Nieuwe puppy? Overweeg een puppybench

Eindelijk is het zover: je gaat je nieuwe trouwe viervoeter ophalen. Je bent al een aantal weken bezig met de komst van jouw nieuwe vriend. Je hebt de woonkamer puppyproof gemaakt, je hebt een mooie voer- en waterbak gekocht en andere benodigdheden en je hebt heel veel speelgoed gekocht (dat laatste is waarschijnlijk meer voor jezelf, dan voor die kleine aanwinst). Hoe dan ook, je bent er helemaal klaar voor, toch? Waar gaat de puppy dan slapen? Waar komt de puppy tot rust? Snuffelbox vertelt je vandaag alles over de puppybench.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Wat is de bench? 

Eerder hebben we het op Snuffelbox gehad over de hondenreisbench voor jouw trouwe viervoeter, zodat hij gezellig mee op reis of op vakantie kan. Een bench wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van jouw hond, maar bestaat ook een zogenoemde puppybench. Dit is een groot hok waar jouw puppy tot rust kan komen en kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. Daarnaast kan de bench gebruikt worden als middel bij de zindelijkheidstraining. Jouw puppy zal zijn bench zien als zijn slaapplek. De plek waar hij tot rust komt. Hij zal hier dus niet snel zijn behoefte doen en zo leert hij dat hij op bepaalde plekken wel mag plassen en op andere plekken niet. Uiteraard is het wel de bedoeling dat je jouw puppy op tijd zijn behoefte laat doen. Benieuwd wat jouw nieuwe aanwinst nog meer nodig heeft, neem dan eens een kijkje op benodigdheden voor jouw puppy.

Deze puppy lijkt dolgelukkig met zijn puppybench.

Hoe groot moet de puppybench zijn? 

De puppybench moet groot genoeg zijn voor jouw hond zodra hij de volwassen leeftijd heeft bereikt en volgroeid is. Hoe groter het hondenras van nature is, hoe groter de bench voor jouw puppy. Het is belangrijk dat jouw hond kan staan zonder de bovenkant en de zijkanten van de bench te raken. Hij moet een rondje kunnen draaien en uitgestrekt in de puppybench kunnen liggen. Voor veel puppy’s is de bench veel te groot. Zeker grote honden kunnen een flinke groei doormaken van puppy tot volgroeide hond. Het is daarom belangrijk dat de puppybench in de eerste periode kleiner wordt gemaakt door er bijvoorbeeld een schot tussen te plaatsen. Als de bench veel te groot is voor de puppy, dan kan de bench niet gebruikt worden voor zindelijkheidstraining, want een deel van de bench kan door de puppy gebruikt worden als slaapplek en de andere kant kan door hem gebruikt worden als plekje om zijn behoefte te doen. Door de puppybench kleiner te maken, verhelp je dit probleem. 

De puppybench moet groot genoeg zijn vol een volgroeide hond.

Kan een puppy zonder een bench? 

In principe kan een puppy prima zonder een bench. Dit hangt uiteraard wel af van de puppy. Zie de puppybench niet als een strafmaatregel voor de puppy (een van de don’ts van een puppybench), maar als een plekje waar jouw kleine aanwinst tot rust kan komen en kan gaan slapen, wellicht samen met jou. Puppy’s kunnen de neiging hebben niet naar hun eigen vermoeidheid te luisteren. In dat geval kan een puppybench een uitkomst zijn, want de puppy heeft in die ruimte geen plek om te spelen en leert uiteindelijk dat de bench zijn rustplek en slaapplek is. 

Hoe doe je benchtraining? 

Het is belangrijk dat jij jouw puppy laat wennen aan de bench en de puppybench mee te nemen in de wonderlijke fases van de ontwikkeling van je puppy. Een puppybench moet een prettige en fijne plek zijn voor jouw trouwe viervoeter en geen plek die hij eng of vervelend vindt. Een heerlijk kussen of kleedje is essentieel om in de bench te plaatsen. De puppy moet vooral op zijn gemak zijn. Om de puppy aan de bench te laten wennen, zorgt je ervoor dat jullie veel tijd bij en in de bench doorbrengen. Laat jouw kleine aanwinst spelen in de bench en geef zijn eten in de bench. Uiteindelijk zal hij zelf in en bij de bench willen zijn. 

Deze hond geniet van zijn kussentje in zijn puppybench.

Do’s en don’ts van een puppybench volgens Snuffelbox

Net als over het opvoeden van kinderen, zijn mensen het over de opvoeding van honden ook niet geheel eens. Hetzelfde geldt voor de puppybench. Ook Snuffelbox denkt er het zijne van. Dit zijn de Do’s en don’ts van een puppybench volgens Snuffelbox. 

Do’s: 

  • Laat het deurtje van de puppybench open zoveel mogelijk open. De puppybench moet een veilig en fijn gevoel bij jouw puppy creëren. Door jouw kleine aanwinst op te sluiten doe je dit gevoel eigenlijk teniet. Wij adviseren daarom om een grotere puppyren om de bench te plaatsen. Jouw puppy heeft op deze manier een kleinere, maar open ruimte tot zijn beschikking. 

  • Laat het deurtje van de puppybench ook ‘s nachts open. Honden zijn beweeglijk en zoeken in de nacht ook vaak verschillende slaapplekjes op. Wellicht hebben ze het warm in de puppybench of juist koud. Door het deurtje open te laten, maar wel een puppyren te plaatsen, heeft jouw puppy meer bewegingsvrijheid. 

  • Slaap de eerste paar dagen bij de puppybench. Jouw kleine aanwinst komt in een nieuwe omgeving en dat is beangstigend. Hij is zonder zijn moeder en zonder zijn broertjes en zusjes. Jij, zijn baasje, bent op dat moment zijn houvast. 

Don’ts

  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar plaats je puppy niet voor straf in de puppybench. Je kunt hem uiteraard wel even in de bench plaatsen als je hem heel even (5 à 15 minuten) alleen moet laten, zodat hij niks kapot kan maken, maar straf hem niet door hem in de puppybench te zetten. 

  • Laat de puppybench niet te groot op het moment dat jouw hond nog een heel kleine puppy is. Jouw hond moet leren dat zijn bench geen plekje is om zijn behoefte te doen. 

  • Zonder de puppybench niet af van de woonkamer, maar maak de puppybench onderdeel van jullie woonomgeving. 

Deze schat geniet van zijn rust buiten de bench. Dat is ook oké.

Natuurlijk wil jij jouw trouwe viervoeter belonen als hij zich goed heeft gedragen tijdens de reis. Koop daarom de Puppybox voor jouw trouwe viervoeter. Deze Snuffelbox bevat tenminste tien verschillende producten van topkwaliteit, waaronder twee tot drie speeltjes, snacks en verzorgingsproducten.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!