Een loopse hond heeft baat bij een loopsheidbroekje en het hondenbaasje ook.
Wat is loopsheid?
Loopsheid is de vruchtbare periode bij vrouwelijke zoogdieren, waaronder honden. Tijdens deze vruchtbare periode bereidt het lichaam van de vrouwtjeshond zich voor op de voortplanting met de intentie zwanger te raken. Zoals benoemd in de inleiding worden honden over het algemeen tussen de twee à vier keer loops. Dit hangt af van de grootte van de hond en het ras. Doorgaans duurt de loopsheid bij de hond drie weken. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat jouw hond geen gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen vertoont, maar dat de hond nog steeds vruchtbaar kan zijn. Wanneer een hond loops is, wordt dit gekenmerkt door verschillende lichamelijke verandering bij de hond, maar er vinden ook verschillende veranderingen in het lichaam van de hond plaats. Daar vertellen we je graag meer over.
Waar heeft een hond last van als ze loops is?
Wanneer jouw hond loops is, is dit vaak te merken aan zowel het gedrag als de lichamelijke veranderingen bij jouw hond. Een loopse hond zal vaker van zich laten horen en je zult aan haar merken dat ze behoorlijk rusteloos is, zeker wanneer een reutje in de buurt is. De aantrekking tot mannelijke honden is dan ook groot. Mocht het gedrag van jouw vrouwtjeshond niet opvallend zijn, dan kun je wellicht merken dat jouw hond loops is aan lichamelijke symptomen die ze vertoont. Een loopse hond heeft te maken met zwelling van haar geslachtsdeel aan de buitenkant en met bloederige afscheiding. Wanneer geen loopsheidbroekje wordt gedragen tijdens de loopsheid, kun je druppeltjes bloed vinden in huid of op andere oppervlakte. Het is belangrijk voor de hygiëne dat je jouw hond een loopsheidbroekje kan dragen. Ben je op zoek naar een loopsheidbroekje? Onderaan deze blog heeft Snuffelbox de leukste voor je verzameld.
Jouw vrouwtjeshond kan sterk reageren op mannelijke soortgenoten.
Wat moet je doen als je hond loops is?
Wanneer jouw hond loops is, kan ze lichamelijke veranderingen en veranderingen in het gedrag laten zien. Het is belangrijk dat je over een aantal zaken goed nadenkt, zodat je jouw hond kunt helpen en ondersteunen tijdens de loopsheid, maar ook om te voorkomen dat ze ongewenst zwanger raakt.
Geef jouw hond extra aandacht tijdens haar loopsheid en houd haar gedrag goed in de gaten. Sommige vrouwtjeshonden worden onrustig en prikkelbaar tijdens de loopsheid en kunnen extra liefde en aandacht van hun hondenbaasjes goed gebruiken.
Ben je niet van plan om te fokken met jouw hond, dan is het belangrijk dat je jouw vrouwtjeshond tijdens haar loopsheid bij mannelijke honden die niet zijn geholpen uit de buurt houdt om ongewenste voortplanting te voorkomen.
Trek jouw hond een loopsheidbroekje aan tijdens de vruchtbare periode. Het is beter voor de hygiëne in huis, want er komen geen vieze vlekken op de vloer of op de bekleding van de bank of de hondenmand terecht én jouw hond probeert niet steeds aan haar geslacht te likken. Het continu likken van een bepaalde plek kan namelijk voor een geïrriteerde huid zorgen.
Je kunt jouw hond het best twee à drie maanden na de eerste loopsheid. Het steriliseren van jouw hond is de meest effectieve manier om een ongewenste zwangerschap bij jouw hond te voorkomen. Daarnaast is het steriliseren van jouw hond vaak ook beter voor haar gezondheid.
Lees meer over castratie en sterilisatie hond.
Hoe verloopt de cyclus van jouw hond?
Zoals eerder benoemd duurt de loopsheid van een vrouwtjeshond ongeveer drie weken. Tijdens deze periode bereidt het lichaam van jouw hond zich voor op het paren en een mogelijke zwangerschap. Deze cyclus van de loopsheid van jouw hond kun je onderverdelen in vier fasen, te weten:
De eerste fase van de loopsheid wordt pro-oestrus genoemd. ‘Pro’ betekent ‘voor’, dus deze periode bevindt zich vóór de oestrus. Tijdens deze periode zwelt het geslachtsdeel van jouw hond op en krijgt ze te maken met bloederige afscheiding. Deze periode duurt 7 à 10 dagen.
Gedurende de tweede periode, oestrus, kan jouw hond zwanger raken. Tijdens deze periode is zij vruchtbaar en het is belangrijk om haar uit de buurt van mannelijke honden te houden. Deze periode duurt eveneens 7 à 10 dagen. Jouw hond vindt niet alleen andere honden aantrekkelijk, maar ook andersom. Mannetjeshonden zullen proberen bij jouw hond in de buurt te komen.
