Grommende hond? Lees 6 redenen waarom een hond gromt

Je speelt met je hond of neemt hem mee voor een ontspannen wandeling in het park. Plotseling hoor je een grommend en rollend geluid en zijn de tanden van je hond ontbloot - je hond gromt. Het kan zijn dat hij gromt naar jou of naar een andere hond. Maar soms zit er een andere reden achter. In dit artikel van Snuffelbox leer je waarom je hond af en toe gromt en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Een hond heeft verschillende redenen om te grommen. Het is belangrijk om te ontdekken waarom een hond gromt.

Waarom gromt een hond in de eerste plaats?

Honden grommen om veel verschillende redenen. Het begrijpen van het gegrom van een hond is uiterst belangrijk om adequaat te kunnen reageren. Dit komt omdat een hond niet altijd agressie wil uiten. Maar waarom gromt een hond überhaupt?

Grommen is een geluid dat honden maken als ze zich bedreigd voelen. Het is hun manier om anderen te laten weten dat ze niet gelukkig zijn. Grommen is dus een soort waarschuwing.

Soms gromt een hond omdat hij gewoon geïrriteerd is. Misschien probeert iemand je hond constant te aaien, terwijl hij dat helemaal niet leuk vindt op dat moment of misschien ligt je viervoeter gewoon ongemakkelijk. In deze gevallen is grommen een manier om te zeggen: “Hou op!”

Grommen is dus normaal hondengedrag. Het is hun manier van communiceren. Als je hond gromt, moet je uitzoeken waarom. Want soms is het niet erg - hij gromt gewoon omdat hij zich ergert. Maar soms kan het ook een teken zijn dat hij bang of bezorgd is. In deze gevallen moet je een dierenarts of gedragsdeskundige raadplegen om uit te zoeken wat je kunt doen.

Hond blaft naar voorbijgangers

Honden blaffen naar voorbijgangers om verschillende redenen, waaronder:

 1. Territoriale bescherming: Honden zijn van nature territoriale dieren en kunnen blaffen om hun territorium te beschermen tegen indringers of om hun eigenaar te waarschuwen voor mogelijke gevaren.

 2. Angst: Blaffen kan een reactie zijn op angst. Als een hond zich bedreigd voelt door een voorbijganger, kan hij blaffen om die persoon op afstand te houden.

 3. Opwinding: Sommige honden raken opgewonden als ze mensen of andere dieren zien, en uiten dit door te blaffen.

 4. Sociaal gedrag: Honden zijn sociale dieren en kunnen blaffen als een manier om te communiceren met andere honden of mensen in de buurt.

 5. Aandacht vragen: Honden kunnen blaffen om aandacht te trekken, bijvoorbeeld om te spelen of geaaid te worden.

 6. Verveling: Honden die zich vervelen en niet genoeg mentale of fysieke stimulatie krijgen, kunnen naar voorbijgangers blaffen om zichzelf te vermaken.

Het is belangrijk te begrijpen wat de oorzaak is van het blaffen van een hond, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden om het gedrag te verminderen of te beheersen, indien nodig.

Lees meer over hond blaft naar voorbijgangers.

Redenen waarom honden grommen

Honden grommen om diverse redenen. Soms is het gewoon een teken van opwinding of angst, maar vaak is het een vorm van verdediging of dominantie. Sommige honden grommen ook omdat ze zich in een ongemakkelijke situatie bevinden, zoals wanneer aan de lijn getrokken wordt of wanneer ze zich ongemakkelijk voelen. In beide gevallen is het belangrijk om goed te kijken en uit te zoeken waarom je hond gromt, voordat je probeert het probleem op te lossen. Enkele van de meest voorkomende redenen waarom honden grommen zijn: 

Angst of opwinding

Angst is een van de meest voorkomende redenen waarom honden grommen. Ze kunnen bang zijn voor veel verschillende dingen, zoals harde geluiden, andere honden, onbekende mensen of zelfs nieuwe situaties. Ook opwinding kan leiden tot grommen. Bijvoorbeeld als je hond een nieuw speeltje ziet of iemand ontmoet die hij leuk vindt.

Pijn of ongemak

Sommige honden grommen omdat ze pijn hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun gewrichten of zich bezeerd hebben. Ongemak kan ook grommen veroorzaken. Bijvoorbeeld als je hond te veel eet, buikkrampen of diarree heeft.

Verdediging of dominantie

Soms gromt een hond omdat hij zich bedreigd voelt of een situatie onder controle probeert te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld proberen je weg te houden bij iemand die ze niet mogen of je hond gromt als je iets probeert te pakken wat je viervoeter wilt opeisen. 

Ongepast gedrag

Grommen is niet altijd negatief gedrag. Soms is het gewoon een vorm van communicatie die je hond aan jou laat zien. Hij kan bijvoorbeeld grommen als hij honger heeft of als hij je wil vertellen dat hij moe is.

In alle genoemde gevallen is het belangrijk dat je de tijd neemt om uit te zoeken waarom je hond gromt, voordat je probeert het probleem op te lossen. Als je het gegrom negeert of probeert te onderdrukken, kan dat tot ernstige (gedrags)problemen leiden.

Grommen bij honden kan verschillende redenen hebben, maar het is belangrijk het niet te negeren of te onderdrukken.

5 Tips wat te doen als je hond gromt

Om ervoor te zorgen dat het grommen van je hond geen groot probleem wordt voor beiden, geeft Snuffelbox je 5 tips. 

