Vizsla: geschiedenis, uiterlijk, karakter, opvoeding en verzorging

De Vizsla is een hondenras uit Hongarije met een kortharige, goudbruine vachtkleur. Deze honden werden vroeger veel gebruikt voor de jacht op wild, maar worden tegenwoordig ook veel gehouden als gezelschapshond door gezinnen. De Vizsla is bijzonder aanhankelijk en heeft veel beweging nodig. Net als iedere andere hond is het socialiseren van de Vizsla essentieel. Snuffelbox vertelt je alles over de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Vizsla. 

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

VizslaDe voorouders van de Vizsla werden in de middeleeuwen naar Hongarije gebracht.

Geschiedenis Vizsla 

De Vizsla is een Hongaars hondenras. Hoogstwaarschijnlijk stamt de Vizsla af van de Aziatische steppehonden die al in de middeleeuwen door Magyaren naar Europa werden gebracht. Op de Hongaarse laagvlakte ontstond uiteindelijk de Vizsla. Deze werd oorspronkelijk gefokt om in te zetten als een veelzijdige jachthond voor de Hongaarse adel. De Hongaarse laagvlakte was namelijk rijk aan wild en de Vizsla kon uitstekend verschillende soorten wild opsporen en apporteren. Vogels en hazen en zelfs wilde zwijnen bracht de Vizsla netjes terug naar zijn hondenbaasje. Het ras was vooral populair onder de adel, omdat deze honden uitstekende jachtvaardigheden bezitten. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dreigde de Vizsla uit te sterven. Socialisten zagen dit hondenras voornamelijk als een hond die voornamelijk door de adel werd gehouden en daarom vonden zij dat het dier moest verdwijnen. Dankzij de inspanningen van toegewijde fokkers en het exporteren van Vizsla’s naar Oostenrijk werd het hondenras gered en bleef het voortbestaan. Tot op de dag van vandaag is dit hondenras populair in Hongarije en in de rest van Europa.De Vizsla is een van de zuiverste en oudste hondenrassen die er momenteel nog bestaan. 

Uiterlijk Vizsla 

De Vizsla is een middelgroot hondenras met een slank lichaam. Wanneer de hond fysiek in een goede conditie wordt gehouden is de borst overduidelijk een stuk voller dan het achterlijf van de Vizsla. Dit hondenras heeft een korte, dichte en gladde vacht die vaak in een lichte goudbruine kleur voorkomt. Deze kortharige vacht zorgt ervoor dat de vachtverzorging van de Vizsla bijzonder eenvoudig is. Het is belangrijk dat de hond wordt geborsteld met een zachte borstel om loszittende haren te verwijderen, maar verder is het vrijwel onmogelijk dat een Vizsla klitten krijgt. Er zijn echter ook langharige Vizsla’s met iets langere haren die ook wel draadharen worden genoemd. Aangezien deze haren wat langer zijn, is een flinke borstelbeurt bij een draadharige Vizsla wel essentieel. Verder heeft de kop van de Vizsla een vierkante vorm met grote, hangende oren. De ogen zijn over het algemeen donkerbruin van kleur. Opmerkelijk aan dit hondenras is de lichte kleur van de neus die vaak lichtbruiner of rozer is dan donker bij veel andere hondenrassen. 

  • Vrouwtjes zijn tussen de 53 en 61 centimeter en mannetjes zijn over het algemeen tussen de 56 en 64 centimeter groot. 

  • Vrouwtjes wegen tussen de 18 en de 25 kilogram en mannetjes wegen tussen de 20 en 30 kilogram. 

  • De vachtkleur van deze hond is licht goudbruin, maar kunnen ook lichter of donkerder van kleur zijn in dezelfde kleurschakeringen. 

  • De Vizsla heeft een kortharige, gladde vacht.

  • De Vizsla heeft een vierkante kop met lange oren en een grote, lichtgekleurde snuit. 

VizslaDe Vizsla heeft een goudbruine vachtkleur en een lichte neus.

Karakter Vizsla 

De Vizsla staat bekend als een hond met een vriendelijk, aanhankelijk en intelligent karakter. Dit hondenras is dan ook een populaire hond om als huisdier te houden. Dit hondenras is levendig en energiek, maar heeft ook een rustige en kalmere kant. Vizsla’s zijn erg loyaal en hechten zich sterk aan hun hondenbaasje en de rest van het gezin. 

Zoals je hebt kunnen lezen onder het kopje ‘geschiedenis Vizsla’ was dit hondenras van origine een jachthond. Vizsla’s hebben dan ook veel beweging en mentale stimulatie nodig om ze fysiek en mentaal gezond te houden. Dit hondenras houdt ontzettend van activiteiten, zoals rennen en het vangen van de bal of andere hondenspelletjes. De Vizsla is een intelligente hond en kan deelnemen aan verschillende hondensporten, zoals agility. 

Net als andere honden is het belangrijk om dit hondenras goed te trainen en te blijven socialiseren tijdens het jonge en volwassen leven van jouw viervoeter.  

Lees meer over agility.

