Puppy zindelijk maken in 5 eenvoudige stappen

Een puppy zindelijk maken vraagt toewijding en geduld. Vaak wordt de zindelijkheidstraining pup al ingezet wanneer jouw kleine vriendje nog bij de fokker of in het hondenasiel woont. Vergeet niet dat de zindelijkheidstraining niet ophoudt wanneer je jouw puppy adopteert. Een nieuwe omgeving kan het proces namelijk beïnvloeden. Vandaag gaat Snuffelbox samen met jou de strijd aan om jouw puppy zindelijk te maken.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Een puppy zindelijk maken vraagt geduld en toewijding van het baasje.

Hoe lang duurt het om een puppy zindelijk te maken?

Een puppy zindelijk maken vraagt een bepaalde investering. Deze investering is, als het goed is, al gestart door de fokker of door het hondenasiel waar je jouw puppy vandaan hebt. Het duurt gemiddeld vier tot zes maanden alvorens een puppy zindelijk gemaakt is. Uiteraard hangt dit van verschillende factoren af, zoals het hondenras, de leeftijd van jouw trouwe metgezel en hoe snel jouw hond leert. Houd er rekening mee dat iedere hond anders is. De ene hond wordt sneller zindelijk dan de ander. Het kan gerust een jaar duren voordat jouw puppy helemaal geen ongelukjes meer maakt. Maak je je zorgen over de zindelijkheid van jouw pup, neem dan contact op met een dierenarts. 

Kun je binnen een week een zindelijke pup hebben?

Zeg nooit nooit, maar er is geen magische toverspreuk om jouw pup binnen één week volledig zindelijk te krijgen. Het is mogelijk dat jouw puppy vlug doorheeft dat hij binnen zijn behoefte niet mag doen en dat hij altijd netjes moet wachten tot hij naar buiten wordt gelaten, maar dit heeft alles van doen met de zindelijkheidstraining die de fokker of het dierenasiel eerder hebben ingezet én met de leercurve van jouw puppy. Het feit dat jouw puppy niet binnen plast, heeft waarschijnlijk te maken met het zindelijkheidsschema pup dat jullie zo keurig bijhouden. Jouw puppy krijgt gewoonweg de kans niet om binnen te plassen, maar ongelukjes kunnen nog steeds gebeuren. Jouw puppy is hoogstwaarschijnlijk nog niet volledig zindelijk, maar zeker op weg naar een zindelijk bestaan. 

De zindelijkheidstraining pup forceren kan een averechts effect hebben.

Hoe verloopt zindelijkheidstraining pup? 

De zindelijkheidstraining van puppy’s verloopt in een aantal eenvoudige stappen. Wanneer je deze eenvoudige stappen volgt, is jouw puppy binnen afzienbare tijd zindelijk en kun je jouw mooie vloerkleed gerust in de kamer terugleggen. Deze zindelijkheidstraining pup zorgt er uiteindelijk voor dat jouw hond leert waar hij zijn behoeftes wel en niet mag doen. Snuffelbox legt je in 5 stappen uit hoe je jouw hond zindelijk kunt maken. 

#1 Puppybench 

Een puppybench kan een ontzettend handig hulpmiddel zijn om jouw puppy zindelijk te maken, omdat een hond vaak wel doorheeft dat de bench zijn ‘huis’ is. Het is verstandig om de ruimte waar jouw puppy veel tijd doorbrengt kleiner wordt gemaakt, op deze manier heeft jouw hond niet de mogelijkheid om in de puppybench een slaapplek te creëren én een plek om zijn behoefte te doen. Op de plek waar hij slaapt, zal hij zijn behoefte namelijk niet snel doen. Wanneer je even uit de huiskamer gaat om de was te doen of om naar het toilet te gaan, kun je jouw puppy het beste even in zijn bench zetten. Op deze manier maak je de kans op een ongelukje kleiner. Zo leer je jouw puppy direct dat je niet altijd in de buurt zal zijn, bijvoorbeeld ‘s nachts tijdens het slapen. Het is overigens wel aan te bevelen om de eerste periode bij jouw puppy in de buurt te slapen. Bij Snuffelbox raden we af om de puppybench dicht te doen op het moment dat je wel in de kamer bent. Het is sowieso beter om de bench niet voor lange tijd af te sluiten, want dat is voor je puppy onprettig. Wil je niet dat jouw hondje het gehele huis door kan lopen, omdat je hem eerst aan kleine oppervlakte wilt laten wennen, plaats dan een groter hekje om de bench heen. Houd er rekening mee dat jouw puppy ook ‘s nachts naar het toilet moet. Je moet een baby vaak ook ‘s nachts verschonen en een puppy is niet anders. In het zindelijkheidsschema pup zie je wanneer je jouw hond een plasmoment moet geven.  Uiteraard kan jouw puppy dit soms ook zelf aangeven. Het is belangrijk om signalen van jouw puppy op te pakken, ook wanneer je bezig bent met puppy zindelijk maken.  

