Sterilisatie en castratie hond | voorbereiding en verzorging

De castratie van de hond is een ingreep die vaak wordt uitgevoerd in het eerste levensjaar van jouw hond om het aantal honden dat geboren wordt te reguleren én om ongewenst gedrag uit de weg te gaan. Het steriliseren van honden wordt daarentegen minder vaak gedaan. Het is belangrijk om te weten dat castratie hond en sterilisatie hond niet hetzelfde zijn. Snuffelbox vertelt je meer over de voorbereiding en verzorging van jouw hond na een sterilisatie of castratie.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Castratie hondHet castreren van jouw hond biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

Wat is het verschil tussen sterilisatie hond en castratie hond?

De sterilisatie van een hond wordt uitgevoerd bij de teef en de castratie van een hond wordt uitgevoerd bij een reu, toch? Deze informatie is niet correct. Snuffelbox legt het je graag uit. Bij sterilisatie hond worden de zaad- c.q. eileiders onderbroken. Bij castratie daarentegen worden de zaadballen c.q. eierstokken van de hond verwijderd. Honden worden over het algemeen gecastreerd, omdat baasjes hun hond vaak laten neutraliseren vanwege het gedrag dat zij vertonen. Wanneer sprake is van sterilisatie kan de hond geen puppy’s meer krijgen. Het gedrag en de gezondheid van de hond worden echter niet aangetast. Bij ‘sterilisatie’ van een vrouwtjeshond worden via een klein sneetje in de buik, de eierstokken verwijderd. Dit wordt sterilisatie genoemd, maar is eigenlijk de castratie van de hond. 

Wat zijn de gevolgen van castratie hond?

Het steriliseren van de hond heeft eigenlijk maar één gevolg; jouw hond kan geen puppy’s meer krijgen of een vrouwtjeshond bevruchten. De gevolgen van castratie hond zijn aanzienlijker, want bij de castratie worden de zaadballen c.q. eierstokken van de hond verwijderd. De castratie hond kent zowel positieve als negatieve gevolgen.

Franse Buldog dierenartsEen castratie hond kent voordelen en nadelen. Het is belangrijk om deze in overweging te nemen.

Wat zijn de voordelen van castratie hond?

Er zijn verschillende voordelen te noemen van castratie hond. Anders dan bij een sterilisatie van de hond, waarbij alleen de kans op een zwangerschap wordt weggenomen, is er bij de castratie van een hond in de regel sprake van de volgende voordelen: 

  • Een hond die gecastreerd wordt, is over het algemeen kalmer naar andere honden toe. Vanuit het instinct van de hond voelt een reu zich geïntimideerd op het moment dat er een vruchtbaar vrouwtje in de buurt is. Jouw hond zal een stuk minder agressief reageren, omdat de hoeveelheid testosteron aanzienlijk vermindert; 

  • Een gecastreerde teef kan niet meer loops worden. Het voordeel hiervan is dat ze niet meer zal bloeden en dat haar gedrag richting andere honden niet negatief wordt beïnvloed. Een loopse hond probeert namelijk de aandacht van mannelijke honden te krijgen en ze zal haar best doen om haar territorium te markeren. Verder kan ze angstig worden of agressief reageren, door castratie hond kan dit worden voorkomen; 

  • Tot slot wordt de kans op bepaalde gezondheidsproblemen bij honden met de castratie voorkomen. Reutjes lopen een minder grote kans op prostaatproblemen en/of tumoren. Een teefje loopt minder risico op een baarmoederontsteking en/of tumoren.

Wat zijn de nadelen van castratie hond? 

Over het algemeen is het castreren van een hond een goede beslissing, omdat gezondheidsrisico’s worden verminderd en omdat het gedrag vaak in positieve zin verandert. Uiteraard heeft ieder voordeel ook een nadeel en daarom is het belangrijk om met de volgende nadelen van castratie hond rekening te houden. 

  • Het castreren van de hond kan leiden tot gewichtstoename, omdat de stofwisseling van de hond vertraagt en deze minder energie verbrandt. Het is daarom belangrijk om het voedselpatroon van jouw hond aan te passen aan de nieuwe situatie; 

  • Aangezien de hormoonhuishouding van de hond verandert, kan een verandering optreden in de vacht en de huis van jouw hond; 

  • Tot slot treedt niet enkel een positieve gedragsverandering op, maar kan jouw hond ook minder waakzaam zijn. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij zich in situaties met andere honden anders zal opstellen. 

Hond met kraagHet castreren van jouw hond brengt veelal positieve gedragsveranderingen met zich mee.

