Koorts bij honden: de juiste behandeling

Wanneer iemand koorts heeft, kan diegene zich behoorlijk ellendig voelen. Een hond met koorts is niet anders. Koorts bij honden is zeer vervelend, want een hond kan ons helaas niet vertellen hoe hij zich voelt. Daarnaast kan een hond niet simpelweg een paracetamol nemen om het ongemak te verlichten. Er zijn symptomen waar je als baasje de koorts bij je hond aan kunt herkennen én er is ook een behandeling voor koorts bij honden. Snuffelbox ligt je in over de symptomen en de juiste behandeling.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

BulldogHonden kunnen last krijgen van koorts en zich dientengevolge heel ellendig voelen.

Kunnen honden koorts hebben?

Koorts ontstaat op het moment dat een bacterie of virus het lichaam betreedt. Het lichaam gaat afweerstoffen aanmaken om de ongewenste gasten uit het lichaam te verdrijven. Op dat moment kan de lichaamstemperatuur toenemen. Net als mensen kunnen honden last hebben van koorts. Toch is er wel een verschil tussen koorts bij mensen en bij honden. De lichaamstemperatuur van honden ligt namelijk een stuk hoger dan die van mensen. Wij hebben koorts op het moment dat onze temperatuur oploopt naar 38 graden celsius of hoger, terwijl de normale lichaamstemperatuur van honden juist tussen de 38 en 39 graden celsius ligt. Wanneer je de lichaamstemperatuur van jouw hond opmeet en deze ligt boven de 38 graden celsius is er dus geen reden tot paniek.  

Wat zijn de oorzaken van koorts bij honden? 

Koorts ontstaat vaak wanneer een bacterie of een virus het lichaam betreedt en er een infectie ontstaat, maar er zijn ook andere oorzaken van koorts bij honden mogelijk. Snuffelbox zet andere veelvoorkomende oorzaken voor je op een rij.

  • Zoals gezegd zijn virussen en bacteriën de hoofdoorzaak van het ontstaan van een infectie en daarmee koorts. Er zijn dan ook veel verschillende infecties, zoals kennelhoest. 

  • Hoe tegenstrijdig het wellicht klinkt; een vaccinatie kan ook zorgen voor koorts bij onze hond. Wanneer jouw hond een vaccinatie krijgt, worden er namelijk afweerstoffen door het lichaam aangemaakt en op die manier kan koorts op komen zetten. 

  • Een andere oorzaak van koorts zijn tumoren of een auto-immuunziekte. Dit komt minder vaak voor, maar tumoren kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken en daarmee koorts.

  • Je hoopt het uiteraard niet mee te maken, maar het is mogelijk dat jouw hond iets eet wat hij absoluut niet hebben mag. Wanneer een hond iets eet dat giftig is voor hem, kan hij koorts krijgen als reactie. Let vooral op de overige symptomen waar jouw hond mee te maken krijgt wanneer hij iets giftigs eet.  

Lees meer over kennelhoest bij honden.  

Hond bij dierenartsKoorts kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie.

Hoe hoog mag koorts zijn bij een hond?

Een hond heeft een lichaamstemperatuur tussen de 38 en de 39 graden celsius. Wanneer een volwassen hond een temperatuur van 39,5 graden celsius of hoger heeft, spreken we van koorts bij honden. Deze verhoging hoeft niet direct te betekenen dat er iets ernstigs met de hond aan de hand is. Hoe hoog de koorts van een hond ‘mag’ zijn, is niet met zekerheid te zeggen. Koorts is namelijk altijd vervelend. Het is belangrijk om te letten op de verschillende signalen die de hond afgeeft. Wanneer een hond zich anders gaat gedragen, zoals overmatig hijgen, trillen enzovoort, dan is het noodzakelijk om de dierenarts te bellen. Dit geldt ook wanneer een hond een lichaamstemperatuur van 40 graden celsius of hoger heeft. De dierenarts kan de hond onderzoeken en de ernst van de situatie inschatten. 

Lees meer over de symptomen van zieke honden

Wat doet een hond met koorts? 

Een hond met koorts voelt zich ellendig. Het lichaam is namelijk hard aan het werk om de infectie die zich in het lichaam bevindt te bestrijden en dit kost energie. Er zijn verschillende symptomen die een hond kan tonen op het moment dat hij koorts heeft. 

