Medicijnen voor honden: toedienen en soorten geneesmiddelen

Net als mensen hebben honden soms ook medicijnen c.q. geneesmiddelen nodig. Medicijnen voor honden verschillen wezenlijk van medicijnen voor mensen. De samenstelling is in de regel anders, omdat mensen een heel ander metabolisme hebben dan onze vrolijke viervoeters. Jouw dierendokter kan je bijzonder goed informeren over het gebruik van medicijnen voor honden. Snuffelbox geeft je graag wat informatie over het toedienen van medicijnen en de soorten geneesmiddelen voor honden.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond als dokterMedicijnen voor honden verschilt bijzonder veel van medicijnen voor mensen.

Wat is het verschil tussen medicijnen voor honden en mensen?

Het verschil tussen medicijnen voor honden en mensen is uiteraard de samenstelling. Medicijnen voor mensen is afgesteld op ons metabolisme en dat verschilt behoorlijk van het metabolisme van dieren. Maar, wat is metabolisme? Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Onze stofwisseling zorgt ervoor dat er in de lichaamscellen stappen plaatsvinden waarbij de ene stof wordt omgezet in een andere stof. Het metabolisme van dieren zit helemaal anders in elkaar en dus reageren ze soms heel slecht op geneesmiddelen die voor ons mensen onschuldig zijn. 

Mag ik mijn hond paracetamol geven? 

Paracetamol is medicijnen voor mensen. Het is daarom niet verstandig om dit medicijnen aan honden te geven. Het kan zelfs giftig zijn voor honden als ze een te hoge dosering binnenkrijgen. Een hoge dosering voor honden is anders dan een te hoge dosering voor mensen. Een hond kan al last krijgen van bijzonder vervelende bijwerkingen op het moment dat hij een kleine hoeveelheid paracetamol toegediend krijgt. Uiteindelijk kan er lever- en nierbeschadiging optreden en bij een zware overdosis kan een hond zelfs komen te overlijden.

Kan je een hond ibuprofen geven?

Voor ibuprofen geldt hetzelfde als voor paracetamol. De geneeskrachtige werking van ibuprofen voor mensen is sterker voor de mens, dus dat betekent dat een hond ibuprofen zelfs nog slechter kan verwerken en dat het bijzonder giftig is voor de hond. Ibuprofen bevat stoffen die voor de stofwisseling voor een hond niet tot bijzonder slecht te verwerken zijn. Jouw hond kan ernstig ziek worden wanneer hij ibuprofen toegediend krijgt. Net als bij paracetamol kan ibuprofen lever- en nierbeschadiging veroorzaakt. Daarnaast kan een hond problemen krijgen aan het maag-darmkanaal. Ibuprofen aan honden geven, wordt streng afgeraden. 

Hond krijgt medicijnenHonden mogen geen paracetamol of ibuprofen, want dit kan hun stofwisseling niet verwerken.

Welke soorten medicijnen voor honden gebruiken? 

Uiteraard bestaan er medicijnen voor honden die speciaal voor hen bedoeld zijn. Deze medicijnen bevatten de juiste bestanddelen en stoffen die een hond via de stofwisseling kan verwerken. Snuffelbox somt een aantal medicijnen voor honden op die gebruikt kunnen worden bij verschillende klachten. 

Ontworming

Ontwormingsmiddelen voor honden zijn vrij verkrijgbaar bij verschillende dierenwinkels en online. Welk ontwormingsmiddel je wilt aanschaffen hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en jouw hond, want er zijn verschillende middelen op de markt. Uiteraard kun je je door de dierenarts laten adviseren over het gebruik van een ontwormingsmiddel. Jouw dierenarts raadt hoogstwaarschijnlijk een aantal middelen aan, zoals Milbemax of Drontal. 

Vlooien en teken

Voor vlooien- en tekenmiddelen geldt hetzelfde als voor ontwormingsmiddelen voor honden. Je kunt jouw hond een vlooienband laten dragen van Seresto, maar het is ook mogelijk om jouw hond bij de jaarlijkse check een pipet te geven met het juiste middel tegen vlooien en teken bij honden. Houdt er rekening mee dat een pipetje herhaald dient te worden om vlooien en teken gedegen te verweren van de vacht en huid van jouw hond. 

Lees meer over vlooien bij honden.

Oogzalf en oordruppels 

Heeft jouw hond last van zijn ogen of oren? Het is verstandig om naar de dierenarts te gaan, maar er is ook oogzalf voor honden bij ontstoken en geïrriteerde ogen en oordruppels voor honden voor het reinigen en schoonhouden van de oren vrij verkrijgbaar. Lijkt jouw hond milde klachten aan de ogen te hebben, dan kun je besluiten oogzalf van Beaphar aan te brengen. Uiteraard moet de bijsluiter goed gelezen worden voordat je overgaat tot het toedienen van geneesmiddelen bij honden. Hetzelfde geldt voor oordruppels voor honden, zoals die van TraumaPet. 

Lees meer over een oogontsteking bij honden.