 1. Blijf koel en ontspannen;

 2. Communiceer met je hond op een kalme, zachte toon. Zorg ervoor dat je lichaamstaal ook ontspannen is;

 3. Begin niet te spelen of te foeteren als je hond gromt;

 4. Als je denkt dat je hond agressief is, benader hem dan niet. Laat hem eerst rustig worden. Blijft dit probleem zich voordoen, dan is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts of een gedragsdeskundige die je kan helpen het probleem op te lossen; 

 5. Houd je hond preventief aan de lijn als je in een situatie komt waarin je viervoeter zou kunnen grommen. Aan de lijn heb je meer controle over je hond, plus hij voelt zich bij jou veilig en zekerder. Geen enkele reden dus om te grommen. 

Volg deze tips en je zult snel zien dat het grommen van je hond geen probleem meer is. Deze tips kunnen overigens ook helpen bij overmatig blaffen. 

Vermoed je dat jouw hond een probleem heeft betreffende het grommen, raadpleeg dan een hondengedragstherapeut voor honden.

Gromgedrag afleren of niet?

Je vraagt je waarschijnlijk af of je jouw hond moet laten stoppen met grommen als hij nog een puppy is. Vooral omdat het luid en vervelend is. Tegenwoordig weten we echter dat het niet raadzaam is je hond te trainen om dit natuurlijke gedrag te stoppen. Dit kan namelijk ernstige gedragsproblemen tot gevolg hebben. Daarom is het altijd belangrijk om de reden achter het grommen te onderzoeken.

Enerzijds ligt grommen in de aard van honden, want zo communiceren ze. Anderzijds zal deze trainingsmaatregel hem onnodig onder stress zetten. Daardoor zal je hond proberen zich op een andere manier uit te drukken. Aangezien grommen meestal een geweldloze communicatie van je hond is, is het mogelijk dat zijn gedrag dan een andere richting krijgt. 

Grommen hoeft niet direct te betekenen dat jouw hond agressief is.

Hond gromt naar je, wat te doen?

Je ziet honden vaak naar elkaar grommen, maar het kan ook zijn dat je hond naar jou persoonlijk gromt. Aan de ene kant kan dit voorkomen om de redenen die we al hebben benoemd: je viervoeter wil gewoon communiceren. Aan de andere kant kun je er zelf verantwoordelijk voor zijn. Als je hond naar je gromt, kan dat een verwarrende en zelfs beangstigende ervaring zijn. Maar maak je geen zorgen - het is volkomen normaal en geen reden tot paniek.

Eén van de meest voorkomende redenen waarom honden naar hun baasjes grommen is angst. Misschien is je hond bang voor iets wat jij doet, zoals een bepaald persoon of een andere hond of misschien is hij gewoon gestrest en onzeker.

Een andere reden waarom honden naar hun baasjes grommen, is omdat ze onderdanig zijn. Terwijl dominante honden juist vaak naar anderen grommen om te laten weten wat hun positie in de ‘pikorde’ is. Dus als je hond naar je begint te grommen, moet je proberen hem te kalmeren en te laten zien dat je hem niet bedreigt. Bij een dominante hond die naar je gromt, moet je laten zien dat jij hoger in rang bent. 

Het antwoord op waarom gromt een hond kan ook zijn omdat ze gewoon hun territorium verdedigen. Dus als je in de buurt van je hond komt of iets in zijn buurt aanraakt wat hij als zijn eigendom beschouwt, kan hij naar je gaan grommen. In dit geval is het belangrijk hem te laten zien dat je het niet kwaad bedoelt en hem voorzichtig van dit gedrag afleidt.

In het algemeen gromt een hond naar je wanneer je leiderschap niet solide is of als je de grenzen van je viervoeter niet respecteert.

Het is belangrijk om de grenzen van jouw hond te respecteren.

FAQ: Waarom gromt een hond

Is grommen een teken van agressiviteit?

Ja, grommen kan een teken zijn van agressief gedrag, vooral tegenover vreemden of andere honden. Dit gedrag van je hond moet je snel onder controle krijgen. Eventueel kan je hierbij hulp zoeken van een deskundige. 

Waarom gromt een hond bij het spelen?

Een grom tijdens het spelen dient meestal om het plezier te uiten. Dit is vooral het geval wanneer je hond tijdens het spelen op zijn voorpoten gaat liggen en zijn kont in de lucht steekt. Zelfs worstelen, blaffen en speels bijten kan deel uitmaken van het spel.

Waarom gromt mijn hond naar een andere hond?

Een van de meest voorkomende redenen dat een hond naar een andere hond gromt, is uit een waarschuwing of uit onzekerheid. Dit geldt overigens ook voor blaffen. De triggers hiervoor zijn verschillend. Er zijn bijvoorbeeld honden die van nature angstig zijn en gaan grommen en blaffen. Als waarschuwing is het een manier om aan de andere hond kenbaar te maken dat hij niet dichterbij moet komen of moet stoppen met het gedrag dat hij vertoont.

Zijn er signalen die aangeven dat een hond gaat grommen?

Voorafgaand aan grommen zijn er inderdaad kleine signalen. Zoals het likken van de snuit, het dichtknijpen van de ogen, smakken, slecht luisteren en wegdraaien. Vaak gaat grommen ook weer vooraf aan blaffen als een hond zijn territorium bewaakt.

Welke maatregelen helpen om grommen te voorkomen?

Je kunt bewust situaties vermijden waarvan je weet dat je hond gaat grommen, maar het is beter om je hond langzaam te laten wennen aan deze bijzondere situaties.

Het is belangrijk om te achterhalen waarom jouw hond gromt.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!