan daarnaast als een bedreiging worden gezien en dat kan een trigger zijn voor jouw hond om angstig te zijn.
Tijdelijke angst
Wanneer een hond bang voor andere honden is, kan dit langdurige angst zijn, maar het is ook mogelijk dat een hond voor een korte periode angstig is. Zo maken puppy’s de eerste anderhalf jaar van hun leven angstfases door. Deze angstfases zie je bij kleinere kinderen ook vaak terug en vormen een natuurlijk proces. Een mannetjeshond heeft hier bijvoorbeeld ook last van zodra hij in de puberteit terechtkomt. Een reu kan zich uit angst agressief reageren vlak voordat hij één jaar oud wordt, omdat hij klaar is om met een vrouwtje te paren. Hij kan zich agressief uiten naar andere honden, maar dit is eigenlijk angstgedrag om te laten zien dat hij bang is dat zijn vrouwtje wordt gestolen.
Jouw hond kan bang zijn voor andere honden door een traumatische ervaring.
Is het een probleem dat mijn hond bang voor andere honden is?
Wanneer je zelf regelmatig met angst te maken hebt, weet je hoe vervelend en vermoeiend deze angst kan zijn. Angst kan zowel emotioneel als fysiek invloed uitoefenen op jouw hond. Hoewel een ‘probleem’ een groot woord is, is het belangrijk om jouw hond te helpen met zijn angst voor andere honden. Begint de angst van jouw hond extreme vormen aan te nemen, dan is het verstandig om met een hondengedragstherapeut in gesprek te gaan over de mogelijkheden die er zijn om jouw hond minder angstig te laten zijn.
Lees meer over hondengedragstherapeut.
Hoe merk ik dat mijn hond bang voor andere honden is?
Merk je op dat jouw hond zich in gezelschap van andere honden anders gedraagt, dan kunnen er een aantal signalen zijn die jouw hond afgeeft, die kunnen wijzen op een bange hond.
Jouw hond kan zijn angst gaan uiten door juist hard te gaan blaffen tegen de andere hond om zijn onzekerheid te compenseren of om de andere hond op afstand te houden.
Jouw hond kan dus geluid gaan maken uit angst, maar het kan ook voorkomen dat jouw hond geen reactie geeft en volledig verstijft. Je merkt dat hij niet meer verder loopt aan de riem en dat hij stofstijf en gefixeerd blijft staan.
Vaak heeft een hond die angstig is, zijn staart tussen zijn benen en kan hij ook een beetje gaan trillen.
Jouw hond kan ook proberen om afstand te bewaren in de situatie. Jouw hond probeert zich te verschuilen of probeert weg te lopen op het moment dat hij andere honden zijn pad ziet kruisen.
Hoewel het misschien een signaal is dat je als hondenbaasje niet als zodanig herkent, kunnen overmatig likken en gapen ook een signaal zijn van een hond die angstig is voor andere honden zodra deze in de buurt zijn.
Het is belangrijk om de signalen die jouw hond afgeeft te herkennen, zodat je jouw hond kunt helpen omgaan met de angst die hij ervaart in de buurt van andere honden.
Probeer de signalen die jouw hond geeft te herkennen en niet te negeren.
Wat moet je doen als je hond bang is voor andere honden?
Eerder schreven we al dat het goed is om een hondengedragstherapeut in te schakelen op het moment dat jouw hond bang voor andere honden is. Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om jouw bange hond te helpen met zijn angst.
Accepteer de grenzen van jouw hond
Angst is een natuurlijke emotie die in principe niet erg is, maar het is belangrijk om te weten hoe jij en je hond ermee omgaan. Soms denken hondenbaasjes dat je de angst moet aanpakken door de hond in de situatie te plaatsen waar hij bang voor is, maar dit heeft in de meeste gevallen juist een averechts effect. Het is daarom ook niet verstandig om je hond bewust bloot te stellen aan situaties die lastig zijn, want jouw hond kan juist banger worden of het vertrouwen kan beschaamd worden. Laat jouw hond in een vertrouwde omgeving kennis maken met een hond die bekendstaat als rustig en meegaand, zodat jouw hond positieve ervaringen kan opdoen.
Ga niet mee in de angst van jouw hond
Een hond kan angstiger worden op het moment dat het hondenbaasje de angst met de hond deelt. Als het hondenbaasje bang is dat de hond angstig wordt, kan dit de hond ook banger maken, omdat de hond de angst van het hondenbaasje kan oppakken. Het is daarom belangrijk dat je als hondenbaasje niet laat doorschemeren dat je eventueel vreest voor de reactie van jouw hond op het moment dat er andere honden aanwezig zijn.
Steun jouw hond, maar leid hem niet af
Als je merkt dat jouw hond bang voor andere honden is, is het belangrijk om jouw hond te ondersteunen. Het is belangrijk dat je aanwezig bent tijdens moeilijke momenten van jouw hond. Probeer niet mee te gaan in de angst, maar laat jouw hond wel weten dat je er bent. Probeer jouw hond niet af te leiden met hondensnacks en hondenspeeltjes tijdens een angstige situatie, want de angst van jouw hond wordt op die manier onderdrukt en niet aangepakt. Op deze manier kan de angst enkel toenemen en een negatief effect hebben op het welzijn van jouw hond.
Steun jouw hond, maar ga niet mee in de angst van jouw hond.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen terwijl hij opknapt van de behandeling? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.