Hond en kat onder een dak

Er zijn verschillende spreekwoorden waar ‘hond en kat’ in voorkomt waaruit zou moeten blijven dat honden en katten niet vreedzaam samen onder één dak zouden kunnen leven. Echter, het tegendeel is waar door middel van een goede socialisatie, geduld en training kunnen een hond en kat gerust gemoedelijk samen onder één dak leven. Snuffelbox bereidt je voor om het samen in huis nemen van een hond en kat goed te laten verlopen.   

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond en kat spelenLeven als kat en hond betekent dat er steeds ruzie wordt gemaakt, maar is dat wel zo?

Kan een hond samen met een kat leven?

Kan een hond samen met een kat leven? Dat is een vraag die bijzonder belangrijk is alvorens je besluit een hond en kat samen in huis te nemen. Het hangt namelijk van verschillende factoren af of het verstandig is om een hond en kat onder één dak te laten leven. Wanneer een hond en kat bij een fokker vandaan komen, zijn zij beiden nog vrij jong. Dit maakt de socialisatie tussen hond en kat eenvoudiger, omdat zij samen opgroeien en makkelijk aan elkaars geur gewend kunnen raken. Het is heel goed mogelijk dat een kat direct met honden te maken heeft gehad bij de fokker of dat een puppy met katten samen heeft geleefd bij de fokker. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je al een hond of kat in huis hebt en dat je besluit om het andere diersoort in huis te nemen. Op dat moment voelt het nieuwe dier voor jouw hond of kat als indringen. Het is goed om daar rekening mee te houden en een hond en kat aan elkaar introduceren op de juiste manier. Het is ook een mogelijkheid om een hond en kat tegelijk uit het asiel te halen, maar dan wordt het lastiger. In de beschrijving die bij het dier wordt gegeven staat vaak duidelijk of een hond samen met een kat kan leven of dat een kat samen met een hond kan leven. Ook als beide dieren samen kunnen leven met het andere diersoort kan het lastiger zijn om hond en kat te laten socialiseren, omdat zij niet alleen aan elkaar moeten wennen, maar ook aan de nieuwe omgeving. Daarnaast is het verleden van jouw nieuwe huisdieren niet volledig bekend en de socialisatie is min of meer al gevormd. Snuffelbox raadt het daarom af om een hond en kat tegelijk vanuit het asiel in huis te nemen. Het is namelijk al een lastige klus om een hond c.q. kat aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen. Wanneer deze twee diersoorten vanuit het asiel in huis worden gebracht, kunnen ze ook niet van elkaar leren. 

Kat en hond buiten op het grasHet is belangrijk om bepaalde stappen te volgen bij het introduceren van jouw hond en kat.

Hond en kat aan elkaar introduceren

Een hond en kat aan elkaar introduceren vraagt een goede socialisatie, geduld en training. Het is niet verstandig om de dieren zonder voorzorgsmaatregelen bij elkaar te zetten. Dit is helemaal het geval wanneer een van de dieren al aanwezig is in huis. Het territorium van jouw huisdier wordt namelijk geschonden en daar moet op de juiste manier mee worden omgegaan. Wanneer je een hond en kat aan elkaar gaat introduceren is het belangrijk om geduld te hebben en niks te forceren. 

  1. Zoals gezegd komt jouw hond in het territorium van jouw kat of andersom. Wellicht heb jij het idee dat het in jouw hond niet naar hond of kat ruikt, maar een nieuw huisdier denkt daar heel anders over. Het is belangrijk om de geur van jouw huisdieren aan elkaar te laten wennen. Dit doe je door bijvoorbeeld een kleed of knuffel van het ene huisdier aan het andere huisdier te geven, zodat ze op afstand vast kennis met elkaar kunnen maken. 

  2. Wanneer ze elkaar voor het eerst zien, is het belangrijk dat dit op een bepaalde afstand plaatsvindt en dat ze beide aan de lijn worden gehouden. Het is niet de bedoeling dat ze elkaar al kunnen bereiken, want dan bestaat de mogelijkheid dat ze elkaar pijn kunnen doen. Dit zou een bijzonder vervelende eerste ervaring zijn, die kan resulteren in onherstelbare sociale schade tussen beide huisdieren. 

