Ontdek de Appenzeller Sennenhond: een trouwe en energieke Zwitserse herdershond

De Appenzeller Sennenhond is een trouwe en energieke hond die over het algemeen veel lichaamsbeweging nodig heeft om hem lichamelijk en mentaal gestimuleerd te houden. Hoewel dit hondenras erg om de Berner Sennenhond lijkt, heeft de Appenzeller hond een kortharige vacht, een smallere kop en een kenmerkende witte bles op zijn voorhoofd. Ben je op zoek naar een lieve, actieve hond die in de regel perfect in een gezin met kinderen past, dan is de Appenzeller wellicht hét hondenras voor jou.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Appenzeller SennenhondDe Appenzeller Sennenhond werd oorspronkelijk gefokt in Appenzell in Zwitserland.

Geschiedenis Appenzeller Sennenhond 

De Appenzeller Sennenhond, kortweg Appenzeller hond genoemd, is een hondenras uit Zwitserland. De Appenzeller Sennenhond heeft een lange geschiedenis die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Dit hondenras heeft zijn naam te danken aan de regio, Appenzell in Zwitserland,  waar hij oorspronkelijk werd gefokt als werkhond voor boeren. De Appenzeller Sennenhond hielp bij het hoeden van vee, het beschermen van de boerderij en het trekken van karren. De Appenzeller Sennenhond heeft veel overeenkomsten met andere Sennenhondenrassen, zoals de Berner Sennenhond. Een kruising Berner Sennen Appenzeller is dan ook een goede mogelijkheid, omdat deze honden veel gelijkenissen hebben. 

De Appenzeller Sennenhond is een zeldzaam ras, omdat deze in de negentiende eeuw bijna uitstierf toen boeren overgingen op mechanische hulpmiddelen, zodat de taken op de boerderij sneller gingen. De Appenzeller hond wordt tegenwoordig veelal gehouden als gezinshond, evenals de Berner Sennen. 

Uiterlijk Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is een grote hond met een rechthoekig lichaam en een brede borstkast en nek. Dit hondenras heeft, in tegenstelling tot de Berner Sennenhond die erg op hem lijkt, een kortharige vacht die glanst. De vachtkleur is voor het grootste gedeelte zwart met bruine en witte tekeningen. Vaak zijn de borstkast en een deel van de snuit wit en is de rest van het lichaam zwartkleurig met bruine vlekken rond de snuit, de borst en de poten. De Appenzeller Sennenhond heeft een witte bles op zijn voorhoofd, die vaak de ‘Swiss Cross’ wordt genoemd. Dit is een uiterlijk kenmerk van de Appenzeller hond waar je hem aan kunt herkennen. Ook opvallend is ook de staart van dit hondenras die soms recht naar beneden kan hangen, maar ook in een grappige krul kan trekken liggend op de rug van de hond. Dit hondenras heeft een brede kop, maar slanker dan zijn look-a-like de Berner Sennenhond. Zijn oren zijn driehoekig van vorm en liggen tot halverwege de kop tegen de wangen aan. De ogen van deze hond zijn donker van kleur evenals de snuit. Over het algemeen heeft dit hondenras een krachtige uitstraling die past bij zijn geschiedenis als werkhond voor de boer, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. 

  • Een Appenzeller hond is tussen de 50 en 56 centimeter groot en weegt tussen de 20 en 35 kilogram. 

  • De Appenzeller Sennenhond heeft een kortharige, glanzende vacht met een zwarte, witte, bruine vachtkleur

  • De Appenzeller Sennenhond heeft een witte bles op zijn voorhoofd, die vaak de ‘Swiss Cross’ wordt genoemd.

Appenzeller SennenhondDoor de witte bles, 'Swiss Cross' genoemd, weet je dat je met een Sennenhond te maken hebt.

Appenzeller Sennenhond karakter 

De Appenzeller Sennenhond staat bekend om zijn vriendelijke en intelligente karakter. Deze energieke hond is van nature toegewijd aan zijn hondenbaasjes en trekt zich over het algemeen weinig van vreemden aan. Aangezien deze honden van oorsprong werkhonden waren op de boerderij zijn ze taakgericht en vinden ze het over het algemeen leuk om hondenspelletje te doen, zoals apporteren en hondensporten. Hoewel de Appenzeller hond veel energie heeft, wordt dit hondenras gezien als rustig en zelfverzekerd. Ze zijn beschermend ten opzichte van hun hondenbaasje en de rest van het gezin en als ze het idee hebben dat het nodig is, dan kunnen ze waakzaam zijn tegenover vreemden, maar over het algemeen wordt er weinig aandacht besteed aan anderen. Deze honden worden bestempeld als vrolijk, levendig en energiek. Ze zijn een uitstekend hondenras voor gezinnen die met liefde een actieve en trouwe hond adopteren. 

