Huidproblemen hond: oorzaken, symptomen en behandelen

Krabt jouw hond zich tot bloedens toe of zie je kale plekken tussen zijn vacht zonder voor jouw verklaarbare reden? Wellicht heeft jouw hond last van een huidprobleem. Er zijn verschillende huidproblemen waar een hond mee te maken kan krijgen. Het is daarom belangrijk om kennis te hebben van de verschillende huidproblemen hond, zodat je een gerichte behandeling voor jouw hond kunt inzetten. Snuffelbox vertelt je alles over de verschillende huidproblemen hond, de oorzaken, symptomen en behandeling voor huidproblemen hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

HerdershondEen hond met huidproblemen heeft in de regel vaak veel last van jeuk.

Wat zijn de oorzaken van huidproblemen hond?

Er zijn verschillende huidproblemen waar een hond mee te maken kan krijgen. Huidproblemen hond zijn namelijk vaak het resultaat van een ander onderliggend probleem dat zich via de huid uit. Snuffelbox zet veelvoorkomende huidproblemen hond voor je op een rijtje, zodat je globaal weet waar jouw hond mee te maken kan hebben zodra huidproblemen optreden. 

Allergieën

Een veelvoorkomend oorzaak van huidproblemen hond is een allergie. Honden met een voedselallergie zijn bijvoorbeeld allergisch voor eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen en kan hierdoor last krijgen van huidproblemen. Naast een voedselallergie kan een hond ook last hebben van een allergie voor pollen, vlooien en verschillende andere stoffen of zaken. Deze oorzaak van huidproblemen hond moet op een andere manier worden aangepakt, omdat deze oorzaak zich in de huishouding van de hond bevindt. Over de behandeling van huidproblemen lees je verder in deze blog meer. 

Lees meer over voedselallergie bij honden

Parasieten

Naast allergieën kunnen ook parasieten, zoals vlooien en teken, zorgen voor huidproblemen. Een hond ervaart behoorlijke jeuk van vlooien en zal zichzelf veelvuldig krabben om van de jeuk af te komen. Het is belangrijk om jouw hond regelmatig te controleren op vlooien en teken, zodat jouw hond geen last ondervindt van deze vervelende parasieten. 

Lees meer over vlooien en teken

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties kunnen ook zorgen voor huidproblemen bij de hond. De huid en vacht van onze viervoeter wordt dagelijks blootgesteld aan bacteriën en normaal gesproken is een hond hiertegen bestand wanneer de weerstand goed is. Zodra jouw hond te maken heeft met een zwakker immuunsysteem, kunnen bacteriën zich nestelen en vermenigvuldigen. 

Schimmelinfecties

Naast bacteriële infecties kan een hond ook last krijgen van een schimmelinfectie, zoals ringworm. Deze huidschimmels bij honden zijn bijzonder besmettelijk en deze besmettelijkheid zorgt er dan ook voor dat honden elkaar bij contact eenvoudig kunnen besmetten. 

Hormonale problemen 

Ook hormonale problemen, zoals een slecht werkende schildklier of de ziekte van Cushing, kunnen soms resulteren in huidproblemen. Net als bij allergieën vraagt deze oorzaak van huidproblemen een andere aanpak, omdat de oorzaak zich van binnen bevindt. 

Stress 

Er zijn ook mentale problemen die bij honden voor huidproblemen kunnen zorgen, net als bij mensen. Wanneer een hond onder grote continue stress staat, kan dit uiteindelijk zorgen voor huidproblemen. De symptomen van deze huidproblemen zijn veelzijdig. 

Labrador terriërEen hond kan last krijgen van huidproblemen door teken en vlooien.

Wat zijn de symptomen van huidproblemen hond? 

Een hond die last heeft van huidproblemen kan verschillende symptomen vertonen. Een hond met huidproblemen is vaak snel te herkennen, maar het is goed om de symptomen hier toch onder de loep te nemen. Houd er rekening mee dat deze symptomen overkoepeld worden beschreven voor alle oorzaken. Het is heel goed mogelijk dat jouw hond bepaalde symptomen niet heeft, omdat bepaalde symptomen voorkomen bij de ene oorzaak van een huidprobleem hond, maar niet bij een andere oorzaak. De volgende symptomen van huidproblemen kunnen zich voordoen bij de hond: 

  • Jeuk is een veelvoorkomend symptoom wanneer een hond last heeft van huidproblemen. Jeuk zorgt er daarnaast ook voor dat het huidprobleem bij de hond in een vicieuze cirkel terechtkomt. De hond heeft jeuk, dus blijft zichzelf krabben. Het krabben zorgt er uiteindelijk voor dat de huid geïrriteerd raakt en dat er huidontstekingen ontstaan die ook weer jeuk veroorzaken. 

