Hond loopt met bolle rug: oorzaken, behandeling en preventie

Hond loopt met bolle rug? Als hondenbaasje kan het beangstigend zijn om te zien dat je trouwe viervoeter met een bolle rug loopt. Dit kan duiden op verschillende onderliggende gezondheidsproblemen en beïnvloedt het comfort en de kwaliteit van leven van je hond ernstig. In ons Snuffelbox blog leggen we de oorzaken, behandelingen en preventiemethoden uit voor honden met een bolle rug.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Golden RetrieverEen bolle rug kan onder andere veroorzaakt worden door de ziekte van Cushing.

Wat veroorzaakt een bolle rug bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken van een bolle rug bij honden. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende oorzaken:

#1 - Rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan leiden tot een bolle rug. Dit kan veroorzaakt worden door een honden hernia, artritis of andere gewrichtsproblemen. Of door een blessure. Wanneer een hond met bolle rug loopt als gevolg van rugpijn kan hij ook last krijgen van andere problemen, zoals stijfheid, moeite met springen en traplopen. Ook is de rug van de hond vaak gevoelig als je deze aanraakt.  

#2 - Ouderdom bij senior honden

Oudere honden kunnen een bolle rug ontwikkelen als gevolg van de natuurlijke veroudering van hun lichaam. Dit wordt namelijk veroorzaakt door verlies van spiermassa, verminderde flexibiliteit en stijfheid. Een hondenbuggy voor langere afstanden kan een uitkomst zijn.

Lees meer over de hondenbuggy.

#3 - Overgewicht

Overgewicht is een veel voorkomende oorzaak van een bolle rug bij honden. Het extra gewicht oefent druk uit op de wervelkolom en de spieren verzwakken. Dit is vooral het geval bij honden die weinig beweging krijgen en een calorierijk dieet hebben. Overgewicht kan ook leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals diabetes en gewrichtsproblemen. 

Het voorkomen van overgewicht bij honden is belangrijk voor hun algehele gezondheid. Als baasje is het jouw verantwoordelijkheid om het gewicht van je trouwe viervoeter in de gaten te houden. Help je hond door regelmatig lichaamsbeweging te geven en een gezond dieet te bieden, met beperkte traktaties en tafelrestjes. 

#4 - Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupen van de hond niet goed ontwikkeld zijn. Dit kan leiden tot een bolle rug, vooral bij oudere honden. Heupdysplasie veroorzaakt ook pijn en stijfheid in de heupen en kan op lange termijn leiden tot artritis. Heupdysplasie is erfelijk en komt vaak voor bij grotere hondenrassen, maar kan ook worden veroorzaakt door factoren zoals overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. 

De behandeling van heupdysplasie bij honden kan variëren van medicatie en fysiotherapie tot chirurgie, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Hondenbaasjes kunnen het risico op heupdysplasie verminderen door het fokken met honden die een gezonde heupstructuur hebben. En door hun hond een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging te geven.

#5 - Cushing syndroom

Cushing syndroom is een aandoening waarbij de bijnieren van de hond te veel cortisol produceren. Hond loopt met bolle rug kan hier het gevolg van zijn, omdat het lichaamsvet zich ophoopt in het gebied tussen de schouders. Andere symptomen van Cushing’s syndroom zijn onder andere toegenomen dorst en urineren, verlies van spiermassa, haaruitval en een verzwakt immuunsysteem. 

Cushing syndroom wordt veroorzaakt door een tumor op de bijnieren of door langdurig gebruik van corticosteroïden. De behandeling van Cushing bij honden kan variëren van medicatie tot chirurgie, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Als baasje kun je het risico op Cushing syndroom verminderen door je hond regelmatig te laten controleren bij de dierenarts en door het gebruik van corticosteroïden te beperken.

Lees meer over de ziekte van Cushing bij honden.

#6 - Verkeerde houding

Wanneer een hond met een bolle rug loopt kan dit ook het gevolg zijn van een verkeerde houding. Dit kan veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging, een verkeerd hondenbed of een verkeerde houding tijdens het zitten of liggen van je hond. Bij honden die te lang in dezelfde houding blijven liggen, kan er druk op de spieren en wervelkolom ontstaan, wat vervolgens leidt tot pijn en een verkeerde houding. 

Het is daarom belangrijk om je hond regelmatig te laten bewegen en om een comfortabel hondenbed te hebben dat voldoende ondersteuning biedt. Het aanleren van de juiste zithouding en het voorkomen van langdurige inactiviteit helpt om een verkeerde houding te voorkomen. Observeer je hond geregeld en wanneer je ongemak waarneemt bij je hond of een verkeerde houding ziet, bespreek dit dan tijdig met je dierenarts.

