Waarom heeft mijn puppy diarree?
Zelfs een gezonde puppy zal waarschijnlijk wel eens diarree krijgen. Puppy's hebben geen volledig functionerend immuunsysteem, dus ze kunnen wat gevoeliger zijn voor veranderingen en mogelijke infectiebronnen dan volwassen honden. Milde gevallen van diarree kunnen vanzelf snel overgaan, maar andere oorzaken kunnen een teken zijn van een ernstig probleem.
Waarom heeft mijn puppy diarree? Enkele van de meest voorkomende redenen voor een pup om diarree te hebben zijn:
Stress
Verandering van dieet
Parasieten
Dieet indiscretie
Vergiftiging
Bacteriële infectie
Virale infectie
Een puppy heeft geen volledig functionerend immuunsysteem.
Mijn pup heeft diarree en geeft over
Braken en diarree zijn een gevaarlijke combinatie. Beide zorgen ervoor dat je pup water uit het lichaam verliest, wat leidt tot uitdroging. Uitdroging kan binnen enkele dagen permanente schade aan de interne organen veroorzaken. Als je hond braakt en diarree tegelijk heeft, is het zeer aan te raden direct contact met je dierenarts op te nemen.
Wat te doen bij diarree hond?
Als je pup over het algemeen gezond is, kun je ervoor kiezen om een paar dagen een licht dieet aan je pup te geven. Denk hierbij aan gekookte kip met rijst. Dit om het spijsverteringsstelsel een pauze te geven. Probiotica bedoeld voor gebruik bij honden kunnen ook heilzaam zijn. Dit zijn levende micro-organismen die kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering en stoelgang van je pup.
Je dierenarts kan ook een medicijn voorschrijven, zoals metronidazol, tylosine of Endosorb om het darmkanaal te normaliseren en de diarree te stoppen. Als je pup zich ook ziek gedraagt, hangt de precieze behandeling af van de symptomen en de oorzaak van de diarree. Je pup kan vocht toegediend krijgen om gehydrateerd te blijven. Een van de grootste zorgen bij aanhoudende diarree is namelijk uitdroging.
Als je naar de dierenarts gaat, probeer dan een monster van de ontlasting mee te nemen. Schep wat diarree op en sluit het goed af in een plastic zak of bakje. Als je een parasiet of belastend bewijs ziet, zoals een gekauwd stukje plastic, zorg dan dat je dat ook meeneemt.
Ga naar de dierenarts als jouw hond overgeeft en last heeft van diarree.
Thuisbehandeling voor puppy met diarree
Als je dierenarts zegt dat het veilig is om de diarree van je puppy thuis te behandelen, volg altijd de specifieke instructies van je dierenarts op. Deze behandeling thuis bestaat meestal uit de volgende punten:
Begin met je hond aan te moedigen om te drinken. Puppy's, vooral die echt jong en echt klein zijn, kunnen snel uitdrogen. Zorg ervoor dat je puppy altijd toegang heeft tot vers water. Breng het zo nodig naar je pup toe;
Verleid een onwillige drinker door wat natriumarme bouillon aan het water toe te voegen of een paar druppels vloeistof uit een tonijnblikje. Hydratatievloeistoffen voor mensenbaby's werken ook goed, als je pup ze wil drinken;
Houd het bij zacht, nat en licht voedsel. Dit kan zijn gekookte, ongekruid kippenvlees met wat rijst of een voorgeschreven dieet voor darmproblemen dat je van je dierenarts krijgt. Als de diarree van je pup is opgelost, neem dan een paar dagen de tijd om geleidelijk terug te schakelen naar het gewone hondenvoer;
Overleg met je dierenarts of je supplementen of vrij verkrijgbare medicijnen kunt geven, zoals ingeblikte pompoen, kaolin-pectine of probiotica.
Heb je het vermoeden dat jouw hond ziek is, bekijk veelvoorkomende symptomen in deze blog.
Hond diarree: wanneer bel je de dierenarts?
Wanneer moet je de dierenarts bellen als je hond diarree heeft? Als je puppy net een paar keer losse ontlasting heeft gehad en verder gelukkig is en het prima doet, hoef je niet in paniek te raken. Het zal waarschijnlijk vanzelf oplossen.
Tekenen om je dierenarts te bellen om een afspraak te maken voor een hond met diarree zijn als volgt:
Bij een pup die langer dan een dag diarree heeft;
Bloederige of zwarte ontlasting;
Braken en diarree;
Lusteloosheid;
Bleek tandvlees;
Koorts (normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39°C);
Pijnlijk gedrag: geknikte houding, gespannen of (zachtjes) huilen;
Bekende inname van een giftige stof of een non-food product, zoals haarbanden of speelgoed.
Houd de volgende tekenen in gedachten, zodat je contact op kan nemen met de dierenarts als dat nodig is.
Puppy diarree voorkomen
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het risico dat je puppy diarree krijgt te minimaliseren:
Verander het dieet geleidelijk over meerdere dagen;
Vermijd het voeren van etensresten die voor mensen bedoeld zijn;
Volg een regelmatig ontwormingskuur;
Ruim alle hondenpoep onmiddellijk op;
Houd je puppy in de gaten, zodat hij niets eet wat hij niet zou moeten binnenkrijgen;
Houd menselijk voedsel buiten bereik;
Gebruik alleen hondvriendelijke planten in je tuin en houd giftige kamerplanten buiten bereik van je pup;
Sla geen enkel deel van het vaccinatieschema over;
Vermijd niet-gevaccineerde honden totdat je puppy volledig gevaccineerd is.
Benieuwd hoe het vaccinatieschema in elkaar zit? Snuffelbox heeft het duidelijk voor je genoteerd.
Snuffelbox adviseert je altijd de dierenarts te bellen, wanneer je vermoedt dat je huisdier ziek is. Raadpleeg voor vragen over gezondheid altijd je vaste dierenarts als dat mogelijk is, want die kan de beste aanbevelingen doen voor je hond.
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het risico dat je puppy diarree krijgt te minimaliseren.