Symptomen koorts bij hond

Een hond met koorts vertoont vaak één of meer van onderstaande symptomen: 

  • Een hond met koorts heeft hoogstwaarschijnlijk weinig fut om iets te doen. Hij is lusteloos en slaapt meer dan hij normaal doet. 

  • De oren en neus van de hond voelen ongewoon warm aan. Een hond heeft een hogere lichaamstemperatuur dan mensen, dus het is logisch dat wij de neus en oren van onze viervoeter warm aan vinden voelen. Echter, wanneer de warmte van de oren en de neus ongewoon aanvoelt én de neus is ongewoon droog, dan kan dit duiden op koorts. 

  • Een hond met koorts kan gaan trillen, omdat de bovenste huidlaag in tegenstelling tot de rest van het lichaam afkoelt. Net als bij mensen kan een hond in dat geval een koude rilling krijgen. 

  • Een hond kan een verminderde eetlust hebben wanneer hij last heeft van koorts. Ook is het mogelijk dat de hond minder drinkt. Een verminderde eetlust is niet bijzonder problematisch, maar het is wel belangrijk dat jouw hond blijft drinken. 

  • Een hond met koorts kan overmatig gaan hijgen. Honden zweten via hun tong en hun voetzolen, dus om de warmte te verliezen kunnen ze gaan hijgen. 

  • Ten slotte kunnen bloeddoorlopen ogen een symptoom zijn van koorts bij honden. 

Er zijn verschillende symptomen van koorts bij honden, zoals lusteloosheid en niet willen eten.

Hoe meet je koorts bij een hond?

Heb je het vermoeden dat jouw hond koorts heeft, dan is het verstandig om de temperatuur van jouw hond te meten. Bij mensen zijn er verschillende manieren om de temperatuur te meten, maar bij honden kan dit echt enkel rectaal met een thermometer. Niet iedere hond zal zomaar toestaan dat zijn temperatuur wordt gemeten, dus het is eventueel verstandig om dit samen met iemand te doen of om samen met jouw hond naar de dierenarts te gaan. Wanneer een hond een of meer van bovenstaande symptomen vertoont, is het sowieso verstandig om contact op te nemen met de dierenarts, zodat jouw hond de juiste behandeling krijgt die hij nodig heeft. 

Lees meer over met de hond naar de dierenarts

Wat te doen bij koorts hond?

Het is afhankelijk van de situatie en de overige symptomen die de hond vertoont alvorens bepaald kan worden wat je als baasje moet doen. Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond koorts heeft, dan is het verstandig om eerst de oorzaak te achterhalen. Is het bijzonder warm buiten en is jouw hond lang in de zon gebleven, dan kun je hem het beste koelen met lauwwarm water en/of een lauwwarme doek. In dit geval is het mogelijk dat jouw hond oververhit is, maar niet per se koorts heeft. Uiteraard is het ook in dit geval bijzonder belangrijk dat je jouw hond goed in de gaten houdt. Wanneer de omgevingstemperatuur en de situatie geen rol lijkt te spelen, is het verstandig om de oorzaak elders te zoeken. Heeft jouw hond iets verkeerd gegeten? Heeft hij (eer)gisteren een vaccinatie gehad? Heeft hij mogelijk een virus of een bacterie opgelopen? Het zijn allerlei vragen die een rol kunnen spelen bij koorts bij honden. Wanneer jouw hond een vaccinatie heeft gehad, zich verder levendig gedraagt en drinkt (en eet), dan is het goed om de situatie nog even aan te kijken. Heeft jouw hond koorts en vertoont hij ook andere symptomen, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts. Bij Snuffelbox zeggen we altijd: beter te vaak bellen, dan één keer te weinig. 

Het juiste behandelplan bij koorts wordt door de dierenarts vastgesteld waar nodig.

Wanneer jouw hond koorts heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om jouw hond zo goed mogelijk in de gaten te houden, zodat je op tijd de juiste hulp van de dierenarts kunt inschakelen. De dierenarts zorgt ervoor dat jouw hond de juiste behandeling krijgt. Wanneer een hond oververhit is kun je hem koelen met lauwwarm water of lauwwarme doeken. Heeft jouw hond enkel koorts en verder geen andere symptomen, dan kun je de situatie gerust nog even aankijken. Bij twijfel, raden wij je aan altijd de dierenarts te blijven om het zekere voor het onzekere te nemen. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Is jouw hond weer helemaal opgeknapt en wil je hem een cadeautje geven voor hoe hij zich gedragen heeft? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Wanneer jouw hond zich niet lekker voelt, biedt voldoende rust een uitkomst.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!