Ontdek alles over grijze staar bij honden en hoe je het kunt behandelen

Staar bij honden kan verschillende oorzaken hebben, maar het is een veel geziene afwijking bij honden op leeftijd. Hoewel staar bijzonder vervelend is, is het geen pijnlijke afwijking. Daarnaast zijn er gelukkig behandelingen mogelijk om staar bij honden te verminderen, zodat jouw trouwe viervoeter weer beter kan zien. Snuffelbox geeft je meer informatie over staar bij honden en hoe je het kunt behandelen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Hond winterse omgevingHet gezichtsvermogen van een hond met staar wordt steeds troebeler.

Welke soorten staar bij honden zijn er?

Honden kunnen te maken krijgen met twee verschillende soorten staar. Wanneer een hond last heeft van grijze staar, cataract bij honden, is de ooglens van de hond vertroebelt. Er is echter ook een ziekte die glaucoom, ook wel groene staar, wordt genoemd. Wanneer sprake is van deze ziekte is de oogzenuw van de hong aangetast. In deze blog van Snuffelbox zullen wij ons focussen op grijze staar bij honden, omdat er voor groene staar bij honden vaak een ander behandeltraject nodig is.  

Hoe weet ik of mijn hond staar heeft?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zien dat jouw hond staar heeft of staar ontwikkelt. De ooglens van de hond vertoont vaak een melkachtige, blauwe gloed op het moment dat er licht op het oog schijnt. Daarnaast kunnen er kleine vlekjes zichtbaar zijn op de ooglens van de hond. Een hond zonder staar of een hond die op dat moment geen staar ontwikkelt, heeft over het algemeen een heldere en doorzichtige ooglens. Het is uiteraard mogelijk dat er ook andere zaken aan het oog opvallen op het moment dat een hond staar heeft of ontwikkelt of dat er sprake is van een andere oogafwijking. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. 

Kan een hond met staar nog zien?

Het zicht van een hond met staar wordt steeds minder. Een hond kan in beginsel nog zien, maar het zicht wordt steeds troebeler. Mocht je een brildrager zijn, dan kun je jouw eigen zicht zonder bril vergelijken met het troebele zicht dat een hond met staar ervaart. Wanneer staar steeds erger wordt en niet behandeld wordt, dan kan een hond uiteindelijk blind worden. Het is belangrijk dat staar bij honden wordt behandeld. Staar doet dan wel geen pijn, maar het is bijzonder onplezierig voor de hond. 

cockapoo ogenEen hond zonder staar heeft over het algemeen een heldere en doorzichtige ooglens.

Wat zijn de oorzaken van staar bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken van grijze staar bij honden te noemen. Een veelvoorkomende oorzaak van staar is ouderdom, maar dit is lang niet altijd het geval. Er zijn ook andere oorzaken van staar bij honden. Snuffelbox presenteert je de verschillende oorzaken van grijze staar bij honden. 

Suikerziekte

Suikerziekte bij honden kan verschillende nare gevolgen hebben. Het ontstaan van staar is een van de gevolgen van diabetes bij een hond. Staar kun je in principe niet voorkomen, maar het is bijzonder belangrijk om diabetes bij honden wél te voorkomen. Diabetes kan ontstaan bij honden met obesitas en zwaarlijvigheid bij een hond is te voorkomen c.q. te genezen door een goed voedselpatroon en voldoende beweging. Een hond met diabetes kan verschillende gezondheidsproblemen krijgen en het ontwikkelen van staar is daar een van.  

Lees meer over diabetes bij honden.

Letsel

Ogen zijn bijzonder gevoelige organen die eenvoudig beschadigd kunnen raken tijdens het spelen of wanneer iets tegen of in het oog komt. Wanneer letsel aan het oog ontstaat, is het mogelijk dat de ooglens zo beschadigd raakt dat een hond staar ontwikkelt. Het is belangrijk om een dierenarts te bezoeken wanneer je het vermoeden hebt dat het oog van jouw hond beschadigd is geraakt of dat er iets in het oog van jouw hond zit.   

Ouderdom

Zoals gezegd is ouderdom een oorzaak van het ontstaan van staar bij honden. De samenstelling van het eiwit in het oog van de hond wordt namelijk anders, waardoor de ooglens geleidelijk aan vertroebelt. 

Erfelijkheid

Net als veel andere afwijkingen kan erfelijkheid ook bij grijze staar een rol spelen. Wanneer je van plan bent een bepaald hondenras te adopteren, is het belangrijk om te onderzoeken of dat hondenras vatbaar is voor erfelijke staar. Van een aantal hondenrassen is namelijk bekend dat deze last van erfelijke staar kunnen hebben. 

