Hondenverzekering: wat kost een hondenverzekering?

Overweeg je een hondenverzekering, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al over een aantal zaken nagedacht. Wat kost een hondenverzekering bijvoorbeeld en welke zorg valt er onder een hondenverzekering? Dat zijn belangrijke vragen om beantwoord te krijgen alvorens je besluit voor een hondenverzekering te gaan. Wellicht heb je er namelijk ook wel over nagedacht om zelf voor eventuele zorg voor jouw hond te sparen. Om je te helpen beantwoord Snuffelbox vandaag de vragen die jou kunnen helpen bij jouw beslissing.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Pomeriaan Een hondenverzekering kan jou ondersteunen in de dekking van de financiële medische kosten.

Wat is een hondenverzekering?

Een hondenverzekering kun je vergelijken met de zorgverzekering bij mensen. Een hondenverzekering kan worden afgesloten om jou als hondenbaasje financiële dekking te geven tegen onverwachte kosten wanneer jouw hond ziek wordt of een ongeluk krijgt. Anders dan de zorgverzekering is een hondenverzekering niet verplicht. Er zijn verschillende hondenverzekeringen beschikbaar. De hondenverzekering die iemand kiest, is afhankelijk van de behoefte van het hondenbaasje. Sommige hondenverzekeringen dekken enkel de medische kosten, zoals een operatie bij de dierenarts, maar andere hondenverzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering hond, dekken ook kosten van een eventuele tegenpartij op het moment dat een hond een andere hond bezeert of schade toebrengt aan andere mensen of eigendommen. Met een hondenverzekering ben je voor een relatief laag bedrag verzekerd voor veelvoorkomende ziektekosten van jouw harige snuit. 

Lees meer aansprakelijkheidsverzekering voor honden

Wat valt er onder de hondenverzekering?

Wanneer we alleen kijken naar de hondenverzekering als een zorgverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering buiten beschouwing laten, dan zijn er vaak een aantal zaken die in een hondenverzekering worden opgenomen. Veel aanbieders van hondenverzekeringen bieden verschillende pakketten aan tegen een bepaald maandbedrag dat bepaalt welke kosten vergoed worden en tegen welk bedrag deze kosten worden vergoed. Een hondenverzekeraar biedt over het algemeen drie verschillende pakketten aan die een basis, dan wel een totale dekking bieden. Hoewel een totaalpakket impliceert dat de volledige kosten worden gedekt, is dit in de praktijk niet het geval. Ook wanneer je een hondenverzekering afsluit, zijn er kosten die voor eigen rekening zijn. 

Om een beeld te geven van de kosten die eventueel gedekt kunnen worden, afhankelijk van het pakket, heeft Snuffelbox de Ohra hondenverzekering geanalyseerd. Wanneer je kiest voor het basispakket is de maximale vergoeding per verzekeringsjaar €3000,- en de vergoeding voor een consult bij de dierenarts of een specialist €100,-. Per pakket geldt een maximale vergoeding per verzekeringsjaar. De maximale vergoeding geldt onder andere voor de onderstaande ziektekosten:  

 • Medicijnen, 

 • De medicinale behandeling van tumoren, 

 • Het diagnosticeren en behandelen van alle aandoeningen aan de heupen en ellebogen, 

 • Onderzoeken, zoals een echo, röntgen, bloedonderzoek, MRI, 

 • Het uitvoeren van operaties en het onder narcose brengen van de hond. 

Houd er rekening mee dat Ohra 80% van een behandeling dekt en dat de overige 20% voor eigen rekening is. Houd er daarnaast ook rekening mee dat jouw pakket bepaalt wat de maximale vergoeding is die Ohra hondenverzekering over een kalenderjaar uitbetaalt.

MopshondHet uitvoeren van operaties wordt door de meeste hondenverzekeringen vergoed.

Is een hondenverzekering nodig?

Een hondenverzekering afsluiten is niet altijd nodig en het is ook niet verplicht. Er zijn echter verschillende factoren die je in overweging moet nemen om te bepalen of een hondenverzekering voor jou en jouw viervoeter voordelig is. 

Zelf sparen of hond verzekeren?

Je kunt de volgende zaken in overweging nemen voordat je kiest voor zelf sparen of een hondenverzekering: 

 • Bepaalde hondenrassen lopen meer risico dan andere hondenrassen. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor bepaalde gezondheidsproblemen dan andere hondenrassen. Als je een hondenras hebt rondlopen thuis dat te maken krijgt met bijvoorbeeld artrose of ademhalingsproblemen, dan kan een hondenverzekering je beschermen tegen hoge kosten voor behandelingen. 

 • De financiële situatie van jou als hondenbaasje kan ook een rol spelen bij de keuze voor zelf sparen of een hondenverzekering. Als je de financiële middelen hebt om onverwachte medische kosten voor jouw hond te betalen, dan is het afsluiten van een hondenverzekering wellicht niet nodig. Als je weinig financiële middelen hebt om maandelijks geld opzij te zetten voor de medische kosten van jouw hond, dan is het wel een goed idee om een hondenverzekering af te sluiten. Zo’n hondenverzekering kan ervoor zorgen dat je de medische kosten wel kunt betalen en dat jouw hond de zorg krijgt die hij nodig heeft. 

