Hondenbad: het beste bad voor thuis

Een hondenbad voor thuis is een goede investering als je het prettig vindt om jouw hond zo nu en dan te wassen en je niet genoeg ruimte in de badkamer hebt of als je het gewoonweg niet prettig vindt om jouw hond onder de douche te wassen. In deze blog behandelen we een aantal veelgestelde vragen over het wassen van jouw trouwe viervoeter en focussen we ons op de verschillende soorten hondenbaden en welk hondenbad voor jou de geschikste optie is.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

NorfolkterriërEen hondenbad gebruiken is een goede manier om jouw badkamer schoon te houden.

Veelgestelde vragen hondenbad

Ben je een nieuwe hondeneigenaar, dan is er voor alles een eerste keer. Het nemen van een hondenbad is daar geen uitzondering op en het is niet vreemd dat je je bepaalde dingen afvraagt over dit onderwerp. Om je te helpen heeft Snuffelbox veelvoorkomende vragen voor je op een rij gezet, want mag je jouw hond wassen met normale shampoo en hoe warm moet het water eigenlijk zijn? 

Kan ik mijn hond in bad doen?

Een hond kun je in bad doen. Een hond met een gezonde huid en vacht hoeft niet per se in bad, maar het kan gerust hygiënisch zijn om jouw hond eens in de zoveel tijd te wassen vooral wanneer jouw hond door de modder of andere viezigheid heeft gerold is het verstandig om hem even grondig schoon te maken. Ben je van plan om jouw hond in bad te doen, dan is het belangrijk dat je met bepaalde zaken rekening houdt. 

  • Gebruik geen krachtige waterstraal of hogedrukspuit om jouw hond schoon te spuiten, want deze kan de huid beschadigen.

  • Bescherm de ogen en de oren van jouw hond tegen water en shampoo. 

  • Droog jouw hond na het bad goed af, zodat hij niet ziek wordt of huidinfecties krijgt. Sommige honden vinden het gebruik van een föhn prettig, maar andere honden zijn er bang voor. Houd de föhn op de juist afstand en zet deze niet te warm, want anders brandt jouw hond zich misschien. Je kunt ook een speciale hondenföhn gebruiken die speciaal is ontworpen voor onze trouwe viervoeters. 

Hoe warm bad hond?

Hoewel wij mensen soms van een lekkere koude douche houden op het moment dat het bijzonder warm is buiten en de douche graag op standje ‘heet’ zetten tijdens de winter, is het bij het wassen van jouw hond belangrijk dat je zorgt voor een aangename temperatuur. Te koud of te warm water kan stress en andere ongemakken veroorzaken bij jouw hond. Een temperatuur tussen de 30 en de 38 graden Celsius is warm genoeg voor onze honden. Merk je dat jouw hond ongemak vertoont of uit het bad probeert te komen, dan is de watertemperatuur wellicht te warm of te koud. 

LabradorEen hondenbad moet niet te warm, maar ook niet te koud zijn voor jouw hond.

Hoe vaak mag je een hond in bad doen?

Je hond wekelijks in bad doen, is af te raden. Tenzij jouw hond hier om medische redenen behoefte aan heeft, maar dat moet dan op advies van de dierenarts plaatsvinden. De meeste honden hebben namelijk voldoende aan een bad om de twee à drie maanden. Honden met een korte vacht die niet bijzonder vies worden, omdat ze niet vaak door de modder of andere viezigheid rollen, hoeven minder vaak gewassen te worden. Honden met een lange vacht die het heerlijk vinden om als een varkentje door de modder te woelen, kunnen vaker een wasbeurt gebruiken. 

Hoe krijg ik mijn hond in bad?

Merk je dat jouw hond ietwat onwelwillend tegenover een wasbeurt staat, dan is het verstandig om jouw hond gerust te stellen en hem geduldig te introduceren met het nemen van een bad. Forceren heeft over het algemeen geen zin, want zo zorg je er alleen maar voor dat jouw hond een nog grotere weerstand krijgt tegen in bad gaan. Vul het bad met een laagje water dat er enkel voor zorgt dat de poten voor de helft onder water komen te staan. Laat jouw hond eerst wennen aan het water rond zijn poten en scherp daarna water over hem heen. Reageert jouw hond hier positief op, dan kun je eventueel besluiten om de waterkraan of de douchekop open te draaien en je hond hiermee nat te maken. Het is belangrijk dat je de temperatuur van het water goed in de gaten houdt. 

Kun je een hond wassen met normale shampoo?

Het is niet verstandig om normale shampoo te gebruiken om jouw hond te wassen, want deze kan de pH-waarde van de huid van jouw hond verstoren. Kies daarom een geschikte hondenshampoo die past bij de vacht van je hond. Er zijn verschillende goede hondenshampoos verkrijgbaar en er is er in principe niet één de beste, maar er zijn wel hondenshampoos die het beste zijn voor jouw hond. Ga daarom na of jouw hond een allergie of een gevoelige huid heeft en laat je adviseren in de dierenwinkel of bij de dierenarts. 

Lees meer over je hond in bad

nova scotia duck tolling retrieverNormale shampoo voor mensen is niet goed voor de huid van jouw hond.

Wat is een hondenbad?

