Fietsen met hond: welke vervoersmogelijkheden zijn er?

Het voorjaar laat voorlopig nog wel op zich wachten, maar de dagen beginnen weer langer te worden. Bij Snuffelbox pakken we weer vaker de fiets om een frisse neus én snuit te halen. Fietsen met hond is actief en jullie brengen tijd door in de buitenlucht. Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden voor honden op fietsen waar je als baasje mee te maken hebt. Snuffelbox ligt je in over de verschillende manieren om een hond fietsend mee te nemen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Fietsen met hondEr zijn verschillende manieren om fietsen met hond leuk te maken.

Hoe kan ik mijn hond meenemen op de fiets?

Een hond meenemen op de fiets kan op verschillende manieren. Je kunt jouw hond meenemen op de fiets door hem te vervoeren in een hondenfietsmand, een hondenbakfiets, een hondenfietskar of je kunt samen fietsen met hond door een hondenfietsbeugel te gebruiken. Er zijn verschillende overwegingen die je moet meenemen alvorens je een beslissing maakt voor de vervoersmogelijkheid. We geven je graag meer informatie over de verschillende mogelijkheden. 

Hondenfietsmand

Een hondenfietsmand is een uitstekende mogelijkheid om jouw hond in te vervoeren tijdens het fietsen met hond wanneer je in het bezit bent van een kleine tot middelgrote hond. Er zijn verschillende soorten hondenfietsmanden op de markt die variëren wat betreft uiterlijk en grootte. Daarnaast heb je vaak verschillen in mogelijkheden betreffende de positie van de hondenfietsmand op jouw fiets. Verder is het mogelijk om een open of gesloten hondenfietsmand aan te schaffen. Een gesloten hondenfietsmand bevat vaak een rooster of draadkap, zodat jouw hond veiliger vervoerd kan worden. De hond heeft namelijk niet de mogelijkheid om uit de fietsmand te springen. Ten slotte zijn er ook hondenfietsmanden beschikbaar met een zonnescherm c.q. beschermhoes tegen de regen.  

Welke hondenfietsmand voor hond?

Welke hondenfietsmand het geschiktste is voor jouw hond, hangt met verschillende factoren samen. Het is belangrijk om de volgende punten in overweging te nemen bij de aanschaf van een hondenfietsmand. Snuffelbox geeft je verschillende opties om over na te denken bij het aanschaffen van een hondenfietsmand. 

 • De grootte en het gewicht van jouw hond speelt een rol bij de aanschaf van een hondenfietsmand voor jouw hond. Hondenfietsmanden zijn voornamelijk bedoeld voor honden van een klein tot middelgrote hondenras. De gemiddelde hondenfietsmand is geschikt voor honden met een gewicht van 6 tot 10 kilogram, maar er zijn ook hondenmanden met een draagkracht van 15 kilogram of meer. Uiteraard moet je ook rekening houden met de draagkracht die je zelf aankunt. 

 • Het materiaal is een ander belangrijk punt dat je als baasje in overweging moet nemen, voordat je een hondenfietsmand aanschaft.  Hondenfietsmanden kunnen gemaakt zijn van riet, kunststof

 • Plaats van de hondenfietsmand is een andere optie waar je over na moet denken. Zo kunt je een hondenfietsmand monteren aan het stuur van jouw fiets, maar ook op de bagagedrager. De draagkracht die je zelf aankunt, hangt hiermee samen. Het is vaak eenvoudiger om een groter gewicht op de bagagedrager mee te nemen, dan aan het stuur. 

 • Wil je een gesloten of open fietsmand? Er zijn veel honden die braaf blijven zitten tijdens het vervoeren, maar het is natuurlijk mogelijk dat jouw hond zonder pardon uit de hondenfietsmand probeert te springen. Om de situatie veiliger te maken, is het verstandig om te bepalen of je een gesloten of open fietsmand wilt. Vaak wordt een fietsmand afgesloten met een rooster of met een draadkap. 

 • Het is ook mogelijk om een afgesloten hondenfietsmand aan te schaffen met een zonnescherm of beschermhoes tegen de regen. 

 • De eigen fiets is ook een punt van aandacht. Wellicht ben je in het bezit van een mountainbike of een elektrische fiets. Bekijk goed of de hondenfietsmand van jouw gewenste keuze wel geschikt is voor jouw fiets. 

HondenfietsmandJe kunt kleinere honden eenvoudig vervoeren in een hondenfietsmand.

Hondenbakfiets

Een hondenbakfiets is speciaal ontworpen voor honden. Deze bakfiets is ideaal voor honden die te groot zijn voor een hondenfietsmand. Een hondenbakfiets is vaak voorzien van een luikje of een loopplank, zodat jouw hond uit eigen beweging in en uit de bakfiets kan wanneer jullie op pad gaan of juist wanneer jullie weer terugkomen. Een hondenbakfiets is veilig voor jouw hond, omdat er een speciale aansluiting is waar je jouw hond aan vast kunt maken op het moment dat jullie gaan fietsen. Het is zelfs mogelijk om de bakfiets te voorzien van een rooster of draadkap, zodat de hondenbakfiets kan worden afgesloten. Jouw hond zit op die manier extra veilig. Net als bij de hondenfietsmand is het ook bij de hondenbakfiets mogelijk om jouw hond te beschermen tegen regen en wind met een speciale overkapping. 

Welke hondenbakfiets voor hond?

Welke hondenbakfiets bij jullie past, hangt af van verschillende overwegingen die je moet maken. Het is belangrijk om de volgende punten mee te nemen alvorens je een beslissing maakt en een hondenbakfiets. Snuffelbox geeft je verschillende opties om over na te denken bij het aanschaffen van een hondenbakfiets.