Opvoeding Appenzeller Sennenhond 

De Appenzeller Sennenhond is een intelligent ras dat graag leert en goed te trainen is, maar dit hondenras is ook zeer actief, waardoor een hondenbaasje goed moet weten hoe hij een Appenzeller Sennenhond pup het beste socialiseert en traint. Het is goed om jouw hond al op jonge leeftijd contact te laten maken met andere mensen en honden, want een Appenzeller Sennenhond is zeer gericht op zijn hondenbaasje en het eigen gezin. Wanneer je jouw hond kennis laat maken met andere mensen en honden leert hij dat het goed is om waakzaam te zijn, maar dat niet iedere vreemden een bedreiging vormt. Het opvoeden van een Appenzeller Sennenhond kan een uitdaging zijn, omdat dit hondenras zeer actief is en veel beweging en uitdaging nodig heeft. Daarnaast heeft dit hondenras een eigenzinnig en onafhankelijk karakter, waardoor het goed is om consequent en geduldig te zijn. Het is belangrijk dat dit hondenras lichamelijk en mentaal uitgedaagd wordt door het spelen van hondenpuzzels en het apporteren van een bal of een frisbee. Een Appenzeller Sennehond vindt het heerlijk om samen met zijn hondenbaasje te spelen. 

Lees meer over spelen met je hond

Appenzeller SennenhondDe Appenzeller Sennenhond vereist een consequente opvoeding, want ze zijn zeer actief.

Verzorging Appenzeller Sennenhond

Met zijn kortharige vacht heeft de Appenzeller Sennenhond weinig vachtverzorging nodig. Het is belangrijk dat je jouw hond met regelmatig borstelt om loszittende haren te verwijderen en plaats te maken voor een nieuwe vacht. De Appenzeller Sennenhond is een actieve hond die veel lichamelijke beweging nodig heeft, zodat hij zijn energie kwijt kan en tot rust en ontspanning kan komen. Te weinig beweging kan er bij deze hond voor zorgen dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen, omdat hij zijn energie niet kwijt kan. Net als bij alle hondenrassen is een goede hondenverzorging van essentieel belang om een hond gezond en levendig te houden. 

Lees meer over hondenverzorging

Veelgestelde vragen Appenzeller Sennenhond

Inmiddels heb je al een heleboel informatie gekregen over de Appenzeller Sennenhond, maar het is niet gek dat je wellicht nog een aantal vragen hebt over dit hondenras. Ben je van plan om een Appenzeller hond te adopteren, dan wil je natuurlijk zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd worden. 

Wat kost een Appenzeller Sennenhond? 

Voor het adopteren van een Appenzeller Sennenhond betaal je in vergelijking met andere rashonden geen torenhoge prijs. Wanneer je een Appenzeller Sennenhond wilt met een stamboom, dan ben je ongeveer tussen de €500,- en €1200,- euro kwijt. Houd er uiteraard rekening mee dat de adoptiekosten voor een hond maar een klein aandeel zijn in de totale kosten van het houden van een hond. Een hond adopteren is wellicht niet uitzonderlijk duur, maar het houden van een hond kan behoorlijk in de papieren lopen met bezoeken aan de dierenarts, voer, hondenverzorging etc. 

Hoe slim is een Appenzeller?

De Appenzeller Sennenhond staat bekend als een slimme en alerte hond. Dit hondenras werd in de eerste instantie gefokt om vee te hoeden en te beschermen en heeft daarom een natuurlijk intelligentie en vindt het over het algemeen prettig om taken te krijgen. Appenzellers zijn vaak in staat om snel nieuwe commando’s te leren en ze zijn goed te trainen Ze hebben een goed geheugen en daarom is het leuk om ze hondenpuzzels en ander mentaal trainingspeelgoed te geven. 

Is een Appenzeller Sennenhond goed met kinderen?

Van nature is de Appenzeller Sennenhond goed met kinderen. Dit hondenras is trouw aan zijn hondenbaasje en gericht op het gezin. Ze hebben een speels karakter en zijn sociaal, dus over het algemeen kan dit hondenras het leuk vinden met kinderen. Toch kan er niet van een geheel ras gezegd worden dat ze goed zijn met kinderen, want iedere hond heeft zijn eigen karakter. Laat jouw hond op jonge leeftijd kennis maken met kinderen en socialiseer hem goed. Daarbij is het ook belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd om te leren gaan met een hond en ze te leren dat ze de ruimte van de hond moeten respecteren. Het is verstandig om jonge kinderen en honden niet alleen te laten in één ruimte, omdat beide onvoorspelbaar kunnen reageren. 

Hoe oud kunnen Appenzellers worden?

Appenzellers hebben over het algemeen een redelijke levensverwachting, zeker voor een grotere hond. Een Appenzeller Sennenhond kan gemiddeld een leeftijd bereiken van 12 tot 14 jaar. Aangezien dit een gemiddelde is, kan het ook voorkomen dat jouw Appenzeller hond een stuk ouder wordt, maar het is helaas ook mogelijk dat een hond eerder afscheid moet nemen. 

Appenzeller SennenhondDe Appenzeller hond is een uitstekend hondenras voor gezinnen met kinderen.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Appenzeller Sennenhond verwennen? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!