 • De keuze voor een hondenverzekering is volledig aan jou, want het is geen verplichting om jouw hond te verzekeren. Sommige mensen willen zich verzekeren tegen onverwachte gebeurtenissen en andere mensen dragen deze risico’s liever zelf. 

Over het algemeen kan het afsluiten van een hondenverzekering jou helpen om de kosten van medische behandelingen te bekostigen. Houd er rekening mee dat, mocht jouw hond nauwelijks naar de dierenarts gaan en vrijwel nooit iets mankeren, de kans groot is dat je duurder uit bent met een hondenverzekering. Aan de andere kant ben je verzekerd van het feit dat onverwachte medische kosten voor een deel worden gedekt. Wanneer jouw hond een ongeluk krijgt of andere medische hulp nodig heeft die behoorlijk in de papieren gaat lopen, dan ben je zonder hondenverzekering een behoorlijk bedrag kwijt. 

Lees meer over de vijf symptomen zieke hond.

Waar op letten bij een hondenverzekering kiezen?

Er zijn verschillende hondenverzekeringen waar je als hondenbaasje uit kunt kiezen. Het is daarom belangrijk om op een aantal zaken te letten voordat je ergens een hondenverzekering afsluit, zodat je de hondenverzekering kiest die het beste bij jou en je trouwe viervoeter past. Snuffelbox zet de belangrijkste overwegingen voor je op een rij. 

Dekking

De dekking van de hondenverzekering is een van de belangrijkste zaken waar je als hondenbaasje rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat de dekking van de hondenverzekering aansluit bij jouw behoeften en bij de gezondheidsrisico’s van jouw hond. De meeste hondenverzekeringen bieden dekking voor veel verschillende medische behandelingen en het is ook mogelijk om bepaalde aanvullingen te doen, zodat je jouw hondenverzekering helemaal naar jouw eigen behoefte kunt inrichten. 

Uitsluitingen

Houd er, wanneer je kijkt naar de dekking die een hondenverzekering biedt, ook rekening mee dat bepaalde zaken uitgesloten kunnen worden. Heeft jouw hond een erfelijke aandoening of een aandoening die vóór het afsluiten van de verzekering al geconstateerd werd, dan is de kans aanwezig dat de hondenverzekering de kosten voor medische zorg voor deze aandoeningen niet dekt. Kijk dus goed welke mogelijke uitsluitingen er gelden. 

Maandelijkse premie

De maandelijkse premie hondenverzekering die je moet betalen is naast de dekking een van de voornaamste redenen om voor de ene dan wel de andere aanbieder van een hondenverzekering te kiezen. Het is belangrijk om de kosten van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor de dekking die jouw trouwe viervoeter nodig heeft. 

Maximale vergoeding

Wanneer je een hondenverzekering afsluit, kun je meestal kiezen tussen een aantal pakketten. Wanneer je aanbieders van hondenverzekeringen met elkaar vergelijkt, is het belangrijk om goed te kijken wat het maximumbedrag is dat de verzekeraar zal vergoeden. Sommige verzekeraars hanteren jaarlijkse limieten, zoals de Ohra hondenverzekering hierboven. 

Eigen risico 

Een hondenverzekering afsluiten betekent niet dat je alleen te maken krijgt met de maandelijkse premie die je moet betalen. Net als bij een zorgverzekering voor mensen wordt er bij een zorgverzekeraar voor honden ook een eigen risico gerekend. Het is goed om te bekijken welk eigen risico bij verschillende aanbieders wordt gehanteerd. 

MaltipooEen hondenverzekering zorgt ervoor dat onverwachte medische kosten geen grote inbreuk maken op jouw portemonnee.

Wat kost een hondenverzekering? 

Een prangende vraag voor veel mensen is: wat kost een hondenverzekering? Helaas is op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven, maar we kunnen je wel een bepaalde inschatting geven aan welk bedrag je maandelijks moet denken. Je kunt al een hondenverzekering afsluiten van €10,- per maand excl. het bedrag voor het eigen risico. Echter, er zijn ook hondenverzekeringen die toch gauw een paar tientjes per maand kosten. Hoeveel maandelijkse premie hondenverzekering je kwijt bent, hangt onder andere af van het geslacht, het gewicht en de leeftijd van jouw hond. Daarnaast speelt ook de factor ‘rashond’ een rol in de hoogte van het bedrag en de dekking die je voor jouw hond in gedachten hebt. De plaats waar je woont, speelt ook mee.

Waar kun je hondenverzekeringen vergelijken?

Er zijn verschillende manieren waarop je een hondenverzekering kunt vergelijken. Je kunt zelf de verschillende hondenverzekeringen op een rij zetten en de voor- en nadelen van een betreffende hondenverzekering noteren. Echter, er zijn ook verschillende websites die door middel van filters voor jou de beste hondenverzekering selecteren, waarbij je de voorwaarden eenvoudig naast elkaar hebt staan. Een zeer goede website om hondenverzekeringen te vergelijken is Overstappen.

pomeriaanHet is belangrijk om hondenverzekeringen te vergelijken, zodat je de beste voor jou vindt.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen en wil je twee van de tien hondenbenodigdheden van jouw lijst kunnen halen? Met de Snuffelbox zorg jij voor hondenspeelgoed en trainingssnoepjes. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

 • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

 • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

 • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!