Voorbereiding van sterilisatie of castratie hond

Het is belangrijk om de sterilisatie c.q. castratie van jouw hond voor te bereiden. Snuffelbox geeft antwoord op een aantal vragen die je wellicht hebt voordat je jouw hond laat castreren.

Moet hond nuchter blijven vóór castratie?

Het is belangrijk dat jouw hond een nuchtere maag heeft voordat deze wordt gecastreerd. Geef jouw hond de dag vóór de operatie geen eten meer na 20:00. Uiteraard mag jouw hond wel water drinken, want het is niet de bedoeling dat hij of zij uitdroogt. 

Wat kost een castratie hond?

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van de castratie c.q. sterilisatie van jouw hond kan variëren van dierenarts en plaats waar jouw dierenarts gevestigd is. Het castreren van jouw viervoeter kost tussen de €200,- en €450,- euro. De kosten voor het steriliseren van jouw hond liggen tussen de tussen de €300,- en €700,- euro. Voor beide geldt dat dit afhangt van het gewicht van jouw hond. Daarnaast is het bij vrouwtjes zo dat er kosten bij kunnen komen voor het geheel verwijderen van baarmoeder. Daarnaast speelt de leeftijd een rol.

Lees meer over prijzen bij de dierenarts

Hoe lang duurt een castratie hond?

Het is belangrijk om te weten dat de castratie van een hond sterk kan variëren. Hoe lang de operatie in beslag neemt, hangt af van de grootte van jouw hond, het geslacht van jouw hond en eventuele medische aandoeningen van jouw hond. In principe neemt de sterilisatie c.q. castratie van jouw hond minimaal 30 minuten tot twee uur in beslag. 

Is sterilisatie c.q. castratie hond pijnlijk?

Het kan tijdens en na de sterilisatie c.q. castratie van jouw hond voorkomen dat jouw hond pijn heeft. Tijdens de operatie wordt dit zo goed mogelijk opgevangen door de algemene anesthesie die jouw hond toegediend krijgt. Het is belangrijk dat jouw hond na de operatie genoeg rust krijgt om te herstellen en zodat de wond goed geneest. Dit punt brengt ons direct bij de verzorging na sterilisatie of castratie hond. 

Mopshond kraagHet is belangrijk om jouw hond en jezelf goed voor te bereiden op de sterilisatie c.q. castratie van jouw hond.

Verzorging na sterilisatie c.q. castratie hond

Het is belangrijk om jouw hond goed te laten herstellen na de sterilisatie c.q. castratie. Het is namelijk een ingreep waar verzorging bij gebaat is, zodat de wond goed geneest en jouw hond snel weer de oude is. 

Hoe lang moet een hond herstellen na sterilisatie c.q castratie?

De hersteltijd van jouw hond varieert, maar het is belangrijk om twee à drie weken aan te houden voordat je jouw hond weer volledig actief laat zijn. Jouw hond heeft ruimte nodig om te herstellen. Je moet ervan uitgaan dat er na een x-aantal dagen steeds meer kan. De eerste dagen na de ingreep is het belangrijk om de hond volledig te laten rustig, zodat deze zich niet overmatig beweegt. Probeer bijvoorbeeld te voorkomen dat jouw hond ergens vanaf springt. Volg de adviezen van jouw dierenarts op, zodat eventuele problemen of complicaties voorkomen kunnen worden. Na een aantal dagen c.q. week kan jouw hond weer meer normale activiteiten doen. ‘Luister’ naar de signalen van jouw hond. Deze zal jouw op zijn eigen manier laten weten of bijvoorbeeld een wandeling te veel is. 

Wat mag een hond na sterilisatie c.q. castratie?

Jouw hond zal na de sterilisatie c.q. castratie pijn voelen aan en rond de plek van de wond. Het is belangrijk om de wond van jouw hond goed te verzorgen en pijn te reduceren tot het minimum. Jouw hond krijgt pijnstillers om de pijn te bestrijden en antibiotica om de kans op een infectie te verkleinen. Houd er rekening mee dat jouw dierenarts een specialist is. Het is belangrijk om de aanwijzingen van de arts te volgen. 

Hoe lang moet een hond een kraag om na sterilisatie?

Na de sterilisatie c.q. castratie van jouw hond krijgt deze een kraag om of een medical pet shirt aan. Dit voorkomt dat jouw hond aan de wond gaat likken. Het is belangrijk om het kraagje of het medical pet shirt aan te houden tot de wond goed genezen is en deze goed dicht is. Controleer de wond regelmatig om te zien of deze goed geneest en geen bloed, pus of zwelling vertoont.

Lees meer over hondenverzorging

Blije Australische herderJouw hond zal met jouw goede verzorging gedegen herstellen. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen na zijn sterilisatie c.q. castratie? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!