Schurft hond: oorzaken, symptomen en behandeling

Schurft bij jouw hond is ontzettend vervelend. Hoewel veel mensen denken dat schurft met goede hygiëne te voorkomen is, is het mogelijk dat iedere hond schurft op kan lopen door onder andere contact met een besmette hond. Jouw hond kan onder andere last krijgen van ontzettende jeuk en een aangetaste huid. Heeft jouw hond last van schurft, dan moet je contact opnemen met de dierenarts voor een behandeling. Snuffelbox vertelt je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling van schurft hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Basset houndSchurft hond kan veroorzaakt worden door de sarcoptesmijt of demodexmijt.

Wat is schurft bij honden?

Schurft bij honden is een besmettelijke huidaandoening die, net als bij mensen, wordt veroorzaakt door mijten. Er zijn bij honden twee soorten mijten die schurft kunnen veroorzaken: sarcoptesmijten en demodexmijten. Sarcoptesmijten veroorzaken het vaakst schurft bij honden. Deze mijten graven zich in de bovenste huidlaag van de hond en graven daar gangen waar de vrouwtjesmijten eitjes leggen. De demodexmijt leeft normaal gesproken op de huid van een gezonde hond, maar kan zich vermenigvuldigen en schurft veroorzaken op het moment dat een hond te maken heeft met een verzwakt immuunsysteem. Toch zien we deze mijt minder vaak als veroorzaker terugkomen van schurft bij honden dan de sarcoptesmijt. 

Hoe krijgt een hond schurft? 

Dat schruft wordt veroorzaakt door de sarcoptesmijt dan wel de demodexmijt weten we nu, maar hoe krijgt een hond te maken met deze mijten die schruft hond veroorzaken? De sarcoptesmijt wordt meestal overgedragen als jouw hond direct contact maakt met een hond die besmet is met deze mijt of als een voorwerp, zoals een knuffel of een hondendeken besmet is met de sarcoptesmijt. Op deze manier komen honden het vaakst in contact met de sarcoptesmijt en op deze manier met schurft hond. De demodexmijt wordt in veel gevallen overgedragen van moeder aan pup tijdens de eerste dagen van het leven. Dat een hond die in contact komt met deze mijten schurft ontwikkelt, is geen vast gegeven. Het is mogelijk dat een hond schurft krijgt op het moment dat hij in contact komt met de sarcoptesmijt of de demodexmijt, maar het hoeft niet. Sommige honden hebben een sterk immuunsysteem dat de mijten kan bestrijden en dat kan voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen en schurft veroorzaken. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Weet jij dat een hond besmet is met mijten en/of schurft, dan is het verstandig om jouw eigen viervoeter geen contact te laten maken tot deze hond behandeld is. 

Hoe herken je schurft hond?

Schurft bij honden gaat niet onopgemerkt voorbij, want het kan niet anders dan dat jouw hond last heeft van de mijten die de schurft veroorzaken en van de schurft zelf. Schurft is namelijk een huidaandoening, dus de huid van jouw hond wordt aangetast. Snuffelbox zet de symptomen van schurft hond voor je op een rij. 

Symptomen schurft hond

De volgende symptomen kunnen bij honden die last hebben van schurft voorkomen. 

  • Het eerste symptoom dat over het algemeen optreedt, is de intense jeuk die jouw hond ervaart. Jouw hond zal continu krabben, bijten en likken aan de aangetaste huid. De jeuk kan zelfs zo intens zijn, dat jouw hond moeite heeft om rustig te blijven liggen of zitten. 

  • Jouw hond zal zich zo vaak krabben, bijten en likken dat er kale plekken in de vacht kunnen ontstaan. Vooral rond de oren, ellebogen, poten en het gezicht kunnen kale plekken te zien zijn. 

  • De kale plekken in de vacht maken de huid van jouw hond kwetsbaar, waardoor roodheid, schilfers, korstjes en oneffenheden de kop op kunnen steken. De huid kan gaan irriteren en ontsteken. 

  • Na verloop van tijd en wanneer de schurft niet wordt behandeld, zal de huid zich verdikken en verharden, waardoor de huid er wratachtig uit kan komen te zien. 

Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van schurft actie te ondernemen en de symptomen van schurft hond te laten onderzoeken door de dierenarts. 

Lees meer over dierenartskosten voor honden.  

HuskySchurft kan ervoor zorgen dat de haren van jouw prachtige viervoeter uitvallen.

Kan schurft overgaan van dier op mens?

