Mijn hond snuffelt veel, waarom?

Tijdens je lunchpauze ga je even een rondje lopen met jouw hond. Dat thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Je kunt jouw beste vriend rustig een halfuurtje uitlaten en ondertussen je boterham eten. Echter, jouw beste vriendje met vier poten denkt daar anders over. Ieder plekje en ieder plasje wordt uitvoerig besnuffeld door jouw harige vriend. Na een tijdje moet je hem wel corrigeren, want je moet weer aan het werk. Eén minuut je volgende afspraak zit je weer achter de computer. De hond ligt gelukzalig in zijn mand met zijn ogen dicht. Je voelt je een beetje schuldig, want je hebt hem niet de aandacht kunnen geven die hij verdient. Je hebt gewoon niet altijd tijd voor zulke lange wandelingen, want waarom snuffelt jouw hond toch zoveel? 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

De hondenneus

De hondenneus verschilt in veel opzichten van onze eigen neus. De neus van je hond bevat bijzonder veel geurmoleculen en daarom werkt de neus van een hond veel beter dan onze mensenneus. Daarnaast is een groot deel van hun hersenen gereserveerd voor het analyseren van geuren. Door deze goede neus kunnen honden zelfs ingrediënten in gerechten onderscheiden en wanneer zij een prettige ervaring hebben met een bepaalde geur, dan wordt deze belevenis gekoppeld aan de geur in de hersenen opgeslagen. Niet zo gek dus dat onze harige vriend zijn neus inzet voor veel snuffelwerkzaamheden. 

De neus van je hond bevat bijzonder veel geurmoleculen en daarom werkt de neus van een hond veel beter dan onze mensenneus.

Waarom snuffelt mijn hond?

Dat de hondenneus bepaalde kenmerken heeft, vertelt ons nog niet waarom onze hond toch zoveel snuffelt. Snuffelen is voor honden een vorm van communiceren en ontdekken. Honden kunnen veel beter ruiken dan zien. Door te snuffelen krijgen zij een duidelijk beeld van hun omgeving. Het heeft alles met de waarneming te maken en met het leggen van contact met andere honden, mensen en andere levende wezens. Snuffelen kan net als hijgen en gapen ook een manier zijn om met bepaalde situaties om te gaan. Het snuffelen wordt dan ingezet als copingmechanisme. Jouw hond voelt zich bijvoorbeeld niet prettig in een situatie en gaat daarom snuffelen als een vorm van afleiding.   

Het snuffelen kan worden ingezet als copingmechanisme.

Wat is het gevolg van niet mogen snuffelen?

Als jouw viervoeter zijn hondenneus gebruikt om een duidelijk beeld van de omgeving te krijgen of als copingmechanisme, dan is het natuurlijk niet prettig als zijn baasje het snuffelen niet toelaat. Uiteraard betekent niet dat er bij ieder hoekje of plasje een pauze gehouden hoeft te worden. Het is heel goed mogelijk om je hond te trainen in het snuffelen tijdens het wandelen. Je kunt je hond een commando leren om hem toestemming te geven om te snuffelen. Wanneer zijn snuffeltijd erop zit, kun je dit ook met een commando kenbaar maken. Uiteraard kost het tijd om je hond dit aan te leren, maar uiteindelijk zal hij leren dat hij snuffelpauzes heeft, maar dat hij zo nu en dan ook een lekker plekje moet laten rusten.   

Je kunt je hond een commando leren om hem toestemming te geven om te snuffelen.

Snuffelwandeling

Jij bent de baas en jouw hond luistert naar jou, maar stel dat jullie de rollen eens om kunnen draaien en dat je hond de touwtjes (lees: de uitlaatriem) in handen (lees: poten) heeft. Bij een snuffelwandeling is dit min of meer de bedoeling. Het enige wat jij als baasje hoeft te doen is jouw vrolijke viervoeter aanlijnen. Daarna is jouw hond de ‘baas’. Hij mag bepalen waar jullie heengaan en hoe snel dit gaat. Dit is leuk voor jullie allebei, want misschien brengt jouw hond je wel op heel verrassende plekken!

Bij een snuffelwandeling is de hond de baas!

Een echte snuffelaar weet wat lekker voor hem is, daarom hebben wij van Snuffelbox voor jou en je snuffelvriend de Snuffelbox. Deze Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!