  • Een ontstoken huid is een ander veelvoorkomend symptoom van huidproblemen. Een ontsteking kan irritatie aan de huid veroorzaken, waardoor er roodheid, een zwelling en warmte kan ontstaan. 

  • Haaruitval en kale plekken kunnen ontstaan door het huidprobleem waar jouw hond mee te maken heeft, maar deze kale plekken kunnen ook ontstaan door het veelvuldige krabben dat jouw hond doet. 

  • Huiduitslag uit zich zeer duidelijk op de huid van de hond door bultjes, puistjes, schilfers, korsten en andere plekjes die jouw hond eerder niet had. 

  • Een ander duidelijk symptoom van een hond met huidproblemen is de verandering van de huid van jouw hond. Verandering van de huidtextuur is een opvallend symptoom van huidproblemen, omdat de huid er plots anders uitziet en anders aanvoelt. 

Hond met jeukEen hond kan verschillende symptomen laten zien, krabben van de jeuk is veelvoorkomend.

Wat te doen bij huidproblemen hond?

Wat je moet doen bij huidproblemen hond, hangt volledig af van de oorzaak van de huidproblemen hond. Huidproblemen hond behandelen vraagt namelijk een specifiek behandelplan per oorzaak. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de behandeling bij huidproblemen lichten we de behandeling voor huidproblemen toe per oorzaak van het huidprobleem.

Allergie aanpakken

Wanneer een hond last heeft van een allergie is de eerste oplossing voor het huidprobleem van jouw hond uiteraard om hetgeen waar jouw hond allergisch voor is weg te nemen. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk, maar bij een voedselallergie is het verstandig om jouw hond op een eliminatiedieet te zetten. Zo’n dieet wordt vaak geadviseerd wanneer nog niet duidelijk is waar het huidprobleem van de hond vandaan komt. Bij een hypoallergeen dieet wordt één eiwit aan de hond gegeven dat hij nog niet kent in combinatie met één koolhydraatbron, zodat duidelijk wordt of er sprake is van een voedselallergie. Bij allergieën worden de jeuk en huidproblemen behandeld met jeukremmende middelen, zoals hondenshampoo voor huidproblemen en in sommige gevallen met antibiotica. 

Parasieten bestrijden 

Heeft jouw hond last van vlooien of andere parasieten, dan is de kans groot dat jouw hond veel last heeft van jeuk. Gelukkig is de behandeling voor deze ongewenste bloedzuigers vrij eenvoudig, want jouw hond wordt behandeld met een middel dat deze parasieten uitroeit. Vlooien en teken zijn daarnaast te voorkomen door jouw hond regelmatig met een vlooien- en tekenmiddel te behandelen. Het is ook mogelijk om jouw hond een vlooien- en tekenband om te doen. 

Bacteriële en schimmelinfecties behandelen

Bacteriële en schimmelinfecties worden met verschillende middelen behandeld. Een hond met een infectie krijgt antibiotica, zodat de bacteriën worden gedood en de verdere groei van bacteriën wordt geremd. Daarnaast is het bij een schimmelinfectie aan te raden om de plek te behandelen met zalf die speciaal bedoeld is tegen schimmelinfecties. Ook is het verstandig om jouw hond één à twee keer per week te wassen met hondenshampoo voor huidproblemen tegen schimmels, zodat sporen van de schimmel niet de kans krijgen om andere plekken op de huid te infecteren. 

Hormonale problemen achterhalen 

Huidproblemen die ontstaan door hormonale problemen worden aangepakt door het achterliggende probleem aan te pakken. Bij een slecht werkende schildklier krijgt een hond bijvoorbeeld schildklierhormoon in tabletvorm toegediend. Wanneer het achterliggende probleem wordt aangepakt, is de kans groot dat het huidprobleem ook zal afnemen. Voor de ziekte van Cushing is over het algemeen een operatie nodig, maar dit altijd in overleg met jouw eigen dierenarts. 

Lees meer over de ziekte van Cushing bij honden

Stress 

Stress is een mentaal probleem en los je het beste op door jouw hond door een hondengedragstherapeut en andere deskundigen te laten behandelen. Er zijn ook middelen die jouw hond kunnen kalmeren, maar deze kun je het beste enkel inzetten in overleg met jouw dierenarts. Heeft jouw hond veel last van de huidproblemen door stress, dan kan een dierenarts een middel voorschrijven om de jeuk die jouw hond ervaart weg te nemen. 

Golden RetrieverHet is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, omdat het huidprobleem hond op te lossen.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw hond verwennen, omdat hij zo’n last heeft van zijn huid?* Met de Snuffelbox verwen jij jouw hond pas écht. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

* Let op dat jouw hond geen voedselallergie heeft, want dan zijn de snacks in de Snuffelbox mogelijk niet geschikt voor jouw viervoeter. Uiteraard zijn de speeltjes dubbel zo leuk om mee te spelen.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!