Puppymelk goed voor een opgroeiende jonge hond

Puppymelk is bedoeld voor pasgeboren honden die geen moedermelk tot hun beschikking hebben. Daarnaast kan puppymelk goed zijn voor zwangere of zogende honden. Houd er rekening mee dat puppymelk een bijproduct is en dat de adviezen van de producenten en van jouw dierenarts opgevolgd moeten worden. Puppymelk moet er uiteindelijk voor zorgen dat jouw pup uitgegroeid tot een volwassen en gezonde hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Puppy'sNormale koemelk is niet goed voor puppy's, maak puppymelk kan een goede aanvulling zijn.

Is melk goed voor een puppy?

Melk is niet geschikt voor puppy’s, vooral niet nadat ze zijn gespeend van moedermelk. Hoewel puppy’s melk krijgen van hun moeder of in sommige gevallen kunstmatige puppymelk krijgen, is het belangrijk om te weten dat honden na een bepaalde tijd lactose-intolerant worden. Het spijsverteringssysteem van een hond verandert na verloop van tijd en kan moeite hebben om lactose af te breken. Het is belangrijk dat je jouw puppy uiteindelijk laat overstappen op speciaal samengestelde puppyvoeding die alle voedingsstoffen bevat die een pup nodig heeft om een gezonde en gelukkige volwassen hond te worden. Puppyvoeding is ontwikkeld om te voldoen aan de specifieke behoefte van opgroeiende honden. Hoewel koemelk en andere melk die lactose bevat niet goed is voor honden, kan een puppy uiteraard niet zonder puppymelk van de moeder. Als de moederhond er niet is of niet in staat is om haar puppies melk te geven, dan moet er kunstmatige puppymelk gekocht worden. 

Lees meer over wat een hond niet mag

Welke melk voor puppies?

In principe is het belangrijk dat een puppy toegang heeft tot moedermelk, maar als dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan is het belangrijk dat een puppy melk krijgt die speciaal voor hem bedoeld is. Puppymelk is een goede vervanger voor het voeden van puppy’s en het helpt pups om op te groeien tot volwassen, gezonde honden. Puppymelk is een zo goed mogelijke nabootsing van moedermelk die verschillende mineralen en vitaminen om groot en sterk te worden. Geef een puppy nooit koemelk dat bestemd is voor mensen, want dit is bijzonder slecht voor ze. Hun spijsverteringsstelsel is hier niet op gebouwd en ze kunnen diarree en andere gezondheidsproblemen krijgen. 

Lees meer over een pup heeft diarree

Nova scotia duck tolling retrieverPuppymelk lijkt op de melk die de pup van zijn moeder, zodat hij alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgt.

Is puppymelk voor zogende teef goed? 

Hoewel je aan de hand van de naam verwacht dat puppymelk echt alleen is voor puppies, kan puppymelk ook goed zijn voor zwangere honden en honden die hun puppy voeden met moedermelk. Puppymelk bevat essentiële stoffen die gezond zijn voor een zwangere of zogende teef. De puppymelk kan er onder andere voor zorgen dat de hond sterk genoeg is om uiteindelijk haar puppies te voeden. 

Hoe lang puppy melk geven?

Puppymelk wordt gegeven aan pasgeboren puppy’s als vervanging voor moedermelk. Hoe lang puppy melk geven aan de orde is, hangt af van een aantal factoren, zoals de behoefte van de puppy, hoe hij groeit en wat de dierenarts erover te zeggen heeft. Over het algemeen drinkt een puppy melk bij de moederhond tot hij rond de twee maanden oud is. Vaak blijft de moeder melk produceren zolang er vanuit de pup vraag naar is. Vaak krijgt een puppy melk tot hij een leeftijd tussen de anderhalf en twee maanden heeft bereikt. Dat is het moment waarop puppy’s normaal gespeend worden en beginnen over te schakelen op puppyvoedsel. Het spenen moet geleidelijk gebeuren, zodat de puppy kan wennen aan de overstap op vast voedsel. Meng in de eerste instantie puppymelk met puppyvoeding om de overgang kleiner te maken, zodat jouw puppy makkelijker kan wennen aan vaste hondenbrokken die speciaal bedoeld zijn voor puppy’s die zich midden in hun ontwikkeling bevinden. Het is altijd verstandig om met de dierenarts in gesprek te gaan over een pasgeboren puppy, zeker wanneer de moederhond geen melk kan geven. De dierenarts kan helpen met het bepalen van het beste tijdschema voor het geven van puppymelk. 

Hoeveel puppymelk per dag?