 • Bij een bakfiets voor honden moeten eigenlijk veel dezelfde overwegingen worden meegenomen als bij een hondenfietsmand. Het is belangrijk om te overwegen of je een gesloten of open hondenbakfiets aan wilt schaffen. Bij een hondenbakfiets maak je jouw hond met zijn hondentuigje of riem vast aan de speciale bevestiging in de bakfiets, dus het is niet per definitie nodig om er nog een overkapping om te hebben. 

 • Bij een bakfiets is het belangrijk om ook goed naar het merk te kijken. Je koopt namelijk niet alleen de bak, maar je koop er ook een gehele fiets bij. Het is dus ook belangrijk dat je het comfort van de fiets ook meeneemt in de keuze. 

 • Dat brengt ons ook direct op het volgende punt. Kies je voor een ‘normale’ hondenbakfiets of een elektrische. Houd er daarbij rekening mee dat je de last van het gewicht van jouw hond en wellicht ook andere zaken mee moet nemen. 

 • Ben je al in het bezit van een bakfiets, dan kun je overwegen om de bakfiets hondvriendelijk te maken door de speciale hondenring in jouw bakfiets te bevestigen. 

Lees meer over de hondenbakfiets.  

Een hondenbakfiets is geschikt voor vrijwel iedere hond, maar is wel prijzig.

Hondenfietskar

Een hondenbakfiets is een behoorlijke uitgave. Wil je jouw hond toch graag vervoeren tijdens het fietsen met hond en is jouw hond te groot voor een hondenfietsmand, dan kun je ook de hondenfietskar overwegen. Een hondenfietskar bevestig je in de regel aan het frame van jouw fiets of aan de bagagedrager en is een stuk goedkoper dan een hondenbakfiets. 

Welke hondenfietskar voor hond? 

Welke hondenfietskar voor hond je aan gaat schaffen hangt af van de wensen die je hebt voor de hondenfietskar. Snuffelbox geeft je een lijstje met zaken waar je rekening mee kunt houden bij het kopen van een hondenfietskar. 

 • Bij de hondenbakfiets zijn de bak en de fiets één, maar een hondenfietskar wordt aan jouw fiets bevestigd. Het is dus belangrijk om na te gaan hoe de bevestiging van de hondenfietskar in zijn werk gaat en of deze op jouw fiets past. 

 • Bekijk de verschillende mogelijkheden van de hondenfietskar. Op welke manier kan de hond de fietskar in? Zijn er wat jou betreft genoeg zichtmogelijkheden voor de hond, zodat hij tijdens jullie fietstocht naar buiten kan kijken? Zijn er opbergvakken voor spullen die jullie meenemen tijdens de fietstocht? 

 • Is de hondenfietskar geschikt voor jouw hond? Een hondenbakfiets kan een behoorlijk gewicht dragen, maar dit is bij de hondenfietskar anders. Het is belangrijk om goed te kijken of de hondenfietskar het gewicht van jouw hond kan dragen.

Lees meer over de hondenfietskar

Een hondenfietskar is de goedkopere optie van de hondenbakfiets, maar heeft niet dezelfde voordelen.

Hondenfietsbeugel

Als laatste optie is er nog de hondenfietsbeugel om écht te fietsen met hond. Deze fietsbeugel kun je vaak eenvoudig bevestigen aan de zadelpen. Jouw hond kan op die manier met je mee rennen tijdens het fietsen, zonder dat je de hondenriem in jouw hand hoeft te houden. Uiteraard zitten er een stuk meer veiligheidsvoorschriften aan deze manieren van fietsen met hond. We nemen een aantal veelgestelde vragen met je door, zodat je beslagen ten ijs komt betreffende fietsen met hond met hondenfietsbeugel. 

 • Hoe leer je een hond meelopen met de fiets? Het is uiteraard bijzonder onverstandig om alles te monteren, jouw hond vast te maken en gewoon te gaan fietsen. Je kunt een hond namelijk niet uitleggen dat het allemaal zo spannend niet is. Het is belangrijk dat je eerst samen met jouw hond gaat lopen met de fiets aan de hand en jouw hond aan de hondenfietsbeugel. Je hond kan op deze manier wennen aan het wandelen naast de fiets. Dit kun je steeds verder opbouwen. Eerst loop je tussen de hond en de fiets, daarna loop je zelf aan de andere kant van de fiets. Vervolgens gaan jullie langzaam een stukje rijden. Stapje voor stapje komen jullie steeds dichterbij fietsen met hond. 

 • Hoe oud moet een hond zijn om mee te fietsen? Het is aan te raden om pas te beginnen met fietsen met hond op het moment dat hij minimaal één jaar oud is. Dit is ook afhankelijk van het ras, want het is belangrijk dat jouw hond volgroeid is. Twijfel je? Neem contact op met de dierenarts.

 • Hoe ver mag je fietsen met de hond? Hoe ver je mag fietsen met hond is afhankelijk van de hoeveelheid training die een hond heeft gehad en met welk hondenras je te maken hebt. Online worden verschillende afstanden genoemd tot wel 20 kilometer in totaal,  maar het is verstandig je af te vragen of je dit wel moet willen. Het moet leuk blijven voor jou én voor jouw hond. Houd de reactie van jouw hond goed in de gaten en las tijdens het fietsen voldoende rustpauzes in. 

 • Hoe hard fietsen met hond? Probeer jouw hond niet tot het uiterste te drijven. Jouw hond is geen topsporter en dat hoeft hij ook niet te worden. Het is belangrijk om je tijdens het fietsen aan te passen aan de snelheid van jouw hond en goed in de gaten te houden of alles goed met hem gaat. Zo maken jullie er een ontzettend leuk fietstripje van. 

Een hondenfietsbeugel kan uitkomst bieden. De riem aan de fiets vastmaken wordt afgeraden.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!