Lees meer over de puppybench.  

Een puppybench is niet alleen goed voor zindelijkheidstraining, maar geeft jouw pup ook een veilig gevoel.

#2 Puppy zindelijk maken schema 

Een vaste structuur is niet iets waar enkel mensen bij gebaat zijn. Een zindelijkheidsschema pup geeft jouw hond de kans om te wennen aan bepaalde ‘activiteiten’, zoals wandelen, en handelingen, eten krijgen, op gezette tijden. Dit helpt niet alleen bij de zindelijkheidstraining, maar het zorgt er ook voor dat jouw hond duidelijkheid en structuur krijgt. Het zindelijkheidsschema maakt de kans op een ongelukje bijzonder klein. Wil je jouw puppy aan structuur laten wennen, dan is het verstandig om hem op specifieke momenten zijn behoefte te laten doen (tenzij hij zelf aangeeft dat hij eerder moet). Daarnaast kun je eetmomenten inplannen en speel- en rusttijd. Vraag jouw dierenarts of de fokker om een geschikt zindelijkheidsschema voor jouw puppy. 

#3 Plasmomenten

Hoe jonger jouw puppy is, hoe lastiger het voor hem is op zijn plas op te houden. Houd er rekening mee dat een puppy van 7 à 8 weken oud slechts twee uur zijn behoefte kan ophouden. Geef jouw kleine rakker dus twaalf keer in 24 uur de kans om zijn behoefte te doen. Ook in de nacht is het belangrijk dat je de wekker zet om jouw puppy de kans te geven zijn behoeftes te doen. 

#4 Belonen

Een veelgestelde vraag op Google is: wat te doen als je hond in huis plast? Wat je ook doet, straf jouw hond niet. Jouw hond doet zijn behoefte hoogstwaarschijnlijk niet opzettelijk in huis. Het was een ongelukje. Straf jouw hond niet en benoem niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Hij weet gewoonweg nog niet goed hoe hij zijn plas en poep moet ophouden en op welke plek het wel acceptabel is om zijn behoefte te doen. Ruim de rommel op en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Doet jouw hond zijn behoefte wél op de juiste plek? Dat is het moment om de situatie wel te benoemen. Beloon jouw hond voor het feit dat hij weet hoe het hoort. Geef hem een lekkere traktatie en laat hem weten dat hij het goed heeft gedaan. 

Heeft jouw hond zijn behoefte op de juiste plek gedaan, beloon hem dan.

#5 Vaste plaats

Evenals het zindelijkheidsschema pup is het ook verstandig om een vaste plek in de tuin of rondom het huis te creëren waar jouw hond zijn behoefte kan en mag doen. Uiteraard doe je er goed aan om ontlasting direct op te ruimen, maar een plekje in de tuin waar jouw puppy mag plassen is in de eerste weken vrij essentieel. Je kunt ‘s nachts gewoonweg niet om de twee uur met jouw puppy naar het park om hem te laten plassen. Vaak zijn de plasjes van jouw puppy nog niet zo groot en wanneer je de plek geregeld schoonhoudt, kan het geen kwaad om jouw hond in de tuin zijn behoefte te laten doen. Het prettigste is uiteraard als jullie beschikken over een stukje gras, zodat plasjes in de aarde zakken. Ontlasting kun je eenvoudig verwijderen met een poepzakje of de poepschep. 

De zindelijkheidstraining van een jonge hond is gelukkig niet zo ingewikkeld als het wellicht klinkt. Bij kleine kinderen komt er vaak ook angst voor het onbekende bij kijken, maar bij honden is dat vaak niet het geval. 

Heb je een volwassen hond in huis die niet zindelijk wil worden? Lees meer over volwassen hond zindelijk maken

Met genoeg toewijding en geduld, heb je uiteindelijk een volledig zindelijke hond.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je op zoek naar een leuk welkomstcadeau voor jouw puppy? Snuffelbox heeft hét ultieme cadeau voor puppy’s en hun hondenbaasje. In de Puppybox vind je minimaal 10 leuke speeltjes en heerlijke knabbels speciaal voor puppy’s. Als jouw hond groter is, kun je eenvoudig een abonnement nemen op de Snuffelbox of eenmalig een Snuffelbox aanschaffen. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!