Puppy tanden wisselen: symptomen tanden wisselen pup

Een puppy maakt verschillende gedragsveranderingen, maar ook veel lichamelijke ontwikkelingen door tijdens de eerste maanden van zijn leven. Het tanden wisselen puppy is een van de lichamelijke veranderingen die je terug zult zien bij jouw puppy. Er zijn verschillende symptomen tanden wisselen pup en gelukkig zijn er ook verschillende manieren waarop jij het tanden wisselen minder vervelend kunt maken voor jouw viervoeter. Snuffelbox vertelt je alles over puppy tanden wisselen. 

Lees meer over ontwikkeling van puppy’s

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

In het eerste jaar verliezen puppy's hun melkgebit voor een volwassen gebit.

Wanneer wisselt pup tanden?

Over het algemeen begint puppy tanden wisselen wanneer een pup rond de drie à vier maanden oud is. Het wisselen van de tanden van een hond gebeurt is etappes. Jouw puppy wisselt eerst de snijtanden, dan de hoektanden en ten slotte de kiezen. Houd er rekening mee dat iedere hond anders is en dat het ook gerust mogelijk is dat jouw hond begint met wisselen wanneer hij jonger dan drie maanden oud of ouder dan vier maanden is. 

Hoe lang doet een puppy over tanden wisselen?

Het puppy tanden wisselen duurt meestal enkele maanden. Op het moment dat een puppy tussen de zes à acht maanden oud is, heeft hij, als alles goed is gegaan, zijn volwassen gebit. Wanneer jouw puppy zijn tanden wisselt, raken de melktanden los. Het volwassen gebit komt geleidelijk door en de melktandjes vallen uit. 

Hoe merk je dat je pup gaat wisselen?

Aangezien je nu weet wanneer een puppy in de regel hoort te wisselen, kun je hem in deze periode in de gaten houden om te zien of hij afwijkend gedrag vertoont. Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt merken dat je pup begint met het wisselen van zijn tanden. Snuffelbox noemt de verschillende symptomen tanden wisselen pup.

Kauwen 

Zodra puppy tanden wisselen aan de orde is, heeft jouw pup meer behoefte om te kauwen. Dit komt omdat het proces van tanden wisselen ongemak of jeuk kan veroorzaken in het tandvlees. Het kauwen helpt om het ongemak te verlichten. Dit kauwgedrag zie je ook vaak bij baby’s die tanden krijgen. Zij krijgen een bijtring om het ongemak van het kauwen te verzachten. Het is verstandig om jouw hond kauwspeelgoed of kauwsticks te geven, zodat hij zich niet richt tot jouw meubels en/of schoenen. 

Lees meer over goede kauwproducten honden

Verandering in eetgedrag

Sommige puppy’s kunnen tijdens het wisselen een verminderde eetlust hebben of kieskeuriger worden met hun voedsel. Deze verandering in eetgedrag kan de oorzaak zijn van gevoeligheid of ongemak aan het tandvlees. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw puppy nog steeds voldoende hondenvoer binnenkrijgt tijdens deze periode. Je kunt besluiten om hondenbrokken te laten weken in water, zodat deze zachter worden. Het is ook mogelijk om puppyvoer te geven dat speciaal is voor de periode dat jouw puppy tanden wisselt. 

Gevoelig tandvlees

Het tandvlees van je pup kan gevoelig zijn tijdens het wisselen. Het is zelfs mogelijk dat je zo nu en dan bloed ziet rond het tandvlees of op de kauwproducten die je aan jouw hond hebt gegeven. Hoewel het vrij normaal is dat het tandvlees gevoeliger wordt tijdens het wisselen van de tanden, is het belangrijk om in de gaten te houden dat het tandvlees niet gaat ontsteken. Controleer regelmatig het tandvlees van jouw pup en neem vooral contact op met een dierenarts als je het idee hebt dat het niet goed gaat met het wisselen van de tanden. 

Losse tanden

Zodra jouw puppy zijn volwassen tanden krijgt, valt het melkgebit van jouw kleine viervoeter uit. Hoewel jouw puppy de melktanden in de meeste gevallen gewoon inslikt, is het heel goed mogelijk dat jij hier en daar het melktandje van jouw puppy in huis terugvindt. Het vinden van melktanden van jouw puppy is uiteraard niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, want het is heel normaal dat deze uitvallen. Wellicht heeft jouw puppy geluk en komt de honden tandenfee op bezoek. 

Kwijlen

Het is ook mogelijk dat jouw hond vaker en meer gaat kwijlen dan daarvoor wanneer zijn volwassen gebit doorkomt. Tijdens het puppy tanden wisselen wordt er namelijk meer speeksel aangemaakt, waardoor overmatig kwijlen onvermijdelijk lijkt. 

