Vachtverzorging van een labradoodle [5 tips]

Ze lijken op een teddybeer en zijn ongelooflijk zacht. We hebben het natuurlijk over de labradoodle. De vachtverzorging van een labradoodle is dan ook essentieel om rekening mee te houden bij de aanschaf van deze fluffy hond. Vandaag vertelt Snuffelbox je meer over dit fluffy ras. Daarnaast vertellen we je over de vachtverzorging van een labradoodle en geven we je 5 tips.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Welke soorten labradoodles zijn er?

In principe zijn er twee soorten labradoodles. Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador. Een Australian labradoodle bestaat uit meerdere rassen. De ALAEU is een vereniging met aangesloten fokkers die zich bezighoudt met het fokken van Australian labradoodles die zo gezond mogelijk zijn, mentaal en fysiek gezien. Een Australian labradoodle kun je tegenkomen in drie verschillende maten: klein, medium en standaard.

In principe zijn er twee soorten labradoodles: labradoodle en de Australian labradoodle.

Welke kleuren labradoodles zijn er? 

Er zijn verschillende kleuren labradoodles. Er zijn een aantal hoofdkleuren, maar binnen deze hoofdkleuren heb je verschillende varianten. De hoofdkleuren zijn: rood, beige blond, zwart, bruin en grijskleurig. Labradoodles komen vaak voor in één egale kleur, maar het kan ook dat een labradoodle bepaalde vlekken heeft of een andere kleur snuit en poten. Labradoodles hebben een fleece vacht met slag of een wollige vacht met krulletjes. 

Kan labradoodle van kleur veranderen?

Een labradoodle kan van kleur veranderen. Dit betekent niet dat jouw blondkleurige labradoodle opeens een diep bruine kleur krijgt, maar de vacht kan wel donkerder of lichter worden. Dit kan komen door de leeftijd van jouw trouwe viervoeter en/of door het schijnen van de zon. 

Deze labradoodle heeft een chocolade bruine kleur, maar er zijn vele varianten mogelijk.

Hoe verzorg je de vacht van een Labradoodle?

De vacht van een labradoodle is prachtig, maar vraagt ook veel verzorging. De hond verhaart in veel mindere mate dan andere honden. Uiteraard zal ook dit hondenras haren verliezen, maar veel minder. Een labradoodle heeft haren die kunnen gaan klitten als de labradoodle niet de juiste vachtverzorging krijgt. Snuffelbox geeft je 5 tips over de verzorging van de vacht van jouw labradoodle.  

Wil je meer lezen over hondenverzorging, neem dan hier een kijkje.

Vachtverzorging van een labradoodle [5 tips] 

  • Controleer jouw labradoodle geregeld op klitten en ophopingen in de vacht. Het is belangrijk dat je niet enkel de oppervlakkige haren controleert, maar de gehele vacht. 

  • Kam jouw labradoodle minimaal één keer per week. Verdeel plukken haar in secties en kam deze grondig door. 

  • Was jouw labradoodle enkel als het nodig is, zodat de vetlaag van de huid intact blijft. Het is namelijk niet gezond als deze wordt aangetast. 

  • Heb je met jouw labradoodle in de regen gelopen of heb je hem gewassen. Blaas hem dan droog met een Doodlebooster. Doe dit, evenals bij het kammen, in secties en controleer de vacht direct op klitten.  

  • Brengt jouw volwassen labradoodle om de 8 à 10 weken naar de trimsalon. Het is belangrijk om de vacht van jouw labradoodle op een acceptabele lengte te houden, zodat de kans op klitten en het vasthouden van vuil kleiner wordt. 

Een goede vachtverzorging is essentieel voor labradoodles.

Hoe lang duurt de vachtwissel bij een labradoodle?

De vachtwissel van een labradoodle begint wanneer de hond ruim een 6 maanden oud is en kan duren tot hij 1,5 jaar oud  is. Het is belangrijk om de vacht tijdens de vachtwissel extra goed te verzorgen. Geef een extra vachtverzorging aan een labradoodle die te maken heeft met de vachtwissel. Kam jouw hond extra en controleer extra goed op klitten.

Wat is een fleece vacht labradoodle?

De fleece vacht labradoodle is een vacht die licht golvend oogt en bijzonder zacht aanvoelt. Bij de fleece vacht labradoodle heeft de hond geen ondervacht. Het voordeel aan deze vacht is dat het er niet enkel mooi uitziet en zacht aanvoelt, maar ook weinig verhaard. De nieuwe haren groeien namelijk door de oude haren heen. Dit houdt wel in dat deze vacht goed moet worden gecontroleerd op klitten.

Wat is een wolvacht labradoodle?

De wolvacht lijkt meer op de vacht van een wollig schaapje en bestaat uit heel kleine pijpenkrulletjes. Ook de wolvacht verhaard amper en moet dus goed gecontroleerd worden op klitten. Bij de wolvacht is een goede vachtverzorging van een labradoodle nog essentiëler. 

Is een labradoodle hypoallergeen?

De labradoodle staat bekend als een hond die hypoallergeen is. Dit houdt niet in dat mensen helemaal niet allergisch kunnen zijn voor de labradoodle. Het is nog steeds mogelijk om allergisch te zijn voor een labradoodle. De kans is alleen veel kleiner.  

Wil je meer lezen over hypoallergene hondenrassen, lees dan deze Snuffelbox blog.

Een labradoodle is een hypoallergeen hondenras. Dit betekent dat de kans dat je allergisch bent kleiner is.

Wil je jouw labradoodle een traktatie geven? Geef dan de Snuffelbox cadeau. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw fluffy labradoodle maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!