Shiba inu met staarSuikerziekte, letsel, ouderdom en erfelijkheid kunnen oorzaken zijn van staar bij honden.

Wat zijn de symptomen van staar bij honden?

Eerder schreven we dat staar bij honden vaak te herkennen is aan de melkachtige, blauwe gloed op het moment dat er licht op het oog schijnt. Dit is een van de symptomen van staar waaraan vrijwel zeker te zien is dat de hond met staar te maken heeft. Er zijn echter nog meer symptomen kenbaar van een hond met staar. 

  • Een hond met staar ziet steeds minder. Dit betekent dat jouw hond steeds waziger gaat zien, want het zicht vertroebelt. Het is mogelijk dat jouw hond jou bijvoorbeeld niet meer herkent of tijdens spelletjes de bal niet meer kan vinden of dat hij tegen bepaalde meubelstukken botst; 

  • De ogen krijgen niet alleen een melkachtige, blauwe gloed, maar kunnen ook uitpuilen of groter worden; 

  • Er kunnen veranderingen in het gedrag van de hond optreden. Jouw hond maakt een vervelende ontwikkeling door, want zijn zicht wordt slechter. Dit betekent dat hij de wereld anders gaat zien dan voorheen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw hond angstiger wordt; 

  • Staar doet gelukkig geen pijn, maar jouw hond kan wel gevoeliger zijn voor licht, blijven knipperen en/of de ogen dichtknijpen wanneer het licht bijzonder fel is.

Ben je niet geheel zeker over het zicht van jouw hond en vertrouw je het geheel niet helemaal, neem dan contact op met de dierenarts.

Hoe behandel ik staar bij honden?

Er is maar één manier om staar te behandelen en dat is een staaroperatie. Een staaroperatie is gelukkig niet altijd nodig. Staar veroorzaakt een vertroebelde ooglens, maar het is mogelijk dat het zicht minder wordt, maar niet verdwijnt. Soms is het zelfs beter om geen staaroperatie te doen, omdat het ook risico’s met zich mee kan brengen. Een hond ‘ziet’ over het algemeen beter met zijn neus en met zijn oren. Wanneer sprake is van extreme staar en een hond het risico loopt volledig blind te worden, is het wellicht verstandiger om wel over te gaan tot een staaroperatie. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met jouw dierenarts. Deze kan de gegeven situatie bekijken en samen met jou besluiten of het verstandig is om te kiezen voor een staaroperatie of niet. 

Labrador dierenartsEen staaroperatie bij honden is de enige optie om staar te behandelen.

Wat als je staar niet behandeld?

Indien staat bij honden niet wordt behandeld, wordt het zicht steeds troebeler. Echter, dit hoeft niet altijd een ‘probleem’ te zijn. Uiteraard is het ingewikkeld, maar wanneer een hond al ouder is, dan is het wellicht niet raadzaam om te kiezen voor een staaroperatie, omdat een hond hier ook van moet herstellen. Een hond ‘kijkt’ met zijn neus en oren en zal zich hoogstwaarschijnlijk vlug aanpassen aan het verminderde zicht dat hij heeft. Uiteraard is het belangrijk om het advies van de dierenarts hierin te volgen. 

Wat kost een staaroperatie bij een hond?

Wanneer jouw hond last heeft van staar, is het verstandig om je voor te bereiden op mogelijke kosten staaroperatie bij een hond. Het is, net als met andere dierenartskosten, verstandig om je te realiseren dat de kosten van staaroperatie bij honden variëren. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de grootte van jouw hond en de leeftijd van jouw hond. Een grotere hond heeft meer anesthesie nodig en een oudere hond heeft waarschijnlijk meer nazorg nodig. Daarnaast is het dorp of de stad waar je jouw dierenarts hebt ook afhankelijk van de prijs die je betaalt voor een behandeling. Een de tarieven voor een staaroperatie bij een hond kost vaak al rond of meer dan duizend euro. Jouw dierenarts zal uiteraard eerst met jou het kostenplaatje doornemen voordat een staaroperatie wordt ingepland. 

Lees meer over prijzen bij de dierenarts

Hond natuurEen hond kan gelukkig ook een hondwaardig leven leiden mét staar.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen na zijn sterilisatie c.q. castratie? Schrijf jouw hond dan nu in voor de Snuffelbox en ontvang iedere maand de lekkerste knabbels en de leukste speeltjes bij jou thuis. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!