Plotseling agressief gedrag hond: oorzaken, herkenning en aanpak

Plotseling agressief gedrag hond is iets wat je niet hebt zien aankomen en waar je hoogstwaarschijnlijk zelfs een beetje van schrikt. Zo is jouw hond tocht helemaal niet? Plots neemt jouw viervoeter een dreigende houding aan en laat hij duidelijk zijn tanden zien. Het is duidelijk dat de situatie onprettig is voor jouw hond en andere betrokken partijen. Een hondengedragstherapeut kan jullie helpen om te achterhalen waar het gedrag vandaan komt én hoe het kan worden opgelost. Lees meer over plotseling agressief gedrag hond in deze Snuffelpost. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Amerikaanse staffordshireterriërSoms kan een hond plotseling agressief gedrag vertonen tegen andere honden uit angst.

Waarom vertoont mijn hond plotseling agressief gedrag?

Plotseling agressief gedrag hond kan verschillende redenen hebben. Jouw hond gedraagt zich normaal gesproken helemaal niet agressief en je bent zelfs een beetje geschrokken van zijn plotselinge agressieve gedrag tegenover een andere hond, een ander persoon of zelfs tegen jou of een ander lid van het gezin. Het is heel begrijpelijk dat je dit gedrag van jouw hond niet gewend bent en het is dan ook logisch dat je op zoek bent naar een verklaring voor het plotseling agessieve gedrag van jouw viervoeter. Snuffelbox ligt een aantal oorzaken van plotseling agressief gedrag aan je toe. 

Territoriaal gedrag 

Een hond kan plotseling agressief gedrag vertonen wanneer hij zijn eigen omgeving verdedigt. Dit gedrag kan de kop opsteken op het moment dat er nieuwe mensen of dieren in huis komen of wanneer een hond zich buitenshuis bedreigd voelt door een andere hond die in zijn persoonlijke ruimte komt. 

Angst 

Honden kunnen agressief worden als ze ergens bang voor zijn. Deze angst kan veroorzaakt zijn door een vervelende gebeurtenis in het verleden, een gebrek aan socialisatie, veranderingen in de omgeving of andere stressfactoren die zorgen voor een plotseling agressieve reactie. Het is ook heel goed mogelijk dat een hond bang voor andere honden is en dat zijn angst voortkomt uit een ervaring uit het verleden of een gebrek aan socialisatie.

Lees meer over hond bang voor andere honden.

Bescherming

Veel honden zien zichzelf als de beschermer van de roedel, ofwel als de beschermer van jullie gezin. Honden kunnen plotseling agressief gedrag vertonen als ze hun eigenaar, hondenvoer of hondenspeelgoed willen beschermen. Het is niet de bedoeling dat de ongenode gast in de buurt komt van hetgeen van jouw hond is. Beschermend gedrag heeft ook veel te maken met het territoriale gedrag van een hond. 

Pijn

Een hond die pijn heeft, kan soms letterlijk van zich af bijten. Honden kunnen plotseling agressief gedrag vertonen als ze pijn hebben. Het kan zijn dat jouw viervoeter zich heeft bezeerd en dat hij daarom plotselinge agressie bij honden vertoont. 

Hormonen

Bij honden die niet geneutraliseerd zijn, kunnen hormonale veranderingen, zoals loopsheid of dominantieproblemen, agressief gedrag vertonen. Het steriliseren of casteren van jouw hond kan in sommige gevallen helpen om de hormonale veranderingen te verminderen of in het geheel op te lossen. 

Het is belangrijk om de oorzaak van plotseling agressief hond te ontdekken, zodat je gericht naar oplossingen kunt zoeken om het gedrag te beheersen en te verbeteren. Mocht je de oorzaak voor het gedrag van jouw hond niet kunnen vinden, dan is het verstandig om met jouw hond naar de dierenarts of een hondengedragsspecialist te gaan. 

Lees meer over een hondengedragsspecialist

KruisingWanneer een hond pijn heeft, kan dat ook zorgen voor plotseling agressief gedrag.

Plotseling agressief gedrag hond herkennen

Plotseling agressief gedrag bij een hond herkennen is vaak vrij eenvoudig, want jouw hond gedraagt zich op een bepaalde manier die je nodig niet eerder bij hem hebt gezien en die vrij duidelijk te herkennen is als agressief gedrag. Er zijn enkele tekenen bij je hond waar je plotseling agressief gedrag aan kunt herkennen: 

Grommen

Jouw hond kan gaan grommen wanneer iemand zijn territorium nadert of wanneer jouw hond iets probeert te beschermen waarvan hij denkt dat het bedreigt wordt door een ander dier of mens, zoals zijn hondenbaasje of zijn hondenspeelgoed. 

Tanden tonen

Het tonen van de tanden is een ander waarschuwingssignaal dat aangeeft dat jouw hond zich bedreigt voelt en ieder moment kan laten zien dat hij het niet eens is met de situatie. Wanneer dit waarschuwingssignaal niet serieus wordt genomen, kan een hond uithalen, omdat hij te veel in een figuurlijke hoek wordt gedreven. 

Fixeren 

Fixeren en een dreigende houding aannemen ten opzichte van de bedreiging kan een ander teken zijn van plotselinge agressie bij honden. De oren van de hond liggen laag op zijn kop, het lichaam van de hond wordt laag bij de grond gehouden en het oogwit is vaak zichtbaar. 

