Een hond kan verschillende redenen hebben om te gaan liggen tijdens de wandeling, zoals pijn.
Waarom gaat hond liggen tijdens wandelen?
Het uitlaten van onze hond is een noodzakelijk onderdeel van een verantwoordelijke hondenbaas. Als baasje werk je er bovendien hard aan om te zorgen dat je pup de nodige lichamelijke en geestelijke beweging krijgt om gelukkig en gezond te zijn. Hoewel we hopen dat elke wandeling die we maken aangenaam is, is dat misschien niet altijd het geval. Soms gebeuren er dingen waar we geen invloed op hebben, maar andere keren zijn het onze eigen pups die de oorzaak zijn van onze frustratie.
Een van de meest frustrerende dingen die onze honden kunnen doen tijdens het uitlaten is abrupt gaan liggen. Hoewel dit één van de meest voorkomende dingen is die een hond tijdens een wandeling kan doen, zijn er ook veel redenen waarom een hond dit doet. Dus, waarom gaat hond liggen tijdens wandelen, Snuffelbox geeft je tien redenen voor dit hondengedrag.
10 redenen waarom een gaat liggen tijdens wandeling
Puppy’s hebben een instinct om dicht bij huis te blijven. Het is een genetische veiligheidsmaatregel die pups ervan weerhouden om af te dwalen (net als het volginstinct dat ze op deze leeftijd hebben). Naarmate ze volwassener en onafhankelijker worden, zijn ze meer bereid om verder van hun thuisbasis te gaan. Een pup begrijpt het lopen aan de lijn misschien nog niet en wil niet te ver van huis afdwalen en gaat daarom op de grond liggen of zitten.
Een angstige, gestreste of nerveuze hond gaat liggen tijdens het wandelen om enge dingen te vermijden.
Je hond kan op de rem trappen, omdat hij weet dat de wandeling binnenkort eindigt. Eigenlijk wil hij dus nog niet stoppen met wandelen.
Het kan door je trainingsstrategie komen. Als een hond gaat liggen tijdens wandelen, hoopt hij een snoepje van je te krijgen. Beloon dit gedrag niet, want je wilt je hond niet leren om halverwege de wandeling te stoppen voor een traktatie.
Er kan een comfort- of gezondheidsprobleem zijn dat de oorzaak is dat je hond gaat liggen tijdens wandelen, zoals:
Pijnlijke heupen, ruggen en spieren veroorzaken pijn, en dit kan ervoor zorgen dat je hond stopt met lopen. Neem contact op met je dierenarts als je dit vermoedt.
Groeipijnen. Dit is zeer waarschijnlijk als je een snelgroeiende pup van een groot ras hebt.
Sommige honden stoppen omdat het tuig waarmee ze lopen ongemakkelijk zit, slecht past of ruwe plekken bij de oksels veroorzaken. Kijk of je hond minder stopt tijdens het wandelen als je een ander harnas of een traditionele hondenriem gebruikt.
Lichamelijk ongemak. Als een hond het te warm, te koud, een diep ingescheurde nagel heeft of het kussentje onder de poot verwond is, dan stoppen ze tijdens de wandeling.
Wist je dat dieren bijgelovig zijn? Stopt je hond elke keer op dezelfde locatie? Dit kan een plek zijn waar iets wonderlijks is gebeurd, zoals het vinden van een half opgegeten koekje op de grond. Dit kan misschien nog eens voorkomen, denkt je hond en gaat er dan rustig bij liggen.
Het kan ook iets simpels zijn als willen ruiken aan de struik waar elke andere hond in de buurt op geplast heeft. Of dat er eekhoorns in de buurt rondhangen.
Sommige honden hebben gewoon geen zin in een wandeling en gaan liggen.
Overtraining. Misschien is je hond gewoon hondsmoe.
Je hond wil een andere hond of persoon begroeten en komt pas in beweging als dat is toegestaan in de hondenrangorde van de buurt.
Vaak is het genuanceerder en een combinatie van genoemde redenen waarom een hond gaat liggen tijdens wandelen. Kijk goed naar het gedrag van je hond, zodat je hem begrijpt en het liggen tijdens wandelen kan afleren.
Lees meer over hond bang voor andere honden.
Probeer de reden dat jouw hond gaat liggen te achterhalen, want dan is de oplossing dichterbij.
10 tips voor wanneer hond gaat liggen tijdens wandelen
Wanneer je pup gaat liggen tijdens wandelen is het aan jou als baasje om hem weer in beweging te krijgen. Snuffelbox geeft je 10 tips om te proberen je hond weer op te laten staan en te laten genieten van jullie wandeling samen.
Ga bij je hond zitten als hij zich zorgen maakt. Geef je pup de tijd om de omgeving op zich in te laten werken en wees hierbij geduldig. Geef je pup ook een kleine peptalk.
Keer de gebruikelijke wandelroute om of verander de route een beetje.