Net als bij de vraag over de duur van het geven van puppymelk is de hoeveelheid puppymelk die per dag aan een puppy gegeven moet worden afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, het gewicht en het hondenras. Op de verpakking van een pak met puppymelk wordt precies aangegeven hoeveel puppymelk een puppy mag per dag. Over het algemeen wordt aan een puppy melk in kleine porties gegeven, verspreid over meerdere momenten op de dag. Er is een algemene richtlijn voor de hoeveelheid puppymelk die je per keer aan jouw pup kunt geven: 

  • Pasgeboren puppies krijgen ongeveer 5 tot 10 milliliter melk per keer om de 2 à 4 uur. 

  • Puppies die tussen de twee en vier weken oud zijn krijgen ongeveer 10 tot 15 milliliter melk per keer om de 2 à 4 uur. 

  • Vanaf 4 weken oud kun je starten met het mengen van puppymelk met natte puppyvoeding om de overgang naar vaste hondenbrokjes makkelijker te maken. 

Houd er rekening mee dat bovenstaande slechts een richtlijn is en dat er goed gelet moet worden op de ontwikkeling en de groei van een puppy in overleg met de dierenarts. 

Oostenrijkse pinscherHoeveel puppymelk een puppy nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, waaronder hondenras.

Waar kan ik Puppymelk kopen?

Er zijn verschillende dierenwinkels, zoals de lokale dierenwinkel, Ranzijn en Intratuin waar je puppymelk kunt kopen, maar ook online wordt puppymelk aangeboden. Snuffelbox neemt een aantal veelvoorkomende opties met je door. 

Farmfood puppymelk

De puppymelk van Farmfood is speciaal ontwikkeld voor pasgeboren puppies. Het is bedoeld als vervanging of als aanvulling op moedermelk, vanaf de geboorte van de pup tot het spenen. In tegenstelling tot andere vervangers voor puppymelk is de puppymelk van Farmfood gebaseerd op volle geitenmelkpoeder in plaats van magere koemelkpoeder. Volle geitenmelk heeft namelijk een betere samenstelling voor pasgeboren puppies. De puppymelk is bij verschillende online winkels te koop, maar niet bij Bol.com. 

Royal Canin puppymelk

De puppymelk van Royal Canin is speciaal ontwikkeld voor puppies die geen melk bij de moederhond kunnen drinken. De Royal Canin puppymelk kan gebruikt worden als aanvulling op of als vervanging van moedermelk. Deze puppymelk is vergelijkbaar met moedermelk en vanwege de verteerbare melkeiwitten en het ontbreken van zetmeel wordt de kans op diarree bij de pup verminderd. 

Esbilac puppymelk

Esbilac puppymelk is een complete vervanging voor puppies die geen melk bij hun moeder kunnen drinken. Esbilac biedt een gepaste samenstelling en gerandeert de inname van belangrijke vitamines en mineralen voor een goede groei en ontwikkeling. Het caloriegehalte van deze puppymelk is vergelijkbaar met dat van echte moedermelk. De melk is gemakkelijk te verteren, zeer smakelijk en klaar voor gebruik. De puppymelk is bij verschillende online winkels te koop, maar niet bij Bol.com. 

Beaphar lactol puppymelk

De Beaphar lactol puppymelk is speciaal voor puppy’s die geen toegang hebben tot moedermelk, maar kan ook worden gebruikt voor zwangere of zogende honden. Deze Beaphar puppymelk bevat een aanzienlijke hoeveelheid ruw eiwit en vet. Deze puppymelk is verkrijgbaar in poedervorm en moet worden toegevoegd aan water dat is afgekoeld tot lichaamstemperatuur voordat de pup het mag hebben. 

Fokker puppymelk

Net als de andere puppymelk die we hier hebben genoemd is Fokker puppymelk een vervanger voor moedermelk voor pasgeboren pups. Deze puppymelk is geschikt voor pasgeboren puppies om een gezonde en gelijkmatige groei te bevorderen en voor zwangere en zogende honden. Deze puppymelk is goed verteerbaar en bevorderd en versterkt het immuunsysteem. 

Lees meer informatie over puppies

De beste puppymelk bestaat simpelweg niet. Welke puppymelk geschikt is voor jouw hond hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en de voorkeur van jouw hond. Het is verstandig om in overleg met de dierenarts te gaan over de juiste puppymelk voor jouw hond. Wellicht kan de dierenarts een aanbeveling doen of heeft hij speciale puppymelk die ze ook gebruiken in de praktijk. Puppymelk kan ook goed zijn voor zwangere en zogende honden, zodat ze de kracht hebben om hun puppy’s moedermelk te geven. 

Yorkshire TerriërEr zijn verschillende aanbieders die puppymelk verkopen, ook voor jouw pasgeboren hondenspruit.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw puppy iets geven als hij iets ouder is, dan heeft Snuffelbox speciaal de Puppybox. In de Puppybox vind je minstens 10 producten van topkwaliteit, waaronder twee tot drie speeltjes, snacks en verzorgingsproducten. 

Je kunt jouw hond ook inschrijven voor de maandelijkse Snuffelbox. De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!