  3. Wanneer de eerste ontmoeting aan de lijn goed is gegaan, kun je jouw huisdieren samen in een gesloten ruimte laten waar ze elkaar niet kunnen bereiken, maar elkaar wel kunnen ruiken en zien. Wanneer de eerste ontmoeting aan de lijn enkel agressie heeft opgeleverd, is het wellicht verstandig om jouw huisdieren weer even uit elkaar te zetten en hen op een later moment opnieuw kennis met elkaar te laten maken. 

  4. Reageren hond en kat ook tijdens hun kennismaking in een gesloten ruimte waar ze niet bij elkaar kunnen komen positief op elkaar, dan is het tijd om de huisdieren bij elkaar te zetten onder jouw toezicht. Het is belangrijk om jouw hond en kat lange tijd onder toezicht bij elkaar te zetten. Wanneer zij volledig aan elkaar gewend zijn, kun je zo nu en dan wel de kamer verlaten, maar dit is de eerste paar weken nog niet verstandig. 

Houd er ook rekening mee dat het mogelijk is dat jouw hond en kat nooit aan elkaar zullen gaan wennen, want het is ook afhankelijk van de persoonlijkheid van jouw huisdieren of ze elkaar zullen tolereren. 

Hond en kat knuffelenHoud er rekening mee dat jouw hond en kat aan elkaar moeten wennen, heb geduld.

Hond en kat alleen thuis laten 

Wanneer het introduceren van hond en kat positief verloopt en je jouw hond en kat onder toezicht al gelange tijd met elkaar om laat gaan, kun je ervoor kiezen om jouw hond en kat alleen thuis te laten. Houd er wel rekening mee dat beide dieren de mogelijkheid hebben om een eigen plekje op te zoeken en dat ze niet in een bijzonder kleine ruimte bij elkaar worden gelaten. Een hond heeft vaak meer sociale en fysieke behoeften dan een kat, dus het is belangrijk dat jouw hond toegang heeft tot genoeg speelgoed. 

Als je even weg bent, dan is het vaak geen enkel probleem om jouw hond en kat even samen te laten, maar je moet jezelf er wel van kunnen verzekeren dat beide dieren goed met elkaar overweg kunnen. Wanneer er sprake is van enige vorm van agressie, is het belangrijk dat je jouw hond en kat niet alleen laat of dat ze afzonderlijk van elkaar in een grotere ruimte worden gelaten. 

Lees meer over je hond alleen laten.

Hoe lang duurt het voordat hond en kat aan elkaar gewend zijn?

Hoe lang het duurt voordat een hond en kat aan elkaar gewend zijn, hangt volledig af van de omstandigheden. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden, zoals de socialisatie en de persoonlijkheid van jouw huisdieren. Hoogstwaarschijnlijk zullen jouw hond en kat enkele weken tot enkele maanden nodig hebben om aan elkaar te wennen. Het is belangrijk dat jouw hond en kat de eerste periode goed onder toezicht staan, zodat je als baasje kunt zien hoe de omgang tussen jouw huisdieren verloopt. Het is belangrijk dat jouw gevoel bij de situatie goed is. Heb jij zelf het vermoeden dat jouw hond en kat niet goed in één ruimte kunnen verblijven, dan is het belangrijk dat je jouw dieren gescheiden van elkaar houdt wanneer je ze alleen laat. 

Hond likt kat buiten in de sneeuwHoud de omgang tussen jouw hond en kat goed in de gaten, want agressie of angst kan voorkomen worden.

Kunnen honden en katten communiceren?

Een hond en kat zijn verschillende diersoorten en hebben daarom verschillende manieren van communiceren. Honden communiceren voornamelijk via geluiden, geur, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Honden blaffen bijvoorbeeld om aandacht te trekken of te waarschuwen voor gevaar. Daarnaast kunnen honden gebaren en gezichtsuitdrukkingen gebruiken om hun emoties uit te drukken. Zo laten honden bijvoorbeeld een opstaande staart zien om te laten zien dat ze enthousiast zijn en een hangende staart wanneer zij onzeker zijn. Ook katten gebruiken geluiden, geur en lichaamstaal om te communiceren. Katten knipperen langzaam met hun ogen als zij rustig zijn en ze grommen om aan te geven dat ze bang of boos zijn. Hun geur laten zij achter door met hun vacht langs spullen of mensen te wrijven om hun geur achter te laten. Honden en katten hebben andere manieren van communiceren met elkaar, maar ze kunnen elkaar wel begrijpen. 

Lees meer over communicatie tussen honden.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Kat en hondZullen we voor altijd vrienden blijven?

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!