Loop om je hond heen en raak de kont aan als deze omhoog komt. Zodra je hond is opgestaan en een stukje loopt (niet eerder), beloon je jouw hond voor dit goede wandelgedrag. Zo kun je een aangeleerd gedrag verhelpen zonder noodzakelijkerwijs de oorzaak te vinden.
Het is een perfecte gelegenheid om het commando ‘blijf’ te oefenen en het loslaten aan te leren. Geef dus het commando ‘blijf’, loop een stukje van je hond af en roep hem naar je toe. Beloon je hond alleen als hij naar je toe komt gelopen of misschien rent je viervoeter wel naar je toe van blijdschap.,
Ga gewoon weg (niet letterlijk). Bind de riem vast aan iets stevigs en loop weg van je hond. Je laat je viervoeter achter alsof het je niet kan schelen wat hij doet. Je hebt hier wel iemand anders voor nodig om op te letten en ervoor te zorgen dat de hond in orde is terwijl je wegloopt. Je kunt die ander zelfs degene laten zijn die de riem pakt en daar als een paal gaat staan als je wegloopt. Het idee hier is om je hond te motiveren om met je mee te willen gaan en niet achter te blijven. Het verrast ze bovendien ook als je dit doet.
Je kunt je telefoon tevoorschijn halen en met iemand praten (of doen alsof). Honden begrijpen dat dit betekent dat jouw aandacht ergens anders is. En dat hun gedrag op dat moment dus niet zo belangrijk is. Dit neemt vervolgens de druk weg bij je hond.
Leer je hond ‘aanraken’ (hand naar de neus) en vraag je hond je aan te raken om hem in beweging te krijgen. Beloon door het lekkers in de gewenste looprichting te gooien. Door de aanraking te belonen, versterk je het stoppen niet.
Wacht geduldig. Als je hond eindelijk beweegt, beloon dit dan en gooi een traktatie in de richting waarin je wilt lopen.
Leer het commando ‘kom’ door dit te zeggen vlak voordat je hond in beweging komt. Beloon dit gedrag met een hondensnoepje of een favoriet speeltje uit de Puppybox. Deze snoepjes zijn gezond en de speeltjes uit de Snuffelbox zijn altijd verrassend, uitdagend en natuurlijk nieuw.
Probeer deze kleine oefening:
Leg de riem op de grond neer. Ga naar het einde van de riem en kniel met je gezicht naar je hond toe. Je kunt een traktatie of speeltje gebruiken wat bij deze oefening kan helpen. Kijk je hond aan en moedig hem aan naar je toe te komen.
Meestal zal de hond naar voren komen als je in deze ‘nieuwe’ knielhouding zit. Het enige wat ze moeten doen is die korte afstand van de riem naar voren te bewegen zodat ze de beloning krijgen.
Als je hond naar je toe komt in de geknielde houding, beweeg dan onmiddellijk weer terug naar het einde van de riem en herhaal dit. Dit wordt snel een spel, en ze zullen net die riemlengte vooruit blijven gaan om hun beloning te krijgen.
Als je hond gemakkelijk vooruitgaat, begin dan zijwaarts te knielen in plaats van je hond aan te kijken en loop langzaam mee, terwijl je de hond beloont als hij beweegt. Als je hond weer gaat liggen, start dan weer opnieuw.
Lees meer over de basiscommando's voor honden.
Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw hond weer in beweging kunt krijgen.
Is het erg als mijn hond gaat liggen tijdens wandelen?
Het is meestal geen goed teken als je hond gaat liggen tijdens het wandelen. Het is bovendien frustrerend en vervelend voor het baasje. Ook kan het problemen opleveren tijdens de puppytraining.
Afhankelijk van wat de eigenaar doet als de hond gaat liggen, kan het problemen veroorzaken met grenzen trekken, aandachttrekkend gedrag, impulscontrole en angst. Als ook negatieve associaties met uitrusting, wandelingen, mensen, dingen in de omgeving en zelfs met de hondenbaas zelf.
Afhankelijk van de reden waarom je hond gaat liggen, kan er ook reden tot zorg zijn voor onderliggende gezondheids- of gedragsproblemen.
Als je hond slechts één of twee keer gaat liggen tijdens een wandeling en je gemakkelijk vaststelt dat de oorzaak iets is als dat je hond moe is of dat hij een kleine verwonding aan zijn voet heeft, dan is het waarschijnlijk niets om je op lange termijn zorgen over te maken.
Maar als je hond voortdurend gaat liggen tijdens wandelingen of je merkt ander vreemd gedrag op, neem dan contact op met een trainer of je dierenarts om te bepalen wat de beste aanpak is om je pup te helpen.
Snuffelbox hoopt dat je meer duidelijkheid hebt verkregen over het hondengedrag en dat jullie snel weer heerlijk een wandeling buiten kunnen maken zonder dat je hond gaat liggen.