De derde fase wordt de metoestrus genoemd. Jouw hond is tijdens deze periode niet meer vruchtbaar en het geslachtsdeel van jouw hond neemt wat betreft zwelling af. Ook deze periode neemt 7 à 10 dagen in beslag.
Uiteraard is het ook mogelijk dat deze periode een paar dagen korter of langer duurt. Het is goed om je als hondenbaasje te realiseren dat jouw hond langere tijd vruchtbaar kan zijn voor mannelijke honden. Vertoont jouw hond geen gedragsveranderingen of lichamelijke symptomen, dan is het niet direct gezegd dat de loopsheid van jouw hond geheel voorbij is. Houd er daarom rekening mee dat je jouw hond nog steeds goed in de gaten houdt op het moment dat er mannelijke honden aanwezig zijn die nog niet geneutraliseerd blijken.
Lees meer over de invloed van hormonen.
Jouw hond heeft meer aandacht en liefde nodig tijdens haar loopsheid.
Hoe werkt een loopsheidbroekje?
Een loopsheidbroekje is een eenvoudig broekje om ervoor te zorgen dat jouw trouwe viervoeter geen vlekken kan maken op de vloer of andere oppervlakte tijdens de periode dat zij loops is. Het is uiteraard belangrijk dat het broekje comfortabel zit en dat jouw hond zo min mogelijk last heeft van het loopsheidbroekje. Het voelt voor honden namelijk vrij onnatuurlijk om een kledingstuk te dragen. Sommige honden vinden het prima, maar andere zullen proberen het broekje uit te krijgen. Om ervoor te zorgen dat het broekje zo min mogelijk tot last is, is het belangrijk dat het loopsheidbroekje gemaakt is van licht en ademend materiaal en dat de stof niet knelt. Uiteraard is het wel belangrijk dat het broekje goed op de juiste plek blijft zitten, daarom wordt het broekje vaak vastgemaakt met klittenband of drukknoopjes. Er zijn ook loopsheidbroekjes die je eenvoudig kunt uitrekken met elastiek, zodat je het broekje gemakkelijk over de poten van jouw hond omhoog kunt trekken. Er zijn verschillende loopsheidbroekjes op de markt in verschillende maten, vormen en kleuren.
Welke maat loopsheidbroekje?
Welke maat jouw hond nodig heeft, is uiteraard van belang, want je wilt jouw hond geen te klein of te groot loopsheidbroekje aantrekken. Het is belangrijk om de taille van jouw hond op te meten alvorens je een loopsheidbroekje aanschaft. De meeste fabrikanten hanteren een bepaalde schaalverdeling, zodat de tailleomvang van jouw hond hoogstwaarschijnlijk binnen een bepaalde schaal valt. Is dit niet zo en twijfel je of het loopsheidbroekje jouw hond past, kies dan voor een grotere maat.
Houd rekening met de grootte van jouw hond wanneer je een loopsheidbroekje uitkiest.
Leuke loopsheidbroekjes [top 3]
Een loopsheidbroekje koop je uit praktische overwegingen, maar dat betekent natuurlijk niet dat het kledingstuk voor jouw hond er niet leuk uit mag zien. Om je te helpen in jouw zoektocht hebben we de leukste én meest praktische loopsheidbroekjes voor je in een top 3 verzameld.
#1 - Patroon loopsheidbroekjes
De loopsheidbroekjes van Sharon B. scoren ontzettend goed bij verschillende consumenten. Een van de beste loopsheidbroekjes koop je van dit merk. Het loopsheidbroekje van Sharon B. is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en patroontjes en wordt bevestigd met klittenband en drukknoopjes. De beschermingslaag aan de binnenkant bestaat uit zes lagen die ervoor zorgen dat jouw hond geen last heeft van lekkage. Je kunt het loopsheidbroekje van Sharon B. wassen en hergebruiken.
#2 - Goedkope loopsheidbroekjes
Op zoek naar een basic en goedkoop loopsheidbroekje, dan is het merkloze loopsheidbroekje met goede beoordelingen wellicht de juiste keuze voor jouw hond. Dit loopsheidbroekje trek je eenvoudig aan door deze via de poten naar boven te schuiven. Het loopsheidbroekje kun je vastmaken door de trekkoordjes aan te trekken en een knoop of een stik in de veters te leggen.
#3 - Effen loopsheidbroekjes
Een effen loopsheidbroekje in de kleur zwart zorgt ervoor dat eventuele vlekken niet snel worden opgemerkt. Het loopsheidbroekje van Trixie is een handig broekje en in plaats van het broekje met vlekken te wassen, kun je eenvoudig de meegeleverde inlegkruisjes gebruiken die je na gebruik weg kunt gooien. Het Trixie loopsheidbroekje kun je eenvoudig verstellen door de band aan te trekken of losser te halen.
Een loopsheidbroekje is een goede manier om de loopsheid door te komen.
Abonneer je op de Snuffelbox!
Wil je jouw hond verwennen en haar geruststellen tijdens de loopsheid? Met de Snuffelbox zorg jij ervoor dat jouw hond goed wordt verwend. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd.
De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.
Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen:
Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden.
Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop.
Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.
Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.