Hond ademt snel in slaap: wat is er aan de hand?

De stilte in de woonkamer is oorverdovend, maar plots hoor je een hevige ademhaling of zacht gesnurk uit de hondenmand of bij de hondendeken vandaan komen. Jouw hond ademt snel in slaap. Je vraagt je af of hij dit altijd al heeft gedaan of dat het je pas nu opvalt. Wellicht ben je op deze blog gestuit toen je het geluid hoorde en opzocht ‘hond ademt snel in slaap’. Je hoeft je gelukkig niet direct zorgen te maken, want er zijn verschillende redenen waarom een hond in zijn slaap sneller ademt. Snuffelbox vertelt je er alles over in deze blog. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

HerderEen hond ademt over het algemeen sneller dan een mens.

Hoe hoort een hond te ademen?

Alvorens je kunt bepalen of jouw hond snel ademt in slaap is het belangrijk dat je eerst goed te weten komt hoe de ademhaling van jouw hond hoort te zijn. Over het algemeen ademen honden namelijk sneller dan mensen, dus het is niet vreemd dat je het idee hebt dat jouw hond snel in zijn slaap ademt. Maar waarom ademen honden dan sneller? Honden hebben een andere ademhalingsfrequentie en -patroon dan mensen. Hun hartslag is hoger en hun longen zijn kleiner in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Heb je het idee dat jouw hond snel ademt, dan is het dus eerst verstandig om te bedenken dat hij wellicht sneller ademt dan jij, maar dat dat volkomen normaal is. Ademt jouw hond sneller dan hij normaal ademt, dan is dat wellicht wel iets om over na te denken en om te bespreken met een dierenarts. 

Is het normaal dat mijn hond snel ademt?

Het hangt ervan af hoe snel je hond ademt en onder welke omstandigheden jouw hond sneller ademt dan normaal. Als jouw hond na lichaamsbeweging of tijdens het warme weer sneller ademt, dan kan dat normaal zijn omdat hij zijn lichaamstemperatuur probeert te reguleren. Honden hebben geen zweetklieren zoals wij, dus ze gebruiken hijgen als een manier om warmte af te voeren. In principe hoef je je dus geen zorgen te maken als jouw hond sneller ademt. Als jouw hond echter snel en moeizaam ademt zonder lichaamsbeweging of in een koele omgeving, dan kan dit een teken zijn van ademhalingsproblemen, hartproblemen of een andere medische aandoening. Vaak is het wel zo dat, wanneer een hond snel ademt én hij een medische aandoening heeft, hij ook andere symptomen van deze aandoening vertoont. Je hoeft je over het algemeen dus niet direct zorgen te maken op het moment dat jouw hond zwaarder ademt, maar het is altijd goed om bij twijfel contact met een dierenarts op te nemen. 

Franse bulldogEen hond ademt snel in slaap kan wijzen op medische problemen.

Waarom ademt mijn hond snel in slaap?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw hond snel ademt in zijn slaap. Het is niet altijd zo dat een hond ademhalingsproblemen, hartproblemen of een andere medische aandoening heeft, want er kunnen ook andere oorzaken aan een hond ademt snel in slaap ten grondslag liggen. Snuffelbox zocht voor je uit welke oorzaken aan hond ademt snel in slaap ten grondslag kunnen liggen.

Dromen 

Net als mensen kunnen honden tijdens het slapen een droom hebben. Een intense droom kan bij onze viervoeter leiden tot een verhoogde ademhalingsfrequentie en een snellere ademhaling. Jouw hond ademt snel in slaap, omdat hij misschien wel achter een konijntje of een andere prooi aanzit of wellicht droomt hij over een gezellige wandeling met jou als hondenbaasje. 

Stress en angst

Dat mensen en honden niet veel van elkaar verschillen maken wij bij Snuffelbox vaker duidelijk, maar dat honden ook sneller ademt in slaap wanneer hij stress of angst heeft, dat wist je wellicht nog niet. Als een hond gestrest of angstig is, kunnen deze gevoelens leiden tot een verhoogde ademhaling, zelfs tijdens het slapen. 

Overgewicht

Is jouw trouwe viervoeter iets te zwaar of veel te zwaar, dan is het ook goed mogelijk dat hij problemen kan krijgen met zijn ademhaling, omdat zijn longen en luchtwegen extra belast worden door het gewicht dat erop drukt. Een te zware hond ademt snel in slaap, omdat zijn gewicht tijdens het slapen zwaarder op hem drukt op het moment dat hij op zijn zij of op zijn rug ligt.  