Een antwoord op deze vraag is lastig te beantwoorden. Over het algemeen graven dierlijke sarcoptesvarianten zich niet in de menselijke huid is, want de graafgangen worden bij mensen meestal niet gevonden. Het is alleen niet onmogelijk dat een hond met schurft geen klachten kan veroorzaken bij ons mensen. De mijten kunnen zich namelijk wel op onze huid nestelen en hevige jeuk en huiduitslag veroorzaken. Het is dan ook belangrijk om direct contact met een hond met schurft te vermijden en om de hond zo snel mogelijk te behandelen. Daarnaast is goede hygiëne belangrijk om ervoor te zorgen dat de mijten zich niet verder verspreiden. Merk jij als hondenbaasje dat ook jij klachten krijgt die lijken op de klachten die ontstaan wanneer iemand schurft heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met jouw dokter. Vermeld in dat geval ook zeker dat je in het bezit bent van een hond. 

Wat moet je doen als je hond schurft heeft?

Als je vermoedt dat jouw hond schurft heeft, dan is het belangrijk om, zodra de symptomen worden opgemerkt, contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan vaststellen of het inderdaad om schurft hond gaat of dat jouw hond wellicht met een andere huidaandoening te maken heeft. De dierenarts schrijft dan een gepaste behandeling voor. Deze behandeling zal de situatie van jouw hond verbeteren en, als het goed is, de schurft doen verdwijnen. Naast de behandeling voor de schurft zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw hond zo snel mogelijk verlost is van deze vervelende huidaandoening. 

  • Wanneer jouw hond last heeft van schurft, is het belangrijk om contact met andere dieren en mensen te voorkomen. De mijten kunnen zich namelijk verspreiden en contact maken met andere huisdieren of mensen. Het is daarom aan te raden om jouw hond voor de duur van de kuur in de eigen omgeving van het huis of de tuin te houden. 

  • Hygiëne is bij schurft ontzettend belangrijk, want daar kunnen mijten namelijk helemaal niet tegen. Het is verstandig om de omgeving van jouw hond schoon en hygiënisch te houden. Haal de knuffels even bij jouw hond uit de buurt en probeer dagelijks het hondenkleed of de hondenmand van jouw hond te wassen. 

  • De behandeling van schurft bij honden is belangrijk, want schurft zal niet uit zichzelf verdwijnen. Volg de instructies van de dierenarts daarom goed op, zodat jouw hond binnen no time genezen is van de jeuk en de beschadigde huid. 

Lees meer over huidproblemen hond

Het is belangrijk om schurft hond te behandelen, want de huidaandoening kan verergeren.

Behandeling schurft hond

De behandeling van de schurft hond kan verschillen afhankelijk van de oorzaak van de schurft en de ernst van de symptomen. Ook kan jouw eigen persoonlijke voorkeur een rol spelen bij de behandeling van schurft bij honden en soms worden behandelmogelijkheden gecombineerd. Snuffelbox noemt de verschillende behandelmogelijkheden voor je op. 

Medicatie

Schurft hond wordt vaak behandeld met medicatie, zoals antiparasitaire middelen en antibiotica. Sommige medicijnen moeten eenmalig worden toegediend en andere medicijnen moeten dagelijks worden gegeven aan een hond met schurft, om de mijten te doden. 

Voedingssupplementen

Medicijnen zijn het effectiefste om schurft bij honden aan te pakken en om mijten en de eitjes van de mijten te vernietigen. Toch zijn er ook voedingssupplementen die kunnen helpen bij het verminderen van de jeuk en het verbeteren van de algehele gezondheid van de hond. Daarnaast kunnen deze supplementen ook het immuunsysteem van jouw hond verbeteren waardoor de kans op het oplopen van schurft kleiner wordt. 

Hondenshampoos en crèmes

Hondenshampoos tegen schurft en crèmes kunnen ook toegevoegd worden aan de behandeling van schurft van jouw hond. Deze shampoos en crèmes kunnen helpen bij de vernietiging van mijten en de eitjes van de mijten en op deze manier de symptomen verlichten. 

Hygiëne 

Hoewel hygiëne niet altijd kan voorkomen dat jouw hond last krijgt van schurft, is het wel belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen op het moment dat je schurft hond behandelt. De omgeving van jouw hond moet hygiënisch gehouden worden en het is verstandig om gebruiksvoorwerpen van stof dagelijks te wassen op een hoge temperatuur. 

Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen en de behandeling van schurft serieus te nemen om de aandoening effectief te behandelen en te voorkomen dat deze zich verspreidt naar andere dieren of mensen. 

Rhodesian RidgebackIntense jeuk kan een symptoom zijn van schurft hond.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen terwijl hij opknapt van de behandeling? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!