Nu je volledig bent geïnformeerd over het in bad doen van jouw hond is het tijd om het hondenbad onder de loep te nemen. Een hondenbad is een badkuip of speciale wastafel die ontworpen is om honden te wassen. Een hondenbad is een handige manier om jouw hond schoon te maken en te verzorgen zonder dat je hele badkamer overhoopt ligt. Hoewel een hondenbad handig kan zijn, is het niet altijd nodig, want misschien heb je wel een grote badkamer en een kleine hond en kun je jouw hond prima in de badkuip wassen. 

Welke soorten hondenbaden zijn er?

Een hondenbad verschilt op bepaalde punten van bijvoorbeeld een babybad. Een typisch hondenbad heeft vaak een antislipbodem en wordt geleverd met een afvoersysteem zodat je het water weg kan laten lopen. Sommige modellen hebben een verstelbare riem of haak om de hond op zijn plaats te houden tijdens het baden. Hondenbaden worden steeds slimmer ontworpen, dus het is tegenwoordig ook mogelijk om een opvouwbaar hondenbad aan te schaffen. Je kunt het inklaapbaar hondenbad in dat geval makkelijk opbergen op het moment dat je deze niet gebruikt. Er zijn eenvoudige hondenbaden op de markt, maar ook hondenbaden met allerlei extra functies, zoals een douchekop of een handige plank om hondenshampoo en andere benodigdheden op te plaatsen. 

Welk hondenbad is voor mij geschikt?

Net als met zoveel dingen is het lastig om hier een algemeen antwoord op te geven. Het ene hondenbad is geschikt voor de ene hond en dat hondenbad is voor de ander wellicht helemaal niet geschikt. Er zijn een aantal zaken die je in overweging kunt nemen om te bepalen welk hondenbad voor jou het meest geschikt is. 

  • De grootte van jouw hond speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het hondenbad. Het is belangrijk dat het bad groot genoeg is voor jouw hond, zodat het voor jou, maar ook voor hem niet ongemakkelijk en onhandig wordt om gewassen te worden. 

  • Er zijn verschillende soorten materialen waar een hondenbad van gemaakt kan worden. Er zijn RVS hondenbaden, kunststof hondenbaden en plastic hondenbaden. Jouw persoonlijke voorkeur speelt ook hierin een rol. 

  • De prijs is natuurlijk ook een factor die we niet onbenoemd kunnen laten. Hondenbaden kunnen sterk variëren in prijs en een professioneel hondenbad kan zelfs honderden euro’s kosten. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je bereid bent te betalen voor jouw hondenbad. 

Welk hondenbad je ook kiest, als het aansluit bij jouw wensen, is het een goede keus. 

Jack RusselEen hondenbad is geschikt als deze voldoet aan jouw wensen.

Het beste hondenbad voor thuis

Het beste hondenbad bestaat niet, maar er zijn wel een aantal hondenbaden waarvan wij denken dat ze een goede keus voor onze Snuffelpost lezers kunnen zijn. Wij hebben een drietal hondenbaden geselecteerd die we jullie aan kunnen raden op het moment dat je een hondenbad kopen gaat.

Opvouwbaar hondenbad

Hoewel dit badje origineel bedoeld is voor kinderen, kan dit opvouwbare bad ook gebruikt worden voor kleine honden. Dit opvouwbare hondenbad van Eco Toys  is voorzien van twee stevige, inklapbare poten, zodat het altijd veilig op zijn plek kan staan. Het bad is 75 x 45 x 20 centimeter groot en kan ingeklapt worden tot een hoogste van 10 centimeter. Dit hondenbad is gemaakt van kunststof en geschikt voor kleinere honden. Het hondenbad is niet alleen opvouwbaar, maar heeft ook nog eens een bijzonder prettige en betaalbare prijs. 

Groot hondenbad

Ben je op zoek naar een groot hondenbad, dan is een professioneel hondenbad van Topmast wellicht wat je zoekt. We zeggen het maar meteen, dit is een behoorlijk duur hondenbad, maar het is wel van verschillende gemakken voorzien. Het hondenbad is gemaakt van polypropyleen. Dat is een duurzaam en krasbestendig materiaal. Het hondenbad op poten is daarnaast voorzien van een elektrische voetbediening die het mogelijk maakt om het bad in de hoogte te verstellen. Het elektrische hondenbad is een groot hondenbad van 150 x 80 x 95 centimeter en geschikt voor honden van alle rassen en maten tot 100 kilo. Daarnaast is het voorzien van een speciale bodemstructuur om uitglijden te voorkomen en van een dubbele beugel om jouw hond veilig vast te zetten tijdens het wassen. 

Hondenbad op poten

Het hondenbad op poten van Topmast is beter betaalbaar. Het hondenbad op poten is speciaal ontworpen voor kleine tot middelgrote honden en kan gemakkelijk worden verplaatst. Het hondenbadje heeft een verhoogd aluminium onderstel waardoor je het hondenbad kunt aanpassen aan jouw hoogte. Je kunt jouw hond met een hondenriem aan het bad vastzetten, zodat hij het niet op een lopen zet. Het hondenbadje is 94 x 50 x 28 centimeter en met de uittrekbare afvoerslang kan het water na het wassen eenvoudig worden afgevoerd.

Is jouw hond een echte sloddervos en rolt hij dolgraag door de modder en rent hij door ieder slootje, dan is het lastig om jouw huis op orde te houden. 

Lees meer over een schoon huis met hond

Sommige honden vinden in bad gaan ontzettend fijn.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen na een lekkere duik in het hondenbad? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!