Opvoeding Vizsla 

Een Vizsla heeft een duidelijke opvoeding nodig, omdat dit hondenras van nature energiek en nieuwsgierig is. Net als bij ieder ander hondenras is een puppycursus, gehoorzaamheidstraining en socialisatie bij de opvoeding van een Vizsla ontzettend belangrijk, zodat jouw Vizsla puppy goed met andere honden en mensen om leert gaan. Een Vizsla heeft voldoende beweging nodig en dit kan bereikt worden door lange wandelingen, spelen in de tuin en andere fysieke activiteiten. Houd er rekening mee dat een Vizsla over het algemeen zeer aanhankelijk is en dat deze honden het lastig vinden om alleen thuis te blijven. Mocht het af en toe nodig zijn om jouw Vizsla alleen te laten, dan is het belangrijk dat dit tijdens de opvoeding van jouw viervoeter wordt getraind. 

Lees meer over schema pup alleen laten

VizslaEen Vizsla is een aanhankelijk hondenras dat dol is op zijn baasjes.

Verzorging Vizsla

Zoals gezegd heeft de Vizsla vachtverzorging niet ontzettend veel aandacht nodig. Dit hondenras heeft een kortharige, gladde vacht die ervoor zorgt dat de Vizsla enkel geborsteld dient te worden om losse haren en vuil te verwijderen, zodat de vacht glanzend en gezond blijft. Een Vizsla heeft over het algemeen ook geen hondenbad nodig, omdat ze een kortharige vacht hebben waar weinig tot niks in blijft. Hoewel de vachtverzorging van Vizsla’s weinig aandacht vraagt, is het belangrijk om de oren, ogen, neus en tanden van jouw hond met regelmaat te controleren en schoon te houden. De oren, ogen en neus kunnen eenvoudig met een doekje worden schoongehouden als er sprake is van vuil. De tanden van jouw Vizsla moeten met regelmaat worden gepoetst en kunnen schoon worden gehouden met gebruik van een kauwstick speciaal bedoeld voor de tanden. Wat betreft de hondenvoeding is het belangrijk dat het hondendieet van jouw viervoeter wordt aangepast aan zijn leeftijd, grootte en de hoeveelheid activiteit die jouw hond doet. Een Vizsla is een actieve hond, dus de kans is groot dat jouw viervoeter een flinke maaltijd goed kan verwerken. 

Veelgestelde vragen rondom de Vizsla

Zelfs na het behandelen van de geschiedenis, het uiterlijk, het karakter, de opvoeding en de verzorging van de Vizsla heb je hoogstwaarschijnlijk nog genoeg vragen. Snuffelbox geeft antwoord op de veelgestelde vragen, zodat jouw indruk van de Vizsla compleet is. 

Is een Weimaraner hetzelfde als een Vizsla?

Mensen zoeken met enige regelmaat het woord ‘grijze Vizsla’ op, maar een grijze Vizsla bestaat helemaal niet. Een zogenaamde ‘grijze Vizsla’ is een hondenras dat gewoonweg ontzettend op de Vizsla lijkt, namelijk de Weimaraner. Een Weimaraner en een Vizsla zijn dus niet van hetzelfde hondenras. Hoewel de honden veel overeenkomsten hebben, zijn er ook genoeg verschillen. De Weimaraner is een Duits hondenras met een grijze vachtkleur die werd ingezet bij de jacht op groot wild. De Vizsla is een Hongaars hondenras met een goudbruine vachtkleur die werd ingezet bij de jacht op klein wild. Ook het karakter van de hondenrassen verschilt en over het algemeen wordt de Vizsla bestempeld als een hondenras met een aanhankelijker karakter. 

Hoe oud wordt een Vizsla gemiddeld?

De gemiddelde leeftijd Vizsla is over het algemeen een leeftijd tussen de 12 en de 15 jaar. De leeftijd van een hond kan beïnvloed worden door verschillende kenmerken, zoals de verzorging die de hond krijgt en de genen die de hond heeft meegekregen van zijn voorouders. 

Het is belangrijk om jouw hond minimaal één keer per jaar door een dierenarts te laten nakijken, zodat de nodige inentingen kunnen worden gegeven en een hond volledig kan worden nagekeken. 

Hoe duur is een Vizsla?

De adoptieprijzen van de Vizsla kunnen sterk verschillen. De Vizsla prijs is sterk afhankelijk van de leeftijd van de hond, want de Vizsla pup prijs ligt vaak een stuk hoger.  de kwaliteit van de stamboom en of de hond wordt verkocht als huisdier of voor fokdoeleinden. Over het algemeen kan de prijs van een Vizsla variëren van €800,- tot €2000,-.

VizslaEen Vizsla en Weimaraner zijn twee verschillende hondenrassen.

Ben je van plan om een Vizsla te adopteren, dan is het verstandig om te weten dat deze honden bijzonder aanhankelijk zijn en dat ze op hun hondenbaasje gericht zijn. Een Vizsla is een mooi hondenras met een prachtig atletisch lijf en een karakteristieke goudbruine vachtkleur. Met de Vizsla in huis ben je verzekerd van een trouwe viervoeter voor hondenbaas en het gezin. 

Abonneer je op de Snuffelbox!

Wil je jouw Vizsla eens goed trakteren? Schaf dan de Snuffelbox vol lekkere snacks aan. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een box te bestellen om jouw viervoeter te verblijden, maar je kunt ook voor langere tijd een abonnement nemen bij Snuffelbox, zodat er maandelijks een box met leuke en lekkere hondenproducten wordt bezorgd. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!