Top 10 beste waakhonden

Ze zijn dapper, intelligent en vooral waaks. Eerlijk, een aantal jaar geleden moest ik weinig van krachtige, dappere waakhonden hebben, maar sinds mijn schoonouders de trotse eigenaars zijn van twee pronkruggen ben ik als een blad aan de boom omgekeerd. Ze zijn lief, intelligent en bovenal bijzonder loyaal. Zodra deze twee trouwe viervoeters ons herkennen, is van waaksheid geen sprake meer. Om de waakhond in het zonnetje te zetten heeft Snuffelbox vandaag een top 10 van beste waakhonden voor je samengesteld.  

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

#1 Rhodesian ridgeback

Om twee van mijn beste vriendinnen in ere te houden, beginnen we met de rhodesian ridgeback, ofwel de pronkrug. De kenmerkende strook op de rug van de hond maakt dat deze makkelijk te herkennen is. Deze strook bestaat uit haren die tegen de haarrichting ingroeien. De kop van een pronkrug is breed en de snuit is lang. De vacht is roodbruin van kleur met korte haren. Een pronkrug gedraagt zich gereserveerd tegen vreemden, maar is voor zijn baasjes een echte hondenvriend. 

Rhodesian ridgeback

#2 Boerboel

De boerboel is een andere Zuid-Afrikaanse waakhond die ik graag in deze lijst terugzie. De boerboel is een grofgebouwde hond met een grote, brede kop en flinke poten. De vacht van de boerboel mag variëren van verschillende tinten bruin en zwart. Een boerboel wordt met veel liefde lid van jullie gezin, want hij hecht zich niet aan een baas, maar aan het gehele gezin. De boerboel is naast waaks ook koppig en intelligent.  

Boerboel

#3 Bullmastiff

Wanneer we spreken over imposante honden, dan komt de bullmastiff wellicht als een van de eerste honden in onze gedachten op. Deze flinke hond lijkt wat betreft uiterlijk veel op de boerboel. De bullmastiff heeft echter altijd een zwart masker. Het is van belang dat een toekomstig baasje goed over de komst van deze waakhond nadenkt. Deze hond zal voor je door het vuur gaan en is in het bijzonder heel beschermend tegenover kinderen, maar heeft ook een strikte opvoeding nodig. Je zult er wel veel voor terugkrijgen, want deze honden zijn trouw en toegewijd. 

Bullmastiff

#4 Duitse herder 

Met zijn zachte oren, zijn lange snuit en zijn trouwe hondenogen is de Duitse herder een prachtig voorbeeld van een lieve waakhond. De vacht van een Duitse herder is over het algemeen zwart met een diverse mogelijkheid aan kleuren bruin of zilvergrijs. De Duitse herder is een goede waakhond, maar is ook een loyale en beschermende gezinshond. 

Duitse herder

#5 Rottweiler

De naam van dit hondenras klinkt hard, maar is dit wel helemaal terecht? Het is waar dat in lijsten voor ingediende letselschadeclaims na een bijtincident de Rottweiler vaak op de lijst voorkomt, maar dit zegt ons nog steeds niet altijd veel, want de jack russel en de golden retriever verschijnen ook op deze lijst. Een rottweiler is namelijk niet alleen waaks, maar ook gehoorzaam en vriendelijk. Het is belangrijk dat de rottweiler bij een goede fokker vandaan komt en dat hij wordt getraind tot een loyale, lieve waakhond. 

Rottweiler

#6 Dobermann pinscher 

We zijn inmiddels over de helft, maar dat betekent niet dat we de beste waakhonden al hebben gehad. Een dobermann is goed trainbaar en is een afspiegeling van zijn baas. Net als veel andere waakhonden is de opvoeding van deze honden de sleutel tot succes. De dobermann heeft in de regel een zwarte met bruine vacht met korte haren. Zijn oren zijn spits en zijn neus is lang en smal. De dobermann is gehoorzaam en loyaal en is, mits goed opgevoed, een waardige toevoeging van jullie gezin. 

Dobermann pinscher

#7 Bouvier

Wellicht is de bouvier niet de eerste waakhond waar je aan denkt, maar herinner je je de zwarte hond uit de serie Flodder misschien nog? Juist, Whisky, dat was een bouvier. Laat je niet direct afschrikken, want niet iedere bouvier valt iedereen aan en is zo ongehoorzaam als Whisky, maar een echte waakhond is de bouvier wel. Deze hond heeft een langharige, stugge vacht. Ook de kop wordt bedekt door een volle vacht, zelfs zo dat de ogen enigszins wegvallen. Deze waakzame knuffelhond is zachtaardig en loyaal. 

Bouvier

#8 Akita

De akita, die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan, heeft een bijna teddybeerachtige kop, maar schijn bedriegt. De akita is onafhankelijk van aard en kan daardoor dominante trekken vertonen. Het is belangrijk dat een akita een consequente baas heeft met een duidelijk opvoedstijl. Van kleins af aan moet deze hond leren omgaan met kinderen, andere honden en mogelijk andere huisdieren. De akita heeft een lichte kleur en een zachte vacht. Dit ras is dapper en loyaal. 

Akita

#9 Cane corso

Net als de bullmastiff heeft ook de cane corso een zeer imposant uiterlijk, wellicht zelfs een beetje angstaanjagend. Maar is het ook nodig om bang te zijn voor dit hondenras? We zeggen het nog maar een keer: ook bij dit hondenras is de opvoeding van cruciaal belang. Met een cane corso naar een hondenschool te gaan is zeker aan te raden, want een goede socialisatie maakt van deze hond een intelligente en loyale vriend voor het leven. 

Cane corso

#10 Riesenschnauzer

Last, but not least, is de riesenschnauzer. Deze grote schnauzer heeft overwegend een zwarte of een peper-en-zoutkleur en heeft een schijnbare snor. De vacht van deze hond is kortharig op zijn lichaam en langharig in het gezicht. Net als bij de bouvier vallen de ogen een beetje weg in het gezicht door het lange, zwarte haar. Deze grote hond met zijn grappige snuit lijkt wellicht niet op een standaard waakhond, maar een waakhond is hij zeker. De riesenschnauzer is koppig en dominant, maar ook loyaal, vriendelijk en krachtig. 

Riesenschnauzer

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!