Dreigen met een aanval

Wanneer een hond dreigende signalen geeft voor een aanval, komt hij vaak eerst langzamer dichterbij alvorens hij overgaat tot de aanval. Met een intense blik, opstaande haren op de rug en een dreigende houding maakt de hond duidelijk dat het niet lang meer zal duren voordat hij gaat bijten of op een andere manier zal uithalen. 

Houd er rekening mee dat jouw hond deze tekenen van plotseling agressief gedrag hond niet hoeft te tonen alvorens hij aanvalt of bijt. Het is heel goed mogelijk dat een hond uithaalt of bijt zonder dat daarvoor duidelijke signalen waren. Een hond kan heel andere signalen laten zien om duidelijk te maken dat hij een situatie verre van prettig vindt. 

Duitse herdershond Wanneer een hond gromt en zijn tanden ontbloot, dan is de kans groot hij overgaat tot een aanval.

Wat kun je doen als je hond plotseling agressief gedrag vertoont?

Hoewel je bent geschrokken, sta je gelukkig niet volledig machteloos in de situatie. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je hond plotseling agressief gedrag vertoont. 

Beperk prikkels 

Als je merkt dat bepaalde situaties, dingen of mensen het agressieve gedrag van jouw hond triggeren, dan doe je er goed aan om de toegang van jouw hond tot deze prikkels te beperken. Het is belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin je de controle hebt over alles waar jouw hond mee te maken krijgt. 

Vermijd straf 

Je schrikt ontzettend wanneer jouw hond plotseling agressief gedrag vertoont en je eerste reactie is hoogstwaarschijnlijk om jouw viervoeter op zijn donder te geven, maar het geven van straf is hetgeen je juist moet vermijden. Het geven van straf kan de angst die jouw hond mogelijk voelt verergeren, waardoor de agressie hond ook verergert. 

Hondengedragstherapeut 

Neem contact op met een hondengedragstherapeut of een dierenarts die jou en je viervoeter kan helpen. Het is belangrijk om de oorzaak van het plotseling agressieve gedrag hond te achterhalen en vaak weet een hondengedragstherapeut goed wat de oorzaak van het probleem is en hoe het probleem het beste kan worden aangepakt. Het is dan ook belangrijk dat jij je als hondenbaasje houdt aan de adviezen en aanbevelingen van de hondengedragstherapeut om de situatie met het plotselinge agressieve gedrag van jouw hond te verbeteren. Zie het vragen van hulp aan een hondengedragstherapeut niet als falen van jouw opvoeding, maar als steuntje in de rug.  

Veiligheid

Als jouw viervoeter plotseling agressief gedrag vertoont en je hebt het vermoeden dat hij uit gaat vallen of gaat bijten, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat andere mensen en dieren én jouw eigen hond veilig zijn. Je wilt absoluut niet dat iemand gewond raakt, maar je wilt ook niet dat jouw hond zelf gewond raakt. Zorg er daarom voor dat je jezelf, andere mensen en andere huisdieren uit de situatie haalt en voldoende afstand houdt. 

Hoe kun je plotseling agressief gedrag bij je hond voorkomen? 

Hoewel het niet mogelijk is om plotseling agressief gedrag hond te voorkomen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op agressief hondengedrag te verminderen:

  • Socialisatie. We benoemen het vrijwel in iedere Snuffelpost die betrekking heeft op hondengedrag, maar socialisatie is een belangrijke factor om jouw hond gelukkig en gezond te houden en om de kans op plotseling agressief gedrag hond te voorkomen. 

  • Let op signalen van ongemak die jouw hond geeft. Jouw hond heeft ook zo zijn eigen voorkeuren en hij vindt bepaalde dingen niet prettig. Het is goed om op vroege signalen van ongemak te letten, zodat je op tijd kunt ingrijpen wanneer je merkt dat jouw hond zich niet fijn voelt in een situatie. Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving voor jouw hond, zodat hij gezond en gelukkig is en blijft. 

  • Aangezien plotseling agressief gedrag hond ook op kan zetten wanneer een hond pijn heeft, is het belangrijk om de gezondheid van jouw hond goed in acht te nemen. Zorg ervoor dat jouw hond een goede gezondheid heeft en zowel fysiek als mentaal fit blijft. 

Hoewel je maatregelen kunt nemen om de kans op agressief gedrag bij jouw hond kunt verkleinen dan wel kunt voorkomen, is plotseling agressief gedrag hond echt niet altijd aan de beslissingen van het hondenbaasje te wijten. Snuffelbox is ervan overtuigd dat jij er als hondenbaasje alles aan doet om jouw hond gelukkig en gezond te houden. Merk je dat jouw hond agressieproblemen ontwikkelt, terwijl je er alles aan doet om hem op zijn gemak te stellen, neem dan contact op met jouw dierenarts of een hondengedragsspecialist die jouw hond kan helpen. 

Lees meer over optimale socialisatie.

Duitse dog Zorg ervoor dat jouw hond zich terug kan trekken op een plek waar hij zich comfortabel voelt.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen als hij gewenst gedrag vertoont? Met de Snuffelbox zorg jij voor een blije hond. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!