Staffordshire-bulterriërAfhankelijk van de oorzaak moet de juiste behandeling voor de hond worden gevonden.

Behandeling van een bolle rug hond

De behandeling van een bolle rug hond hangt af van de oorzaak van het probleem. Snuffelbox heeft de meest voorkomende behandelingen voor je uitgezocht voor bolle rug hond.

#1 - Medicatie

Als de bolle rug wordt veroorzaakt door pijn, kan de dierenarts medicatie voorschrijven om de pijn te verminderen. Dit kunnen pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners zijn.

#2 - Fysiotherapie voor honden

Fysiotherapie voor honden helpt bij het verlichten van rugpijn en het verbeteren van de houding van je hond. De hondenfysio bestaat uit stretchen, massage en oefeningen om de spieren rondom de wervelkolom te versterken.

#3 - Dieet en lichaamsbeweging

Als de bolle rug hond wordt veroorzaakt door overgewicht, kan de dierenarts een dieet en lichaamsbeweging aanbevelen om het gewicht van de hond te verminderen. Afvallen helpt om de druk op de wervelkolom te verminderen en de beweging zorgt voor sterkere spieren. 

#4 - Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie noodzakelijk zijn om de oorzaak van de bolle rug te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een hernia hond of heupdysplasie.

KelpieDe dierenarts zal in veel gevallen de oorzaak van en de behandeling voor een bolle rug hond vaststellen.

Bolle rug hond voorkomen

Hoewel sommige oorzaken van een bolle rug hond niet zijn te voorkomen, zijn er toch enkele stappen die je als baasje kunt nemen om het risico te verminderen. Wat zijn de preventieve maatregelen die je kunt nemen?

#1 - Geef je hond regelmatig lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is belangrijk om de spieren en gewrichten van je trouwe viervoeter gezond te houden. Dit kan bestaan uit wandelen, spelen of andere activiteiten die geschikt zijn voor de leeftijd en het ras van je hond.

#2 - Let op het dieet van je hond

Een gezond dieet helpt om het gewicht van je harige metgezel onder controle te houden en de kans op overgewicht te verminderen. Bespreek eventueel met je dierenarts welk vet dieet het beste past bij de behoeften van je hond.

#3 -Zorg voor een comfortabel hondenkussen

Een comfortabel hondenkussen helpt om de druk op de wervelkolom van je hond te verminderen en een goede houding te bevorderen. Zorg ervoor dat het kussen groot genoeg is voor je hond en voldoende ondersteuning biedt. Eventueel kan je ook kiezen voor een orthopedisch hondenbed, dat extra ondersteuning biedt. Zeker voor senior honden is dit aan te bevelen. 

Lees meer over beste donutkussen hond.

#4 - Regelmatige controles bij de dierenarts

Regelmatige controles bij de dierenarts helpen om gezondheidsproblemen op te sporen voordat ze zich ontwikkelen tot ernstige problemen. Bespreek eventuele zorgen of symptomen van je hond altijd met je dierenarts. 

Hond loopt met bolle rug en uit balans: wat te doen? 

Een bolle rug bij honden kan verschillende oorzaken hebben en beïnvloedt het comfort en de kwaliteit van leven van je hond aanzienlijk. Het is belangrijk om de oorzaak van de bolle rug te achterhalen om de juiste behandeling te geven. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en een comfortabele slaapplaats, zorg je ervoor dat het risico op een bolle rug afneemt. 

Snuffelbox helpt bij beweging en gezond dieet

Een Snuffelbox kan bovendien bijdragen aan voldoende beweging en gezond eten, want de hondenbox is gevuld met twee hondenspeeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack voor de viervoeter. De snacks zijn hypoallergeen, vetvrij en dus gezond voor je hond. De speeltjes zijn divers, leuk en zorgen voor veel plezier én beweging. Geef je viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte hondenbox met speelgoed en traktaties of schaf een Snuffelbox eenmalig aan.

TerriërZorg voor voldoende lichaamsbeweging en een comfortabel hondenkussen om een bolle rug hond te voorkomen.

Bezoek dierenarts

Als laatste geven we je mee; mocht jij je zorgen maken over de gezondheid van je lieve viervoeter, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Alleen een dierenarts kan je hond grondig genoeg beoordelen om de oorzaak van de pijn bij hond loopt met bolle rug precies vast te stellen. Zodra de oorzaak is vastgesteld, moet diagnostisch onderzoek en foto’s worden uitgevoerd om trauma en ziekte uit te sluiten. Elke medische zorg zal een pijnbeheersingsplan omvatten, maar afhankelijk van de diagnose zal de behandeling variëren van een periode van strikte rust tot een chirurgische ingreep.

Dus als je hond zijn rug kromt en/of uit balans loopt, start dan de zoektocht naar de oorzaak door een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!