Border collieHet is belangrijk dat een puppy toegang heeft tot de juiste kauwproducten.

Hoelang heeft een pup last van zijn tanden?

Puppy tanden wisselen kan vervelend zijn. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wisselt een puppy tanden wanneer hij rond de drie à vier maanden oud is tot een leeftijd van zes à acht maanden. Tijdens deze periode kan jouw puppy last hebben van zijn tanden, maar de kans is klein dat dit een aanhoudende pijn is. Je zult hoogstwaarschijnlijk merken dat jouw puppy voornamelijk last heeft van zijn tandvlees en het doorkomen van de tanden op het moment dat het tandvlees ruimte moet maken voor het volwassen gebit.  Over het algemeen zou het ongemak geleidelijk moeten afnemen naarmate het wisselen van tanden vordert en de volwassen tanden volledig doorkomen. 

Wat te doen bij tanden wisselen puppy?

Bij het wisselen van de tanden van je puppy zijn er een aantal dingen die je kunt doen om puppy tanden wisselen minder ongemakkelijk en pijnlijk voor jouw viervoetertje te maken. 

Kauwspeelgoed

Zorg ervoor dat jouw hondje genoeg kauwspeelgoed heeft, zodat de druk en het ongemak van het tandvlees tijdens het wisselen van de tanden verminderd kan worden. Kies hondenspeeltjes die speciaal zijn ontworpen voor puppy’s en die veilig zijn voor jouw viervoeter om op te kauwen. Vermijd harde voorwerpen die de tanden kunnen beschadigen. 

Hondenvoeding

Overweeg om het hondenvoer van jouw pup aan te passen tijdens het wisselen van de tanden. Je kunt ervoor kiezen om hondenbrokjes zachter te maken door deze te weken in water, maar je kunt ook overschakelen op hondenvoer dat speciaal ontworpen is voor puppy tanden wisselen. 

Mondhygiëne 

Verzorg het gebit van jouw hond goed. Tijdens het wisselen van de tanden is het gebit gevoeliger voor ontstekingen en vervelende geurtjes. Je kunt een zachte tandenborstel met speciale hondentandpasta gebruiken om de tanden van jouw hond te poetsen. Begin langzaam en voorzichtig, zodat jouw viervoeter kan wennen aan de routine. Regelmatig poetsen helpt bij het verwijderen van tandplak en bevordert een gezonde mondhygiëne. 

Lees meer over gebitsreiniging hond

Geduld 

Het wisselen van de tanden kan voor een puppy niet alleen ongemakkelijk zijn, maar het gebeurt ook op een moment dat jouw viervoeter al een bepaalde ingewikkelde ontwikkeling doormaakt. Jouw puppy leert in de eerste maanden ontzettend veel en moet zich aan ontzettend veel dingen aanpassen. Probeer daarom niet boos te worden als jouw puppy zijn tanden weer eens in jouw schoenen zet. Bied afleiding en geef positieve beloningen voor gewenst kauwgedrag. 

Dierenartsbezoek

Merk je dat puppy tanden wisselen ontzettend ongemakkelijk is voor jouw viervoeter en zie je dat zijn gebit en tandvlees er ontzettend onder te leiden hebben, dan is het verstandig om een dierenartsbezoek te plannen met jouw viervoeter. 

Border collieHet wisselen van tanden hoort er nu eenmaal bij, maar houd jouw viervoeter goed in de gaten.

Conclusie

Het proces van het tanden wisselen pup begint meestal wanneer jouw puppy tussen de drie à vier maanden oud is en het duurt enkele maanden tot het volwassen gebit volledig is doorgekomen. Tijdens deze periode kan jouw puppy last hebben van ongemak en het tandvlees kan gevoelig zijn, waardoor jouw hond de noodzaak voelt om te kauwen op iets. Daarnaast kan het gebeuren dat jouw pup een verminderde eetlust heeft en dat het tandvlees zo nu en dan begint te bloeden. Het is belangrijk om jouw pup voldoende kauwspeelgoed te geven, het voedsel eventueel aan te passen en het hondengebit goed te verzorgen. Het ongemak dat jouw puppy ervaart van het doorkomen van zijn tandjes neemt geleidelijk af naarmate het wisselen vordert. Als het ongemak ernstig lijkt of niet verbetert of als het gebit en het tandvlees van jouw viervoeter er pijnlijk uitziet, dan is het verstandig om een dierenarts te bezoeken. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw puppy helpen met tanden wisselen, dan heeft Snuffelbox speciaal de Puppybox. In de Puppybox vind je minstens 10 producten van topkwaliteit, waaronder twee tot drie speeltjes, snacks en verzorgingsproducten. 

Je kunt jouw hond ook inschrijven voor de maandelijkse Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!