Heeft een hond hersenen? Natuurlijk!

Samen met jouw trouwe viervoeter ga je gezellig naar buiten. Je bent alleen thuis, dus de enige tegen wie je kunt praten is jouw hond. ‘Het regent wel, vriend, dus we gaan jou maar even een regenjas voor honden tegen het slechte weer aantrekken. Zal het baasje een paraplu of een regenjas meenemen?’ Met grote ogen kijkt jouw hond naar je op. ‘Nee, jij begrijpt me natuurlijk niet. Zal ik plantaardige brokjes meenemen?’ Enthousiast begint jouw trouwe viervoeter te kwispelen met zijn tong uit zijn mond. ‘Of begrijp je mij wel, vriend?’ Op die vraag, en andere vragen, geeft Snuffelbox je vandaag antwoord.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Heeft een hond verstand? 

Op deze vraag is maar één juist antwoord: jazeker! De gemiddelde trouwe viervoeter heeft het verstand van een peuter van twee à drie jaar oud wat betreft vocabulaire kennis. Jouw hond kan dus zeker blij worden van een compliment dat jij hem geeft. Dit betekent dat jouw hond jou op bepaalde momenten echt wel zal begrijpen. Daarnaast heeft jouw trouwe viervoeter ook een prima geheugen. Hij kan mensen, plaatsen en dieren onthouden en, omdat hun reukvermogen veel beter is dan dat van mensen, kunnen ze andere honden zelfs herkennen aan een plasje op straat. De hersenen van honden verbinden het signaal dat binnenkomt door hun neus aan een hond die zij eerder hebben ontmoet. 

De gemiddelde trouwe viervoeter heeft het verstand van een peuter van twee à drie jaar oud.

Zijn de hersenen van honden vergelijkbaar met die van mensen?

Ook deze vraag behoeft maar één juist antwoord: jazeker! De hersenen van honden verschillen maar weinig van de hersenen van een mens in opbouw betreffende het aanleren en uitvoeren van taken. Bij hersenen van mensen en hersenen van honden zijn de kleine en de grote hersenen samen verantwoordelijk voor het aanleren en uitvoeren van taken en de opbouw hiervan. Uiteraard zijn er ook verschillen te bespeuren, want anders zouden honden en mensen exact hetzelfde zijn en dat is natuurlijk niet zo. De omvang en de grootte van de hersenkwabben en met name de omvang en de grootte van de frontale kwab zijn veel kleiner bij de hersenen van een hond dan bij de hersenen van mensen. 

De hersenen van honden verschillen maar weinig van de hersenen van een mens in opbouw betreffende het aanleren en uitvoeren van taken.

Hoe werken de hersenen van honden?

Maar hoe werken de hersenen van honden dan wel? Honden leven vooral in het hier en nu. Zij hebben, zoals eerder gezegd, een kleinere frontale kwab. Honden hebben een kleiner vermogen om zich bepaalde dingen te herinneren en daarom zijn zij, uiteraard onbewust, selectief in de informatie die zij opslaan. De hersenen van jouw hond slaan informatie op over mensen, plaatsen en dieren die zij kennen. Daarnaast ‘denken’ zij met hun neus. Hun reukvermogen vertelt hen namelijk een heleboel informatie. Met dit reukvermogen kunnen ze onder andere andere honden herkennen en ze kunnen als de beste geuren onderscheiden. 

Honden kunnen mensen, andere honden en plaatsen in hun geheugen opslaan.

Hoe denken honden over mensen? 

We kunnen opgelucht ademhalen, want onze viervoeter kan zeker positief gevoelens ontwikkelen voor ons. Honden lijken wel degelijk te weten dat wij mensen geen honden zijn, want we ruiken anders, gedragen ons anders en we zien er anders uit. Echter, dit maakt ze helemaal niks uit. Ze zien ons als onderdeel van hun roedel. Uiteraard geldt dit niet voor ieder willekeurig mens, maar dit maakt onze band met onze trouwe viervoeter des te specialer. Onze hond lijkt van ons te houden en uit dit door bepaalde lichaamstaal te tonen. Denk dus niet dat de liefde niet wederzijds is. 

De liefde tussen jou en je viervoeter is wederzijds.

Hoe kan ik de hersenen van mijn hond trainen? 

Honden hebben niet alleen fysieke, maar ook mentale uitdaging nodig. Net als mensen moeten de hersenen van honden getraind worden en in ontwikkeling blijven. Dit kun je doen door spelletjes met jouw hond te spelen of je hond een hondenpuzzel te laten doen. Een hondenpuzzel heeft verschillende vakjes en verstopplekken waar wij de favoriete snack van onze viervoeter in kunnen verstoppen. Jouw hond zal deze dan gaan zoeken en op deze manier zijn hersenen trainen. 

Honden hebben niet alleen fysieke, maar ook mentale uitdaging nodig.

Inmiddels weet je dus dat jouw hond je wel degelijk kan begrijpen. Jouw trouwe viervoeter heeft het verstand van een peuter in de leeftijd van twee tot drie jaar en is dus zeker in staat om bepaalde zaken, zoals een positieve opmerking, te begrijpen. Daarnaast is hun neus de sleutel tot hun hersenen, want ze kunnen mensen, dieren en plaatsen herkennen als de beste. De hersenen van honden zijn nu hopelijk niet zo’n groot mysterie meer voor ons. 

Zoek je lekkere snacks om in de hondenpuzzel te verstoppen? Koop dan de Snuffelbox waar onder andere lekkere snack in te vinden zijn. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!