Hoe om te gaan met een jaloerse hond: tips en advies

Jaloezie is een emotie die je niet alleen bij mensen ziet. Honden zijn een van de weinige dieren die deze emotie ook bezitten. Jaloerse honden kunnen gaan grommen of blaffen en het is zelfs mogelijk dat ze zich agressief gedragen. Dit gedrag belonen of bestraffen werkt vaak alleen maar averechts. Je wilt het voor jezelf én voor je hond een leefbare situatie maken. Echter, hoe ga je om met een jaloerse hond? Snuffelbox geeft je tips en advies. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Border colliesJaloezie is een emotie die niet alleen mensen, maar ook honden kennen. 

Kan een hond jaloers zijn? 

Hoewel jaloezie een menselijke emotie lijkt, zijn het niet alleen ons mensen die deze emotie bezitten. Honden zijn sociale dieren. Jouw hond is dol op jou en jullie hebben hoogstwaarschijnlijk een sterke band. Zodra jouw trouwe viervoeter doorheeft dat je ook aandacht geeft aan iemand óf iets anders, dan kan jouw hond jaloers worden en proberen jouw aandacht terug te krijgen. Houd er rekening mee dat een hond verschillende gevoelens en emoties kan tonen aan jou als baasje. Een dominante of agressieve houding van jouw hond is dan ook niet hetzelfde als een hond die jaloers is. In het kader van de oplossing die je uiteindelijk wilt voor dit ‘probleem’ is het belangrijk dat je weet of het gedrag van jouw hond voortkomt uit jaloezie. Oplossingen voor een jaloerse hond lees je verderop in deze blog. 

Waarom is een hond jaloers?

Jaloezie is vaak een onterechte emotie, maar dat maakt deze emotie natuurlijk niet minder ‘echt’. Vaak komt jaloers gedrag hond voort uit een gevoel van verlies of angst voor verlies. Honden kunnen hechtingsgedrag vertonen vanuit de sterke band die zij ontwikkelen met hun baasje. Een hond kan jaloers worden op het moment dat zijn baasje aandacht geeft aan iemand of iets anders, omdat zij zich op dat moment bedreigd voelen. Echter, het is ook mogelijk dat jaloers gedrag bij honden wordt aangeleerd. Uiteraard doe je dit als hondenbaasje niet bewust, maar wanneer jij jouw hond aandacht geeft op het moment dat hij aandacht vraagt, zal hij dit jaloerse gedrag blijven vertonen. Het werkt tenslotte om op deze manier aandacht te vragen. De reden dat honden jaloers worden, komt dus voort uit een gevoel van angst voor verlies, een gevoel van bedreiging in de levenssfeer van de hond en door het min of meer belonen van het jaloerse gedrag. 

Duitse herdersEr zijn verschillende redenen waarom een hond jaloers kan zijn, zoals een gevoel van bedreiging.

Hoe herken je een jaloerse hond?

Laten we vooropstellen dat iedere hond een eigen karakter en persoonlijkheid heeft en dat hij, net als mensen, op verschillende manieren kan reageren op situaties. Toch zijn er een aantal signalen die honden afgeven op het moment dat zij jaloers zijn. 

Gedragsverandering

Als een hond jaloers is, dan kan hij zich anders gaan gedragen dan normaal. Het is mogelijk dat jouw hond vaker blaft en dichter bij jou als hondenbaasje in de buurt wil zijn. Daarentegen is het ook mogelijk dat hij meer afstand neemt en het min of meer lijkt dat hij een beetje boos op jou of de situatie is. 

Bezitterig gedrag 

Bezitterig gedrag is een signaal dat vaak voorkomt bij een hond die jaloers is. Een hond kan bezitterig gedrag vertonen over veel verschillende dingen, zoals het territorium, speelgoed, voedsel of het hondenbaasje. Een hond kan, wanneer jaloers gedrag optreedt, agressief of angstig reageren. 

Competitief gedrag

Het is ook mogelijk dat jouw hond jaloers is op de aandacht die gegeven wordt aan een ander dier of een andere hond of op het speelgoed dat een andere hond op dat moment heeft. De kans is groot dat jouw jaloerse hond tegen deze andere hond of tegen dit andere dier begint te grommen of te blaffen als een soort waarschuwing. Soms wordt deze hond zelfs weggeduwd of ‘aangevallen’. Vaak is de dominante hond degene die in dat geval jaloers is, omdat een ander dier of een andere hond krijgt wat hem toebehoort. 

Lichaamstaal

Net als mensen geven honden ook signalen af met hun lichaam. Een jaloerse hond kan bijvoorbeeld zijn ogen samenknijpen, zijn lippen optrekken, de staart laag houden en de oren naar achter. De lichaamstaal van een hond is wat betreft jaloezie lastig vast te stellen, want honden uiten deze lichamelijke reacties bij veel verschillende emoties, zoals bij angst en agressie. 

