Puppy adopteren Nederland
Er zijn meerdere manieren om een puppy te adopteren in Nederland. Voordat je een puppy in huis neemt, kan je kiezen of je een hond wilt met of zonder stamboom. Rashonden hebben een stamboom, dat wil zeggen dat de documentatie is over de voorouders. De stambomen worden bij een puppy adopteren in Nederland vergeven door de kynologische club van Nederland, te weten de Raad van Beheer.
Een puppy adopteren met stamboom kun je doen via een rasvereniging die is aangesloten bij de Raad van Beheer. Indien een hond geen officiële stamboom heeft van de Raad van Beheer, dan is het geen echte stamboomhond in Nederland. Honden zonder een stamboom, kunnen nog altijd rashonden zijn of een kruising. Dit zie je vaak bij particulieren die voor één keer een nestje fokken met honden die niet zijn geregistreerd bij de Raad van Beheer. Een mooi voorbeeld van een gekruiste rashond is de Labradoodle.
Benieuwd hoe je de vachtverzorging van een labradoodle aanpakt, je leest hier 5 tips.
Een mooi voorbeeld van een gekruiste rashond is de labradoodle.
Puppy uit het buitenland adopteren
Je kan natuurlijk ook een puppy uit het buitenland adopteren. Maar pas hier wel mee op. Je leest vaak genoeg in de kranten hoe het in het buitenland eraan toe kan gaan. Helaas bestaan er namelijk veel malafide hondenfokkers in het buitenland. De honden leven daar in slechte omstandigheden en zijn er puur om geld te verdienen. Deze broodfokkers, zoals ze ook genoemd worden, bieden de puppy’s op diverse Nederlandse platforms aan.
Er kleven veel risico’s aan het adopteren van een puppy van een broodfokker. Namelijk dat de pup in slechte gezondheid verkeert, op latere leeftijd gezondheidsproblemen krijgt, gebrek aan socialisatie heeft, traumatisering vanwege de erbarmelijke omstandigheden en gebrek aan registratie. De illegale hondenhandel moet daarom gestopt worden. Werk hier niet aan mee door een puppy te adopteren van een broodfokker in het buitenland.
Uiteraard zijn er ook goede fokkers in het buitenland. Wat dacht je van een Spaanse hond adopteren uit een dierenasiel. Deze honden worden opgevangen in een dierenasiel waar vrijwilligers werken. Ze worden goed gevoed en uitgelaten en er wordt zelfs met ze gespeeld. Doel is om zo snel mogelijk een warme mand voor deze honden te zoeken. Er zijn zelfs speciale verenigingen die voor de honden uit Spanje een thuis in Nederland zoeken.
Ook in Nederland kopen broodfokkers voor. Benieuwd hoe je broodfokkers kunt herkennen, wij geven je 5 tips.
Een hond adopteren uit het buitenland hoeft geen probleem te zijn, maar pas op voor broodfokkers.
Puppy uit asiel adopteren
Wanneer je niet kiest voor een rashond met officiële stamboom, overweeg dan om een puppy uit een asiel te adopteren of een rescuehond uit het buitenland te halen. Waar moet je rekening mee houden als je de keuze maakt om een puppy uit het asiel te adopteren?
Bedenk ten eerste of je een puppy wilt of toch liever een volwassen hond. Ook een rescue- of een asielhond kan nog een puppy zijn. Stel daarbij aan jezelf de vraag of je een pup wilt, die je helemaal zelf moet opvoeden, zindelijk moet maken en alles moet leren? Of dat je toch liever een volwassen hond wilt, die al zindelijk is en meestal de basiscommando’s al kent.
Vervolgens maak je de keuze of je een rashond uit het asiel wilt, een kruising of een hond waarvan de herkomst niet bekend is. Bij een rashond adopteren is het karakter beter te voorspellen. Bij een puppy van een kruising is het moeilijker te voorspellen wat het karakter is en hoe groot deze hond wordt. Kan deze pup goed overweg met andere huisdieren of kinderen, heeft de pup veel beweging nodig, hoe waaks is de hond?
Laat je altijd vooraf goed informeren over de pup die je wilt adopteren. En denk goed na voordat je deze grote beslissing maakt.
Er zijn veel overwegingen die je moet doen alvorens je een hond adopteert.
Tips voor puppy adopteren
Honden zijn uitzonderlijke dieren. Hun vermogen en verlangen om diepe en liefdevolle banden met mensen aan te gaan is buitengewoon. Door te adopteren geef je een hond echt een geweldig geschenk; namelijk een tweede kans.
Na een adoptie kan het een paar weken of maanden duren voordat jij en je hond volledig gewend zijn aan jullie nieuwe leven samen. En om een relatie op te bouwen die gebaseerd is op wederzijds begrip, vertrouwen en respect. Wees geduldig. Onthoud dat er een reden is waarom jij deze hond hebt gekozen, of zij jou!
Als laatste geeft Snuffelbox je nog een aantal tips mee voor de eerste weken dat je pup in huis is:
Wees geduldig;
Houd vanaf dag 1 dat de pup in huis is een routine aan;
Introduceer de nieuwe pup geleidelijk aan de andere huisdieren en huisgenoten;
Volg gelijk een puppytraining;
Socialiseer je pup;
Zorg voor de nodige stimulering;
Bestel een Snuffelbox puppypakket om je hond te verwelkomen. Deze puppybox is gevuld met verrassingen voor zowel de pup als baas. In de Snuffelbox puppybox zitten namelijk altijd twee geweldige speeltjes, 2 zakjes met lekkernijen en 1 gezonde kauwsnack.
Deze lieverd geniet van zijn Snuffelbox puppybox.