Brachycefaal obstructief syndroom 

Hoogstwaarschijnlijk heb je nog niet eerder van deze term gehoord en dat nemen we je ook zeker niet kwalijk. Bij sommige hondenrassen, zoals de Franse bulldog of de mopshond, kan deze aandoening voorkomen. Deze aandoening houdt simpelweg in dat een hond last heeft van de bovenste luchtwegen vanwege de korte snuit die hij heeft. 

Ziekte

Eerder noemden we het al, maar wanneer een hond ademt snel in slaap kan er ook sprake zijn van een ziekte of en medische aandoening. Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond snel ademt in zijn slaap zonder een van bovenstaande redenen, dan is het aan te raden om de dierenarts te raadplegen, zodat jouw hond nagekeken kan worden. 

Lees meer over symptomen zieke hond

Is het een probleem als een hond snel ademt in slaap? 

Het is dus geen probleem als een hond snel ademt in zijn slaap, maar het kan wel een probleem zijn. Soms is het volkomen normaal dat een hond snel ademt tijdens het slapen. Dit kan simpelweg betekenen dat jouw viervoeter in een diepe slaap is of aan het dromen is. Echter, als een hond vaak snel ademt tijdens het slapen, dan kan dit een probleem zijn, omdat er wellicht sprake is van stress of een onderliggende aandoening. Als een hond geen andere symptomen heeft, zoals hoesten, een blauwe tond, veel willen slapen en/of verlies van eetlust, dan is het mogelijk dat jouw hond ademt snel in slaap geen enkel probleem is. Als je je zorgen maakt of je merkt wel verschillende symptomen op aan jouw hond, dan is het verstandig om een dierenarts te raadplegen om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten. 

Lees meer over dierenartskosten voor hond

MopshondHonden met een platte snuit kunnen last krijgen van het brachycefaal obstructief syndroom.

Hoe help ik mijn hond ademt snel in slaap?

Jouw hond ademt snel in slaap, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw trouwe viervoeter te helpen. 

  1. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving voor jouw trouwe viervoeter. Zorg ervoor dat de hondendeken of de hondenmand comfortabel ligt en goed geventileerd is. Zorg er ook voor dat je zijn ‘plaats’ met regelmaat schoonmaakt. Wij mensen vinden het natuurlijk ook niet fijn om in een stoffige omgeving te liggen. 

  2. Houd de slaapplaats van jouw trouwe viervoeter schoon. Zorg ervoor dat de slaapplaats van jouw hond vrij is van stof en van vuil. Het schoonhouden van de werkplek kan helpen om eventuele ademhalingsproblemen te verminderen. 

  3. Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van een verhoogde ademhaling in een stressvolle situatie. Vermijd daarom stressvolle situaties voor je hond en zorg voor een rustige en ontspannen omgeving. 

  4. Houd het gewicht van jouw hond op peil. Overgewicht kan bijdragen aan ademhalingsproblemen bij jouw hond, dus let op het gewicht van je hond en zorg ervoor dat hij een gezond dieet krijgt en voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. 

  5. Maak je je zorgen over de snelle ademhaling van jouw hond tijdens het slapen of gaat de snelle ademhaling gepaard met andere symptomen, raadpleeg dan een dierenarts. De dierenarts kan jouw hond onderzoeken om de oorzaak van het probleem te achterhalen en behandeling voor te schrijven. 

Lees meer over comfortabele hondenbanken.

Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen er verschillende redenen zijn waarom jouw hond zwaar ademt. Over het algemeen is er vaak niks aan de hand, maar jouw hond kan ook een medisch probleem hebben dat ervoor zorgt dat hij moeite heeft met ademhalen tijdens het slapen. Het is bij twijfel altijd verstandig om contact op te nemen met jouw dierenarts, want je belt liever te vaak, dan één keer te weinig. Let echter vooral ook op andere symptomen die jouw hond vertoont. Wanneer jouw hond één keer te snel ademt in zijn slaap, hoeft er namelijk niet direct iets aan de hand te zijn, maar wanneer er ook andere symptomen, zoals een blauwe tong of hoesten aanwezig zijn, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.  

LabradorMaak je je zorgen over jouw hond, neem dan contact op met jouw dierenarts.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond een lekkere snack geven voor het slapen gaan of wil je hem hondenspeelgoed geven waar hij samen mee kan slapen? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks en leuke hondenspeeltjes aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!