Huidzalf

Heeft jouw hond last van een geïrriteerde plek op de huid, dan kun je eventueel huidcrème van TraumaPet of honingzalf van Vetramil op het plekje smeren om het wondje of plekje te helpen genezen. Huidzalf voor honden is vrij verkrijgbaar. Indien de wond of het plekje niet verdwijnt, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Deze kan intensievere middelen voorschrijven. Ook bij grotere wonden die zijn ontstaan door te spelen of vechten met andere honden is het belangrijk om dit bij de dierenarts te laten nakijken. 

De bovenstaande medicijnen kun je eenvoudig online bestellen bij onder andere Bol.com. Er zijn echter ook medicijnen voor honden die door een dierenarts voorgeschreven dienen te worden. Het is verstandig om altijd contact op te nemen met een dierenarts alvorens je jouw hond medicijnen toedient, ook als deze medicijnen vrij verkrijgbaar zijn zonder recept. Pijnstillers en ontstekingsremmers voor honden zijn in de regel niet vrij beschikbaar en worden voorgeschreven door een dierenarts. 

Basset hound Verschillende medicijnen zijn vrij te verkrijgen, pijnstillers en ontstekingsremmers echter niet.

Welke pijnstiller kan ik aan mijn hond geven?

Pijnstillers voor honden zijn beschikbaar bij de dierenarts indien jouw hond een operatie heeft ondergaan of pijn heeft, omdat hij herstellende is van een gebroken of gekneusd lichaamsdeel. Er kunnen verschillende pijnstillers voorgeschreven worden door de dierenarts, zoals Rimadyl en Metacam. De dierenarts schrijft pijnstillers enkel voor op het moment dat hij of zij denkt dat het helpend is voor jouw trouwe viervoeter. Houd je aan de voorschriften van jouw dierenarts bij het gebruik van pijnstillers voor honden. 

Welke ontstekingsremmer voor hond?

Net als pijnstillers voor honden zijn ook ontstekingsremmers voor honden niet vrij verkrijgbaar. Het is aan de dierenarts om, samen met jou, te bepalen wat het beste is voor jouw hond. Jouw hond krijgt na een operatie of ingreep zowel pijnstillers als ontstekingsremmers voor honden van de dierenarts mee, zodat jouw hond niet onnodig pijn hoeft te lijden. Volg hierin altijd het advies van de dierenarts. 

Herdershond Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn onder andere Rimadyl en Metacam.

Hoe dien ik medicijnen hond toe? 

Helaas kunnen wij onze trouwe viervoeters niet uitleggen dat medicijnen in de vorm van tabletten, injecties of pipetjes enkel aan hen worden gegeven, omdat wij het beste met onze trouwe viervoeters voor hebben. De kans is daarom groot dat jouw hond weerstand biedt op het moment dat jij of de dierenarts medicijnen toe wilt dienen. Snuffelbox legt uit wat de beste manier is om medicijnen aan een hond toe te dienen. 

Tablet hond toedienen

Bij het toedienen van medicijnen in de vorm van tabletten kan een hond weerstand bieden. Het is namelijk niet bekend voor hem en hij zal de medicijnen waarschijnlijk niet uit eigen beweging opeten. Er zijn twee dingen die je kunt doen om jouw hond toch de medicijnen toe te dienen. In de eerste instantie kun je het tablet in de bek van de hond stoppen. Dit doe je door jouw hond bij je te nemen en het tablet achterin de keel te leggen. Je houdt de bek van jouw hond dicht tot hij het tablet heeft doorgeslikt. Hoogstwaarschijnlijk vind je dit niet direct de vriendelijkste manier om jouw hond zijn medicijnen te geven. Het is uiteraard ook vaak mogelijk om jouw hond een beetje te ‘foppen’. Je kunt de tabletten vaak in het voer van jouw hond doen. Wil je dat deze ‘missie’ de grootste kans van slagen heeft, dan kun je jouw hond het beste de lekkerste maaltijd voorschotelen. Zijn lievelingskostje zal hij namelijk niet laten staan. Het is belangrijk om de voerbak van jouw hond in de gaten te houden op het moment dat hij eet, zo kun je jezelf ervan verzekeren dat hij de medicijnen echt toegediend heeft gekregen. 

Is er geen enkele mogelijkheid dat jouw hond het tablet neemt, neem dan direct contact op met de dierenarts. De dierenarts kan in plaats van een tablet een injectie toedienen, zodat jouw hond wel de benodigde medicijnen toegediend krijgt. Stop nooit uit eigen beweging met een kuur, want deze medicijnen zijn vaak essentieel om het gezondheidsprobleem op te lossen. 

Pipet hond toedienen 

Bij het geven van pipetjes is het vaak een stuk eenvoudiger. Aangezien een pipet over het algemeen in de nek van een hond wordt toegediend heeft hij vaak pas in de gaten wat je doet op het moment dat je het pipet al hebt toegediend. Staat jouw hond bijzonder onwelwillend tegenover het toedienen van een pipet, dan kun je ook besluiten om het pipet met behulp van de dierenarts toe te dienen. 

Injectie hondIndien het onmogelijk is om een hond een tablet te geven, kan de dierenarts jouw hond een injectie geven.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar zou je dat wel willen? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!