Lees meer over lichaamstaal bij honden

Wat moet je doen als je hond jaloers is? 

Wanneer jouw hond jaloers is, is dit natuurlijk geen gewenst gedrag. Je wilt dit gedrag niet goedkeuren en het is belangrijk dat jouw hond leert dat jaloers gedrag niet nodig is én hem ook niks oplevert. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen als je hond jaloers is. 

Trainen 

Leer jouw hond gewenst gedrag door middel van positiviteit. Beloon jouw hond op het moment dat hij zich goed gedraagt en geen bezitterig of competitief gedrag vertoont. Als jouw hond een beloning krijgt voor goed gedrag, dan toont hij dit gedrag hoogstwaarschijnlijk vaker.

Ruimte 

Is jouw hond gewend dat hij veel of zelfs vrijwel al jouw aandacht krijgt, dan is het niet heel verwonderlijk dat hij zich jaloers begint te gedragen op het moment dat hij de aandacht moet delen. Gun jouw hond de ruimte voor zijn gevoel. Uiteraard moet jouw hond gecorrigeerd worden, maar het is belangrijk om hem ook de ruimte te geven om zich terug te trekken en kalmer te worden. 

Aandacht verdelen

Hebben jullie een nieuwe puppy in huis en reageert jouw hond jaloers, zorg er dan voor dat de aandacht tussen de dieren wordt verdeeld. Vaak zie je hetzelfde verschijnsel bij kinderen wanneer er een nieuwe baby wordt geboren. Kinderen voelen zich op dat moment angstig om de aandacht te verliezen en zullen zich anders gaan gedragen. Honden kennen dit gedrag ook en het is duidelijk te merken aan de competitieve en bezitterige houding. 

Structuur en regelmaat

Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt dat dit niks met het gedrag van een jaloerse hond te maken heeft, is het belangrijk dat jouw hond structuur en regelmaat kent. Jouw hond heeft behoefte aan structuur en duidelijke regels. Zorg ervoor dat jouw hond op regelmatige tijden zijn eten krijgt en geef hem voldoende beweging en rust. Train jouw hond om te luisteren naar commando’s, zoals zit, lig en blijf. Dit zorgt bij jouw hond voor een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. 

Lees meer over de basiscommando’s voor honden.

Socialisatie

Socialisatie kan het jaloerse gedrag van jouw hond ook voorkomen of verminderen. Wanneer jouw hond gewend is aan andere dieren, honden en mensen, dan is de kans groot dat hij er ook sneller aan gewend is dat hij aandacht moet delen en dat zijn hondenbaasje niet alleen maar aandacht kan hebben voor hem. 

Goldendoodle en labradorGeef jouw jaloerse hond ruimte voor zijn emoties en verdeel de aandacht die je te geven hebt.

Wat moet je niet doen als je hond jaloers is? 

Vertoont jouw hond jaloers gedrag, dan is het belangrijk dat je hem geen beloning geeft. Uiteraard hoef je jouw hond niet te negeren, maar zorg ervoor dat je jouw aandacht niet verschuift van de persoon, de hond, het object of een ander dier op het moment dat jouw hond om aandacht komt vragen. Jouw hond zal merken dat, op het moment dat hij jaloers gedrag vertoont, jouw aandacht verschuift en dat hij met zijn jaloerse gedrag zijn doel heeft bereikt. Dit is niet wat je wilt. Daarentegen is het belangrijk dat je jouw jaloerse hond ook geen straf geeft. Ook straffen kan averechts werken en de band tussen jou en jouw viervoeter kan hierdoor beschadigd raken. Het is zelfs mogelijk dat jouw hond alleen maar meer jaloers wordt op het moment dat hij gestraft wordt. Je kunt jouw aandacht beter verdelen en gewenst gedrag aanmoedigen. Wanneer je jouw aandacht verdeelt, kun je jouw hond laten zien dat hij ook gezien wordt op het moment dat jij tv kijkt of tijd met jouw partner of kinderen doorbrengt. Betrek de hond in de gezinssituatie.  

Hoe leer je jaloezie bij een hond af?

Jaloezie afleren is vrijwel onmogelijk. Jaloezie is een heel natuurlijke emotie en het zou niet gezond zijn om deze emotie volledig op te ‘lossen’. Het is echter wel mogelijk om jouw hond te leren dat jaloezie onnodig is en dat jij als baasje genoeg aandacht hebt voor het gezin, andere huisdieren én de hond. Zoals eerder benoemd zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw hond minder jaloers te laten zijn. Heb je het idee dat jouw hond amper tot niet reageert op jouw acties om hem minder jaloers te maken, neem dan contact op met een dierenarts of een hondengedragstherapeut. 

Lees meer over een hondengedragstherapeut.  

Duitse staanderBeloon het jaloerse gedrag niet, maar zorg ervoor dat jouw hond genoeg aandacht krijgt.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen op het moment dat hij gewenst gedrag laat zien? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en lekkere knabbels. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!